SUMAR:
- Interacțiunea și dezvoltarea copiilor
- Intercțiunea părinte – copil
- Importanța interacțiunii sociale în viața copiilor
- Cum afectează mass – media și jocurile pe calculator intearcțiunea între copii?
- Activități benefice pentru interacțiunea și dezvoltarea copiilor
- Concluzii
- Resurse
Lumea în care trăim, nu permite excluderea tehnologiei din viața copiilor, mai ales că abilitățile digitale devin tot mai importante. În acest context, în sarcina părinților cade responsabilitatea de a găsi un echilibru între socializarea prin intermediul internetului și interacțiunea directă cu ceilalți, în funcție de vârsta copiilor. Oamenii trăiesc și se dezvoltă numai prin interacțiune cu ceilalți și le-ar fi imposibil să facă asta singuri în pustietate. Am observat în rândul mamelor cu copii mici, dorința pe care o au de a se comporta cei din jur cu bebelușul așa cum o fac ele. Este bine de reținut însă că o varietate de interacțiuni ajută copilul să își dezvolte și să își îmbunătățească abilitățile sociale necesare în viața de zi cu zi și în toate domeniile. psiholog Denisa Zdrobis.
Interacțiunea și dezvoltarea copiilor
Interacțiunea este un factor important în dezvoltarea sănătății fizice și psihice a oricărei persoane, încă din copilărie. Interacțiunile cu persoane din diverse grupuri, cu diverse interese cresc abilitățile de socializare, de comunicare, de încredere în sine și de o mai bună dezvoltare a gândirii.
Interacțiunea timpurie este benefică, în special pentru dezvoltarea gândirii copiilor, iar mediul social potrivit îi pot ajuta pe aceștia să dobândească abilități în diverse domenii, să fie creativi, empatici și cu un discurs bine format și pus la punct în viitor.
Așadar, putem spune că în cadrul procesului de dezvoltare socială și, în special prin interacțiune, copiii își descoperă abilitățile, învață să înțeleagă motivațiile și consecințele comportamentului și ajung să înțeleagă relațiile umane în lumea socială. Factorii-cheie din cadrul dezvoltării sociale includ abilitatea de a observa și alte perspective decât cele proprii, de a face judecăți morale și de a demonstra competențele sociale de bază. Până la vârsta de aproximativ 7 ani, interacțiunile copiilor cu familia, colegii, școala, micile comunități din orașul natal și cu mass-media dețin un rol semnificativ în dezvoltarea competențelor sociale și interpersonale.
Dezvoltarea armonioasă și sănătoasă a copiilor poate fi susținută de o serie de forme de interacțiune care provin atât din mediul intern, cât și extern, cum ar fi: structura școlară, întânirile cu alți copii, produsele mass-media și organizarea de diverse activități și jocuri acasă, de către părinții.
Interacțiunea este benefică, în special în copilărie, pentru dezvoltarea socială și dobândirea unor abilități de gândire, comunicare și integrare în societate. psiholog Denisa Zdrobis.
Interacțiunea părinte – copil
A fi părinte este cel mai complex „job” pe care îl poate avea cineva care, însă, nu vine fără o serie de provocări. Viața familiei moderne poate fi stresantă, cu presiuni din toate părțile, ceea ce face ca relațiile interfamiliale să nu fie mereu facile.
Pentru ca un copil să se dezvolte armonios, să stabilească relații sănătoase cu cei din jurul său și să se adapteze cu ușurință, acesta trebuie să primească o bună educație din partea părinților și să stabilească o relație pozitivă cu aceștia. Relația părinte – copil este unică, este o legătură care îl ajută pe copil să se dezvolte pe plan fizic, emoțional, mental și social.
Această legătură între părinte și copil se poate realiza dacă urmezi o serie de ponturi:
- Fii înțelegător și afectuos cu copilul tău!
Profită de fiecare întâlnire cu copilul tău pentru a te conecta cu el. Vorbește cu el, privește-l în ochi, zâmbește-i, arată-i că te interesează tot ce este important pentru el.
- Stabilește limite și reguli!
Da! Trebuie să fii prieten cu copilul tău, dar, în acelați timp, încearcă să stabilești și să îi aduci la cunoștință copilului tău și câteva reguli care să asigure ordinea și liniștea în casă și în familie. De asemenea, nu trebuie să stabilești prea multe reguli, pentru că pot genera un comportament „de retragere” din partea copilului.
- Comunică și interacționează cu el!
Este foarte important, ca părinte, să profiți de fiecare oportunitate care ți se oferă să comunici și să interacționezi în orice mod cu copilul tău, pentru a te apropia de acesta și a influența relația dintre voi într-un mod pozitiv. Încearcă să vorbești cu el zilnic, chiar dacă ești obosit sau timpul te presează.
- Faceți activități împreună!
Pentru a stabili o relație puternică cu copilul tău, este necesar să petreceți un timp cât mai îndelungat împreună. Care sunt activitățile care te pot apropia de copilul tău și care denotă afecțiunea ta pentru ei? Este o listă destul de lungă de activități care se încadrează la acest capitol, dar și de mici gesturi care pot să încline balanța în favoarea unei bune relaționări între părinte și copil. Îmbrățișează-l spontan, mergeți la plimbare în parc, spune-i cât ții la el!
