SUMAR:
- Migrenele la copii – cum le afectează rutina de zi cu zi?
- Care sunt simptomele migrenelor la copii?
- Care sunt cauzele migrenelor la copii?
- Cum se poate ameliora durerea de cap a copilului?
- Puneți la punct un plan de ameliorare a migrenei
- Concluzii
- Resurse despre „Durerile de cap la copii – motiv de îngrijorare sau nu?”
Migrenele la copii – cum le afectează rutina de zi cu zi?
Deși sunt greu de detectat la timp, cu semne care ar putea fi ratate sau greșit interpretate, migrenele în rândul copiilor sunt foarte frecvente. De exemplu, aparent din senin, un copil de 3 ani suferă episoade de vărsături, urmate de plânsete și dorința de a se retrage. Aceste simptome pot continua săptămâni la rând, iar majoritatea părinților ar putea crede că micuțul are parte de un disconfort digestiv sau, mai rau, stabilesc ei un diagnostic grav cum ar fi tumoră cerebrală. Ajunși la medic, copilul poate primi diagnosticul direct de migrene. Medicii se confruntă foarte des cu cazuri de genul acesta, așa că pentru ei nu este nimic surprinzător ca un copil de 3 ani să aibă migrene și să sufere din cauza lor.
Durerile de cap, inclusiv migrenele, se numără printre primele cinci probleme de sănătate în rândul copiilor de vârstă preșcolară. Niciun părinte nu s-ar putea gândi că micuțul lor, la o vârstă atât de fragedă, ar putea să sufere de dureri de cap sub forma migrenelor. Dar în realitate, cifrele sunt cât de poate de clare: 20% dintre copii suferă frecvent de dureri de cap, ceea ce înseamnă că suferă de dureri de cap, de migrene sau de tensiune la nivelul frunții de patru sau de mai multe ori într-un interval de două săptămâni și 30% dintre copii au o durere de cap cel puțin o dată pe săptămână. Potrivit specialiștilor, când migrenele încep să apară de mai multe ori pe săptămână, intensitatea noilor episoade este mai scăzută.
În ciuda faptului că migrenele reprezintă un diagnostic atât de frecvent în rândul copiilor, cercetătorii încă nu au înțeles pe deplin de ce unii copii suferă, iar alții nu. Cel mai probabil, genetica joacă un rol, așa că dacă unul dintre părinți suferă frecvent de dureri de cap, riscul ca și copilul să sufere este mai mare. În al doilea rând, unii copii din naștere nu au o protecție prea bună împotriva cauzelor migrenei, prin urmare, după expunerea la unii dintre factorii declanșatori ai migrenei, are loc eliberarea neurotransmițătorului serotonina în circulația sanguină, scăzând astfel cantitatea sa la nivel cerebral, fapt ce duce la dilatarea vaselor de sânge de la acel nivel. Din această cauză, se pot declanșa durerile de cap. Dintre factorii declanșatori ai migrenei, cei mai frecvenți sunt: ciocolata în exces, lumina puternică, expunerea prelungită la calculator sau televizor și stresul.
Specialiștii în cefalee pediatrică știu cel mai bine că durerile de cap sunt greu de suportat de către copiii de vârstă școlară, dar și de către copiii care merg la grădiniță. Ei ar putea să fie asaltați de o durere de cap chiar din momentul în care pășesc în sala de clasă sau de grădiniță. Sălile sunt locuri luminoase și zgomotoase care, deși sunt adesea distractive, pot fi stresante.
Nu este de mirare că micuții predispuși la migrenă lipsesc de două ori mai mult de la școală sau de la grădiniță în comparație cu colegii lor. Cei care reușesc totuși să ajungă la școală rareori se pot concentra. Copiii care lipsesc de la școală sau de la grădiniță pentru că nu se simt bine, devin stresați și, cu cât se simt mai stresați, cu atât sunt mai mari șansele apariției unui alt episod de durere, ceea ce înseamnă și mai multe absențe. Din fericire, există soluții și pentru cei care din diferite motive nu ajung la grădiniță – o grădiniță online cu activități cât mai diverse pentru cei mici. |
Pe lângă faptul că micuții rămân în urmă cu ceea ce au de învățat, absențele perturbă și dezvoltarea emoțională. Deși poate nu au lipsit prea multe zile, la această vârstă, câteva zile lipsă parcă ar reprezenta o viață întreagă. Atunci când se întorc la școală sau la grădiniță, copiii sunt asaltați cu întrebări precum „unde ai fost?”, „ce ai făcut?”, „de ce a trebuit să stai acasă?”, iar mai apoi, sunt în urmă cu evenimentele care au avut loc și cumva nu mai sunt la curent cu dinamica relației dintre colegi. Copiii se pot simți de parcă nu își mai au locul lor alături de colegi și au rămas undeva pe afară. Iată cum migrenele la copii declanșează un astfel de ciclu vicios, conform hopkinsmedicine.org.
