fbpx

Cum să îți ajuți copilul să își facă temele fără să i le faci tu în locul lui?

SUMAR:

  • Moduri prin care puteți să vă ajutați copilul să își facă temele
  • Cum să vă ajutați copilul să își gestioneze eficient timpul?
  • Cum se pot totuși implica părinții în rezolvarea temelor pentru acasă?
  • 3 strategii de succes pentru rezolvarea temelor pentru acasă
  • Concluzii
  • Resurse despre „Cum să îți ajuți copilul să își facă temele fără să i le faci tu în locul lui?”

După o zi lungă la școală, ultimul lucru pe care majoritatea copiilor doresc să îl facă este să își efectueze temele pentru acasă. La rândul lor, după o zi lungă de lucru, părinții nu doresc să se certe cu micuții referitor la efectuarea temelor. Pe de altă parte, majoritatea părinților consideră că este esențial să se implice cât mai mult. Totuși, studiile realizate de-a lungul timpului arată altceva. Iată că după ce au analizat studiile efectuate pe parcursul a 30 de ani, cercetătorii au ajuns la concluzia că, în majoritatea cazurilor, un nivel prea ridicat de implicare din partea părinților nu ajută la îmbunătățirea notelor, ba chiar diminuează succesul academic pe care l-ar putea obține copilul.

„Temele au fost adesea legate de achizițiile elevilor, promovând ideea că acei copii care mereu le fac corect vor avea rezultate mai bune la școală. Acest aspect poate influența achizițiile academice, în special în cazul copiilor cu vârste cuprinse între 7-12 ani.” dr. Dejeu George

Explicația este una destul de simplă, și anume atunci când părinții sunt foarte implicați în efectuarea temelor pentru acasă, refuză copiilor șansa de a deveni mai încrezători și independenți. Mai rău, prea multă implicare din partea părinților poate genera anxietate pe parcurs. Desigur, a vă da la o parte este mai ușor de spus decât de făcut, însă există tehnici prin care vă puteți ajuta copiii să își facă temele fără a-i domina și fără a prelua cu totul controlul, conform scholastic.com.

Moduri prin care puteți să vă ajutați copilul să își facă temele

Dacă până acum obișnuiați să vă așezați la masă alături de copil pentru a-i răspunde la întrebări și pentru a-i corecta greșelile, încercați să fiți disponibili pentru eventualele nelămuriri pur și simplu ocupându-vă de unele treburi în apropierea sa. Atunci când stați lângă copil, fiind atent la orice mișcare a sa, îi transmiteți mesajul că nu aveți încredere în el că își va face temele. Pentru a-l încuraja, încercați să vă mențineți ocupați și așteptați până când vi se va cere ajutorul. De exemplu, să presupunem că cel mic se confruntă cu o problemă de matematică. Îi puteți adresa tot felul de întrebări, cum ar fi „Deci câte grupuri de două sunt egale cu opt?”, iar dacă el va răspunde „Am înțeles.”, atunci îl puteți lăsa să își facă temele în continuare.  Dacă în continuare nu pare să fi înțeles, puteți să îi faceți sugestii, cum ar fi „Vrei să folosim morcovii din frigider pentru a găsi rezolvarea problemei?”. În general, copiii au un sentiment de realizare atunci când au lucrat să găsească răspunsul în mare parte pe cont propriu. De asemenea, evitați să interveniți pentru a corecta fiecare greșeală fără contribuția copilului. La urma urmei, temele pentru acasă reprezintă o șansă pentru copil de a practica ceea ce a învățat acasă. Dacă micuțul vă roagă să îi corectați tema, îi puteți indica erorile într-un mod subtil, cum ar fi „Poți să te întorci la exercițiul acesta și să vezi unde ai greșit?”.

