fbpx

Sfaturi pentru îngrijirea celui mic

SUMAR:

  1. Introducere – noul membru al familiei
  2. Sănătatea bebelușului
  3. Alimentația bebelușului
  4. Băița bebelușului
  5. Jucării care ajută la îngrijirea celui mic
  6. Concluzii
  7. Resurse

Este normal să simțim neliniște și teamă când facem ceva cu totul nou și diferit, mai ales când este vorba despre îngrijirea unui copil, a propriului copil și vrem ca lucurile să ne iasă perfect. Presiunea aceasta împreună cu cea exterioară venită de la prieteni, rude, social media s.a.m.d poate duce la epuizare și avem nevoie de multă energie pentru a ne ocupa de un copil mic. Dacă părinții, în special mamele, se informează din timp folosind surse credibile, știind ce urmează și anticipând ce se întâmplă, atunci anxietatea se diminuează, astfel încât ea va fi resimțită în limite normale și acceptabile. psiholog Denisa Zdrobis

Introducere – noul membru al familiei

Venirea pe lume a unui copil poate fi cel mai important moment din viața ta și a partenerului tău. Totul se schimbă și devine mai frumos atunci când toată dragostea, toate visele și planurile de viitor ale voastre se împart cu noul membru al familiei. Un copil are nevoie de multă grijă și atenție. Trebuie să transformi totul, astfel încât să îi oferi cele mai bune condiții pentru o dezvoltare optimă. Casa ta va arăta altfel. E nevoie să faci multe ajustări și să achiziționezi tot felul de obiecte care să te ajute la creșterea copilului. De la camera celui mic, plină de jucării și dotată cu un pat care să îi asigure cel mai liniștit somn, până la obiectele pentru baia atât de importantă în igiena nou născutului, toate acestea sunt lucruri pentru care te poți pregăti din timp, înainte de venirea lui pe lume. Este evident faptul că acest proces de transformare este continuu. Nu poți fi niciodată destul de pregătită și nici nu poți anticipa toate nevoile bebelușului, așa că vei fi nevoită să ții mereu pasul cu micuțul tău și cerințele sale.

În acest articol, vom prezenta câteva dintre cele mai importante aspecte care îți solicită toată grija și atenția după venirea pe lume a noului membru al familiei. De la sănătate, până la alimentație și îngrijire, toate sunt elemente esențiale în creșterea unui copil și, uneori, motive de îngrijorare pentru părinți, deși sunt absolut firești.

Sănătatea bebelușului

În primele săptămâni de viață, bebelușul este foarte sensibil. Acest lucru le poate da multe bătăi de cap proaspetelor mămici care au tendința să se sperie și să se simtă depășite de toate lucrurile de care trebuie să țină cont când vine vorba de sănătatea copilului. Cu toate acestea, toate etapele prin care trece nou – născutul sunt normale, chiar dacă uneori sunt neplăcute atât pentru el, cât și pentru părinți. Orice perioadă dificilă este mai ușor de trecut dacă ești un părinte informat și răbdător, care înțelege firescul acestor situații.

Iată câteva aspecte care țin de sănătatea bebelușului și care îi pot pune la încercare pe noii părinți:

  • Colicii

Colicii afectează peste 25% dintre nou – născuți, una dintre cele mai grele sarcini ale unui părinte fiind să își liniștească bebelușul care plânge mereu. Deși colicii reprezintă o etapă normală din viața unui bebeluș, aceștia sunt greu de definit. Apar în jurul celei de-a doua săptămâni de viață și dispar după ce copilul împlinește 3-4 luni. De obicei, colicii se diagnostichează prin excluderea altor motive care ar putea provoca senzația de iritare a bebelușului și plânsul constant. Din păcate, cel mic are dureri de stomac și crampe, care îl fac să se chinuie. Această stare este greu de gestionat pentru părinți. Cu toate acestea, există metode de alinare a durerilor cauzate de colici, cum ar fi: schimbarea alimentației sau stimularea în diferite feluri (înfășatul, îmbăiatul, masajul, oferirea unei jucării etc.).

  • Acneea

Când ne gândim la acnee, ne gândim la o problemă a adolescenței. Cu toate acestea, aproximativ 30% dintre no – născuți se confruntă cu aceeași problemă în primele săptămâni de viață, odată cu apariția colicilor. Aceasta apare atunci când hormonii mamei trec prin placentă și ajung la copil, stimulându-le glandele sebacee. Acneea infantilă sau neonatală este cât se poate de normală, deci nu este un motiv de îngrijorare pentru părinți.