Care sunt simptomele migrenelor la copii?
Migrenele nu se manifestă la copii la fel ca la adulți. Copiii știu că nu se simt bine, că ceva nu este în regulă cu corpul lor, dar de abia la vârsta de 7 sau 8 ani vor putea să identifice că suferă de dureri de cap. Asta nu înseamnă că micuții nu suferă de dureri de cap reale, ci mai degrabă, ei nu știu cum să exprime în cuvinte ceea ce simt. Dacă un copil nu își găsește cuvintele pentru a descrie durerea pe care o simte, îl puteți ruga să arate cu degetul unde îl doare.
Pentru a determina dacă un copil ar putea suferi de migrene, încercați să urmăriți un ciclu de durere de cap pentru a aprecia intensitatea acesteia. De multe ori, micuțul trebuie să se oprească din ceea ce face și să se întindă. Durerea de cap poate dura între o oră și o zi, după care dispare și copilul are parte de o perioadă normală, iar după câteva zile sau după o săptămână, durerea ar putea reveni. Cel mai evident simptom asociat poate fi durerea de stomac sau greața fapt ce îi determină pe părinți să ajungă cu copilul la medic. Cu toate că medicul copilului poate solicita tot felul de teste, inclusiv un examen de vedere sau o analiză CT pentru a exclude o tulburare severă, de obicei migrenele pot fi diagnosticate printr-o discuție, conform health.harvard.edu.
Care sunt cauzele migrenelor la copii?
Dacă cel mic suferă de dureri de cap, încercați să identificați cele mai frecvente cauze, astfel încât să le puteți evita cât mai mult posibil. Sunt șanse foarte mari ca o dietă neregulată, tulburările de somn și stresul să se numere printre principalele cauze ale migrenei.
Dieta neregulată. Dacă omiteți sau întârziați unele mese, dar și deshidratarea și cofeina pot provoca dureri de cap. Un creier care suferă de migrenă poate fi mai sensibil la modificările ritmului zilnic. Ceea ce puteți face este să asigurați trei mese pe zi, plus o gustare dimineața și una după-amiază. Optați pentru alegeri alimentare ușoare, cum ar fi carne de curcan și pâine integrală, iar pentru gustări alegeți mere, banane, bastonașe de legume și cuburi de brânză cu un conținut scăzut de grăsimi. Copiii au nevoie, de asemenea, de 6-8 pahare de lichid în fiecare zi, dintre care majoritatea ar trebui să nu conțină cofeină și zahăr.
Tulburări de somn. Prea multe ore de somn, prea puține ore de somn, precum și trezirile frecvente în timpul nopții sunt toate legate de un risc crescut de durere de cap, și asta pentru că fiecare tulburare de somn poate provoca un dezechilibru la nivelul neurotransmițătorilor creierului, inclusiv în serotonină. Prin urmare, stabiliți o oră obișnuită de culcare și respectați programul de odihnă inclusiv în weekend. Pentru copiii care dorm mai puțin de 8 ore pe noapte, încercați să adăugați în fiecare zi câte 15 minute în plus de somn, până când micuții dorm în total 10-11 ore.
Stres și anxietate. Stresul legat de un eveniment anume pentru care copilul s-a pregătit intens, cum ar fi un recital de chitară, poate provoca tensiune la nivelul mușchilor gâtului și umerilor, ceea ce cauzează o durere de cap. Într-o astfel de situație, tehnicile de relaxare pot fi de mare ajutor. Sunt foarte multe modalități prin care copiii pot fi învățați cum să își dezvolte abilități de a lupta împotriva stresului. Aplicațiile mobile care se axează pe tehnici de respirație sunt foarte eficiente, conform stanfordchildrens.org.