De asemenea, dacă până acum obișnuiați să trageți de copil pentru a începe să-și facă temele, încercați să stabiliți o rutină bine pusă la punct. Copilul trebuie să înțeleagă că toată lumea are obligații, iar printre obligațiile sale se numără mersul la școală, atenția la ore și rezolvarea temelor pentru acasă. Rezolvarea temelor presupune ca cel mic să facă tot ceea ce îi stă în putință pentru a-și termina sarcinile fără verificări constante din partea mamei sau a tatălui. Puteți stabili împreună un program constant, care să includă și efectuarea temelor. Este absolut normal dacă cel mic are nevoie de puțin timp liber pentru a se reîncărca după școală înainte de a începe să lucreze la temele pentru acasă, dar asigurați-vă că știe că ora 16.00 – sau oricare altă oră este mai potrivită pentru întrega familie – nu se negociază. După ce ați pus la punct o rutină fermă de efectuare a temelor, încercați să o transformați într-un obicei, în ciuda nemulțumirilor din partea copilului. El trebuie să știe că nu se poate uita la televizor sau nu se poate juca până când nu își termină temele, conform scholastic.com.

Implicarea părinților în realizarea temelor pentru acasă duce la îmbunătățirea educației copilului, câștigând și respectul profesorilor, iar această implicare dă roade pe termen lung: copiii învață cu drag, își continuă studiile chiar după terminarea liceului, dorind să obțină rezultate tot mai bune.

Cum să vă ajutați copilul să își gestioneze eficient timpul?

O altă modalitate prin care vă puteți ajuta copilul să se descurce mai bine la școală presupune să îl încurajați să dobândească abilități de gestionare a timpului, în loc să îi faceți reproșuri că întotdeauna lasă pe ultima sută de metri studiul pentru test. Atunci când vă mustrați copilul, practic îl faceți să se simtă prost, când oricum el este deja stresat că nu are suficient timp pentru a învăța pe îndelete pentru testul care are loc în ziua următoare. Totuși, copiii apreciază structura, așa că îi puteți sugera să împartă sarcinile mai mari în bucăți mai ușor de gestionat. Un calendar tipărit este un instrument excelent pentru ca cel mic să învețe cum să identifice termenele, precum și un memento vizual mai bun în comparație cu un calendar digital. Fixați calendarul într-un loc la vedere, apoi ajutați-vă copilul să stabilească obiective zilnice, cum ar fi să studieze patru cuvinte luni și cinci cuvinte marți sau să împartă proiectul științific în obiective săptămânale, cum ar fi să colecteze informații până pe 5 și să le prezinte într-o formă finală până pe 11. Aceasta este o modalitate prin care îi oferiți copilului control asupra termenelor, evitând totodată conflictele – dacă există un termen stabilit în calendar, copilul este pe deplin responsabil să rezolve sarcinile până la acel termen, conform scholastic.com.

În casele noastre, sunt diverse lucruri care pot distrage atenția copilului atunci când acesta își face temele: telefoane mobile, televizoare, jocuri video. Utilizarea acestora nu ar trebui să fie permisă în intervalul de timp alocat pentru teme pentru ca mintea să se concentreze asupra exercițiilor ce trebuie rezolvate.

Cum se pot totuși implica părinții în rezolvarea temelor pentru acasă?

Nu ajută cu nimic să puneți accentul pe consecințele care pot avea loc dacă nu își îndeplinește sarcinile, în schimb îl puteți încuraja oferindu-i recompense pentru îndeplinirea fiecărui obiectiv. O altă modalitate prin care vă puteți ajuta copilul să își rezolve temele pentru acasă implică să vă retrageți din camera sa sau din zona sa de studiu. Foarte mulți copii se plâng referitor la temele pentru acasă, cum că nu înțeleg cerințele, nu pricep ce trebuie să facă sau că sunt prea grele. Evident, copiii sunt frustrați, așa că trebuie să aflați ce se află în spatele frustrării lor. Dacă este vorba despre o lipsă de motivație, puteți să îi spuneți simplu „Cu cât de ocupi mai repede de teme, cu atât scapi mai devreme și îți rămâne timp suficient pentru a face ceea ce îți dorești.” Apoi, plecați din camera sa sau vă puteți retrage din zona sa de studiu. La urma urmei, dacă nu există în preajmă o persoană căreia să i se plângă, copilul va înceta să se mai plângă și va trece la rezolvarea temelor. Dar dacă ceea ce se află în spatele frustrării este o problemă mai complexă, încercați să purtați o discuție cât mai calmă.

