fbpx

Copiii cu vârsta cuprinsă între 1 – 3 ani pot folosi aceleași jucării educative sau este nevoie de noi achiziții?

Sumar:

 1. Beneficiile jucăriilor educative
 2. Abilitățile pe care copiii le dezvoltă prin joacă
 3. Caracteristicile jucăriilor educative pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 1 – 3 ani
 4. Pot copiii între 1 – 3 ani să folosească aceleași jucării?
 5. De ce să ții cont când vrei să oferi cadou o jucărie unui copil cu vârsta cuprinsă între 1 – 3 ani
 6. Concluzii
 7. Resurse despre „Copiii între 1 – 3 ani pot folosi aceleași jucării educative sau este nevoie de noi achiziții?” 

Beneficiile jucăriilor educative

Îți mai amintești de perioada în care erai mic copil și de jucăriile cu care obișnuiai să te joci singur sau împreună cu alți copii? Poate preferai cuburile pentru construcții, jocul de lego sau desenatul. Ei bine, este un fapt dovedit de specialiști că lucrurile cu care ai fost obișnuit în copilărie modelează conceptul de sine și pune bazele dezvoltării personalității. Un aspect major al acestei dezvoltări îl dețin jucăriile cu care se joacă micuții de la cele mai fragede vârste. Jocul de lego este cel mai bun exemplu în ce privește dezvoltarea conceptului de sine al copilului. Joaca cu piesele de lego îi poate forma copilului mentalitatea unui inginer și, dacă este lăudat de părinți pentru ceea ce a realizat, atunci conceptul său de sine va crește.

Trebuie amintit rolul important pe care îl ai ca părinte asupra creșterii copilului într-un mod armonios și constructiv. Din acest motiv, ar fi ideal să participi alături de el la găsirea pieselor potrivite în cazul jocului de lego, de exemplu. Astfel, copilul își va defini calități de lider, mentorat sau lucrul în echipă. O altă metodă de a ajuta copilul în dezvoltarea conceptului de sine este lectura cărților. Cărticelele pentru copii determină formarea undelor cerebrale ale inteligenței, crearea de noi și alternative conexiuni neuronale aferente aceluiași concept, lucru caracteristic persoanelor inteligente, formându-se în același timp și vocabularul celui mic. Lecturarea cu dicție la care se adaugă faptul că ilustrațiile sunt arătate copilului îl vor ajuta să-și alinieze latura creativă cu zona ilustrativă a creierului. De asemenea, are o contribuție majoră la mărirea capacității de memorare, mai ales prin repetiție, conform ezinearticles.com.

„Beneficiile jucăriilor educaționale:

 • Încurajează explorarea și curiozitatea.
 • Ajută la dezvoltarea simțurilor.
 • Posibil crește IQ-ul.   
 • Ajută la dezvoltarea unor abilități mai bune de rezolvare a problemelor.
 • Îmbunătățește dezvoltarea socială și emoțională.
 • Captează atenția pentru mai mult timp.” doctor George Dejeu

Abilitățile pe care copiii le dezvoltă prin joacă

Copiii învață despre lumea din jurul lor prin joacă și jocurile la care participă. În această perioadă a copilăriei, ei deprind abilitățile necesare pentru viitoarea viață de adult. Și întrucât ele sunt influențate de ceea ce este în jur, jucăriile capătă un rol important în influențarea creșterii lor prin angajarea resurselor fizice și mentale într-o manieră distractivă și interesantă. Mai mult decât atât, preferințele pentru anumite tipuri de jucării ne pot indica viitoarele lor ocupații și roluri pe care le vor avea în societate. Este esențial ca părinții să respecte comportamentul copilului și să le achiziționeze jucării care să le susțină pasiunile, conform kidsinthehouse.com.

