fbpx

Cum pregătim copilul pentru grădiniță? 7 idei de joacă educativă

SUMAR:

  1. Lectura și exercițiile fizice acasă
  2. Copiii învață cel mai bine prin distracție și varietate
  3. 7  idei de joacă educativă care îi pregătește pe copii pentru grădiniță
  4. Concluzii
  5. Resurse despre „Cum pregătim copilul pentru grădiniță? 7 idei de joacă educativă”

Sunt numeroase modalități prin care îi putem ajuta pe micuții noștri să se pregătească cât mai bine pentru grădiniță și pentru anii de școală. Cercetările arată că este esențial pentru copii să dezvolte o arhitectură adecvată a creierului în primii ani de viață, astfel încât să beneficieze de o bază solidă care să îi ajute în anii de învățământ superior, dar și la vârsta maturității. Dacă vă întrebați cum anume puteți să vă ajutați copilul să își formeze o astfel de fundație solidă, este bine să știți că va fi necesar să încurajați cât mai multe laturi care țin de dezvoltarea copilului, cum ar fi latura cognitivă, latura fizică, socială, emoțională, precum și latura culturală.

Dacă micuțul va intra la grădiniță, asta nu înseamnă că vă retrageți responsabilitățile de educare și îl lăsați cu totul în baza educatorilor. Dimpotrivă, din momentul în care cel mic va începe să meargă la grădiniță, este recomandat să mențineți o legătură cât mai strânsă cu educatorii și să discutați despre cum puteți susține dezvoltarea tuturor abilităților și care ar fi cele mai potrivite activități în care vă puteți implica copilul pentru a-i asigura o dezvoltare cât mai armonioasă. Pe lângă sugestiile pe care le veți primi de la educatori, întotdeauna țineți cont de preferințele, dorințele și cerințele copilului, căci fiecare copil este diferit și nu există o rutină universală pe care o putem aplica tuturor copiilor. Chiar și la grădiniță, adesea educatorii îi observă pe copii că preferă să se joace în echipă și astfel lansează jocuri și activități pe echipă, dar totodată respectă și dorința acelor copii care doresc să lucreze pe cont propriu sau în grupuri mai restrânse., conform parents.com.

Lectura și exercițiile fizice acasă

Nimeni nu poate pune la îndoială beneficiile uriașe ale lecturii alături de copii. S-ar putea spune că lectura orientează mintea către noi orizonturi și posibilități nelimitate, sporind imaginația și creativitatea. Citind povești copilului, el va învăța o multitudine de lucruri noi, va descoperi noi orizonturi, pe lângă faptul că își va îmbunătăți abilitățile lingvistice. În primii ani de viață și chiar până la vârsta de 6 ani, este recomandat să optați pentru povești cu subiect realist, pentru ca micuții să învețe informații reale despre cum funcționează lucrurile în această lume, mai ales că ei oricum debordează deja de imaginație. De abia după vârsta de 6 ani, le puteți introduce cărțile din domeniul ficțiunii, așa cum este „Harry Potter”, una dintre cele mai apreciate cărți de către copii.

Exercițiile fizice sunt foarte importante atât pentru dezvoltarea fizică a micuților, cât și pentru creierul lor. Foarte multe cercetări și noi informații fac legătura între exercițiile fizice și abilități fizice îmbunătățite, o stare de spirit mai bună, un comportament mai cooperant și performanțe academice ridicate. Specialiștii consideră că exercițiile fizice oferă atât de multe beneficii pentru organism, ajută chiar la îmbunătățirea fluxului sanguin către creier. Mai ales în cazul copiilor supraponderali, chiar și mici cantități de exerciții aerobice produc îmbunătățiri care vizează funcția executivă și abilitățile matematice., conform education.nh.gov.

Întotdeauna, trebuie să avem grijă să existe un echilibru în programul copiilor noștri. În mod tradițional, predarea și învățarea au loc în mare parte prin instrucțiuni verbale sau prin lecturi. Cu toate că și acestea au rolul lor, cercetările au arătat că experiențele multisenzoriale – cele în care copiii ating, gustă sau miros ceva despre care au auzit sau li s-a citit – conduc la o implicare și mai mare din partea lor, dar și la o memorare pe termen lung. Așadar, nu vă rezumați doar la poveștile de noapte bună, la mersul piticului în casă sau la activitățile de grădinărit, ci mergeți și la muzee, la bibliotecă, la grădina zoologică, la spectacole și concerte. Activitățile creative sunt recomandate, în special cele care se pot desfășura în familie sau în grupuri mai mari de copii, pentru a încuraja astfel dezvoltarea socială., conform calgaryschild.com.

Copiii învață cel mai bine prin distracție și varietate

Se spune că varietatea este condimentul vieții, iar acest lucru este cu siguranță adevărat atunci când îl aplicăm în metodele noastre de educare a copiilor. În mod tradițional, elevii merg la școală, învață într-o sală de clasă și lecția le este predată de un profesor. Pauza mică și pauza mare sunt singurele variații din program. Studiile au arătat îmbunătățiri majore ale implicării, comportamentului și performanței copiilor prin simpla introducere a unei pauze, numită pauză cerebrală. În această pauză cerebrală, copilul nu stă degeabă, nici nu mănâncă, ci își hrănește cumva creierul. Poate face puțin sport, se poate plimba sau poate citi ceva plăcut, poate citi câteva rânduri din cartea care i-a stârnit interesul și cu greu o poate lăsa din mână.