Cum se poate ameliora durerea de cap a copilului?
Din păcate, nu există nicio metodă universală, testată și dovedită care să alunge durerea de cap odată ce a început, însă puteți apela la unele trucuri pentru domolirea durerii. În primul rând, învățați-vă copilul să detecteze durerea din stadiul incipient. Copiii sunt foarte buni la ignorarea primelor semne ale unei dureri de cap, orientându-și atenția spre altceva. Când își anunță părinții că se simt rău, deja este prea târziu și durerea de cap s-a instalat foarte bine. Așadar, învățați-l pe copil să recunoască semnele unei migrene, cum ar fi senzația de oboseală, amețeală, disconfort sporit la lumină sau la zgomot, după care să spună imediat unui adult.
În al doilea rând, odată ce începe durerea de cap, asigurați-vă că micuțul este hidratat. Puteți încerca o băutură sportivă care conține electroliți, deoarece sunt deosebit de eficienți în reducerea simptomelor. Mai apoi, găsiți un loc liniștit. Durerile de cap sunt exacerbate de zgomote puternice, de căldură și de lumină intensă, așa că încercați să vă convingeți copilul să se întindă într-o cameră întunecată, liniștită și răcoroasă, cu un prosop rece pe frunte, conform kidshealth.org.
Mersul la medic și medicamentele pentru copii
Dacă micuțul are cel puțin 6 ani, îi puteți administra ibuprofen conform prospectului. În general, ibuprofenul este de preferat acetaminofenului (paracetamol), deoarece este un medicament antiinflamator. În episoadele acute, se pot administra alternativ ibuprofen si paracetamol la interval de patru ore. Dacă medicamentele fără prescripție nu reușesc să amelioreze durerea copilului, următorul pas este să discutați cu un pediatru pentru a recomanda un alt tratament eficient în tratarea migrenei. Există o clasă de medicamente antimigrenoase, denumită triptani, cu eficiență crescută, dar care nu se recomandă până la vârsta de 18 ani. Triptanii acționeaza prin stimularea producției de serotonină, un neurotransmițător care ajută la restrângerea vaselor de sânge cerebrale și la ameliorarea durerii.
De asemenea, puteți purta o discuție cu medicul despre medicamente preventive. Unii copii care suferă frecvent de migrene pot beneficia de o rețetă zilnică care ar putea opri durerea de cap înainte de a începe. Deoarece nu există în prezent niciun medicament preventiv aprobat pentru administrare în rândul copiilor, cel mai probabil medicul vă va recomanda suplimente alimentare, precum COQ10 sau ribofavină.
Pe măsură ce copiii învață să mențină un stil de viață sănătos și să evite factorii declanșatori, administrarea medicamentelor de orice fel poate fi adesea oprită, conform healthychildren.org.
Puneți la punct un plan de ameliorare a migrenei
Medicamentele pentru migrenă funcționează cel mai bine dacă sunt administrate la cel mai mic semn care anunță o durere de cap, ceea ce înseamnă că micuțul trebuie să aibă aceste medicamente și la grădiniță. Puteți colabora cu educatorii copilului pentru a pune la punct un plan în care copilul să poată ieși din sala de clasă și să meargă direct la cabinetul medical dacă simte că urmează să se instaleze o durere de cap. Doar știind că are un plan de acțiune și un loc desemnat unde se poate retrage, va ameliora anxietatea pe care o simte copilul, conform kidshealth.org.
Concluzii
Există situații în care durerea de cap pe care o simte copilul necesită asistență medicală imediată, deci prezentați-vă la medic sau sunați la serviciul de ambulanță, dacă copilul simte amorțeală sau furnicături, amețeli severe, confuzie și dificultăți de vorbire, conform healthychildren.org. Migrenele la copii de cele mai multe ori sunt mascate de simptomele asociate, de aceea este indicat, dacă acestea persistă să se consulte medicul pediatru pentru stabilirea unui diagnostic clar.
Resurse despre „Durerile de cap la copii – motiv de îngrijorare sau nu?”