SUMAR:
- Obiective de învățare și dezvoltare pentru copiii de 3-5 ani
- Cum anume învață copiii de 3-5 ani?
- Care este rolul pe care îl îndeplinesc părinții?
- Cum puteți să structurați ziua copilului?
- Tipuri de joc care susțin învățarea în rândul copiilor de 3-5 ani
- Concluzii
- Resurse despre „Cum vă puteți ajuta copilul să învețe de acasă?”
Dezvoltarea și învățarea permanentă fac parte din evoluția naturală a copilului și acest lucru nu poate fi oprit. În contextul pandemiei, este mai dificil pentru părinți să suplinească rolul educatorului și să poată face față programului încărcat de la serviciu și grădiniță. Însă grădinița online ajută copiii și părinții deopotrivă, în sensul în care aceștia au un program și activități specifice care îi țin ocupați și dau părinților în permanență idei de activități cu copiii lor. Păstrarea unei rutine și o comunicare bună cu copilul și educatorii ne ajută să trecem peste această perioadă de încercare care poate fi o provocare în sens pozitiv, spre mai multă flexibilitate și adaptare, pe care copiii le învață, fiind calități esențiale pentru continuarea vieții. Psiholog Denisa Zdrobis
Dat fiind contextul pandemiei, părinții ai căror copiii mergeau la grădiniță s-au văzut nevoiți să gestioneze de acasă îmbogățirea și educația micuților. Dar iată că majoritatea părinților nu pot replica o zi întreagă de grădiniță, pentru că ei au alte responsabilități. Așa se face că părinții cu copii de vârsta grădiniței au reprezentat una dintre cele mai vulnerabile categorii în fața coronavirusului. În afară de faptul că micuții au nevoie de oportunități de învățare adecvate vârstei lor, au și foarte multă energie care trebuie investită atât în învățarea unor lucruri noi, cât și în activități fizice.
Părinții au propriile responsabilități, sarcini domestice și un program tradițional de lucru, așa că este dificil pentru ei să imite acasă programul unei zile la grădinițe. Înscrierea copilului la o grădiniță online este recomandată pentru că micuțul va putea ține pasul cu lucrurile pe care le are de învățat și cu abilitățile pe care trebuie să le dobândească. Mai există și alte strategii la care părinții pot apela pentru a-și ajuta copilul să învețe de acasă.
Obiective de învățare și dezvoltare pentru copiii de 3-5 ani
Știm că anii petrecuți la grădiniță îi ajută pe copii să fie cât mai pregătiți pentru cerințele de la școală, dar și pentru viață în general. Iată, pentru început care sunt obiectivele de învățare și de dezvoltare pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3-5 ani:
Abilități motorii fine – copilul trebuie să învețe să taie cu foarfece fără să se rănească, să țină un creion în mână, să coloreze și să se familiarizeze cu literele și cu numerele.
Autoreglare – copilul trebuie să învețe să stea cuminte pentru perioade mai lungi de timp și să dea dovadă de capacitate de atenție și concentrare.
Gestionarea emoțiilor – copilul trebuie să dea dovadă de toleranță la frustrare și să reușească să depășească anxietatea de separare.
Dezvoltare socială – empatia și abilitatea de rezolvare a conflictelor reprezintă unele dintre cele mai importante abilități sociale pe care micuțul trebuie să le dobândească.
Abilități academice timpurii – identificarea literelor, asocierile litere-sunete, identificarea numerelor, numărarea, unele concepte de bază, cum ar fi forme, culori, texuri sunt principalele abilități academice pe care trebuie să și le însușească copilul.
Abilități necesare în viața de zi cu zi – gestionarea lucrurilor personale și independența, cum ar fi să se îmbrace singur și să își lege șireturile sunt alte abilități esențiale., conform childmind.org.
Cum anume învață copiii de 3-5 ani?
În această perioadă, copiii învață aproape fără niciun efort pe măsură ce interacționează cu educatori receptivi, explorează mediul înconjurător și se joacă. Creierul uman este conceput pentru a învăța, iar copiii cu vârsta cuprinsă între 3-5 ani își consolidează conexiunile neuronale pe măsură ce învață lucruri noi și sunt expuși la tot felul de experiențe. Experiențele și activitățile de care beneficiază micuții le construiesc literalmente creierul și le sporesc eficiența și capacitatea de învățare. Prin urmare, copilul are nevoie de un mediu bogat în limbaj, de o varietate de stimulări senzoriale, dar și de oportunități practice pentru a explora mediul înconjurător și conceptele de bază, precum forme, culori și texturi., conform childmind.org.
Care este rolul pe care îl îndeplinesc părinții?
În timp ce micuții de vârstă preșcolară sunt capabili să se joace independent pentru perioade scurte de timp, părinții trebuie să organizeze ziua copiilor, să stabilească anumite sarcini structurate, să îi ajute pe micuți să facă trecerea de la o activitate la alta și să îi încurajeze.
