fbpx

Cum organizăm o întâlnire de joacă și cum rezolvăm eventualele probleme?

SUMAR:

  • Întâlnirile de joacă – de ce sunt necesare?
  • O întâlnire de joacă fără probleme – cum o putem organiza?
  • Cum să rezolvați cele mai comune probleme care apar în timpul unei întâlniri de joacă?
  • Concluzii
  • Resurse despre „Cum organizăm o întâlnire de joacă și cum rezolvăm eventualele probleme?”

Predictibilitatea pe care o oferă un program bine stabilit făcut cunoscut dinainte diminuează anxietatea simțită de copii atunci când fac lucruri noi. Am observat că în ultimul timp și datorită mijloacelor tehnologice de supraveghere tot mai multe și mai avansate, părinții au tendința de a se amesteca tot mai mult în viața socială a copiilor lor, în interacțiunea lor cu alți copii de vârste asemănătoare. Părinții filtrează tot ce se întâmplă prin prisma gândirii lor subiective și a propriilor dorințe și nemulțumiri sau neajunsuri. Adevărul este că riscăm să le proiectăm asupra propriilor copii și că nu îi ajutăm în acest mod să învețe să își gestioneze conflictele și să își dezvolte indepedența atunci când intervenim în orice, încercând să rezolvăm toate dificultățile cu care se confruntă copiii. psiholog Denisa Zdrobis

Întâlnirile de joacă – de ce sunt necesare?

Întâlnirile de joacă sunt deosebit de importante pentru copii, deoarece reprezintă oportunități excelente pentru ca ei să dobândească mai multe abilități, în special abilități sociale, de interacțiune, emoționale, dar și să învețe o multitudine de lucruri noi prin intermediul jocurilor, plus că își exersează abilitățile deja dobândite, precum abilitățile de comunicare, gândirea critică, abilitate de elaborare a strategiilor etc.

Întâlnirile de joacă îi ajută pe cei mici să formeze relații de prietenie și să învețe ce înseamnă prietenia adevărată și să respecte un set de valori. Sigur, organizarea unei întâlniri de joacă cade în responsabilitatea părinților, deci va fi nevoie de pregătire, de stabilirea unei date, de planificarea unor jocuri, dar în final, va merita pe deplin., conform firstfiveyears.org.au.

O întâlnire de joacă fără probleme – cum o putem organiza?

În mod ideal, copiii ar trebui lăsați să se joace împreună – indiferent că este vorba despre un joc nestructurat sau despre un joc bazat pe reguli – cu o cantitate cât mai mică de intervenție din partea adulților. Sigur, ei trebuie supravegheați și, de asemenea, puteți profita de ocazie pentru a asculta mai îndeaproape schimbul de replici dintre copii, felul în care își exprimă opiniile și sentimentele și cum interacționează și rezonează unii cu alții. Cu alte cuvinte, nu jocul trebuie supravegheat, ci copiii. Iată câteva strategii care vă pot asigura că întâlnirea de joacă se va desfășura fără probleme:

Alegeți partenerii de joacă potriviți. Acesta este poate cel mai important pas când vine vorba de organizarea unei întâlniri de joacă. Unor copii nu le surâde ideea de a se juca cu alți copii de vârsta lor sau mai mici, în timp ce alți copii nu au nicio problemă. Există copii cu care micuțul se întâlnește în mod regulat la grădiniță, la școală, la unele activități extracurriculare sau chiar în cartier? Întrebați-l cu cine și-ar dori să se joace, pe cine și-ar dori să cunoască mai bine și dacă dorește să afle dacă un copil îi poate deveni un prieten mai apropiat sau nu. La urma urmei, obiectivul unei întâlniri de joacă este acela ca micuțul să își facă noi prieteni, așa că este esențial să îi luați în considerare dorințele.

Invitați și părinți. Pe măsură ce copiii cresc, vor putea participa singuri la întâlnirile de joacă, dar în cazul copiilor de vârstă preșcolară, cel mai indicat este să invitați și alți părinți. Acest lucru este cu atât mai util dacă propriul copil are nevoie de atenție suplimentară în timpul jocului. Prezența unui alt părinte îl poate face și pe celălalt copil să se simtă mai sigur.

