SUMAR:
- Beneficiile activităților extrașcolare
- Dezavantajele activităților extrașcolare
- Cum se poate obține echilibrul dintre școală, activitățile extrașcolare și timp liber?
- Cum să ne decidem la ce activități extracurriculare să ne înscriem copiii?
- Concluzii
- Resurse despre „Școala și activitățile extrașcolare – cum asigurăm copilului un program echilibrat?”
Părinţii sunt singurii aceia care pot menţine acest echilibru între şcoală, timp liber şi activităţile extraşcolare. Cu toate că gama acestor activităţi este foarte variată, nu trebuie să se lase influenţaţi şi atunci când fac alegeri să analizeze foarte bine care sunt beneficiile aduse pe termen lung pentru dezvoltarea armonioasă a copilului. Farmacist Raluca Catana
Gama vasta de activități extracurriculare prezintă avantaje și dezavantaje atât pentru copii, cât și pentru părinți. Pe de o parte, este minunat ca părinții să își înscrie copiii la tot felul de activități, cursuri, cluburi și ateliere care îi ajută să își descopere și să își dezvolte talentele și pasiunile. Cei mai mulți dintre părinți își doresc ca micuții lor să fie cât mai pregătiți pe toate planurile, inteligenți, performanți și să devină adulți maturi, echilibrați și de succes. Dar pe de altă parte, activitățile extracurriculare pot reprezenta și o sursă uriașă de stres. În esență, aceste activităţi au mai multe scopuri: de a-i calma şi de a-i linişti pe cei mici, de a-i ajuta să își dezvolte pasiunile, de a îmbogăți aria de cunoștințe a copiilor. De la cursuri de yoga sau de înot, ateliere de pictură sau șah și până la cursuri de limbi străine și de codare, gama de activități extracurriculare este una deosebit de cuprinzătoare, dar și stresantă la un moment dat. Chiar și părinții de copii mici, care nu se gândesc încă la școlile sau carierele copiilor lor, simt presiunea.
Problema suprasolicitării datorită activităților extrașcolare s-a agravat și mai mult după ce acestea au început să sufoce programul copiilor, nelăsându-le nicio clipă de repaos. Așa se face că specialiștii au simțit nevoia să intervină și să atragă atenția părinților că toți copiii, începând cu cei de vârstă mică și continuând cu cei de vârstă școlară, au în continuare nevoie de timp liber pentru a se relaxa sau pentru a face ceva ce își doresc. În special copiii de vârsta grădiniței, au nevoie de timp liber pentru a se juca, pentru a descoperi iar activitățile extracurriculare tind să le răpească această simpla bucurie câştigată prin joc. Toți copiii ar trebui să aibă posibilitatea de a experimenta o varietate de activități în intervale de timp bine delimitate – timp liber structurat – așa cum s-ar numi.
Părinții sunt aceia care trebuie să observe când copilul lor fie are prea mult timp liber la dispoziţie fie când are programul prea încărcat datorită activităților extrașcolare, conform quincycatholicschools.org.
Tot timpul trebuie să existe un echilibru între şcoală, timpul liber al copilului şi activităţile sale extraşcolare.
Beneficiile activităților extrașcolare
Este un lucru știut că, în general, majoritatea copiilor tind să se descurce foarte bine atunci când programul lor se desfăşoară după o structură prestabilită, iar o parte din structura respectivă implică şi o activitate extracurriculară. De asemenea, specialiștii în educație și în învățare, susțin beneficiile binecunoscute ale reunirii copiilor în afara grădiniței sau a clasei pentru mai multe activități, în special cele fizice.
Astfel de activități extrașcolare reprezintă o oportunitate de interacțiune socială și o modalitate prin care copiii să scape de excesul de energie, dar și să se relaxeze după programul de la școală. Acest lucru este deosebit de important, întrucât foarte multe școli au început să reducă numărul orelor de educație fizică, de arte plastice, de muzică, și așa mai departe. Pentru copiii de vârstă mai mare, activitățile extrașcolare pot acționa ca o protecție împotriva activităților mai periculoase, mai ales dacă părinții au un program foarte încărcat la serviciu, sau sunt nevoiți să călătorească frecvent sau în familie sunt și copii de vârstă mică sau bebeluși. Odată ce copiii ajung la școala și la liceu, primele două – trei ore după programul școlar reprezintă un mare risc pentru dobândirea unor obiceiuri periculoase, ca de exemplu abuzul de substanțe periculoase, deoarece în acel interval de timp copiii sunt nesupravegheați.
Și, desigur, foarte multe activități reacreative în afara școlii, indiferent dacă sunt de tip sportiv, dans, teatru, știință, reprezintă pentru copii o oportunitate de a-și demonstra competența, talentele și măiestria, ceea ce este foarte important pentru stima lor de sine și pentru dezvoltarea identității – în special în cazul copiilor care întâmpina anumite dificultăți la școală, conform crimsoneducation.org.
