SUMAR:
- Copilul la grădiniță – jocuri și jucării
- Importanța jucăriilor educative pentru copiii de grădiniță
- Ce jucării pot primi copiii de grădiniță?
- Cum pot include copiii de grădiniță jucăriile în activitățile educative?
- Concluzii
- Resurse
Copilul la grădiniță – jocuri și jucării
Copiii care au vârsta potrivită pentru grădiniță sunt plini de energie și au mereu nevoie de activitate. Jocurile și jucăriile reprezintă un întreg univers pentru cei mici și o oportunitate pentru ei de a-și dezvolta anumite trăsături. Cu cât jucăriile sunt mai variate, cu atât copilul va reuși să își dezvolte imaginația și creativitatea. Grădinița reprezintă mediul în care își petrece o mare parte din zi și unde învață să se cunoască pe sine și lumea înconjurătoare.
Interacțiunea cu alții copii de vârste apropiate este o oportunitate de socializare de la vârste fragede. Prin joacă, cei mici ajung să dezvolte relații de prietenie și, mai mult decât atât, încep să își contureze caracterul.
Conform parents.com, perioada petrecută la grădiniță este foarte importantă în dezvoltarea copilului. Nu numai că învață reguli de bază cum ar fi cele de igienă, dar este parte a unei comunități, înțelege importanța integrării într-un grup care reprezintă o a doua familie pentru el.
Jucăriile contribuie la dezvoltarea multor însușiri ale celui mic și cu ajutorul lor copilul nu numai că se distrează și relaxează, dar poate învăța multe lucruri.
Prin intermediul jucăriilor, cel mic nu numai că învață, dar poate și să lege prietenii durabile, deoarece angrenarea în activități comune îl va ajuta și chiar determina să consolideze relații. Munca în echipă, chiar și în timpul jocurilor sau a activităților educative care implică jucării, trebuie să fie nelipsită în timpul unei zile petrecute la grădiniță alături de colegi și educatori.
„Copiii învață mult mai ușor și mai bine prin intermediul jocului. Este o modalitate mult mai plăcută și pe înțelesul lor. De aceea, funcția principală a jucăriilor nu este neapărat de divertisment. Atunci când jocurile și jucăriile sunt alese cu grijă, în funcție de vârsta copilului și de un interes, acestea pot aduce doar beneficii. Copiii au nevoie să experimenteze o gamă cât mai variată pentru a-și lărgi orizontul și a descoperi ce le face plăcere, însă pe rând. Dacă sunt înconjurați de prea multe jucării, aceștia sunt distrași cu ușurință și își pierd interesul. Grădinița este mediul propice în care copiii învață și dezvoltă abilitățile sociale.” psiholog Denisa Zdrobis
Importanța jucăriilor educative pentru copiii de grădiniță
Copiii de grădiniță trebuie să aibă la dispoziție jucării care să îi ajute la dezvoltarea fizică, emoțională și să îi ajute să înțeleagă tot mai bine lumea din jurul lor. Conform kidsguidemagazine.com, jucăriile educative joacă un rol foarte important în acest sens. Oferind în același timp distracție și relaxare, acest tip de jucării îi ajută pe cei mici să învețe culorile, cifrele, pot să facă tot felul de conexiuni între sunete și imagini și să devină tot mai atenți și preocupați de mediul înconjurător. De asemenea, jucăriile educative reprezintă o modalitate de a le capta atenția copiilor și de a-i ajuta să rămână concentrați pe parcursul activităților.
Educația se face (și) prin joacă, mai ales la vârste atât de fragede. Jucăriile pot contribui decisiv la creșterea copiilor și pot deveni o modalitate prin care aceștia să învețe să împartă, să socializeze și să se integreze în grupuri.
Jucăriile educative, alături de sprijinul adulților și de îndrumarea acestora, pot să devină parte din activitățile zilnice ale copiilor atât pentru relaxare, cât și pentru a învăța diverse lucruri care să îi ajute la descoperirea lumii înconjurătoare.
Ce jucării pot primi copiii la grădiniță?
Atunci când adulții decid asupra jucăriilor pe care copiii le primesc la grădiniță, trebuie să ia în calcul mai mulți factori. Desigur, în primul rând cei mici nu trebuie să primească jucării din materiale care pot provoca răni sau de dimensiuni prea mici. Copiii sunt curioși și nu ar fi foarte surprinzător să le înghită, așa că trebuie avut mare grijă și la acest aspect. Apoi, după cum menționam și în introducerea acestui material, jucăriile educative trebuie să fie parte din rutina zilnică a copiilor la grădiniță.
Conform csid.ro, un copil de grădiniță care are la dispoziție jucării educative, se va dezvolta mult mai rapid și va înțelege mai repede mediul înconjurător, inclusiv din punct de vedere al relațiilor și interacțiunilor cu alți copii de vârsta lui.
Printre jocurile recomandate de specialiști pentru copiii de grădiniță, se numără puzzle-uri, tăblițe pentru desen, jocuri care îi ajută să distingă și să învețe culorile, materiale pentru abilități practice precum plastilina și hârtia colorată, cărți interactive cu animale sau cu diverse obiecte și multe altele.
Toate acestea au rolul de a-l ajuta pe cel mic să învețe lucruri într-un mod plăcut, stimulându-i curiozitatea și, implicit, gândirea. Odată declanșată curiozitatea copilului, va fi mult mai ușor să obții atenția lui. De cele mai multe ori, este curios atunci când descoperă lucruri care îi plac, astfel că jucăriile și jocurile trebuie să fie personalizate pentru fiecare copil sau pentru fiecare grupă de copii în parte, în funcție de trăsăturile lor comune.