Alegeți un loc potrivit de joacă. Pentru majoritatea copiilor, acasă poate fi cel mai confortabil loc de joacă și de petrecere a timpului liber, și asta pentru că mai toți copiii se simt în largul lor în împrejurimile cunoscute și în confortul propriei case. Prin urmare, luați în considerare găzduirea întâlnirii. Pe de altă parte, dacă cel mic tinde să se retragă atunci când sunt oameni noi în casă, gândiți-vă la un alt loc unde copiii s-ar putea distra împreună, cum ar fi un loc de joacă dintr-un parc, dintr-un mall sau dintr-un restaurant.

Alegeți cu atenție momentul. În situația în care micuțul încă obișnuiește să mai tragă un pui de somn la amiază, atunci luați în considerare acest obicei al său atunci când planificați ora întâlnirii. Vă doriți ca cel mic să fie odihnit când sosesc prietenii săi. Dacă vă gândiți la un loc de joacă undeva în afara casei, atunci aflați când locul respectiv va fi cel mai puțin aglomerat.

Pregătiți spațiul. Dacă un prieten vine să se joace acasă, poate că cel mai bine ar fi să puneți deoparte jucăriile despre care știți că celui mic nu îi face plăcere să le împartă. Însă, dacă aveți dubluri are unor jucării, le puteți pune în evidență. Dacă cel mic are o problemă în a împărți o anumită jucărie, îl puteți asigura că există suficiente jucării pentru ca fiecare copil să se joace.

Planificați activități de rezervă. Înaintea întâlnirii de joacă, aflați care sunt activitățile sau jocurile care îi încântă pe ceilalți copii, astfel încât să vă faceți o idee despre care ar fi cele mai populare activități. Plastilina, slime-ul, pictura, baloanele de săpun sunt, de obicei, idei de rezervă sigure. Aici veți găsi o multitudine de jocuri și activități creative care îi vor ține ocupați și captivați pe cei mici, asigurând totodată o atmosferă plăcută, prielnică colaborării între copii. Este recomandat, în general, să aveți la îndemână mai multe activități în cazul în care copiii nu se pot hotărî în ce jocuri sau activități să se implice sau dacă au probleme cu împărțitul jucăriilor.

Pregătiți-vă copilul. Puteți discuta despre ce s-ar putea întâmpla în timpul întâlnirii de joacă. Dacă cel mic este foarte emotiv, timid sau introvertit, l-ați putea pregăti pe îndelete și i-ați putea prezenta întregul plan: „După prânz, Alex vine cu mama să se joace cu tine. Alex iubește trenurile, așa că mă gândeam că poate vrei să îi arăți jocul tău cu trenulețe. Vom avea sendvișuri calde cu brânză și iaurturi cu fructe, iar apoi va pleca.” Luați în considerare utilizarea jocului de rol pentru a vă ajuta copilul să se gândească la ce ar putea spune când va sosi prietenul său sau ce ar putea face în situația în care prietenul său își va dori să se joace cu trenulețul său preferat., conform jstor.org

Prezentați locul. Atunci când sosesc noul prieten și părintele său, prezentați casa sau măcar baia, bucătăria și zona de joacă și arătați unde se află jucăriile, jocurile și alte lucruri de care ar putea avea nevoie. Eventual, explicați orice reguli interne, cum ar fi nu aveți voie să ieșiți singuri pe balcon, nu mâncați în afara bucătăriei sau nu săriți pe canapea. Explicați regulile în fața ambilor copii, ca ei să știe că regulile sunt stricte.

Rămâneți în apropierea copiilor, dar nu interveniți prea mult. Este posibil ca micuții să aibă nevoie la un moment dat de puțină intervenție din partea adulților pentru rezolvarea unor probleme comune care apar în timpul unei întâlniri de joacă. Pe de altă parte, copiii au nevoie și de o oarecare libertate pentru a socializa singuri. Rămâneți în apropierea lor, astfel încât să îi puteți ajuta, dacă va fi necesar. Pentru început, încercați să luați în considerare o întâlnire de joacă mai scurtă și discutați despre acest lucru cu celălalt părinte. Chiar și o întâlnire de numai 30 de minute – 1 oră vă poate ajuta copilul să socializeze cu alți copii. Cu câteva minute înainte de încheierea întâlnirii, anunțați copilul și pe prietenul său că este aproape timpul de încheiere și că prietenul său trebuie să plece acasă. Le puteți permite să mai joace un joc înainte să își ia la revedere.

