fbpx

Ce ne trebuie în prima zi de grădiniță?

SUMAR:

  • Pregătirile pentru grădiniță
  • Dorința copilului de a învăța – de ce este importantă înainte de a merge la grădiniță?
  • Ce abilități trebuie să dețină copilul pentru a merge la grădiniță?
  • Ce abilități motorii fine trebuie să dețină copilul pentru a se descurca la grădiniță?
  • Ce consumabile sunt necesare în prima zi de grădiniță?
  • Concluzii
  • Resurse despre „Ce ne trebuie în prima zi de grădiniță?”

Copiii cresc văzând cu ochii și vine ziua în care micuții trebuie să meargă la grădiniță. Majoritatea părinților se gândesc la înscrierea copilului la o grădiniță încă din primii săi ani de viață, și asta pentru că educația timpurie este deosebit de valoroasă.

Pregătirile pentru grădiniță

Pe măsură ce capitolul „grădiniță” este gata-gata să înceapă, părinții, inevitabil, se întreabă dacă micuțul lor este pregătit pentru a merge la grădiniță, care sunt acele criterii pe care ar trebui să le îndeplinească pentru a intra în colectivitate, ce așteptări au educatorii de la micuți și de la părinții lor și, desigur, care sunt necesitățile pentru grădiniță sau, cel puțin, care sunt acele lucruri de care are nevoie copilul în prima zi de grădiniță.

În general, pregătirea pentru grădiniță cuprinde o combinație potrivită de abilități, iar pentru dobândirea acestor abilități, sunt necesare obiecte specifice, pe care le veți găsi în cadrul acestui articol. Abilitățile pe care copilul trebuie să le dețină pentru a merge la grădiniță s-ar putea să vă surprindă. În prezent, la nivel global, se pune foarte mult accentul pe respectarea anumitor standarde academice și pe îmbunătățirea educației, așa că este firesc ca părinții să creadă că micuții lor trebuie să intre la grădiniță știind deja alfabetul, numerele, formele și culorile, pentru a putea ține pasul cu programa.

Pe de o parte, este minunat dacă cei mici cunosc deja literele și numerele înainte de a merge la grădiniță, dar pe de altă parte, niciun educator nu își dorește ca părinții să își streseze copiii cu abilități academice. Obiectivul principal înainte de a merge la grădiniță este ca micuțul să fie dornic să învețe, iar acest obiectiv poate fi atins cu ușurință prin joc și activități de zi cu zi., conform scholastic.com.

Pentru o ușoară acomodare a copilului la grădiniță, un rol important îl are dezvoltarea sa emoțională și socială. Dacă acesta a fost obișnuit să împartă lucruri cu ceilalți, să își exprime nevoile și dorințele, să se detașeze cu ușurință de părinți, atunci sosirea primei zile de grădiniță nu ar trebui să fie o problemă.

Dorința copilului de a învăța – de ce este importantă înainte de a merge la grădiniță?

Poate că cea mai importantă abilitate pe care un copil ar trebui să o dobândească pentru a merge la grădiniță este dorința de a învăța. Aceasta nu este nicidecum o dorință naturală, firească, cu care copilul se naște. Este o dorință care se cultivă și care se dezvoltă acasă în primii ani de viață, părinții fiind principalii responsabili. Ei sunt un exemplu pentru copil, iar micuțul întotdeauna va imita ceea ce vede că fac părinții săi. Important este ca acesta să fie tot timpul antrenat în diferite activități, pentru a-și putea dezvolta anumite abilități care îl vor ajuta ulterior.

Prin urmare, părinții sunt încurajați să îi citească copilului în fiecare zi și să citească și ei pe cont propriu, să susțină curiozitatea firească a micuțului și să îi creeze un program zilnic echilibrat, din care să nu lipsească joaca, mișcarea și studiul. De cele mai multe ori, se vor izbi de refuzul, de nerăbdarea copilului în desfășurarea acestor activități, dar un rol important îl are perseverența. Repetând aceste activități în moduri diferite, cât mai atractiv, atunci copilul le va accepta mult mai ușor.

Entuziasmul pentru carte conduce spre succes atât în grădiniță, în școală, cât și în viață. Ideal ar fi ca micuțul să se apropie de carte cu entuziasm, să fie dornic să exploreze și să descopere noi lucruri, să adreseze cât mai multe întrebări și cât mai complexe, să ia inițiativă și să persiste atunci când sarcinile sunt dificile.