Potrivit aceleiași surse, jucându-se cu jucăriile, copiii își dezvoltă abilități motorii și cognitive, învățând să depășească obstacolele ce apar în calea vieții lor. Ei învață să meargă, să vorbească, să socializeze cu semenii din jurul lor, să dobândească cunoștințe și, nu în ultimul rând, să crească emoțional și să dezvolte o conștiință socială și spațială. Datorită impactului imens pe care îl au jucăriile în timpul copilăriei, ele pot influența eventual ocupațiile de muncă viitoare. Ceea ce nu este deloc de neglijat, nu-i așa?

Prin urmare, ca părinte nu este indicat să îți presezi copilul în direcția alegerii unei anume cariere profesionale. Mai degrabă îndrumă-l subtil în a-și descoperi interesele și pasiunile, oferindu-i jucăriile adecvate în urmărirea lor. De exemplu, jucăriile de artă și meserii îi inspiră pe copii să fie creativi. Astfel de jucării sporesc imaginația, determinându-i să folosească instrumentele și mâinile în timpul jocului. Aceasta presupune că acei copii care se bucură în mod deosebit de modelarea plastilinei sau tăierea hârtiei în forme diverse au un interes sporit față de meșteșuguri și un ochi bun pentru estetică.

Pe de altă parte, preferința pentru păpuși și animale de pluș indică altfel de predispoziții ale copilului. Îngrijirea frecventă a păpușii sau a animăluțului plușat dezvoltă abilități emoționale și empatie. Cu o îndrumare adecvată, astfel de copii pot deveni buni medici, veterinari, asistenți sociali sau lucrători umanitari care vor ajuta atât oamenii, cât și animalele aflate în nevoie. Chiar dacă nu vor urma exact aceste ocupații, ei se vor simți cu siguranță mai împliniți lucrând într-un efort de a ajuta într-un mod sau altul societatea.

Caracteristicile jucăriilor educative pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 1 – 3 ani

Jucăriile pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 1 – 3 ani au anumite caracteristici ce sunt menite să dezvolte diverse abilități și cunoașteri de care acesta are nevoie în prima etapă a copilăriei. Potrivit notimeforflashcards.com, ele sunt fabricate în așa manieră încât să ajute copiii mici să mărească coordonarea mâini – ochi, să dezvolte abilitățile motorii bruște/fine sau să încurajeze jocul creativ. Sunt recomandate în acest sens jucăriile muzicale, jucăriile moi care scot sunete atunci când cel mic le apasă sau strânge, jucăriile cu apă, mingiuțe. Acestea au rolul de a crea conexiuni neuronale, chiar multiple căi prin care se produce același efect, aceeași comandă, același concept memorat. În aceeași categorie intră și mașinuțele, trenulețele, blocurile de construit, cărțile de povești sau aventuri, păpușile și animăluțele de pluș.

Conform fitpregnancy.com, tot ce se află în casă poate fi folosit pentru dezvoltarea copilului. Iar dacă părinții sunt preocupați de faptul că nu au suficiente jucării pentru copil, ei se pot asigura că folosesc jucăriile pe care le au la îndemână în diferite moduri.

În același timp, jucăriile educative pentru copiii cu vârste cuprinse între 1 – 3 ani nu trebuie să fie complicate, ci simple și destul de ușor de înțeles de cei mici. Asemenea jocuri au și rolul de a-i învăța să socializeze cu alți copii dacă vorbim de jucării care presupun jocul în echipă, cum ar fi jocul de-a școala sau diverse seturi de veselă pentru organizarea unor minipetreceri specifice copiilor (petrecere de ceai, de exemplu).

Pot copiii între 1 – 3 ani să folosească aceleași jucării?

Un copil cu vârsta cuprinsă între 1 – 3 ani se poate juca cu aproape toate jucăriile. Orice obiect care îi cade în mână îi poate stimula fantezia și începe să se joace. Până și obiectele de mobilier îi pot folosi ca instrument de joacă sau suport pentru a învăța să meargă sau să îi formeze conceptul de spațialitate. Dar întrucât cel mic trece prin etape diferite de dezvoltare, anumite jucării sunt recomandate pe grupe de vârstă.

