fbpx

Ce sunt celulele stem vegetale?

Celulele stem sunt celulele care au capacitatea de a se transforma în oricare alt tip de celulă sau ţesut, având rolul important de a susţine sănătatea organismului, de a interveni asupra celulelor şi ţesuturilor distruse.

Sumar:

  1. Ce sunt celulele stem vegetale
  2. Surse celule stem vegetale
  3. Terapii celule stem vegetale
  4. Beneficiile produselor cu celule stem vegetale
  5. De ce să alegi celulele stem vegetale
  6. Concluzii „Celule stem vegetale”
  7. Resurse despre „Celule stem vegetale”

Ce sunt celulele stem vegetale

Celulele stem sunt cunoscute pentru potenţialul lor în  utilizările medicale. Celulele stem se activează imediat ce un ţesut sau celulă sunt distruse, având  capacitatea de a încetini îmbătrânirea şi de a  asigura organismului ritmul de funcţionare iniţial.

Din punctul de vedere al biologilor şi în urma studiilor efectuate de către aceştia, există asemănări surprinzătoare între celulele stem umane şi cele ale plantelor.

Celulele stem umane sunt folosite în transplanturile şi tratamentele care salvează vieţi şi dau noi şanse la sănătate, pe când celulele stem vegetale sunt folosite în domeniul cosmetic.

Celule stem vegetale sunt cunoscute pentru capacitatea de refacere şi vindecare.

Celulele stem din plante sunt folosite, în general, în industria cosmetică, având capacitatea de regenerare.

Plantele de la care se extrag celulele stem folosite în industria cosmetică sunt crescute în spaţii controlate, în ideea evitării contaminării acestora, astfel încât proprietăţile celulelor să fie folosite la cote maxime. Biologii realizează permanent experimente tocmai în vederea descoperirii metodelor prin care se poate interveni asupra sănătăţii pielii, folosindu-se celulele stem vegetale. Acestea au rolul de a susţine regenerarea celulară, interacţionând cu celulele stem umane din dermă. Celulele stem vegetale au capacitate de a începe şi susţine un proces de reîntinerire, de prevenire a îmbătrânirii şi de redare a fermităţii pielii.

Celulele stem vegetale funcționează ca o sursă de celule noi care au rolul de a înlocui țesuturile afectate din plantă. Prin crearea de diferențe genetice între celulele din aceeași plantă, oamenii de stiinţă au putut urmări modul în care descendenții unei celule alcătuiesc țesuturi, astfel încât  planta să poată creşte în continuare. Această metodă se numește analiză clonală, deoarece arată grupuri de celule  identice genetic, derivate din același progenitor. Acest tip de experiment a arătat că cele mai multe celule se divid doar de câteva ori, în timp ce celulele provenite din acestea  alcătuiesc toate tipurile de țesuturi noi.

Astfel, prin aceste teste genetice aplicate celulelor stem vegetale, s-a  demonstrat că grupuri mici de celule stem funcționează ca o sursă permanentă de celule noi pentru a susţine sănătatea plantei, de la rădăcină până la tulpină şi frunze, conform: nature.com

„Celulele stem vor fi cu siguranță unul dintre cele mai importante componente anti-îmbătrânire ale momentului (prin care înseamnă celule stem reale, nu creme care au ca scop încurajarea creșterii celulelor stem). Obținerea celulelor stem umane este controversată, iar cele de la animale sunt într-un fel inacceptabile din punct de vedere moral (și prezintă risc de infecție sau de respingere), moment propice pentru a introduce celule stem vegetale.

Potrivit producătorilor din Europa care lucrează în acest sens, celulele stem vegetale se divid în mod similar cu cele umane. Unele dintre aceste companii au folosit celulele stem dintr-un măr elvețian rar, care este recunoscut pentru longevitatea sa și pentru capacitățile excelente de depozitare. În studiile in vitro, au fost în măsură să prelungească durata de rezistență a elasticității pielii umane prin întârzierea îmbătrânirii.

Între timp, alte companii utilizează cereale de orz în același scop. Se spune că utilizarea plantelor este sigură și ieftină. În acest caz, se așteaptă ca celulele stem vegetale și extrasele produse din acestea să apară tot mai mult în produse în următorul deceniu.” Dr. Dejeu George

Surse celule stem vegetale

Cercetările şi tehnologia permit extragerea celulelor stem vegetale din tulpinile plantelor pentru a fi utilizate în industria cosmetică, în special pentru cremele faciale, aplicarea acestui tip de produse încurajând o activitate optimă a  propriilor celule ale pielii.