Părinții își pot aloca puțin timp în fiecare zi pentru a cerceta lumea alături de copilul lor și pentru a-i răspunde la șirul său nesfârșit de întrebări. De foarte multe ori, șirul întrebărilor adresate de cel mic este nesfârșit, uneori obositor. Tot ceea ce trebuie să facă părinții este să dea dovadă de răbdare, de calm și să îi răspundă de fiecare dată acestuia într-un mod cât mai prompt și ușor de înțeles. În  timp ce conduceți sau vă plimbați prin parc, puteți indica împrejurimile și îi puteți spune copilului ce denumire au copacii sau păsările: „Acesta este un stejar, acela e un mesteacăn. Haide să hrănim porumbeii. Ia uite câte ciori sunt pe gard.” Astfel, îl veți ajuta pe copil să dezvolte abilități științifice inițiale, precum abilitatea de a forma o ipoteză, de a o testa și de a veni cu noi întrebări și teorii. Cu cât un copil își dezvoltă abilitatea de a observa, cu atât va deveni mai curios. Iar curiozitatea este o abilitate absolut necesară în grădiniță., conform pediatrics.aappublications.or.

Ce abilități trebuie să dețină copilul pentru a merge la grădiniță?

În afară de dorința de a învăța, iată ce alte abilități ar trebui să dețină un copil înainte de a merge la grădiniță!

Abilități lingvistice orale. Copiii trebuie să dețină unele cunoștințe generale despre ceea ce îi înconjoară, ceea ce înseamnă că trebuie să cunoască și să folosească măcar cele mai uzuale cuvinte. Pentru dezvoltarea acestor abilități, comunicarea permanentă cu acesta este esențială. Copilul va reuși să folosească în exprimarea sa propoziții scurte prin care se va face ușor înțeles. De exemplu, educatoarea va dori să știe ce locuri a vizitat micuțul și ce poate spune despre acele locuri. Părinții pot contribui la dezvoltarea abilităților lingvistice ducându-și copilul în multe locuri noi și oferindu-i explicații, descrieri, lămuriri și răspunsuri la eventualele întrebări. Dacă mergeți la grădina zoologică, puteți să faceți împreună deosebirea între un tigru și un leu. Tocmai aceste experiențe au un impact imens asupra abilităților lingvistice. Chiar și atunci când citiți o carte despre animalele din grădina zoologică, este important ca micuțul să știe să facă diferența între animale, pentru că asta formează un context. Cercetările arată că succesul academic se obține prin intermediul unui vocabular oral bine dezvoltat înainte și în timpul grădiniței. Când merg la grădiniță, deja majoritatea copiilor învață cinci sau șase cuvinte noi în fiecare zi. Ei nu doar că învață aceste cuvinte noi, ci le și memorează pe măsură ce sunt utilizate în conversații sau în diferite contexte.

Abilitatea de a asculta. Literatura pentru copii este o modalitate minunată pentru dezvoltarea vocabularului, de aceea educatorii îi încurajează pe părinți să le citească copiilor în fiecare zi. Educatorii își pot da seama din prima clipă care sunt copiii care au fost expuși la lectură și care sunt copiii cărora li s-a permis să se uite la televizor sau să stea la calculator ore în șir. De exemplu, atunci când educatoarea citește o poveste, după care cere copiilor să spună cu propriile cuvinte ce anume le-a plăcut cel mai mult sau ce au înțeles ei din acea poveste, sunt copii care sunt în stare să facă acest lucru, dar sunt și copii care nu pot răspunde la întrebarea educatoarei. Pe lângă îmbogățirea vocabularului și încurajarea capacității de a înțelege, lectura dezvoltă abilitățile de atenție atât de necesare la grădiniță. Capacitatea de a asculta este o componentă-cheie a comportamentului la grădiniță. Copiii trebuie să se poată concentra asupra a ceea ce spune educatorul și să asculte cu atenție instrucțiunile. Educatorii sugerează părinților să le citească copiilor într-un mod captivant și interactiv, pentru a le atrage atenția. Modul de lectură nu trebuie să fie unul simplu, ci unul interactiv care să stârnească atenția și interesul celui mic. Puteți folosi voci diferite pentru fiecare personaj în parte și, de asemenea, puteți încuraja gândirea critică adresând întrebări precum: „De ce crezi că s-a întâmplat asta?”, „Cum te-ai simți dacă ți s-ar întâmpla ție asta?” sau „Ce crezi că se va întâmpla în continuare?”. Încurajați copiii să bată din palme atunci când aud o rimă. Literatura cu rimă și refrenuri repetitive îi ajută pe micuți să prezică ce urmează și să detecteze sunetele consonante la începutul și sfârșitul cuvintelor, ceea ce stimulează conștientizarea fonemică – capacitatea de a auzi și de a distinge sunetele subtile din cuvinte.