  • Febra

Mulți părinți se sperie atunci când nou – născutul are o temperatură care depășește 38 grade Celsius. Deși este esențială monitorizarea constantă a temperaturii, părinții trebuie să aibă tot timpul în vedere că febra este aliatul organismului când vine vorba de mecanismele de apărare împotriva „inamicilor”, așa că nu este neapărat un semn rău.

  • Constipația

Constipația este o problemă a nou – născutului cu care se confruntă destul de mulți părinți, deoarece provoacă senzații de neplăcere și iritare ce îl afectează pe cel mic. De obicei, constipația apare la bebelușii hrăniți cu lapte-formulă, dar cu o alimentație corectă, se poate scăpa ușor de neplăcerile cauzate de această situație.

Alimentația bebelușului

Alimentația bebelușului contează în tratarea diferitelor afecțiuni de care acesta suferă în primele săptămâni de viață. Mai mult decât atât, e un element vital la care trebuie să fim atenți pentru dezvoltarea optimă a copilului.

În primul rând, copiii se nasc cu instinctul de a căuta sânul mamei și de a suge. Există multe beneficii ale alăptării, unul dintre cele mai importante fiind legătura specială care se creează între mamă și bebeluș. Sigur că alimentația nu ține doar de alăptare. Mai sunt și alți factori de care părinții trebuie să țină cont în primele luni de viață ale copilului. De exemplu, orarul meselor bebelușului ar trebui să fie dictat de cererea acestuia (va fi hrănit ori de câte ori îi este foame). Ulterior, unul dintre procesele importante ce țin de alimentația bebelușului este acela al diversificării. După aproximativ 6 luni de viață, în meniul bebelușului încep să fie introduse alimente solide. Acest lucru se face prin încercarea câte unui aliment nou odată la câteva zile.

Băița bebelușului

Îngrijirea bebelușului este un capitol important în dezvoltarea sănătoasă a acestuia și presupune achiziționarea mai multor obiecte utile, dar și respectarea anumitor reguli simple care ușurează sarcinile oricărui părinte. Fie că vorbim despre scutece sau haine, despre patul în care doarme sau de obiectele de care are nevoie pentru băiță, e important ca părinții să înțeleagă importanța acestor lucruri în crearea echilibrului de care cel mic are nevoie.

Băița bebelușului

Băița bebelușului este o etapă care sperie multe mămici. Copilul este mic și fragil, dar nu este nevoie decât de puțină atenție și îndemânare pentru ca această activitate să fie plăcută atât pentru tine, cât și pentru micuț. În primul rând, ai nevoie de un suport special pentru cadă sau de o cădiță potrivită pentru bebe. Vei mai avea nevoie de prosoape (de preferat cu glugă, pentru a ușura procesul de ștergere), șampon și gel de curățare special create pentru bebeluși etc.

După ce ai la îndemână tot ce îți trebuie pentru baie, asigură-te că îl speli într-o încăpere încălzită corespunzător. Bebelușul este foarte sensibil și vrei să eviți orice situație care l-ar putea face să se confrunte cu o răceală. Nu uita că nu trebuie să îl lași nicio secundă nesupravegheat! După ce apa este pregătită la temperatura corectă (36-38 grade Celsius), așază copilul în cădița în care, în prealabil, ai pus un prosop moale, pentru a evita alunecarea pe anumite suprafețe. Dacă este nevoie, susține-i gâtul și spatele bebelușului cu o mână, în timp ce cu cealaltă îl speli pe corp. După ce îl scoți din cădiță, înfășoară bebelușul într-un prosop și șterge-l cu mișcări blânde, prin tamponare. Gata! Ai un bebeluș curat și fericit care poate merge liniștit la culcare, dar nu înainte de a-i oferi și îngrijirea necesară după baie.     

  • Îngrijirea după baie

Băița bebelușului nu este o activitate care ar trebui să le sperie pe mămici. Etapele de îngrijire ulterioare spălării sunt la fel de importante și simplu de îndeplinit. De exemplu, unghiile de la mâinile nou – născuților cresc foarte repede. Este importantă tăierea lor cât se poate de des, pentru a preveni zgârieturile. Cel mai ușor este să îi tai unghiile celui mic imediat după ce îl speli, cât acestea sunt încă moi.

