fbpx

Cum putem îmbunătăți abilitățile de comunicare ale copiilor?

SUMAR:

  1. Importanța comunicării timpurii la bebeluși
  2. Trei reguli de conversație
  3. Extindeți conversația cu ajutorul întrebărilor
  4. Cântecele și lectura – modalități practice prin care se dezvoltă abilitățile de comunicare
  5. Concluzii
  6. Resurse despre „Cum putem îmbunătăți abilitățile de comunicare ale copiilor?”

Expunându-ți copilul încă de timpuriu la activități care îl vor ajuta să își dezvolte vocabularul/ comunicarea, se va evita situația când acesta va dori să își petreacă o mare parte din timp în prezența dispozitivelor electronice. medic primar Valeria Mihuţescu

Importanța comunicării timpurii la bebeluși

Mulți părinți au convingerea eronată că nu are niciun sens să poarte conversații cu bebelușul lor pentru că nu ar înțelege nimic, nu ar reacționa sau poate că nu i-ar fi de niciun folos. Asta până într-o zi când observă că micuțul chiar dă semne că vrea să ia parte la discuție, că vrea să vocalizeze, să își spună și el cuvântul. Altfel spus, chiar dacă nu am crede asta, copiii – chiar de la vârste fragede – sunt dornici și capabili să învețe să vorbească și să discute cu noi.

Comunicarea timpurie este vitală. Atunci când discutăm cu micuții noștri, de fapt îi ajutăm să își dezvolte abilități de comunicare importante, precum și o înțelegere fundamentală care le va susține mai târziu abilitățile de citire și de scriere. Poate că nu știați, însă copiii sunt pregătiți și capabili să își dezvolte abilitățile de comunicare cu mult înainte de a-și dezvolta pe deplin abilitatea de a vorbi sau de a comunica., conform kumon.co.uk.

 Trei reguli de conversație

Când vine vorba de dezvoltarea abilităților de comunicare timpurie, este necesar ca micuțul să se familiarizeze cu cele trei reguli importante de conversație, și anume vorbirea corectă, vorbirea pe rând și atenția îndreptată către vorbitor.

Prin urmare, atunci când discutați cu cel mic, încercați să vorbiți ca și cum ați vorbi cu un adult, să încercați să folosiți un vocabular cât mai natural, fără prea multe diminutive. Nu uitați că micuții înțeleg adesea mult mai mult decât sunt capabili ei să demonstreze sau să comunice. Conversația ar trebui să fie presărată cu pauze naturale, astfel încât copilul să aibă timp suficient să își formuleze răspunsurile. În plus, pauza îi oferă timp copilului să dezvolte idei, să proceseze informațiile și observă că tonul conversației este respectuos.

A doua regulă are legătură cu atenția cu care ascultăm, așa că această regulă nu trebuie să și-o însușească doar copilul, ci și noi, adulții. Fie că vocalizează, fie că mai mult se bâlbâie fără sens, fie că micuțul nostru de 5 ani discută despre un joc de care este foarte pasionat, încercați să îi acordați atenție deplină și să arătați interes real. Atunci când copiii noștri simt că ne pasă de ceea ce spun, e ca și cum am deschide ușa către conversații mai multe și mai bogate. Iar atunci când ne pasă de lucruri mărunte (rochița păpușii s-a rupt), copiii vor fi mai predispuși să discute cu noi despre lucruri mari (îmi este frică că nu mă descurc să citesc la fel de bine ca ceilalți colegi). Prin urmare, modelați ascultarea activă. Dați din cap, inițiați contact vizual și clarificați neînțelegerile atunci când este cazul. Abilitățile de ascultare sunt vitale pe măsură ce copiii încep să își dezvolte înțelegerea și fluența la citire.

Așa cum modelați ascultarea activă, este recomandat să modelați și vorbirea corectă. Toți copiii vor trece prin acea perioadă în care vor spune cuvinte și fraze într-un mod greșit, dar adorabil. Cu toate că este tentant să îi lăsăm să spună „pijitură” în loc de prăjitură sau „pună” în loc de prună, este important să le oferim un model de vorbire corectă. Când copilul folosește inevitabil o formă gramaticală incorectă sau pronunță greșit un cuvânt, trebuie să găsim o modalitate prin care să îi corectăm. De exemplu, putem să facem asta repetând ceea ce au spus ei în forma corectă – „Ți-ar plăcea o prăjitură la desert?” sau „Vrei să mănânci o prună?”., conform hdi.uky.edu.

Extindeți conversația cu ajutorul întrebărilor

Dacă cel mic spune „Vreau să mă joc cu camioanele mele”, încercați să îi extindeți formularea – „Bine. Ce ai zice dacă ne-am juca cu acel camion mare și albastru?”. Astfel, pe măsură ce repetați și extindeți formularea sa, adăugând alte cuvinte (totuși nu foarte pompoase), contribuiți la dezvoltarea vocabularului său. Aveți la dispoziție și opțiunea de a vă înscrie copilul la grădiniță încă de la vârsta de 3 – 4 ani, unde va dobândi abilități solide de comunicare, de citire și de scriere (iată aici și prima grădiniță online din România împreună cu un curriculum structurat pe două grupe de copii). Încercați să folosiți un limbaj descriptiv în timp ce vă jucați cu micuțul, vorbind despre ceea ce vedeți și ceea ce faceți.