Abilități de bază despre litere și numere. Este responsabilitatea educatorilor de a-i învăța pe copii să scrie și să citească, dar în mod ideal, copiii ar trebui să recunoască prin vedere majoritatea literelor, ar trebui să numere până la 10, să identifice numerele de la 1 la 5 și să cunoască deja unele forme și culori. Totuși, educatorii nu doresc ca părinții să își suprasolicite copilul folosind tot felul de instrumente de învățare. Există de foarte multe ori acea dorință exagerată a părinților de a apela la cât mai multe surse și trucuri de învățare în ideea că cel mic își va însuși rapid aceste abilități. Acest lucru nu este constructiv, ci, dimpotrivă, distructiv pentru copil, care la un moment dat va manifesta repulsie.

În primii ani de viață, procesul de învățare trebuie să aibă loc într-un mod cât mai natural și firesc, deloc forțat. Copilul învață atunci când sortează piesele Lego după culoare sau formă, atunci când pregătește fursecuri pentru păpuși sau atunci când se joacă cu magneții de pe frigider.

Altfel spus, copiii nu trebuie forțați să învețe, deoarece totul în jurul lor reprezintă o oportunitate spontană de a învăța ceva nou, conform youtube.com.

Ce abilități motorii fine trebuie să dețină copilul pentru a se descurca la grădiniță?

Mâinile copilului trebuie să fie suficient de puternice pentru a se descurca cu activități precum colorat, tăiat, lipit și utilizarea unui creion. Acestea sunt sarcini motorii fine pe care copiii le folosesc în fiecare zi la grădiniță. De exemplu, în prima săptămână de grădiniță, copiii vor începe să scrie o literă a alfabetului, iar dacă micuții nu pot ține creionul corect în mână, vor rămâne în urmă. Pentru a ține creionul în mod corect, copiii trebuie să își dezvolte mușchii mici ai palmelor și degetele. Ei pot face asta prin activități simple, cum ar fi să pulverizeze plantele de apartament folosind o sticlă cu pulverizator sau jucându-se cu plastilină.

De asemenea, părinții își pot ajuta copiii să își dezvolte abilitățile motorii fine oferindu-le instrumente de scris într-o varietate de dimensiuni și forme. Unii părinți cred că pixurile groase sunt mai ușor de ținut în mână, dar acest lucru nu este întotdeauna adevărat. Pentru un copil cu mâini slăbuțe, un creion mai mic și mai scurt ar putea fi mai ușor de gestionat, de aceea este important ca micuțul să experimenteze cu diferite accesorii de scris., conform scholastic.com.

Ce consumabile sunt necesare în prima zi de grădiniță?

Abilitățile motorii fine menționate în rândurile anterioare pot fi consolidate cu ajutorul instrumentelor de învățare. Majoritatea educatorilor observă că mulți copii vin la grădiniță deținând deja abilitatea de a număra, de a spune alfabetul și de a-și scrie numele, dar nu au cine știe ce experiență nici măcar cu cele mai uzuale rechizite. Din acest motiv, părinții sunt sfătuiți să își ajute copiii să se familiarizeze cu rechizitele înainte de începutul grădiniței și pentru a-și dezvolta totodată abilitățile motorii fine de care au mare nevoie. Cu cât un copil este mai expus  la o gamă variată de rechizite, cu atât va fi mai pregătit să le folosească în mod corespunzător la grădiniță, ceea ce înseamnă că va fi mai încrezător și mai productiv.

Iată care sunt acele rechizite de care micuții au nevoie în prima de zi grădiniță și pe tot parcursul anului!

