fbpx

Rolul educatoarei în grădiniţă

SUMAR

  • Importanţa grădiniţei în dezvoltarea copilului
  • Rolul educatoarei în grădiniţă
  • Refuzul copiilor de a merge la grădiniţă
  • Rolul familiei în acceptarea grădiniţei
  • Acomodarea copiilor cu grădiniţa
  • CONCLUZII
  • Resurse despre „Rolul educatoarei în grădiniţă”

                      Importanţa grădiniţei în dezvoltarea copilului

Primii ani din viaţa  unui copil sunt esenţiali în punerea bazelor viitorului adult. Un copil va creşte echilibrat din punct de vedere fizic şi psihic atunci când beneficiază de toate resursele care susţin dezvoltarea fizică şi psihică, pornind de la hrană, îngrijire şi joacă, până la iubire, sprijin şi înţelegere. Pas cu pas, susţinut cu iubire şi grijă, prin joacă şi atenţie, cel mic va parcurge fiecare etapă de creştere, îşi va dezvolta abilităţile, se va descoperi pe el şi lumea din jur. Părinţii şi familia au un rol esenţial în dezvoltarea copilului în primii ani de viaţă. Ulterior, în jurul vârstei de 3 ani, micuţul se va bucura de prima etapă de educare şi formare, desfăşurată într-un cadru organizat şi bine structurat în cadrul grădiniţei. O serie de date importante şi necesare pot fi accesate vizitând grădiniţaonline.ro.  Grădiniţa are rolul de a-l învăţa pe copil cum să comunice cu cei din jur şi cu mediul înconjurător, cum să îşi dezvolte un limbaj corect şi coerent. Grădiniţa îi insuflă valori importante, precum bunul simţ şi politeţea, îl învaţă să asculte şi să se facă ascultat, să discearnă răul de bine, să-şi descopere pasiunile şi talentele, pregătindu-l nu doar pentru şcoală, cât şi pentru viaţă. Copilul se localizează pe sine, se încadrează social şi îi acceptă pe cei din jur. Pentru ca un copil să îşi asigure o continuitate în procesul de dezvoltare şi formare, este esenţial să urmeze cursurile unei grădiniţe, chiar dacă acestă schimbare va fi cu greu acceptată de cei mici, în primă fază. Însă cu susţinerea familiei şi beneficiind de profesionalismul şi dedicarea educatoarei, cei mici vor pătrunde cu bucurie într-un spaţiu minunat în care joaca se împleteşte cu învăţarea, bucuria cu descoperirile şi nevoia de cunoaştere cu taine noi şi atrăgătoare., conform: didactic.ro/

„Este deja bine cunoscut faptul că starea adultului care are grijă de copil se transmite acestuia, chiar dacă de multe ori adultul încearcă să ascundă acest lucru și spune altceva, iar de cele mai multe ori, este vorba despre mamă și emoțiile ei. Nu puține sunt situațiile în care mama nu se poate desprinde de copil, este foarte atașată de el, se teme să nu i se întâmple acestuia ceva în lipsa ei, să îl piarda, motiv pentru care este foarte anxioasă. Copiii acestor mame vor oglindi exact ce mama simte și vor întâmpina dificultăți mai mari de adaptare. Jucăria preferată a copilului are rolul de a-l liniști, de a-i da siguranța unui lucru familiar și poate avea rolul de substitut psihologic al mamei.” psiholog Denisa Zdrobis

