fbpx

Jucăriile sigure pentru copil – la ce să fii atent?

Articol redactat de redacția Creative Art și verificat de psiholog Denisa Zdrobis.

SUMAR:

  1. Pericole atunci când vine vorba de alegerea jucăriilor
  2. Alegerea celor mai sigure jucării în funcție de vârsta copilului
  3. Sfaturi pentru alegerea jucăriilor sigure
  4. Concluzii
  5. Resurse

Pericole atunci când vine vorba de alegerea jucăriilor

Jucăriile pot reprezenta un adevărat pericol la adresa copilului dacă nu sunt alese așa cum ar trebui. Nu trebuie să te uiți doar la cât de atractive sunt acestea, ci și la cât de sigure sunt pentru cel mic. Unele pot conține substanțe toxice, altele pot avea margini ascuțite ce pot răni copilul – există multe aspecte ce ar trebui discutate atunci când vine vorba de siguranța jucăriilor. Vom vorbi mai întâi despre cele mai frecvente pericole pe care le întâlnim în cazul jucăriilor pentru copii:

Înghițirea pieselor mici

Dacă ai studiat până acum ambalajul jucăriilor, probabil ai observat că una dintre cele mai întâlnite fraze sunt ”Posibilitate de înghițire a pieselor mici. Pericol de sufocare”. Acest lucru este întâlnit de obicei la jucăriile care nu sunt recomandate pentru copiii cu vârsta de 3 ani. Curiozitatea celor mici este extrem de mare, iar în momentul în care încep să apuce cu mânuțele lucruri din jurul lor, de obicei ajung să le și bage în gură. De cele mai multe ori este o chestie de doar câteva fracțiuni de secundă până când o piesă mică a unei jucării poate ajunge în gurița copilului, deci de ce să riști?

Afectarea auzului

Studiile realizate în SUA au ajuns la concluzia că există și jucării care scot sunete destul de puternice pentru auzul sensibil al copilului, iar acest lucru poate duce la probleme de auz. În urma testării, cercetătorii au descoperit diverse tipuri de jucării care aveau un nivel de zgomot de peste 85 decibeli, iar utilizarea unor astfel de jucării pentru un timp îndelungat poate provoca pierderea auzului.

Înghițirea magneților

Magneții reprezintă un pericol și mai mare decât înghițirea pieselor mici (atâta timp cât nu se ajunge la sufocare) – dacă un copil înghite mai multe componente ce conțin magneți, aceștia se pot atrage prin pereții intestinali, rezultatul fiind unul de-a dreptul dezastruos asupra sănătății: risc de infecții, perforații ale intestinului sau chiar septicemie. În cazul în care părinții constată că cel mic a înghițit un magnet, următorul pas este consultarea unui medic pentru că magneții de cele mai multe ori nu pot fi eliminați în mod natural.

Materialele toxice din compoziția jucăriilor

Mulți părinți sunt uimiți de materialele toxice ce se pot afla în componența jucăriilor. Spre exemplu, plumbul se regăsește în vopseaua de pe suprafața multor jucării, acesta este o subtanță otrăvitoare și poate ataca grav organismul. Un alt material toxic cu care copiii pot intra în contact atunci când se joacă este reprezentat de ftalații sau plastifianții care se regăsesc de obicei în jucăriile din plastic.

Văzând toate aceste pericole pe care unele jucării le pot reprezenta pentru copii, unul dintre cele mai importante sfaturi pe care părinții ar trebui să le ia în considerare este citirea cu marea atenție a descrierii produselor și a etichetei pentru a se asigura că într-adevăr, jucăriile sunt sigure pentru cei mici.

Siguranta copiilor este un subiect foarte important pentru parinti. In prezent avem acces la o varietate de informatii despre jocuri si jucarii, ceea ce ne ajuta, dar ne poate crea dificultati in acelasi timp. Exista o sumedenie de aspecte de care parintii trebuie sa tina cont si la care sa fie atenti. Partea buna este ca sunt si multe surse sigure de unde ne putem informa, articole, reviste, specialisti, dar si magazine si brand-uri de incredere. “ Psiholog Denisa Zdrobis.

Alegerea celor mai sigure jucării în funcție de vârsta copilului

În funcție de vârsta copilului, există câteva lucruri pe care trebuie să le ai în vedere atunci când vrei să cumperi o jucărie pentru cel mic. Ar fi bine să reții aceste informații și să le revizuiești de fiecare dată când ești în căutarea unei jucării noi pentru copil.

Bebeluși și copii cu vârsta de sub 3 ani:

  • Copiii cu vârsta de sub 3 ani au tendința de a băga totul în gură, iar în astfel de situații, pericolul de înec sau sufocare este destul de mare. Alege jucăriile care nu conțin piese sau componente mici – nu uita să verifici întotdeauna ambalajul pentru a vedea dacă jucăria este sa nu recomandată pentru copiii cu vârsta de sub 3 ani.
  • Nu lăsa copiii să se joace cu baloanele care nu sunt umflate sau sparte pentru că cei mici se pot îneca cu ele.
  • Evită jucăriile sau jocurile care conțin biluțe mici pentru că din nou, cel mic se poate sufoca cu ele.
  • Evită jucăriile care au în componența lor magneți pentru că pot produce grave probleme de sănătate copiilor dacă aceștia sunt înghițiți.
  • Asigură-te că jucăriile sunt foarte bine realizate – la această vârstă copii trag de jucării, le răsucesc sau sunt curioși să le rupă pentru a vedea ce se află înăuntru (ne referim în mod special la jucăriile din pluș). Ochii sau nasul unui ursuleț de pluș pot ajunge destul de ușor în stomacul copilului, deci înainte de a cumpăra o astfel de jucărie, asigură-te că toate părțile sunt bine atașate.