Creioane de scris și creioane colorate. Majoritatea copiilor de grădiniță vor învăța să scrie cu un creion, nu cu un pix, deoarece este mai ușor de coordonat. Este recomandat creionul cu trei laturi, deoarece se poate ține în mână mai ușor și mai corect. Ținerea unui creion în mână poate fi o abilitate dificil de stăpânit, așa că este esențial ca micuțul să aibă suficient timp la dispoziție pentru a practica ținerea și gestionarea unui creion. Dacă observați că nu se împacă cu un creion de dimensiuni mari, fie optați pentru un creion cu husă din silicon, fie alegeți un creion mai mic, deoarece dimensiunea mai mică îl va obliga să îl prindă și să îl folosească corect. De asemenea, învățați-vă copilul să țină creionul într-un unghi ușor, îl loc să apese pe vârf cu toată forța.

Foarfeca. Mulți părinți sunt sceptici când vine vorba de a-i oferi celui mic o foarfecă, dar este recomandat să vă lăsați copilul să își antreneze abilitățile motorii fine utilizând o foarfecă. Este recomandat să folosească una cu vârful rotunjit, pentru a nu-l pune în pericol în timpul activităților sale.

Pentru mulți copii, ținerea unei foarfeci în mână poate fi o abilitate dificil de dobândit. Totuși, toți copiii trebuie să învețe cum să țină corect o foarfecă în mână și cum să o manevreze. Pentru început, copilul poate învăța să manevreze foarfeca tăind bucăți de hârtie după placul său, ca mai apoi, să îi desenați linii drepte, zigzaguri și linii curbe, iar el să încerce să taie de-a lungul acestor linii.

Lipici. Este necesar ca micuții să știe să lucreze atât cu lipici lichid, cât și cu lipici solid. În mod ideal, copiii trebuie să învețe cum să folosească lipiciul fără a se juca și fără a-l risipi. Foarte multe tipuri de lipici sunt disponibile sub formă de baton, așa că micuții trebuie să învețe să răsucească suficient pentru a obține cantitatea necesară de lipici, dar și să aplice suficientă presiune.  

Acuarele. Sub formă de tuburi cu vopsea sau pastile colorate, acuarelele sunt necesare pe tot parcursul grădiniței. Este bine ca micuții să învețe să folosească acuarelele din timp, altfel își vor distruge seturile de pictat în mod constant. La grădiniță, copiii vor învăța cum să folosească acuarelele, cum să le utilizeze alături de o mică cantitate de apă, ce rol are paleta și de ce este important să își spele pensulele după fiecare utilizare.

Datorită existenței pe piață a unei game foarte variate de acuarele, de multe ori, este greu pentru părinți să aleagă un set potrivit. Pentru început, copilul are nevoie de un set de acuarele cu pigment de concentrație mică, care să cuprindă principalele nuanțe (roșu, verde, galben, alb, negru) și care să se usuce repede după aplicare.

Carioci. Dintre toate rechizitele, cariocile sunt preferatele copiilor. Totuși, încercați să vă descurajați copilul dacă îl observați că vrea să se deseneze pe corp cu carioci, pe pereți sau pe piesele de mobilier. Majoritatea copiilor aplică prea multă forță când folosesc cariocile, ceea ce înseamnă că după prima utilizare sau după câteva utilizări, vârful caricilor va fi tocit. Micuții vor învăța să nu apese prea tare când desenează cu carioci și, de asemenea, să pună corect capacul., conform scholastic.com.

Practica cu aceste rechizite trebuie să fie simplă, ușoară și distractivă. Cu doar puțină exersare, îndrumare și instrucțiuni, copilul își va consolida abilitățile motorii fine care sunt esențiale pentru a ține pasul cu programa grădiniței.

Resurse despre „Ce ne trebuie în prima zi de grădiniță”

  1. scholastic.com
  1. youtube.com
  2. The Power of Play: A Pediatric Role in Enhancing Development in Young Children – Michael Yogman, Andrew Garner, Jeffrey Hutchinson, Kathy Hirsh-Pasek, Roberta Michnick Golinkoff
  3. scholastic.com

Farmacist Raluca Catana

catanaraluca1206@yahoo.com

În ultima perioadă, în România au apărut metode de educație online. Acest lucru s-a întâmplat și pentru grădinițe. Dacă doriți să țineți pasul cu ultimele tendințe, vă recomandăm să verificați oferta primei grădinițe online din România: GradinitaOnline.ro.

Catana Raluca

Catana Raluca

Farmacist

Distribuie

Facebook
WhatsApp
Email

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Distribuie