Prin urmare, pentru bebeluși sunt benefice acele zornăitoare sau suzete care vor fi printre primii stimuli ai atenției și îi vor dezvolta abilitățile motorii bruște și rafina auzul și alte simțuri în curs de dezvoltare. Jucăriile la astfel de vârste au culori luminoase, modele simple, texturi diferite și zgomote agitate, ceva mai stridente.

Conform wikihow.com, copiii între 1 – 2 ani vor deja să exploreze lumea, așa că sunt potrivite cărticele ilustrate frumos colorate specifice vârstei sau jucării pentru cadă când cel mic face băiță. De asemenea, sunt foarte potrivite jucăriile care permit copiilor să imite activitățile pe care le văd în jurul lor, cum ar fi păpușile, bucătăriile de jucărie, telefoanele, mașinuțele etc. Tot între aceste vârste copiii pot experimenta cu instrumentele muzicale de jucărie. Cei mici adoră să facă zgomot, iar instrumentele muzicale îi ajută să vadă relația între cauză și efect, precum și să prindă gustul pentru muzică. Cele mai potrivite sunt instrumentele muzicale simple de tipul tobei, fluierului sau xilofonului. Sub îndrumarea părinților, vor învăța să le folosească.

Pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 – 3 ani, cele mai potrivite sunt jucăriile interactive de interior. Copiilor le place foarte mult să joace diverse roluri și să pretindă a fi un personaj sau altul. Prin urmare, sunt acele hăinuțe care le permite să se îmbrace ca super-eroul preferat, prințesă sau personajul de desen animat. Te poți gândi, de asemenea, la diferite profesii care observi că-l atrag pe cel mic pentru a veni în întâmpinarea dorințelor lui cu echipamentul adecvat – ofițeri de poliție, bucătari, medic sau astronauți. Este recomandat să nu se încerce influențarea unui copil într-o direcție contrară cu interesele prezentate de acesta pentru a fi în acord cu speranțele sau planurile părinților. Acest lucru poate duce la un conflict în personalitatea copilului cu efecte în întreaga lui viață.

De ce să ții cont când vrei să oferi o jucărie unui copil cu vârsta cuprinsă între 1 – 3 ani?

Primul criteriu ar fi să ții cont desigur de vârsta pe care o are copilul, dar și de preferințele lui. Copilul are de la vârste mici anumite preferințe și predispoziții care se pot observa deja chiar și la astfel de vârste. Dacă îi plac animalele, foarte nimerită ar fi o jucărie de pluș. Poate și în ceea ce privește animalele, are animale preferate în mod deosebit și atunci este bine să ții cont de asta.

De asemenea, dacă observi că este un copil activ îi poți dărui o minge, un tobogan mic de plastic sau o cretă de trotuar. Îți poți pune întrebarea ce fel de jucării captează cel mai bine atenția copilului. Răspunsul nu este foarte exact pentru că depinde mult de personalitatea și obiceiurile celui mic, conform academia.edu.

Pe de altă parte, sunt o seamă de alți factori de care este bine să ții seama atunci când vrei să cumperi o jucărie unui copil la asemenea vârste. La prima vedere ar putea părea simplu, însă nu este chiar așa. Este important să te gândești la anumite aspecte, cum ar fi durabilitatea jucăriei respective (copiii au obiceiul să le dezmembreze rapid), siguranța, valoarea educativă pe care o poate avea și, desigur, distracția pe care o poate oferi celui mic.

Este bine să ții cont de etapa de vârstă în care se găsește. Pentru un copilaș de până într-un an ar fi nimerite jucării mici de pluș sau zornăitoare, jucării simple, în culori cât mai vii, deoarece acestea îi vor stimula dezvoltarea simțurilor. Complexitatea jucăriilor crește pe măsură ce copilul crește. Între 1 – 2 ani, îi poți alege celui mic cărți ilustrate în culori cât mai strălucitoare cu povestioare simple pe înțelesul lui. Pentru fetițe sunt binevenite păpușile de dimensiuni mai mici și diverse jucării ce imită obiectele utile din lumea înconjurătoare, de genul bucătăriei, căzii de baie, veselă, telefon etc. Iar unui copil de 2 – 3 ani îi poți achiziționa un set de plastilină, aluat de joc sau creioane colorate pentru stimularea îndemânării. Plus că le va da un imbold imaginației creatoare.