Copiii cu vârsta între 3 și 5 ani

  • Evită jucăriile care au margini ascuțite sau colțuri ce pot răni copilul în joaca sa.
  • Evită jucăriile care au în componența lor plastic de o calitate îndoielnică ce se poate sparge destul de ușor, părțile rezultate rănindu-l pe cel mic.
  • Dacă vrei să cumperi rechizite – creioane, seturi de pictură, verifică ca pe ambalajul lor să nu fie inscripționat codul ”ASTM D-4236” pentru că acest cod indică un pericol de natură toxică.
  • Continuă să eviți jucăriile ce conțin magneți pentru că și la vârsta asta, cei mici pot înghiți (voit sau nu) magneții și se pot confrunta cu probleme intestinale.

Copiii cu vârsta de peste 5 ani

  • Începând cu vârsta de 5-6 ani, jucăriile nu mai reprezintă un pericol chiar atât de mare pentru copii pentru că aceștia încep să se joace așa cum trebuie cu ele și evită în mod natural toate accidentele care ar putea avea loc.
  • În schimb, dacă în casă se află un copil cu o vârstă mai mică, ar trebui să îl înveți pe cel mare să își țină jucăriile departe de cel mic, explicându-i în același timp pericolele pe care aceste jucării le reprezintă pentru mezin.

Nu uita că te poți asigura că cel mic este în siguranță atunci când se joacă prin cumpărarea unor jucării potrivite pentru vârsta lui. Trebuie să te asiguri că micuțul are abilitățile necesare pentru a se juca cu acea jucărie, că înțelege pe deplin cum se folosește acea jucărie și că jucăria corespunde nevoilor și intereselor sale.

Sfaturi pentru alegerea jucăriilor sigure

Există câteva sfaturi pe care orice părinte ar trebui să le urmeze atunci când alege jucăriile pentru copilul său. După cum am mai spus, cel mai important lucru pe care trebuie să îl faci este să te asiguri că jucăriile sunt potrivite pentru vârsta copilului – dacă pe ambalajul unei jucării scrie că nu este recomandată pentru copiii sub 3 ani pentru că pericolul de sufocare este mare, atunci cu siguranță acea jucărie nu trebuie să o cumperi dacă ai acasă un bebeluș. Fii atent și la informațiile ce circulă în mediul online cu privire la anumite jucării – periodic, producătorii retrag de la vânzare jucării pentru că descoperă că există o problemă cu ele și pot reprezenta un pericol la adresa copiilor. Inspectează atent jucăria înainte de a o cumpăra pentru a vedea dacă ea este confecționată așa cum trebuie și nu se strică la prima folosire.

Dacă vrei să cumperi jucăriile dintr-un magazin online, mergi pe varianta de jucării realizate de branduri cunoscute, cum ar fi Fisher Price, Djeco, Disney Junior, acestea având cerințe stricte atunci când vine vorba de calitatea și rezistența jucăriilor – spre exemplu, aici poți găsi o varietate mare de jucării sigure pentru copii de la aceste branduri, la prețuri accesibile.

Și dacă tot am menționat de prețuri, ar fi bine să fii atent și la prețul jucăriilor și să ai dubii atunci când o jucărie ți se pare mult prea ieftină.

Este adevărat că există tot felul de promoții, mai ales în cadrul magazinelor online, în anumite perioade, însă dacă vezi că o jucărie are un preț ridicol de mic, fără să fie semnalizată vreo promoție cu o anumită ocazie, ar trebui să îți pui câteva semne de întrebare. Un truc foarte bun pe care îl poți folosi atunci când vine vorba de siguranța jucăriilor, mai ales a jucăriilor de dimensiuni mici este folosirea unui tub gol de la hârtia igienică. Dacă jucăria trece prin tub, ar trebui să te gândești de 2 ori înainte de a o cumpăra pentru că s-ar putea să prezinte un pericol de înec sau sufocare pentru cel mic. Dacă în schimb nu trece prin tub, o poți cumpăra fără să stai pe gânduri, pentru că nu prezintă niciun pericol pentru copil. Nu în ultimul rând, după ce ai cumpărat jucăria, nu uita să te asiguri că este corect asamblată și să o verifici înainte de a o da copilului să se joace.

Concluzii

În concluzie, siguranța jucăriilor este un aspect care este tratat de cele mai multe ori într-un mod superficial, părinții nefiind pe deplin conștienți de pericolul ce poate zace în anumite jucării. Dacă urmezi sfaturile de mai sus, te vei asigura întotdeauna că cel mic se joacă în siguranță, că nu se poate îneca sau sufoca cu niciun fel de piesă mică. Unele pericole, cum ar fi cele ce țin de toxicitatea materialelor din care sunt fabricate jucăriile, sunt trecute cu vederea pentru că, din postura de părinți, ne gândim că cei care produc jucăriile sunt suficienți de responsabili pentru a evita substanțele toxice. Însă acest lucru nu se întâmplă de fiecare dată în realitate și trebuie să ne luăm măsuri de siguranță în plus și să ne asigurăm că cel mic are pe mână doar jucării de calitate, din materiale prietenoase cu mediul, care nu conțin nicio substanță ce ar putea să îi dăuneze sănătății. În magazinul online mami.md vei găsi doar jucării de calitate, la prețuri accesibile, care îl vor ghida pe cel mic în tot procesul de dezvoltare.

Resurse

  1. brickdave.com
  2. verywellfamily.com
  3. healthychildren.org
  4. csid.ro
  5. mami.md

Zdrobis Denisa

Zdrobis Denisa

Psiholog

Distribuie

Facebook
WhatsApp
Email

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Distribuie