Există două modalități prin care celulele stem vegetale se folosesc în îngrijirea cosmetică. Se poate recurge la folosirea celulelor stem vegetale active, un proces laborios şi costisitor, dar şi la extracte inactive. Astfel, cele mai multe companii de profil folosesc extractele inactive, cum ar fi acidul ferulic sau elagicul, substanțe pe care celulele le produc atunci când sunt crescute controlat  într-o cultură.

Extracte de celule stem vegetale se folosesc încă din anul 2008. S-a început cu un extras prelevat   de la un măr elvețian din specia Uttwiler Spatlauber, demonstrându-se efecte de protecție pe care celulele vegetale le-au transferat asupra celulelor pielii umane. Prin folosirea extractelor, îmbunătățindu-se caracteristicele elastice ale țesuturilor umane, care aveau deficit de elemente fibrilare elastice, caracteristic îmbătrânirii.

Studiul a fost publicat în anul 2008 în Revista Internațională pentru Ştiinţa Aplicată. În urma studiului, s-a constatat ca aplicarea unei creme care conține extractul din măr, a condus la diminuarea ridurilor din jurul ochilor cu o medie de a 8%  după o aplicare constantă de două săptămâni şi cu  15%  după patru săptămâni de aplicare.

Mărul a fost astfel prima sursă de celule stem vegetale, folosită pentru fabricarea unui produs cosmetic. Alte surse importante de celule stem vegetale folosite în industria cosmetică sunt reprezentate de plante precum Edelweiss, plantă erbacee cu proprietăți antiinflamatorii, Gotu Kola, plantă utilizată de foarte mult timp în medicina tradițională indiană pentru vindecarea  rănilor și arsurilor, având rol regenerant. De asemenea, viţa de vie, respectiv strugurii roşii, arganul și trandafirii reprezintă cele mai importante şi cele mai des folosite surse de celule stem vegetale, folosite pentru fabricarea produselor care au drept scop accelerarea regenerării pielii, dar și în patologia ortopedică prin efectul de regenerare și încetinire a îmbătrânirii a țesuturilor slab vascularizare, precum cartilaje și tendoane. Plantele care sunt folosite în industria cosmetică (reprezentând o bogată şi importantă sursă de celule stem vegetale) sunt din ce în ce mai numeroase, printre acestea enumerându-se goji, fructele de soc, măceşele, aronia, jojoba, avocado, caisele, aloe vera, inul, cătina. Toate acestea prezintă proprietăţi majore care au rolul de a ajuta celulele umane să lupte împotriva factorilor nocivi şi să se regenereze, mai ales prin aportul exogen de fibre elastice și componente care sunt deficitar produse de celulele îmbătrânite umane. Aceste plante au un puternic rol antiinflamator, deţin un bagaj important de fitonutrienţi şi proteine, sunt sursă de acizi graşi esenţiali şi de substanţe active care au rolul de a proteja împotriva razelor UV şi a factorilor poluanţi.

Celulele stem vegetale folosite în industria cosmetică sunt prelevate de la culturi crescute în micromedii specializate, cunoscute sub denumirea de nișe de celule stem. Aceste nișe de celule stem vegetale sunt asemeni  unui  grup organizat de celule stem vegetale divizabile.

 Terapii celule stem vegetale

Terapiile cu celule stem vegetale înseamnă aplicarea de produse cosmetice care au în compoziţie miraculoasele celule stem. Fie aplicate în propriul confort de acasă, fie într-un mediu controlat, tip cabinete cosmetice sau dermatologice, aceste terapii au rolul de a menţine sănătatea pielii, de a ajuta la regenerarea celulară, de a proteja în faţa agenţilor dăunători şi de a încetini îmbătrânirea pielii.