Cum pot include copiii de grădiniță jucăriile în activitățile educative?
Să ne imaginăm o zi din viața unui copil la grădiniță! În afară de activitățile care îl ajută să învețe reguli minime de igienă, de comportament și de respectarea unor sarcini pe care le primește, acesta învață și să se joace. Jucăriile pot fi incluse în activitățile copiilor de grădiniță în scopuri educative. De exemplu, o minge, oricât de banală ar părea într-un peisaj în care există tot mai multe jucării smart, poate fi un instrument ideal pentru a-l învăța pe cel mic ce înseamnă colaborarea și spiritul de echipă. Același lucru este valabil și pentru puzzle-uri. Se pot organiza grupe de joacă care să concureze pentru a vedea cine rezolvă cel mai repede un puzzle. În acest mod, spiritul de competiție se dezvoltă, la fel ca spiritul de echipă și capacitatea de delegare, chiar dacă cei mici nu își dau seama de aceste lucruri.
Jucăriile incluse în activitățile educative ale copiilor la grădiniță trebuie alese și în funcție de aptitudinile celor mici și de nivelul la care se află. Jucăriile educative se găsesc foarte ușor atât în magazinele online, cât și în magazinele fizice dedicate anumitor categorii de vârstă.
De asemenea, mai trebuie menționat și faptul că jocurile de rol care includ o anumită recuzită contribuie la dezvoltarea imaginației și a creativității. Conform whatmomslove.com, acest mod de a educa copiii cu ajutorul jocurilor și a jucăriilor, nu numai că este distractiv și ajută la captarea atenției, dar îi determină pe cei mici să își folosească gândirea. În același timp, ei consumă energie și au parte de nopți odihnitoare și liniștite.
Cum trebuie alese jucăriile pentru copiii de grădiniță?
După cum s-a menționat anterior în acest articol, jucăriile trebuie alese cu grijă și în scopuri precise. Copiii de grădiniță, totuși, au deja o personalitate care devine tot mai puternică și nu vom putea să îi forțăm să utilizeze jucării care nu sunt pe placul lor. Conform www.csid.ro, la vârsta de 3-6 ani copilul deja poate să aleagă și să distingă lucrurile care îi plac și cele cu care nu se simte confortabil. Tocmai de aceea, urmărește comportamentul copilului atunci când se joacă și analizează ce jucării preferă în activitățile sale. Poate are înclinații artistice și atunci va prefera jocurile care îl ajută să dezvolte această latură sau, din contră, îi place logica și matematica și va dori să aibă jucării care să îi stârnească interesul în acest sens.
Este important să ții cont de preferințele copilului pentru că la vârste fragede atenția lor este foarte ușor de captat, dar mult mai greu de menținut. Așadar, orice jucării îi plac și îl ajută în dezvoltarea sa trebuie să aibă prioritate. Trebuie să îi angrenezi în activități de grup, evident, dar trebuie insistat și pe fiecare personalitate pentru a-i oferi copilului oportunitatea de a crește în direcția în care își dorește.
E prea devreme pentru un copil să aleagă ceea ce va face în viață, însă este perioada perfectă pentru a construi o bază a caracterului și a personalității sale, perioada perfectă pentru a-l ghida către activități care să îl ajute și să îi deschidă orizontul.
Concluzii
Grădinița este o perioadă de inițiere, de cunoaștere și de setare a unor baze în viață. Copiii au ocazia să interacționeze și să crească împreună, dezvoltând anumite însușiri mai puternic, iar pe altele mai puțin.
Jucăriile utilizate zilnic la grădiniță nu sunt numai pentru distracție și relaxare, ci pot contribui serios la dezvoltarea copiilor. Jocurile educative, cele de echipă și care îi ajută pe copii să înțeleagă tot mai multe din lumea din jurul lor nu sunt opționale și trebuie să facă parte din rutina zilnică atât la grădiniță, cât și acasă.
Adulții au responsabilitatea de a le asigura copiilor un climat benefic dezvoltării lor, iar jucăriile sunt o parte importantă din acest peisaj. Copiii de grădiniță înțeleg mult mai bine sarcinile și activitățile care includ jucării, deoarece atenția lor este captată atunci când fac lucruri care le plac în mod deosebit.
În funcție de caracteristicile și personalitatea fiecărui copil, activitățile, jocurile și jucăriile trebuie adaptate. În anii petrecuți la grădiniță, copilul se cunoaște pe sine, însă această perioadă este și o oportunitate pentru adulți de a-și cunoaște mai bine copiii și de a-i îndruma către activitățile potrivite pentru ei. Jucăriile reprezintă o modalitate de interacțiune cu cei mici, dar și o modalitate de a-i determina să rezolve anumite sarcini în funcție de capacitățile lor.
Resurse
Pentru mai multe detalii despre acest subiect, vă rugăm să consultați medicul pediatru sau să contactați psiholog Denisa Zdrobis.
Date contact:
Psiholog Denisa Zdrobis
Tel.: 0721.881.977
Denisa.zdrobis@gmail.com
În ultima perioadă, în România au apărut metode de educație online. Acest lucru s-a întâmplat și pentru grădinițe. Dacă doriți să țineți pasul cu ultimele tendințe, vă recomandăm să verificați oferta primei grădinițe online din România: GradinitaOnline.ro.