Toaleta oculară și cea nazală sunt importante, dar nu sunt motive de panică. În cazul în care bebelușul are nevoie de asta, șterge-i ochiul din colțul extern spre cel intern, cu comprese umezite cu ser fiziologic. De asemenea, nu uita de îngrijirea nazală care se face tot cu ajutorul serului fiziologic administrat în fiecare nară. Apa de mare poate fi folosită. În cazul bebelușilor cărora nu le-a căzut cordonul ombilical, părinții trebuie să știe că acesta trebuie expus la cât mai mult aer posibil, fără să fie acoperit cu scutece. După ce cordonul ombilical cade, pot rămâne câteva urme de sânge care se vor vindeca repede. Trebuie să cureți zilnic locul până când zona este vindecată.

Jucării care ajută la îngrijirea celui mic

Apariția unui copil aduce cu sine multe ajustări necesare. Ai o listă întreagă de cumpărături de făcut: biberoane, scaun de mașină, hăinuță, cădița potrivită, produse de îngrijire și curățare speciale pentru el etc. Sigur că lista începe și se termină cu jucăriile simpatice și irezistibile chiar și pentru adulți. Le cumperi pentru camera copilului, pentru pătuțul lui special, pentru mașină și nu numai. Copilul tău se bucură să descopere lumea prin intermediul jucăriilor de diverse forme, culori, mărimi și texturi, iar tu te bucuri în fiecare secundă în care îl vezi zâmbind.

Dincolo de plăcerea pe care i-o provoacă și de beneficiile pe care le are în dezvoltarea bebelușului, o jucărie nu este un simplu obiect, ci poate deveni aliatul tău în casă. Atunci când ai probleme (colicii bebelușului, de exemplu), poți încerca să îi oferi o jucărie care să îl liniștească. Mai mult decât atât, e posibil ca în timpul unor activități de îngrijire (cum este cazul băiței) să te confrunți cu un copil agitat care parcă nu se lasă spălat. În acest caz, poți apela din nou la aliații tăi, jucăriile. Există o gamă variată de jucării special concepute pentru a fi folosite în apă. De diferite forme, culori și mărimi, potrivite pentru mai multe segmente de vârstă și întruchipând peștișori, rățuște, foci, țestoase sau alte animale iubitoare de apă, aceste jucării pot fi perfecte pentru distragerea atenției copilului tău în timp ce îi faci baie. Dacă vrei să cumperi jucăriile dintr-un magazin online, mergi pe varianta de jucării realizate de branduri cunoscute, cum ar fi Tomy sau Djeco, pentru că acestea respectă cerințe stricte atunci când vine vorba de calitatea și rezistența produselor. De exemplu, aici poți găsi o varietate de jucării sigure pentru copii de la aceste branduri, la prețuri accesibile.

Concluzii

Apariția unui nou – născut în familie poate fi cel mai fericit moment din viață. Cu toate acestea, un copil este o entitate de sine stătătoare, un suflet care are nevoie de toată atenția și îngrijirea ta pentru a se dezvolta corect și a deveni independent. Viața de părinte vine la pachet cu multe responsabilități, însă toate fac parte din ciclul natural al vieții și sunt experiențe ce ne îmbogățesc întotdeauna.

Mulți părinți se sperie de fragilitatea bebelușului, lucru care este normal, însă trebuie controlat, astfel încât cel mic să fie în centrul atenției. De la probleme de sănătate precum apariția colicilor sau a febrei, până la alimentația prin alăptare și, ulterior, diversificarea meniului, sunt foarte multe lucruri la care un părinte trebuie să fie atent. Cu puțin curaj, totul poate deveni o bucurie. Acesta este și cazul îngrijirii bebelușului. Am analizat pașii importanți în efectuarea unei băițe și am observat că aceasta nu este numai o activitate necesară, ci poate deveni chiar plăcută pentru tine și bebelușul tău.

În prezent, avem la dispoziție un număr infinit de produse create special pentru cei mici. Fie că vorbim despre haine, obiecte de uz casnic sau jucării de diferite tipuri, toate sunt produse ce se concentrează pe dezvoltarea celui mic. De multe ori, acestea sunt utile și pentru adulți, pentru că îi ajută mult în creșterea copiilor. Jucăriile pot deveni adevărați aliați în procesul părinților de adaptare la o nouă viață.

Resurse

  1. mami.md
  2. copilul.ro
  3. mamica.ro
  4. mamica.ro
  5. mamica.ro
  6. reginamaria.ro
Zdrobis Denisa

Zdrobis Denisa

Psiholog

Distribuie

Facebook
WhatsApp
Email

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Distribuie