SUMAR:
- Ce este igiena personală?
- Rolul și importanța igienei personale
- Cum înveți copilul despre importanța igienei personale
- Rutina zilnică de igienă personală
- Concluzii
- Resurse
O igienă corespunzătoare este absolut necesară pentru viața noastră fizică, psihică și socială. Ca orice deprindere, cu cât este învățată mai repede prin exersare și imitație, cu atât se va transforma într-un obicei automat, ușor și natural. Din păcate, România este încă pe ultimele locuri în Europa la acest capitol. Dacă este respectat un minim de igienă, ne putem îmbunătăți calitatea vieții și ne putem prelungi speranța de viață prin protejarea de diverse boli. Dimpotrivă, o exagerare duce la scăderea sistemului imunitar prin faptul că distrugem, de exemplu, bariera protectoare de la suprafața pielii prin spălatul excesiv sau folosirea exagerată de geluri antibacteriene sau dezinfectante. psiholog Denisa Zdrobis.
Ce este igiena personală?
Igiena personală cuprinde o serie de activități de zi cu zi pe care este bine să ni le însușim și să le însușim copiilor noștri încă de mici. Vorbim aici despre o rutină de îngrijire importantă pentru deprinderea unor obiceiuri sănătoase care vor fi de folos pe tot parcursul vieții, încă din copilărie: baia corporală, periajul dinților, spălarea mâinilor etc.
Igiena personală a copiilor se schimbă în timpul copilăriei timpurii, de la ceva de care se ocupau îngrijitorii și părinții la ceva ce copiii trebuie să învețe să facă singuri, mai ales atunci când încep să meargă la creșă și la grădiniță, unde vor interacționa zilnic cu mulți alți copii. Igiena e foarte importantă pentru a preveni îmbolnăvirea lor.
Igiena personală este foarte importantă atât pentru sănătatea, cât și pentru viața socială a copilului. psiholog Denisa Zdrobis.
Rolul și importanța igienei personale
Fie că se duc la școală, în parc sau în orice alt loc, copiii intră în contact cu diverse obiecte și jucării pe care există murdărie și praf care pot provoca diverse infecții și boli, din cauza bacteriilor pe care le răspândesc. Igiena personală ajută foarte mult la prevenirea și încetinirea răspândirii unor viruși care se pot găsi pe obiectele cu care copilul intră în contact.
Din punct de vedere al sănătății și al interacțiunii cu ceilalți, igiena personală are un rol foarte important în viața copilului.
De ce este importantă igiena personală?
- reduce riscul de infecție, de răspândire a bolilor și chiar a paraziților;
- pentru că sistemul imunitar al unui copil este mai fragil în comparație cu cel al unui adult, igiena este foarte importantă pentru a preveni îmbolnăvirea celui mic;
- deoarece prin igienă sunt eliminate mirosurile corporale neplăcute, copilul va avea șanse mai mari să își facă prieteni noi;
- igiena va ajuta copilul să aibă o părere bună despre sine, să aibă încredere în el; astfel, are șanse mai mari să se descurce bine la grădiniță sau la școală.
Așadar, o igienă personală corespunzătoare are un rol important atât pentru sănătatea, cât și pentru viața socială a copilului și, mai apoi, a adultului.
Dacă respectăm regulile de igienă personală, putem scădea semnificativ riscul infecțiilor și bolilor. psiholog Denisa Zdrobis.
Reguli de bază ale igienei personale la copii
Igiena copilului joacă un rol foarte important pentru siguranța acestuia, având în vedere că în mediul înconjurător se găsesc foarte mulți factori care îl pot afecta pe cel mic.
Ideal ar fi să îți obișnuiești copilul cu un ritual zilnic de igienă care să cuprindă câteva reguli de bază după care să se ghideze mereu. Creează o listă cu reguli pentru a stabili rutina de igienă personală în familia ta. Îl poți ruga pe copil să decoreze lista cu niște carioci și să o lipească pe peretele din camera lui.
Ce trebuie să scrii pe listă?
● spală-te pe mâini înainte de fiecare masă și după fiecare ieșire în mediul exterior!
● fă duș zilnic, dimineața și seara!
● spală-te pe dinți, cel puțin de două ori pe zi!
● taie-ți unghiile în mod regulat!
● poartă haine curate!
Obișnuiește-ți copilul cu o serie de reguli de igienă personală care să devină rutina lui zilnică. psiholog Denisa Zdrobis.
Cum înveți copilul despre importanța igienei personale
Odată prezentate regulile de igienă personală, copilul trebuie învățat de ce este important să dobândească aceste deprinderi. Copiii nu au cunoștințele sau îndemânarea necesare pentru a avea grijă de igiena lor personală. Aici, trebuie să intervină părinții. Cel mai ușor mod de a-ți învăța copilul este prin repetare.
Copilul va învăța imitându-i pe părinți (de exemplu, spălatul pe dinți poate deveni o rutină de familie), dar în același timp trebuie să înțeleagă motivul pentru care igiena este importantă.
Copiii pot fi învățați despre importanța instrumentelor de igienă personală, dar și cum și pe ce parte a corpului trebuie folosite, prin diverse jocuri. Dacă exemplul cu sclipici pe mâini îi poate învăța importanța igienei pe mâini și de ce trebuie să se spele după fiecare acțiune, elementele de bază ale igienei le poate asimila printr-un set de jocuri și jucării distractive. Copiii trebuie să înțeleagă faptul că baia este un mod distractiv prin care se păstrează curați și stau departe de orice microbi, fiind în același timp și relaxantă.
Dacă vrei să cumperi jucăriile dintr-un magazin online, mergi pe varianta de jucării realizate de branduri cunoscute, cum ar fi Fisher Price, Djeco, Disney Junior, acestea având cerințe stricte atunci când vine vorba de calitatea și rezistența jucăriilor – spre exemplu, aici poți găsi o varietate mare de jucării sigure pentru copii, la prețuri accesibile.