Relația dintre părinți și copii le va permite acestora din urmă să se dezvolte armonios într-un mediu iubitor și plăcut și îi va ajuta în stabilirea relațiilor cu cei din jurul lor. psiholog Denisa Zdrobis.
Importanța interacțiunii sociale în viața copilului
Comportamentul copilului se dezvoltă ca urmare a interacțiunii sociale, prin imitare, identificarea cu anumite modele și conformarea cu expectanțele avute de la el. Atașamentul între copil și părinți apare aproximativ la vârsta de șapte luni. Acest atașament nu apare brusc, ci se construiește de-a lungul celor șapte luni de viață, prin procesul de interacțiune cu părinții, realizat prin diverse căi. Pe măsură ce această interacțiune se dezvoltă, copilul și părinții se acomodează și, treptat, se formează între ei o relație de atașament.
Primul contact al copilului cu lumea exterioară are loc prin gesturile, mimica și vorbele persoanei care are grijă de el.
Până la vârsta de 3 ani, cei mai mulți copii ar trebui să aibă deja experiența contactului social regulat, în medii precum creșă/grădiniță sau joaca în parcuri cu alți copii. Jocul cu alți copii cel puțin o dată pe săptămână furnizează oportunități copilului să exerseze și să își dezvolte interacțiunea socială, emoțională, limbajul. Copiii învață să împartă, să coopereze, să negocieze atunci când interacționează cu copii apropiați de vârstă cu ei.
Aptitudinile sociale sunt extrem de importante în viața oricui pentru a interacționa cu cei din jur. Multe dintre aceste aptitudini ajută la legarea de prietenii încă din copilărie. psiholog Denisa Zdrobis.
Cum afectează mass – media și jocurile pe calculator intearcțiunea între copii?
În ultimii ani, mass – media – reviste, desene animate, radio, jocuri video, filme, televizor, tabletă, telefon – au devenit cea mai folosită metodă de socializare și interacțiune, în special în rândul copiilor și tinerilor. Televiziunea, jocurile video interactive și Internetul pot fi o sursă de educație și divertisment pentru copii. Însă, toate aceste opțiuni pot avea și efecte secundare nesănătoase. De aceea, este înțelept să monitorizați și să limitați timpul petrecut de copilul dumneavoastră online.
Televizorul influențează copiii încă de mici și afectează direct dezvoltarea abilităților cognitive și de socializare. Simplul fapt că televizorul sau eletronicele nu ajută la dezvoltarea relației dintre receptor și emițător, nefiind interactive, își pune semnificativ amprenta asupra dezvoltării generale, în principal asupra dezvoltării limbajului copiilor.
Mijloacele mass-media amintite le oferă copiilor iluzia satisfacerii nevoii de interacțiune, dar nu le dezvoltă deprinderile sociale de care au nevoie în viața reală, care să le permită o relaționare directă cu cei de aceeași vârstă; le reduce timpul liber necesar învățării abilităților sociale: un copil petrece zilnic 3 – 4 h în fața televizorului, tabletei și nu mai are contact social cu alți copii.
Este foarte important ca părinții să aibă grijă ca cei mici să interacționeze încă de la grădiniță cu alți copii de vârsta lor, să nu își petreacă timpul doar la televizor sau pe computer. psiholog Denisa Zdrobis.
Activități benefice pentru interacțiunea și dezvoltarea copiilor
Este important ca părinții să se ocupe de copii, să le explice că nu e în regulă să petreacă foarte mult timp în fața televizorului, calculatorului, tabletei sau jocurilor video, ci ideal ar fi să iasă zilnic câteva ore la joacă cu alți copii de vârsta lor, să interacționeze direct, nu doar prin intermediul gadgeturilor.
Ca o alternativă, ar trebui luate în considerare jocurile cu grupuri de copii, de la grădiniță sau de la școală, organizarea de ieșiri în parc cu alți părinți cu copii etc. Dacă vrei să cumperi jucăriile dintr-un magazin online, mergi pe varianta de jucării realizate de branduri cunoscute, cum ar fi Fisher Price, Djeco, Disney Junior, acestea având cerințe stricte atunci când vine vorba de calitatea și rezistența jucăriilor – spre exemplu, aici poți găsi o varietate mare de jucării sigure pentru copii, la prețuri accesibile.
Prin intermediul jocurilor, cel mic intră în contact cu alte persoane, devine mai deschis și mai sociabil, devenind capabil să stabilească relații cu cei din jur. psiholog Denisa Zdrobis.
Concluzii
Interacțiunea este foarte importantă în dezvoltarea gândirii copilului și în dobândirea unor abilități care îl vor ajuta în viitor. Părinții trebuie să conștientizeze că absența interacțiunii în viața copiilor poate duce la izolare, depresie, abilități modeste de socializare și la performanțe slabe la școală și, mai departe, la locul de muncă. Totodată, interacțiunea, în special cea deținută de tehnologia modernă și media actuală, prezintă riscuri care pot amenința caracterul copilului. Este dificil de separat efectele nocive de beneficiile interacțiunii moderne, iar evitarea riscurilor poate însemna și evitarea potențialelor beneficii. Trebuie să existe, cumva, o balanță care să încline spre binele copilului, spre stimulii care îi pot afecta dezvoltarea personală.
Sursa