Tendințele actuale în produsele cosmetice pe bază de plante sunt din ce în ce mai accentuate. O provocare semnificativă pentru industria cosmetică o reprezintă produsele inovatoare și sigure, cu o durată de valabilitate mai lungă. Datorită utilizării nepermise a surselor umane, cercetarea și dezvoltarea produselor cosmetice se concentrează pe biotehnologia culturii de celule vegetale. Astfel, se depăşesc şi constrângerile industriale, de consum și legislative. Plantele de interes cosmetic pot fi limitate pentru utilizare din cauza creșterii lente, a recoltei sezoniere, a variației concentrației active de la o plantă  la alta, dar şi din cauza existenței metaboliților toxici.

Tehnicile de cultură celulară a plantelor au fost concepute pentru a depăși aceste probleme întâlnite în fabricarea produselor cosmetice, dar şi pentru beneficiile pe care le asigură  concentrațiile active ale celulelor stem vegetale. Aceste tehnici implică multe metode complexe care asigură creșterea celulelor vegetale, a țesuturilor sau a organelor într-un  mediu cu substanțe nutritive fără microfi. Această tehnologie permite sinteza substanțelor biologice active care există în plante, dar care nu sunt uşor accesibile în mediul natural. Extrasele obținute prin această tehnologie de la celulele stem vegetale sunt utilizate în prezent pentru producția de produse cosmetice pentru consumul larg sau pentru îngrijirea profesională.

Etapele procesului de extracție implică selecția materialului vegetal adecvat și sterilizarea acestuia. Selecția liniei celulare corespunzătoare se face în funcţie de cantitatea de biomasă și de rapiditatea timpului de dublare. Cultura de celule va fi procesată printr-un proces de  omogenizare de înaltă presiune pentru a sparge celulele stem vegetale și pentru a elibera în întregime ingredientele active. Astfel, extractul de celule stem vegetale poate fi încapsulat în diferite sisteme pentru a se ajunge la produsul  cosmetic. Cercetarea privind utilizarea celulelor stem vegetale la îngrijirea pielii este încă în fază incipientă. Cercetările din ultimii ani au demonstrat că metodele de cultură a celulelor stem vegetale reprezintă o tehnică eficientă de extracție a celulelor stem din plantele cu rol cosmetic. Spre  exemplu, celule stem vegetale provenite dintr-o specie veche mere rare cultivate în Elveţia au proprietăți de stocare foarte bune. O terapie cu un produs cosmetic în care sunt incluse aceste tipuri de celule stem are efecte benefice asupra unui ten îmbătrânit şi ridat.

Celulele stem vegetale extrase din diverse specii de fructe de pădure reprezintă compuși izolați care deţin un potențial mare bioactiv, iar transferate produselor cosmetice vor avea multe beneficii asupra pielii.

Celulele stem vegetale extrase din tomate au un potențial semnificativ în protejarea pielii în faţa toxinelor, prevenind deteriorarea structurilor celulare. Astfel, un tratament cosmetic aplicat folosind un astfel de produs va contribui la păstrarea sănătăţii pielii şi refacerii celulare.

Tratamentul pe bază de celule stem extrase din ghimbir a reprezentat subiectul unui studiu clinic  efectuat pe 22 de femei. În urma studiului, s-a constatat o îmbunătățire de aproximativ 50% în structura pielii, îmbunătăţire reprezentată prin reducerea porilor și un efect de matifiere evidențiat printr-o reducere a strălucirii cu aproximativ 15% după 6 h de la aplicare și o reducere a sebumului în exces cu aproximativ 19% după 28 de zile de tratament. Rezultatele testelor realizate în laborator au evidențiat o creștere a sintezei elastinelor și fibrelor, plus o reducere a  ratei a producției de sebum, conform: ncbi.nlm.nih.gov

Beneficiile produselor cu celule stem vegetale

Celulele stem vegetale folosite în industria cosmetică reprezintă o serie foarte amplă de beneficii atât pentru piele, cât şi pentru păr.

Sursele de celule stem vegetale sunt variate, asigurând astfel un compus de substanţe care au rolul de a contribui la păstrarea sănătăţii pielii şi părului, la refacerea celulelor, la încetinirea procesului de îmbătrânire, în general, la asigurarea unui ten şi a unui păr frumoase, curate şi sănătoase, protejate în faţa agenţilor nocivi, interni şi externi, prin aportul de fibre de suport cu proprietăți elastice și tensionale care este deficitar în organismul îmbătrânit uman.

