SUMAR:
- Cum poți lucra de acasă cu un copil în preajmă
- Idei practice pentru timpul petrecut în familie
- Minighid de activități interesante pentru cel mic
- Cărțile, ajutoarele perfecte
- Concluzii
- Resurse
Timpul trece cu o viteză amețitoare și parcă nici nu realizăm când au crescut copiii noștri, unde au zburat anii copilăriei lor. Când aceștia cresc și preferă compania prietenilor, nu ne mai lasă să îi pupăm, să îi îmbrățișăm. Regretăm! Am vrea să putem da timpul înapoi și să fi petrecut mai mult timp cu ei, atunci când ne solicitau și aveau nevoie de prezența noastră. Este într-adevăr dificil și o adevărată provocare pentru părinți, în contextul în care părinții au lucrat de acasă și copiii nu au mai mers la școală sau grădiniță, dar putem găsi tot felul de soluții de adaptare la noua situație, astfel încât să ne putem bucura și profita cât mai mult de timpul avut la dispoziție împreună cu copiii noștri. Până la urmă, adaptarea înseamnă supraviețuire și inteligență. psiholog Denisa Zdrobis
Cum poți lucra de acasă cu un copil în preajmă
A lucra de acasă este o provocare din ce în ce mai des întâlnită în ultimul an. Casa a devenit birou, restaurant, sală de cinema, gradiniță, școală, totul în câteva camere. Atunci când ai de făcut un milion de lucruri simultan, faptul că ai un copil lângă tine, care are nevoie în permanență de ceva, poate fi o adevărată provocare. Însă, orice problemă are o soluție. Părinții care nu găsesc soluții la astfel de probleme, pot opta pentru o alternativă mai bună pentru o perioadă – educația online. (vezi aici prima grădiniță online din România).
În plus, iată câteva idei care te vor ajuta atunci când ai de lucru, iar cel mic pare că are resurse infinite de energie!
- Pregătește-i un loc de activități în raza ta vizuală, cu diverse jocuri și jucării atractive. Acestea îl vor ține ocupat preț de câteva ore. (cu pauze, cu siguranță).
- Așa cum tu lucrezi la biroul din living, amenajează-i și celui mic un astfel de loc, unde va „lucra” și el.
- Creioane colorate, carioci, pensule, cărți de colorat, toate acestea îl pot ține ocupat o perioadă.
- Atunci când iei o pauză de la jobul tău, asigură-te că vorbești cu cel mic, îi aduci o gustare, poate chiar ai timp să te joci câteva minute.
- Mâncați împreună. Chiar dacă ai foarte mult de lucru, învață să iei pauze și cel mai important, să te hidratezi și să mănânci. Dacă vei lua prânzul alături de cel mic, te vei bucura de momente magice, care te vor încărca de energie pentru cea de-a doua parte a zilei.
- Somnul de prânz, „regele” concentrării. Atunci când cel mic doarme după-amiază, e momentul să faci lucruri care necesită mai multă concentrare și liniște.
- Comunicarea, cheia echilibrului atunci când lucrezi de acasă! Chiar dacă copilul tău are doar câțiva anișori, dacă îi vei explica ceea ce ai de făcut în fiecare zi, faptul că ai nevoie de momente în care trebuie să se joace singur, să facă mai multă liniște, cel mic va înțelege și va fi mândru că îți ajută mămica să lucreze cât mai bine.
Idei practice pentru timpul petrecut în familie
Atunci când lucrezi din propria sufragerie, timpul se transformă și parcă viața de familie nu se mai delimitează de lucru. Pentru a păstra un echilibru, mai ales când viața de familie înseamnă cel puțin un copil mic, trebuie să încercăm să ne bucurăm de timpul liber, să creăm amintiri frumoase, de care cei mici își vor aminti cu drag peste ani. Este bine să ne asigurăm că includem în viața noastră câteva ritualuri care aduc familia împreună și ne permit să ne reconectăm în fiecare zi, nu doar în weekend.
- Păstrarea sau crearea unei tradiții. De multe ori, o tradiție de familie care este transmisă din generație în generație are un înțeles cultural. Acest lucru permite copiilor să ia legătura cu rădăcinile lor și să devină mai conștienți de culturile diferite de pe lume. De asemenea, poate aduce generații împreună, pe măsură ce nepotul lucrează cu bunicul său pentru construi ceva. Îi ajută pe copii să învețe de unde au venit, lucru care le oferă perspectivă în ceea ce privește locul către care se îndreaptă. Tradițiile ajută familiile să creeze amintiri care pot dura o viață întreagă. Ne păstrăm amintirile și ni le amintim cu drag – în suflet sau prin fotografii. În plus, tradițiile sunt adesea lucrul la care familiile se uită înapoi cu dragoste și sunt o sursă de putere și bucurie în vremuri tulburi sau când trec prin perioade de tragedii.
- Masa de familie. Studiile nenumărate au arătat influența pozitivă pe care o are asupra copiilor o masă împreună ca o familie. Ce mai puteți face la masă: fără televizor, fără telefoane mobile și fără tablete. Puteți începe cu o rugăciune de mulțumire sau cu un cuvânt de recunoștință. Dacă nu sunteți o familie religioasă, puteți să gândiți un ritual în care fiecare să spună ceva pentru care este recunoscător în ziua respectivă. Știri despre familie: toată lumea povestește ceva pozitiv și negativ care i s-a întâmplat în timpul zilei.