De asemenea, puteți discuta cu educatorii pentru a solicita sprijin din partea lor. În general, educatorii nu își doresc ca micuții să întâmpine probleme când vine vorba de rezolvarea temelor, așa că vă vor indica cu mare plăcere resurse suplimentare care vă pot ajuta copilul să înțeleagă ce are de făcut. Mai apoi, indiferent de vârsta copilului, întotdeauna este bine să îl lăsați să preia conducerea, în loc să lucrați cot la cot sau poate chiar mai mult decât el până când proiectul final este perfect. În general, educatorii atribuie copiilor tot felul de proiecte pentru a le oferi șansa ca ei să își exerseze noile abilități pe care tocmai le-au învățat. Prin urmare, părinții trebuie să facă tot posibilul pentru a rezista dorinței de a prelua conducerea și a de se ocupa ei înșiși de proiect. Nu este vorba nicidecum despre a uimi educatorii cu un super proiect, cât mai degrabă copilul trebuie să exerseze ceea ce a învățat. Și, oricum, educatorii știu modul în care lucrează copilul, căci îl văd la grădiniță zi de zi și sunt familiarizați cu felul lor de a lucra, așa că își dau seama imediat dacă proiectul este realizat de copil sau de părinte. Asta nu înseamnă că nu puteți participa, ci înseamnă să îl lăsați pe copil să își dea frâu liber creativității. De exemplu, dacă observați că sarcina include o cronologie, iar copilul a omis acel pas, indicați acel pas, apoi lăsați copilul să afle ce date să includă și cum să le prezinte cel mai bine. La urma urmei, brainstorming-ul îi permite copilului să își perfecționeze abilitățile de rezolvare a problemelor și îi sporește încrederea în sine. În schimb, dacă îi veți oferi direct soluția, copilul nu va învăța nimic.

Când copilul vă arată cu mândrie produsul finit, încercați să îi spuneți ceva anume, cum ar fi „Părerea ta despre poveste mă face să vreau să citesc această poveste chiar acum!” sau „Wow, uită-te la toate detaliile pe care le-ai inclus în acel tabel cu flori!”. Ideea este să îi spuneți ceva descriptiv în loc de ceva generic, cum ar fi „Colajul pe care l-ai realizat arată cu adevărat minunat!”. Astfel, apreciați proiectul în sine și efortul pe care l-a depus copilul pentru a-l realiza. În ansamblu, când vine vorba de efectuarea temelor pentru acasă, este esențial să obțineți echilibrul, adică să nu fiți nici delăsători, dar nici prea implicați. Încercați să fiți prin preajmă atunci când copilul are nevoie de ajutor, dar nu îl copleșiți cu propria implicare, conform kidshealth.org.

Studiile arată că părinții ar trebui să reducă treptat ajutorul pentru teme pe măsură ce copiii cresc, chiar eliminând complet asistența directă în privința temelor în momentul în care copiii ajung la liceu.

Totuși, copiii ai căror părinți sunt implicați în educația lor obțin note mai bune la școală.  Cu cât sunt implicați mai mult părinții, cu atât copiii lor par să beneficieze mai mult. Un studiu al părinților extrem de implicați în procesul educațional a arătat faptul că elevii au șanse mai mari să-și îmbunătățească situația școlară la matematică și limba română.