Învață-ți copilul regulile de igienă prin jocuri și jucării care îi pot stimula interesul pentru importanța instrumentelor de igienă personală! psiholog Denisa Zdrobis
Rutina zilnică de igienă personală
Spălatul mâinilor
Conform studiilor medicale, dacă toată lumea s-ar spăla mai des pe mâini, atunci ar exista, la nivel global, mai puține îmbolnăviri și decese.
Copilul va ajunge la un moment dat în colectivitate, într-un mediu cu numeroși germeni. Din acest motiv, este important să îl înveți de mic că este necesar să se spele pe mâini în anumite situații:
- după ce folosește toaleta;
- înainte de a mânca;
- după ce vine de la joaca de afară;
- după ce vine de la școală;
- după ce strănută sau tușește;
- după ce se joacă în casă sau afară cu animale de companie;
- după ce a interacționat cu o persoană bolnavă sau necunoscută.
Pentru ca spălatul mâinilor să fie eficient, trebuie realizat corect. Ce înseamnă asta? Că trebuie urmați o serie de pași pe care copilul trebuie să îi învețe de mic, pentru a deveni parte din rutina sa zilnică:
- se udă mâinile cu apă călduță;
- se săpunesc mâinile sau se pune săpun lichid în palmă;
- se freacă săpunul între palme bine, apoi spatele palmelor, între degete, fiecare deget în parte, sub unghii;
- se spală mâinile cel puțin 20 de secunde;
- se clătesc mâinile cu apă caldă până nu mai rămâne săpun;
- se usucă mâinile cu un prosop curat.
Pe lângă spălatul mâinilor, mai există câteva reguli care îi vor ajuta pe cei mici să se protejeze de germeni și să nu îi împrăștie:
- învață-i să își acopere mereu nasul și gura atunci când strănută sau tușesc;
- asigură-te că au mereu șervețele la ei pentru a nu fi tentați să folosească mâneca atunci când trebuie să se șteargă la gură;
- explică-le că nu trebuie să împartă căni, sticle sau alte tacâmuri, mai ales la școală, pentru că există riscul de a se îmbolnăvi.
- Spălatul pe dinți
Este necesar pentru copii să afle, încă de când au dantură de lapte, cât este de important să se spele regulat pe dinți pentru sănătatea gingiilor, prevenirea apariției cariilor și a respirației urât mirositoare. Periajul dentar trebuie făcut de două ori pe zi (dimineața și seară), cel puțin 2 minute.
· Cum îl poți învăța să se spele pe dinți?
- Alege o pastă de dinți într-un ambalaj creat pentru copii (cu personaje din desene).
- Explică-i cum se face periajul dinților (eventual, prin cântecele sau jocuri).
- Dacă nu-i place gustul unei paste de dinți, alege o alta.
· Folosirea toaletei
Din momentul în care renunță la scutece, este bine să înveți copilul să folosească în mod corect olița sau toaleta.
Ce trebuie să îl înveți?
- să se șteargă cu hârtie igienică;
- că hârtia igienică trebuie aruncată în vasul de toaletă și trebuie să tragă apă de fiecare dată când folosește toaleta;
- după folosirea toaletei, trebuie să se spele pe mâini cu apă caldă și săpun cel puțin 20 de secunde;
- să nu se așeze pe vasul de toaletă când nu este acasă, pentru a preveni astfel contaminarea cu bacterii și paraziți.
- Igiena corporală
Chiar dacă, începând cu vârsta de 6 sau 7 ani, copiii pot face singuri duș, este bine să nu fie lăsați nesupravegheați atunci când se spală.
Ce trebuie să pregătești și să ai în vedere pentru copil la duș sau baie?
- lasă-i la îndemână produse de îngrijire speciale pentru copii: șampon, săpun etc;
- un prosop de baie numai al lui (cu imagini și desene, colorat);
- un covor antiderapant pentru a evita accidentele;
- setează-i temperatura apei și ai grijă să nu se joace la robinet pentru a nu risca accidente;
- fii atentă să folosească produse de spălare (săpun, gel de duș);
- asigură-te că se șterge pe tot corpul atunci când iese din baie.
· Igiena picioarelor
O altă deprindere care ține de igiena personală este spălatul picoarelor. Este important să-l înveți pe cel mic să se spele în fiecare zi pe picioare, sau când este transpirat, insistând pe tălpi și printre degetele. Mai târziu, când va ajunge la vârstă pubertății, va trebui să i se explice de ce este bine să poarte șosete de bumbac și încălțăminte de piele sau pânză și de ce trebuie să păstreze o bună igienă a picioarelor.
· Tăiatul unghiilor
Având în vedere faptul că cei mici au tendința de a duce mâinile și degetele în gură, și pentru că sub unghii se pot aduna bacterii, este bine că unghiile lor să fie scurte. Și pentru că tăiatul unghiilor poate fi o activitate stresantă pentru ei, o poți face mai relaxantă fie antrenându-i într-o activitate plăcută, fie în timp ce sunt în baie și sunt mai relaxați.
Este important și necesar să existe o rutină zilnică de igienă personală, în special în copilărie, care să devină un stil de viață. psiholog Denisa Zdrobis.
Concluzii
Igiena personală este necesară și joacă un rol extrem de important în viața fiecăruia, indiferent de vârstă, încă din copilărie, atât în ceea ce privește sănătatea, cât și viața socială. Copiii trebuie învățați de mici ce înseamnă igiena personală și ce impact are asupra vieții lor. Pentru asta, părinții trebuie să le explice și să fie un exemplu pentru ei, în special la vârste fragede.
Sursa