- Îmbrățisările de familie. Trebuie să încercăm să ne îmbrășisăm cu toții măcar o dată pe zi.
- Poveste de noapte bună. Copiii care au părinții care le citesc în mod regulat, au rezultate mai bune la școală și au vocabularul mai bine dezvoltat. Cititul împreună cu cei mici nu numai că îi va face mai inteligenți, dar este o modalitate foarte bună de a stabili relații mai puternice cu ei.
- Plimbarea de seară. Nu numai că mersul pe jos este sănătos, dar poate întări relațiile în familie. Plimbările sunt un moment excelent pentru a respira aer curat și pentru a discuta despre evenimentele de peste zi.
- Seara de film. Îi putem lăsa pe copii să facă o selecție de filme pentru a le viziona împreună. Putem înfrumuseța seara făcând o rețetă specială de popcorn sau lăsându-i să mănânce desert mai mult decât într-o zi obișnuită.
Minighid de activități interesante pentru cel mic
Timpul petrecut în familie este fundația unei relații strânse între părinți și copii. Dar uneori circumstanțele ne impun să petrecem mai mult timp acasă și să lucrăm din confortul propriei locuințe. Dacă și tu ai copii plini de energie și mereu în căutare de noi activități, te-ai confruntat probabil deja cu această provocare.
Soluția poate fi chiar simplă – încearcă o grădiniță online și vezi dacă se potrivește nevoilor copilului tău.
În plus, iată un ghid de activități care garantează timp de calitate petrecut împreună cu copii. Nu doar că vei alunga plictiseala, dar îi vei ajuta mici să se dezvolte și să-și îmbogățească imaginația.
De la maratoane de film și citit, activitățile recreative vă dau șansa să vă distrați, să aflați lucruri noi despre interesele și pasiunile fiecăruia și, nu în ultimul rând, să creați împreună amintiri frumoase care vor dura o viață.
- Modelați cu nisip kinetic. Joaca cu nisipul kinetic este fascinantă, în special pentru copiii mici, cu vârste începând de la 3 ani. Jucându-se cu acest tip de nisip, copiii ajung să își dezvolte conștientizarea senzorială și creativitatea, construind o mulțime de obiecte și figuri. Acest tip de joc creativ este o modalitate excelentă atât pentru părinți să petreacă mai mult timp cu copiii lor, cât și pentru copii să se dezvolte multilateral.
- Să faceți puzzle-uri împreună este un mijloc fantastic să petreceți timp de calitate în familie, dar și să-i oferiți copilului o activitate care este în egală măsură, recreativă și educativă.
Pe lângă faptul că sunt foarte captivante, puzzle-urile dezvoltă un areal vast de abilități esențiale copilului, de la cele cognitive până la dezvoltarea motorie fină, coordonarea mână-ochi, rezolvarea problemelor, dar și îmbunătățirea abilităților sociale. Puzzle-urile sunt și unul dintre cele mai versatile jocuri, pentru toate gusturile și toate vârstele, de la cei mici la cei mari.
Cărțile, ajutoarele perfecte
Timpul petrecut împreună nu trebuie să fie neapărat doar joacă. Uneori, să citiți împreună sau să rezolvați mici exerciții poate fi la fel de amuzant. Cu cărțile potrivite alături, cei mici își vor petrece timpul într-un mod distractiv chiar și când sunt acasă. În plus, cititul împreună este o metodă excelentă de concentrare, dezvoltare a vocabularului și de stimulare a imaginației.
Iată câteva cărți care vă vor ține ocupați ore întregi cât sunteți acasă:
Caietele de activități cu exerciții pentru dezvoltarea celor patru tipuri de inteligență – inteligența creativă, inteligența adaptivă, inteligența intelectuală, inteligența emoțională – ajută copiii să își dezvolte limbajul, logica, înțelegerea spațială, cea muzical-ritmică și motricitatea.
Cei mici învață lucruri prin joacă, fără a simți că fac efort. Acestea sunt disponibile în funcție de vârstă, de la 2 la 5 ani.
Dacă vrei să îi asiguri copilului activități educative și de dezvoltare personală, caietele de tip Montessori merită toată atenția ta! Acestea vă vor ajuta să învățați, dar și să petreceți momente de relaxare și destindere împreună.
Cărțile de povești sunt o sursă de relaxare și dezvoltare a limbajului pentru cei mici, iar cititul împreună reprezintă pentru copii nu doar un ritual eficient de culcare, cât și o deprindere care cultivată constant, îl va apropia pe cel mic de universul cărților, dezvoltandu-i empatia și capacitatea de înțelegere.
Concluzii
Când ai nevoie de un moment de respire și simți că nu mai poți, trebuie doar să te detașezi puțin, să iei o mică pauză și să te joci cu cel mic. Atunci când îți petreci timpul cu copilul tău, creezi amintiri de care îți vei aminti și peste ani, atunci când le vei poveti nepoților cât de dificil era într-o perioadă în care stăteam doar în propriile locuințe.
Resurse