A adresa întrebări reprezintă o modalitate excelentă prin care puteți spori abilitățile de comunicare ale copilului. Chiar dacă este prea micuț pentru a răspunde verbal, întrebările pe care i le adresați îi pot dezvolta gândirea critică și procesarea mentală, iar el va înțelege că întrebările reprezintă o parte importantă a comunicării., conform kidshealth.org.

Cântecele și lectura – modalități practice prin care se dezvoltă abilitățile de comunicare

Nu doar conversațiile sunt eficiente pentru a-l ajuta pe copil să comunice, ci și activitățile distractive de cântat. Atunci când cântăm cu micuții noștri, îi ajutăm să își dezvolte înțelegerea că sentimentele și ideile pot fi exprimate și prin muzică. De fapt, mulți sugari cântă înainte de a vorbi. Prin urmare, cântând împreună cu cel mic, deschidem o altă cale de comunicare și îi oferim un mod suplimentar de exprimare. Copiii pot învăța o varietate de concepte și idei prin cântat. Culorile, formele, literele, părțile corpului și multe altele sunt învățate rapid și ușor prin cântec. Exact așa cum adulții sunt capabili să își amintească versurile cântecelor, la fel și copiii memorează mai ușor prin cântec.

În ceea ce privește lectura, atunci când îi citim copilului, el își dezvoltă abilități importante de comunicare timpurie și capătă dragoste de învățat, dragoste pe care o va nutri pe tot parcursul vieții. Pe măsură ce îi citim, el aude cum sună vorbirea fluentă, diferitele intonații și expresiile adecvate. Pentru început, optați pentru cărți cu imagini din lumea reală. Bebelușii, dornici să afle cât mai multe lucruri despre lumea reală, sunt cei mai avantajați de cărțile care prezintă lucruri pe care ei le văd în viața de zi cu zi. Foarte atractive și utile sunt cărțile care redau animale, păsări, pești și tot felul de vietăți însoțite de reproducerea sunetelor acestora. Înainte de împlinirea vârstei de 3 ani, copiii învață concret, ceea ce înseamnă că absorb absolut orice lucru din mediul lor. Prin urmare, lăsați ficțiunile pe mai târziu (după vârsta de 6 ani), când copiii vor reuși să facă distincția între real și ficțiune. De exemplu, puteți crea o carte sau un album cu imagini ale membrilor familiei și doar câteva cuvinte și veți vedea că bebelușului îi va plăcea să se uite peste acele fotografii cu chipuri familiare, în timp ce învață cuvinte și nume noi. Alegeți câteva cărți compatibile cu etapa de dezvoltare în care se află copilul și depozitați-le într-un coș, lângă patul său sau pe un raft mai jos, la care el are acces liber. Rotiți cărțile la fiecare două săptămâni, la fel cum procedați și cu jucăriile sale, pentru a-i menține interesul.

Trebuie să vă obișnuiți și cu recitirea acelorași cărți. Copiii solicită adesea ca aceeași carte să fie citită din nou și din nou, căci tocmai prin repetiție, ei își consolidează abilitățile de citire, de înțelegere și de comunicare. Mai mult decât atât, citind aceeași poveste în fiecare seară, înainte de culcare, îi veți indica faptul că este sfârșitul zilei, îi veți spori sentimentul de siguranță și îl veți ajuta să conecteze cuvintele auzite cu cele scrise.

Nu uitați să încurajați explorarea cu ochii și cu mâinile! Când încheiați lectura, permiteți copilului să exploreze cartea. Bebelușii vor dori să exploreze cartea nu doar cu ochii și cu mâinile, ci și cu gura, așa că cel mai bine ar fi să aveți la îndemână o jucărie de dentiție. Susțineți și învățarea senzorială. Copiii învață prin simțuri, iar lectura este o oportunitate de a-și implica aproape toate simțurile. Veți observa că micuțul vă ascultă cuvintele, vă urmărește buzele pe măsură ce îi citiți, vă observă expresiile faciale și astfel se implică și mai mult în momentul de lectură. Toate aceste momente creează experiența magică a timpului de lectură., conform youtube.com.

Concluzii

Într-un final, încercați să creați acasă un mediu care să susțină abilitățile de comunicare timpurie. Limitați expunerea copilului la dispozitivele electronice (televizor, telefon, tabletă, calculator) și oferiți-i o varietate de jucării și modalități practice prin care să se joace și să exploreze. Cărțile, albumele foto, jocurile de masă, marionetele sunt toate potrivite pentru a vă ajuta copilul să își dezvolte limbajul necesar pentru a vorbi despre lumea din jurul său., conform zerotothree.org.

Resurse despre „Cum putem îmbunătăți abilitățile de comunicare ale copiilor?”

  1. kumon.co.uk
  2. hdi.uky.edu
  3. kidshealth.org
  4. youtube.com
  5. zerotothree.org
Dr. Mihutescu Valeria

Dr. Mihutescu Valeria

Medic Primar

Distribuie

Facebook
WhatsApp
Email

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Distribuie