Beneficiile produselor cu celule stem vegetale sunt foarte importante. Celulele stem vegetale vin cu un plus de antioxidanţi, ajutând pielea să facă faţă îmbătrânirii şi factorilor nocivi. Celulele stem vegetale aflate în produsele cosmetice vor ajuta la refacerea celulară, vor susţine cicatrizarea, vor reduce excesul de sebum, se vor constitui într-o barieră în faţa razelor UV şi vor stimula fermitatea pielii.

Astfel, produsele cosmetice pe bază de celule stem din măr prezintă beneficiul de a asigura firului de păr un aspect frumos şi sănătos, dar sunt indicate şi în atenuarea ridurilor apărute odată cu trecerea timpului.

Produsele cosmetice care conţin celule stem extrase din argan prezintă o serie de beneficii. Aplicarea unei creme din această gamă va asigura regenerarea celulară a pielii, conferindu-i fermitate şi strălucire, reducând semnificativ ridurile, conform: teadorabeauty.com

De ce să alegi celulele stem vegetale

Celulele stem vegetale se extrag din plante, iar adăugate şi incluse în produsele de îngrijire şi înfrumuseţare a pielii au demonstrat că asigură o serie de beneficii, interacţionând cu celulele stem umane din dermă. Celulele stem vegetale au capacitatea de a începe şi susţine un proces de reîntinerire, de prevenire a apariţiei ridurilor şi de redare a fermităţii şi lumozităţii pielii.

Celulele stem vegetale au capacitatea de a proteja pielea de efectele nocive pe care le au radicalii liberi, diminuând efectele trecerii timpului.

Celulele stem vegetale susţin regenerarea celulară, conferind pielii un aspect catifelat, plăcut, tonifiat  şi sănătos, au capacitatea de a stopa ridurile formate la colţurile ochilor, refăcând fibrele de colagen.

Folosirea celulelor stem în cosmetică reprezintă un pas foarte important, fiind o cale extrem de sigură şi sănătoasă prin care se poate interveni asupra calităţii pielii şi sănătăţii firului de păr şi a scalpului.

Accesarea calităţilor extraordinare ale celulelor stem din plante se face prin aplicarea produselor cosmetice care le au în componenţă. Nu sunt terapii foarte costisitoare şi pot fi aplicate după ce  se va apela la indicaţiile şi recomandările unui medic dermatolog.

Proprietăţile extraordinare ale celulelor stem sunt clar demonstrate prin studiile efectuate.  Industria cosmetică este un teritoriu nou în care au fost introduse miraculoasele celule, însă rezultatele nu au întârziat să apară, fapt ce susţine demararea de noi cercetări şi studii, astfel încât locul ocupat de acestea în acest domeniu să se extindă şi orice doritor să poată apela la beneficiile celulelor stem vegetale, conform: teadorabeauty.com

Concluzii „Celule stem vegetale”

Celulele stem vegetale sunt celulele care ajută planta să se refacă şi să-şi menţină starea de sănătate pe o durată cât mai lungă. Acestea ne oferă posibilitatea de a putea fi folosite în industria cosmetică, asigurând produse care pot contribui semnificativ la regenerarea pielii, la reducerea ridurilor şi redarea fermităţii, la încetinirea procesului de îmbătrânire.

Terapiile pot fi aplicate acasă, în confortul propriu, sau în cadrul un cabinet dermatologic sau cosmetic.

Modificările nu vor întârzia să apară, tenul devenind mult mai luminos, cu un aspect sănătos şi întinerit. Celulele stem vegetale au capacitate de a începe şi susţine un proces de reîntinerire, de prevenire a îmbătrânirii şi de redare a fermităţii pielii.

Resurse despre „Celule stem vegetale”:

  1. nature.com
  2. ncbi.nlbi.nlm.nih.gov
  3. ncbi.nlm.nih.gov
  4. tasteforlife.com
  5. teadorabeauty.com

Pentru mai multe detalii despre acest subiect, vă rugăm să consultați medicul dumneavoastră sau să contactați Dr. George Dejeu, medic specialist chirurgie.

Dr. Dejeu George

Dr. Dejeu George

Medic Specialist la spitalul Pelican din Oradea. 0741 39 931 / 0731 212 294 dejeu.george@drdejeu.ro

Distribuie

Facebook
WhatsApp
Email

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Distribuie