Recapitulați experiența. După plecarea prietenului, vă puteți lăuda copilul pentru toate lucrurile pozitive pe care l-ați văzut făcându-le „Mi-a plăcut felul în care ai împărțit blocurile tale cu Alex.” Întrebați-vă copilul dacă i-a plăcut întâlnirea, ce anume l-a încântat cel mai mult, cum consideră el că a decurs întâlnirea și dacă i-ar plăcea să-și mai cheme prietenul să se joace și altă dată. De asemenea, clarificați eventualele probleme care au apărut în timpul întâlnirii „Arătai îngrijorat când Alex a dorit să îți vadă camera. La ce te gândeai?”. Nu uitați că formarea legăturilor de prietenie este un proces continuu atât pentru copii, cât și pentru adulți. Totuși, formarea legăturilor de prietenie încă de la vârste mici formează temelia pentru o mai bună socializare pe viitor., conform pathways.org.

Cum să rezolvați cele mai comune probleme care apar în timpul unei întâlniri de joacă?

Întâlnirile de joacă pot fi adesea provocatoare pentru toți copiii, mai ales pentru micuții care nu au dobândit încă abilități sociale sau nu stăpânesc prea bine astfel de abilități de socializare, de interacțiune și de comunicare. Este normal ca în timpul unei întâlniri – mai ales dacă este prima întâlnire de joacă – să aibă loc unele probleme. De exemplu, unii copii sunt timizi și aproape că devin muți atunci când sunt puși față în față cu alt copil sau cu mai mulți copii. Ceea ce puteți face este să planificați o activitate, cum ar fi o activitate creativă sau un puzzle care nu necesită prea multă comunicare. Astfel, veți ajuta la eliminarea presiunii pe care o simte copilul. Astfel de activități nu implică prea multe lucruri de spus sau de explicat, în schimb, copiii se pot implica direct în acea activitate, iar unele schimburi de replici pot avea loc în mod natural pe măsură ce se joacă.

Mai apoi, problema împărțirii jucăriilor este deosebit de comună. Indicat ar fi să nu țineți la vedere acele jucării sau jocuri despre care știți că sunt preferatele copilului și nu îi face plăcere să le împartă. La fel de bine, puteți merge la un loc de joacă în oraș unde împărțirea jucăriilor n-ar trebui să fie o problemă atât de mare.

O altă problemă care are loc adesea când vine vorba de organizarea unei întâlniri de joacă este mai degrabă o frică a copilului, și anume aceea de a nu fi lăsat pe dinafară. Pentru a minimiza această frică firească a copilului, poate că pentru primele întâlniri ar fi bine să invitați doar un singur copil. În acest fel, copiii vor avea șanse mai mari de a se conecta și de a se apropia., conform understood.org.

Concluzii

Ceea ce mai puteți face este să îi oferiți copilului cât mai multe informații, cum ar fi cine va fi invitat, unde veți merge, ce vor face, ce vor servi, la ce activități suplimentare v-ați gândit, cât anume va dura întâlnirea și alte detalii care pot fi de ajutor pentru copil. Durata întâlnirii este o altă problemă cu care se confruntă mulți părinți care își doresc ca micuții lor să aibă parte de legături frumoase de prietenie. Mulți copii dau semne de plictiseală sau chiar de iritabilitate după numai 30 de minute de joacă. Din acest motiv, este bine ca prima întâlnire de joacă și, eventual, și următoarele două-trei întâlniri, să se rezume la doar 30-45 de minute. Adesea, jumătate de oră de distracție este cu mult mai bună decât o oră și jumătate de chin și neînțelegeri între copii., conform understood.org.

Resurse despre „Cum organizăm o întâlnire de joacă și cum rezolvăm eventualele probleme?”

  1. firstfiveyears.org.au
  2. jstor.org
  3. pathways.org
  4. understood.org

Zdrobis Denisa

Zdrobis Denisa

Psiholog

Distribuie

Facebook
WhatsApp
Email

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Distribuie