În ceea ce privește distracția, chiar și în cazul adulților, parcă totul devine mai eficient atunci când adăugăm factorul de distracție. Trebuie să ne străduim ca procesul de învățare prin care trec copiii noștri să fie cât mai distractiv, indiferent că ei învață să își dezvolte abilitățile de citire, de scriere, cele matematice sau științifice. Atunci când unui copil nu îi face plăcere activitatea în care este implicat, șansele sunt să se simtă copleșit, frustrat, iritat, nerăbdător sau nervos de-a binelea. Sigur, pentru adulții, este provocator să transformăm orice activitate în ceva distractiv, dar asta nu înseamnă că este și imposibil. Fără îndoială, prin joacă și distracție, copiii învață cel mai bine. Gândiți-vă doar câte lucruri învață micuțul atunci când face un experiment în bucătărie, se bucură, se distrează, este surprins de rezultate și povestește și altora despre aventura pe care a trăit-o. Gândiți-vă și câte lucruri învață atunci când plantați împreună semințe, le puneți la soare, le udați și așteptați cu nerăbdare ziua recoltei. Astfel de experiențe captivante și amuzante se întipăresc în mintea micuților.

Putem activa mintea copiilor noștri stârnindu-le interesul. Cu cât copiii sunt mai entuziasmați cu privire la ceea ce fac, cu atât mai mult se implică în activitate, memorează ceea ce au învățat și continuă să își exerseze abilitățile dobândite, eventual și în alte contexte (vezi aici cum arăta programul zilnic al primei grădinițe online din România și cât de variate și captivante sunt activitățile)., conform youtube.com. Ca părinți, pentru a-i ajuta pe cei mici să învețe cât mai multe lucruri din lumea reală, îi putem implica în cât mai multe avtivități distractive și captivante.

7  idei de joacă educativă care îi pregătesc pe copii pentru grădiniță

  1. Citiți și cântați împreună. Prin intermediul acestor abilități, copilul își va dezvolta vocabularul, limbajul și abilitățile de comunicare.
  2. Numărați. Fie că este vorba de scările pe care le urcați, de treptele pe care le coborâți, de notele muzicale de pe portativ, de blocurile de construit sau de bomboanele sale preferate, gândirea în cifre îl pregătește pe copil pentru concepte matematice mai avansate.
  3. Creați proiecte artistice. Desenați folosindu-vă de creioane colorate, de vopsele, tăiați cu foarfeca, creați colaje și implicați-vă în orice alte activități care îl ajută pe micuț să se familiarizele cu instrumentele de grădiniță.
  4. Îmbunătățiți abilitățile motorii fine. Activitățile creative cum sunt cele enumerate anterior sunt foarte recomandate pentru îmbunătățirea abilităților motorii fine, la fel cum este și joaca cu mingi sau cu jucării mai grele. Copilul trebuie să își dezvolte forța în mâini pentru a putea folosi instrumente de scris și pentru scrierea propriu-zisă.
  5. Ieșiți la plimbare. Vă puteți plimba prin zona unde locuiți sau prin împrejurimi, mai ales dacă locuiți în apropiere de pădure sau de un lac. Astfel de plimbări pot fi transformate în introduceri simple în domeniul geografiei.
  6. Explorați insectele și plantele din curtea din spate. Vorbiți despre ceea ce observați, pentru că doar așa micuții își dezvoltă abilități timpurii de observație și de științe.
  7. Puneți la punct o cursă de obstacole. Încercați să parcurgeți traseul printr-un labirint de scaune și obiecte de uz casnic. Astfel, copilul își va dezvolta abilitățile motorii și coordonarea, precum și capacitatea de a rezolva probleme – un alt concept-cheie pentru succesul academic., conform teachingmama.org.

Concluzii

Anii de grădiniță sunt destul de solicitanți pentru micuții noștri, cu toate că ei vor avea parte de educatori dedicați, de colegi cu care vor crea amintiri superbe și de activități distractive. La grădiniță, copilul va trebui să se prezinte cu câteva abilități pe care le stăpânește foarte bine, pe lângă faptul că va începe să dobândescă altele noi. Cu toate că foarte multe grădinițe se axează pe abilitățile academice, asta nu înseamnă că abilitățile non-academice sunt neglijate. Este bine ca micuții să fie (cât de cât) familiarizați cu literele, cu numerele, cu formele și culorile, pentru a putea ține pasul cu programa, însă există și alte abilități din afara sferei academice care sunt la fel de importante. Poate că cel mai important lucru este acela de a crește un copil dornic să învețe, să exploreze, să facă tot felul de descoperiri, să nu fugă de carte, iar acest obiectiv poate fi atins cu ușurință prin joc, prin distracție și prin diversitatea activităților de zi cu zi., conform parents.com.

Resurse despre „Idei de joacă pentru a vă pregăti copilul pentru grădiniță”

  1. parents.com
  2. education.nh.gov
  3. calgaryschild.com
  4. youtube.com
  5. teachingmama.org
Dr. Mihutescu Valeria

Dr. Mihutescu Valeria

Medic Primar

Distribuie

Facebook
WhatsApp
Email

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Distribuie