Niciodată nu este prea devreme pentru a-ți încuraja copilul să petreacă timp și să se joace în aer liber. Așa încât jucăriile de nisip (lopățică, greblă, stropitoare, minge gonflabilă), precum și creta de trotuar sunt binevenite. Totodată, sunt jucării care încurajează exprimarea artistică. Permite-i copilului să devină creativ prin realizarea blocurilor din cuburi, piese de lego, vopsele de degete.

Concluzii

Preocuparea pentru jucăriile copilului tău n-ar trebui să fie o grijă, ci o distracție pentru micuț, dar și pentru tine ca părinte. Este suficient să-ți amintești de perioada copilăriei ca să-ți înțelegi copilul mai bine. Pentru el este foarte importantă starea de bine pe care i-o oferă atât jucăria oferită, dar și starea de bine pe care i-o transmiți tu odată cu darul. Prin urmare, este ideal să îi oferi jucărioara celui mic plin de entuziasm, apoi așază-te împreună cu copilul tău și joacă-te cu el și noua jucărie. În acest fel, îi arăți că ești interesat de lumea lui fascinantă, lucru care cu siguranță îi va spori bucuria. Cel mai important lucru pe care îl poți face ca părinte, indiferent de jucării, este să te folosești de acele obiecte de joc pentru a interacționa cu copilul tău cât mai mult.

De asemenea, nu trebuie să te preocupe prețul, valoarea materială a jucăriei pe care o cauți, mai degrabă ține cont de cât de mult se va bucura copilul la vederea ei și cum ar putea să se joace cu ea. Copiii la astfel de vârste nu au încă noțiunea valorii materiale a lucrurilor, pentru ei totul se află în sfera simțurilor și a emoțiilor, prin urmare valoarea emoțională are o importanță mult mai mare pentru ei. O păpușică ieftină și simplă poate fi preferata unei fetițe, în vreme ce alte jucării mai scumpe pot zace neatinse într-un colț. Nu încerca să-i schimbi cu orice preț preferințele în încercarea de a-l ghida după propriile tale preferințe sau cu gândul că ai dat o grămadă de bani pe o jucărie cu care el nu se joacă. Lasă-i libertatea de a se juca cu ceea ce îi place și își dorește. Numai în acest fel, cel mic își poate dezvolta armonios personalitatea și își va găsi mai ușor pasiunile, chiar și mai târziu, în căutarea lui în viață.

Resurse despre „Copiii cu vârsta cuprinsă între 1 – 3 ani pot folosi aceleași jucării educative sau este nevoie de noi achiziții?”

 1. thespruce.com
 2. kidsinthehouse.com
 3. notimeforflashcards.com
 4. ezinearticles.com
 5. hotalingimports.com
 6. mynursingessay.com
 7. wikihow.com
 8. fitpregnancy.com
 9. academia.edu 

Pentru mai multe detalii despre acest subiect, vă rugăm să consultați medicul dumneavoastră sau să contactați Dr. George Dejeu, medic specialist chirurgie.

Dr. George Dejeu
medic specialist chirurgie

Spitalul Pelican Oradea
www.spitalpelican.ro
www.drdejeu.ro
dejeu.george@drdejeu.ro
0741 039931
0731 212294

Dacă sunteți în căutare de jucării de calitate pentru copilul dvs., Mamici.info vă recomandă următoarele magazine:

În România: EuroArtOnline.ro

În Rep. Moldova: Mami.md

Dr. Dejeu George

Dr. Dejeu George

Medic Specialist la spitalul Pelican din Oradea. 0741 39 931 / 0731 212 294 dejeu.george@drdejeu.ro

Distribuie

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Share on facebook
Distribuie