                                 Rolul educatoarei în grădiniţă

Grădiniţa reprezintă cadrul organizat care funcţionează după reguli, programe şi structuri bine stabilite, toate cu scopul de a contribui la continuitatea procesului complex al formării copilului pentru şcoală şi pentru viaţă. Personalul care asigură buna desfăşurare a cursurilor de grădiniţă este numeros, însă principalul pion în acest joc minunat al descoperirilor şi dezvoltării este reprezentat de educatoare. Educatoarea este cea care va prelua ştafeta de la părinţi, va facilita începerea unei etape minunate în care micuţul trebuie să pătrundă cu plăcere. Educatoarea va deveni o a doua mamă înzestrată cu o serie de cunoştinţe şi atestări care o vor susţine în educarea micilor năzdrăvani cu iubire, devotament şi empatie. Educatoarea este cadrul didactic înzestrat cu o extraordinară capacitate de a se transforma în personajul preferat din poveşti, dar care ştie cum să-şi ghideze micuții pe cărări noi, unde se vor descoperi pe ei şi lumea înconjurătoare. Educatoarea are obligaţia de a respecta programa stabilită, astfel încât capacitatea copiilor de înţelegere şi prelucrare a informaţiilor să fie potrivite gradului lor de dezvoltare. În grădiniţă, copilul va fi inclus în activităţi care au caracter instructiv-educativ-creativ care vizează modelări sistematice şi gradate, astfel încât copilului i se vor dezvolta abilităţi noi, contribuind la formarea lui ca viitor adult, alături de următoarele etape de şcolarizare pe care le va parcurge. Educatoarea va avea rolul de a-l ajuta pe copil să se integreze social, să fie activ şi deschis la nou, să fie responsabil, tolerant, respectuos cu sine şi cu cei din jur. Educatoarea este profesionistul care va şti cum să realizeze activităţile didactice astfel încât să vină în întâmpinarea particularităţilor şi nevoilor fiecărui copil. Tot educatoarea este cea care va şti cum să împletească activităţile didactice într-un mod cât mai atractiv, apelând chiar şi la sprijinul părinţilor, fapt ce va contribui la stabilirea unui mediu plăcut şi stimulativ pentru copii. Educatoarea se va transforma într-un model pentru copii, fiind cea care respectă trăirile copilului şi ale părintelui, care găseşte forme optime de organizare, dedicându-se formării viitorului., conform: eduscoala.ro.

                          Refuzul copiilor de a merge la grădiniţă

Mersul la grădiniţă reprezintă pentru majoritatea copiilor preşcolari o schimbare greu de acceptat la început. Conform psihologilor şi pedagogilor, fiecare copil va manifesta propriul comportament atunci când va înţelege că rutina lui zilnică se schimbă, că mama sau bunica nu vor mai fi tot timpul lângă el, că de acum are anumite îndatoriri. La baza comportamentului copilului, stau gradul de dezvoltare atât fizică, cât şi emoţională, gradul de ataşament faţă de familie. Fiecare copil va parcurge anii de grădiniţă, manifestând o abordare proprie. Un copil care nu acceptă iniţial mersul la grădiniţă, este posibil ca în scurt timp să dorească să meargă, aşa cum un copil cu un start foarte bun, care acceptă cu încântare noua schimbare, pe parcurs, începe să manifeste dezinteres, chiar refuz. Fiecare copil este diferit, astfel că este foarte importantă susţinerea familiei, a educatoarei şi a cadrelor avizate, respectiv a psihologilor.

Deoarece copilul percepe grădiniţa ca pe o separare de mediul lui familial, va manifesta  anxietatea generată de sentimentul abandonului. Copilul se simte abandonat în acest mediu nou,  în care nu se poate integra iniţial, deoarece atenţia lui este canalizată doar asupra trăirilor provenite din teama de abandon. Această abordare este manifestată încă de la început de majoritatatea copiilor. Însă rolul educatoarei este de a asigura toate pârghiile prin care micuţul va descoperi bucuria noului mediu, veselia jocului şi beneficiile socializării, ajutându-l să se descopere pe el şi pe cei din jur. Cu sprijinul părinţilor, această etapă de acomodare care durează aproximativ două săptămâni, va trece uşor, iar micuţii vor începe să conştientizeze faptul că  grădiniţa este un loc minunat, plin de activităţi frumoase şi atractive, un loc unde învaţă lucruri noi, unde vor reveni cu bucurie după vacanţe lungi.

Există şi cazuri în care copilul nu va depăşi acestă perioadă de acomodare, rămânând blocat în teama abandonului. Sunt copiii care se închid, nu comunică şi nu participă la activităţi. Educatoarea este în măsură să decidă atunci când este necesar ajutorul unui specialist, astfel încât copilul să intre în normalitate, să se poată bucura de o evoluţie firească, potrivită vârstei şi etapei., conform: cafegradiva.ro.