Creați structură. La fel ca adulții, copiii au nevoie de predictibilitate în programul lor de zi cu zi. Mai mult decât atât, coerența și rutina îi ajută pe copii să se dezvolte și să învețe. Prin intermediul rutinelor repetitive, copiii învață că există o secvență a activităților, își dezvoltă vocabularul și îl îmbogățesc cu informații conceptuale și își dezvoltă autonomia. De exemplu, băița face parte din rutina unui copil și el învață ordinea în care trebuie să își spele corpul, dar și o varietate de cunoștințe conceptuale, cum ar fi podea alunecoasă, scurgere, robinet, pe lângă faptul că se poate usca singur sau își poate spăla singur jucăriile, ceea ce contribuie la autonomia sa.
Discutați cu educatorii. Se poate dovedi foarte util să discutați cu educatorii copilului despre unele sugestii pentru activități specifice. Chiar și de acasă, copilul poate continua să se dezvolte și să capete noi cunoștințe în ritm obișnuit, fără să rămână în urmă.
Vorbiți cu copilul. Aproape orice activitate în care este implicat copilul reprezintă o oportunitate de comunicare, de îmbogățire a vocabularului, de dobândire a unor noi cunoștințe despre forme, culori, dimensiuni și numere. Schimbul reciproc, atât verbal cât și nonverbal, care are loc între copil și părinte, facilitează dobândirea a cât mai multe abilități esențiale.
Implicați copilul într-o varietate de activități. Activități precum construirea, colorarea, sortarea sau jocul senzorial sunt oportunități excelente prin care copilul poate experimenta atenția nedivizată, ceea ce îl ajută să fie prezent și concentrat. Dacă îi veți studia realizările, veți aduce comentarii, complimente sau veți adresa întrebări pe baza lor, copilul va avea un sentiment de realizare și de stimă de sine.
Importanța jocului nestructurat. Jocul liber, nestructurat, care nu ține cont de nicio regulă sau instrucțiune, ci se desfășoară după cum ghidează imaginația copilului, este deosebit de important pentru încurajarea creativității, a rezolvării problemelor și autonomiei. Ceea ce puteți face este să puneți la dispoziția copilului o varietate de materiale de artă, precum creioane, markere, cretă, acuarele, blocuri, Lego, jucării din lemn sau recuzită imaginară, caserole, piese vestimentare vechi și permiteți-i să își construiască propriul scenariu de joc. Dacă observați că nu mai are nicio idee sau materiale, puteți să îi oferiți un nou material și să îl observați cum face trecerea de la o activitate la alta., conform cdc.gov.
Cum puteți să structurați ziua copilului?
Deși nu este necesar sau realist pe fundalul coranavirusului să puneți la punct un program strict, tot este bine să conturați programul copilului pentru a-l ajuta să se simtă în siguranță și să vă atenuați totodată și stresul pe care l-ați putea resimți în caz contrar. Iată câteva indicații care vă pot fi de folos în stabilirea unui program!
Treziți-vă la aceeași oră, ca și cum ar trebui ca micuțul să meargă la grădiniță în oraș și schimbați-vă din pijamale în haine de zi și, de asemenea, serviți micul dejun la ora obișnuită.
Pe tot parcursul zilei, alternați diferite tipuri de joc.
Încorporați pauze regulate în program, care ar trebui să includă oportunități de exerciții și joacă nestructurată.
Luați cina în familie, prilej cu care puteți discuta despre cum a decurs ziua fiecărui membru., conform blogs.unicef.org.
Tipuri de joc care susțin învățarea în rândul copiilor de 3-5 ani
Când vă gândiți la jocurile cele mai potrivite pentru copil, care i-ar putea diversifica programul zilnic și i-ar putea îmbogăți cunoștințele, încercați să luați în considerare mai multe tipuri de jocuri care susțin diferite domenii ale dezvoltării sale:
Jocuri de construit – blocuri, Lego, jucării din lemn, jucării de sortare.
Joc fizic – alergare, sărituri, de-a v-ați ascunselea, dans și chiar mișcări Yoga de bază.
Joc de rol – articole vestimentare, păpuși, marionete, bucătărie de joacă.
Joc senzorial – nisip kinetic, plastilină, lut, slime.
Muzică – ascultați muzică, cântece pentru copii, cântați la instrumente muzicale și cântați împreună chiar și atunci când faceți curățenie.
Joacă în aer liber – plimbare în natură, culegeți flori, conifere, ghinde, castane, plimbare cu bicicleta.
Ora de lectură – citiți împreună o poveste și discutați despre ilustratele din carte., conform colorincolorado.org.
Concluzii
În cele din urmă, trebuie adus în discuție și timpul pe care copilul îl petrece în fața televizorului. În circumstanțe normale, este recomandat ca micuții cu vârsta cuprinsă între 2-5 ani să nu petreacă mai mult de o oră în fața televizorului și, în mod obligatoriu, va fi supravegheat de un adult. Pe fundalul coronavirusului, timpul pe care copilul îl va petrece în fața televizorului poate fi încorporat într-un program echilibrat de activități și ar trebui să fie utilizat strategic, cum ar fi atunci când pregătiți cina sau vă ajutați celălalt copil să își rezolve temele pentru acasă. Totuși, încercați să fiți cu un ochi și pe micuț, în timp ce se uită la televizor., conform blogs.unicef.org.
Resurse despre „Cum vă puteți ajuta copilul să învețe de acasă?”