Dezavantajele activităților extrașcolare
Adevărata problemă apare atunci când programul copiilor devine supraîncărcat cu activități extrașcolare. Pe de o parte, riscăm ca cei mici să nu mai aibă parte de timp liber, iar pe de altă parte, îi înscriem pe copii la activități atât de variate, astfel încât ei nu se mai pot concentra prea bine și nici nu vor reuși să stăpânească pe deplin un anumit domeniu. Poate că, părinții, sunt încântați atunci când văd liste cu tot felul de activități extrașcolare și sunt entuziasmați că şi-ar putea înscrie copiii la tot felul de opționale pentru ca ei să se dezvolte cât mai frumos, să învețe cât mai multe lucruri și poate să își descopere adevăratele pasiuni. De foarte multe ori la scurt timp după înscrierea copiilor la mai multe activități extrașcolare, părinții își dau seama cât de nerealiste au fost deciziilor lor având în vedere constrângerile legate de timp și de eforturile pe care micuții trebuie să le depună. Nu este deloc distractiv pentru copii să aibă atât de multe lucruri de făcut încât să fie nevoiți să renunțe la unele dintre ele.
Un program încărcat la maximum cu tot felul de activități extracurriculare nu contribuie la dezvoltarea copiilor spre tineri echilibrați, cu putere de concentrare, cu obiective precise și care să ştie ce își doresc. E ca și cum copiii înscriși la prea multe activități s-ar implica și în șah, și în grădinărit, și în învățarea limbii chineze, dar într-un final, ei nu știu ce anume și-ar dori să facă, ce anume le place cel mai mult, ce și-ar dori să facă pe viitor și nici nu se pot concentra pe deplin la toate activitățile, conform healthresearchfunding.org.
Cum se poate obține echilibrul dintre școală, activitățile extrașcolare și timp liber?
Știm că ne-am înscris copilul la prea multe activități atunci când programul de după școală interferează cu viața sa. Mai mult decât atât, în cazul înscrierii copilului la o activitate intensivă, cum ar fi sportul, este suficient și, uneori, poate fi foarte solicitant pentru cel mic. Iată că specialiștii au propus un calcul destul de simplu pentru ca părinții să își dea seama dacă micuții lor sunt implicați în prea multe opționale. Mai au timp să își facă temele? Pot dormi mai mult de 8 ore în fiecare noapte? Mai au timp să participe la evenimentele din familie? Mai au timp să stea cu prietenii lor? Dacă răspunsul este „nu” la oricare dintre aceste întrebări, atunci este clar că cei mici sunt înscriși la un număr prea mare de activități extracurriculare, conform pathways.org.
Cum să ne decidem la ce activități extracurriculare să ne înscriem copiii?
Pentru a ne înscrie copiii la cele mai potrivite activități, este necesar să ne cunoaștem foarte bine copiii, căci fiecare prezintă în felul lor diferite predispoziții. Așa se face că cea mai potrivită activitate depinde de fiecare copil. Unii copii răspund foarte bine la activități structurate, în timp ce alți copii se descurcă mai bine dacă lucrează independent. Foarte important este să le oferim copiilor timpul și locul pentru a gândi pe cont propriu, pentru a-și da frâu liber creativității și pentru a-și accesa propriile resurse interne.
Chiar de la cele mai mici vârste, ne putem face o idee referitoare la plăcerile și pasiunile copiilor, dacă îi vom expune la o varietate de activități, jocuri și jucării. De la puzzle-uri, blocuri de construit, seturi de bucătărie, activități creative și până la cărți de colorat sau de citit, cu o expune amplă la o varietate de activități, jucării și materiale creative, așa cum putem găsi și pe mami.md, ne putem da seama de înclinațiile naturale ale copilului. Oricât de mult ne-am dori ca micuțiiul noștriu să învețe să cânte la chitară, poate fi cazul să admitem că pur și simplu nu este interesat de chitară. Majoritatea copiilor își descoperă singuri interesele, pasiunile și hobby-urile dacă li se acordă timp. Un alt sfat din partea specialiștilor pentru părinți este acela de a căuta întotdeauna să își înțeleagă copiii și să vadă care sunt limitele lor, conform mountainheightsacademy.org.
Concluzii
În cele din urmă, este foarte important să luați în considerare propria relație cu copilul și modul în care școala și activitățile extrașcolare o afectează. Menținerea unei legături armonioase între părinte și copil este esențială, iar certurile constante cauzate de școală, de note, de abilități sau de graba neîncetată de a ajunge în toate locurile – la școală, la antrenamente, la concursuri, la ateliere – pot pune o presiune imensă asupra legăturii părinte-copil. Poate fi foarte util ca după o zi încărcată sau provocatoare să vă răsplătiți întreaga familie mâncând o înghețată și urmărind filmul preferat al copilului Fiecare familie este diferită, dar în funcție de preferințele sau necesitățile copilului și de dinamica din familie, uneori poate fi mai înțelept să ușurați presiunea academică pentru a acorda prioritate unui mediu mai relaxat acasă, conform pathways.org.
Resurse despre „Școala și activitățile extrașcolare – cum asigurăm copilului un program echilibrat?”