                             Rolul familiei în acceptarea grădiniţei

Este foarte important ca familia să susţină şi să faciliteze integrarea celui mic în grădiniţă. Atunci când se confruntă cu un refuz din partea celui mic, familia, în special mama, este prima care trebuie să acţioneze, chiar înaintea educatoarei. Ca măsură de prevenţie a refuzului, mama va începe să familiarizeze copilul cu grădiniţa, încă înainte de a începe frecventarea ei efectiv. Îi va face o descriere atractivă a grădiniţei, bazându-se pe activităţi plăcute, compania altor copii şi dobândirea de noi informaţii. De asemenea, îl va antrena în achiziţionarea rechizitelor şi a accesoriilor necesare în grădiniţă şi îi va descrie educatoarea, folosindu-se de caracteristici la care ştie că rezonează cel mic. Copilul trebuie să înţeleagă faptul că grădiniţa este un loc minunat cu oameni frumoşi, copii veseli şi activităţi interesante, unde nu va rămâne definitiv. Mama îşi va asigura micuţul că nu va rămâne permanent în grădiniţă, că va merge acasă după ce petrece un timp plăcut, plin de joacă şi jucării. Este foarte importantă comunicarea între părinţi şi educatoare. În cazul în care copilul refuză constant grădiniţa, atunci se impune ajutorul unui specialist care va aplica tehnici specifice prin care micuţul va începe să accepte această schimbare şi va conştientiza faptul că nu este abandonat., conform: cafegradiva.ro.

                                Acomodarea copiilor cu grădiniţa

Este posibil ca un copil să manifeste refuzul în faţa mersului la grădiniţă pentru un timp îndelungat. Atât părinţii, cât şi educatoarea trebuie să îl asigure pe  micuţul că nu va rămâne permanent în grădiniţă, pentru a-i diminua sentimentul de abandon, acela care se află în spatele refuzului şi plânsului. Odată ce va rămâne cu ceilalţi copii şi cu educatoarea, copilul va fi antrenat în activităţi atractive care îi stârnesc interesul. O metodă eficientă este şi aceea prin care i se permite copilului să îşi ia la grădiniţă mascota sau jucăria preferată. Astfel, nu se va mai simţi abandonat şi singur. Este foarte important ca educatoarea să comunice permanent cu părinţii, găsind astfel elementele comune care pot facilita acceptarea schimbării de către cel mic., conform: didactic.ro.

                                                        Concluzii

Rolul cel mai important în educarea şi formarea unui copil pe perioada grădiniţei revine educatoarei. Educatoarea este pionul central care, cu profesionalism şi multă dragoste, va susţine educarea, formarea, dezvoltarea şi integrarea socială a copilului, pregătindu-l pentru următoarea etapă, cea a şcolii. Este esenţial ca părinţii să comunice permanent cu educatoarea, astfel încât pot fi prevenite anumite manifestări şi pot fi ameliorate diferite abordări şi probleme sesizate la cel mic, toate cu scopul de a asigura o dezvoltare normală.

Resurse despre „Rolul educatoarei în grădiniţă”

1. didactic.ro

2. eduscoala.ro

3. cafegradiva.ro

Pentru mai multe detalii despre acest subiect, vă rugăm să consultați medicul pediatru sau să contactați psiholog Denisa Zdrobis.

Date contact:

Psiholog Denisa Zdrobis

Tel.: 0721.881.977

Denisa.zdrobis@gmail.com

În ultima perioadă, în România au apărut metode de educație online. Acest lucru s-a întâmplat și pentru grădinițe. Dacă doriți să țineți pasul cu ultimele tendințe, vă recomandăm să verificați oferta primei grădinițe online din România: GradinitaOnline.ro.

Zdrobis Denisa

Zdrobis Denisa

Psiholog

Distribuie

Facebook
WhatsApp
Email

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Distribuie