3 strategii de succes pentru rezolvarea temelor pentru acasă

Chiar și cei mai sârguincioși copii, cărora le place să își facă temele pentru acasă, la un moment dat își pierd entuziasmul și încep să dea semne că s-au plictisit sau că nu mai au chef. Probabil că știți deja că cicăleala îi face pe copii să se simtă frustrați și incapabili. Iată că există strategii prin care puteți readuce armonia în rutina temelor, indiferent dacă micuțul este la grădiniță la grupa mică sau mai are puțin și va merge la școală. Înainte de a trece însă la aceste strategii, ar fi util să menționăm și că cel mic trebuie să fie atras și curios de activitățile pe care le are de făcut, iar în acest sens, un rol important îl au și educatorii care trebuie să facă lecțiile cât mai interesante pentru cei mici – vezi aici câteva exemple de activități din cadrul unei grădinițe online.
  1. Efectuarea temelor cât mai devreme cu putință. În zilele în care copilul nu are alte activități extracurriculare după-amiază, îi puteți sugera să se ocupe de teme în intervalul cuprins între orele 15-17. Asta înseamnă că îi oferiți un anumit control asupra propriului program – unii copii au nevoie de o pauză mai lungă după programul de la grădiniță, în timp ce alții trebuie să se ocupe imediat de teme pentru a-și menține impulsul. Singura regulă este să finalizeze temele până în ora 17.00. Dacă sunteți la servici în acest interval de timp și copilul se află la un after-school, practic îngrijitorul trebuie să facă temele împreună cu copilul. Totuși, nu trebuie să lăsați această sarcină doar pe umerii îngrijitorului, ci acasă puteți revizui împreună temele și puteți să îi oferiți eventuale explicații și lămuriri suplimentare.
  2. Creați o listă de contacte. Încă de la grădiniță, copiii au nevoie de o listă de contacte cu trei sau patru colegi de grupă, la care pot apela atunci când uită o sarcină. Colegii din lista de contacte îi pot citi copilului cerințele prin telefon sau mămicile lor pot face o fotografie la foaia de lucru și v-o pot trimite.
  3. Încurajați-vă copilul. Când copiii nu își dau seama din start ce trebuie să facă, ei încep să simtă că nu sunt suficient de buni sau de inteligenți. Este necesar să puneți capăt gândirii negative, descoperind împreună modul de rezolvare a problemei. Doar așa vă puteți ajuta copilul să își aducă aminte cum a rezolvat problema la grădiniță. Îl puteți lăuda apoi, spunându-i „Vezi că ai reușit să îți aduci aminte? Ai făcut o treabă grozavă! Nu vrei să încerci acum să rezolvi și următorul exercițiu?”. O altă strategie este să vă rugați copilul să vă arate probleme similare la care a lucrat în clasă. Astfel, îi stimulați memoria, astfel încât să poată relua pașii, conform scholastic.com.

Concluzii

În cele din urmă, feedback-ul pozitiv contează enorm pentru încrederea în sine a micuților. În general, copiii de vârstă mică au nevoie de feedback instantaneu, așa că este în regulă ca părinții să corecteze greșelile. Totuși, încercați de fiecare dată să subliniați ceea ce copilul a făcut bine, chiar dacă a și greșit destul de mult. După ce a terminat de scris tema, verificați un minut, după care puteți să îi spuneți „Uite cât de bine ai scris literele aici!” sau „Propoziția de azi este chiar mai reușită decât cea de ieri!”. Dacă accentuați îmbunătățirile pe care le-a făcut copilul, el va fi și mai înclinat să încerce să se descurce din ce în ce mai bine, conform kidshealth.org.

Un rol important îl au și profesorii, ei le pot sugera părinților diverse moduri prin care îi pot ajuta pe copii la realizarea temelor, iar când părinții și profesorii fac echipă, toată lumea are de câștigat.

Resurse despre „Cum să îți ajuți copilul să își facă temele fără să i le faci tu în locul lui?”

  1. scholastic.com
  2. scholastic.com
  3. kidshealth.org
  4. .scholastic.com
  5. theconversation.com
Dr. Dejeu George

Dr. Dejeu George

Medic Specialist la spitalul Pelican din Oradea. 0741 39 931 / 0731 212 294 dejeu.george@drdejeu.ro

Distribuie

Facebook
WhatsApp
Email

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Distribuie