fbpx

Ce sunt celulele stem

Celulele stem sunt celule de bază ale organismului nostru, care creează organele, țesuturile, sângele și întregul nostru sistem imunitar.

Sumar:

  1. Rolul celulelor stem
  2. Tipuri de celule stem
  3. De unde pot fi recoltate și cum se depozitează
  4. Bolile pe care le vindecă
  5. 5 argumente pentru care merită să recoltezi celule stem la naștere
  6. Concluzii
  7. Resurse

Rolul celulelor stem

În ultimul timp auzim din ce în ce mai mult despre transplanturile de celule stem, acestea reprezentând o zonă de interes a medicinei actuale. Celulele stem sunt celule de bază ale organismului nostru, care creează organele, țesuturile, sângele și întregul nostru sistem imunitar. Dacă te întrebi de ce sunt aceste celule mai importante decât alte tipuri de celule, răspunsul este unul destul de simplu. În timp ce majoritatea celulelor din organismul nostru pot da naștere unor celulele doar de același tip, celulele stem sunt unicele care pot da naștere mai multor tipuri de celule. Mai mult decât atât, celulele stem continuă să se înmulțească pentru perioade lungi de timp și ajută la creșterea sistemului imunitar, dar și la tratarea diverselor boli și afecțiuni.

În viața intrauterină, celulele stem au rolul de a forma și dezvolta fătul, iar după naștere, sunt responsabile de reînnoirea periodică a celulelor adulte îmbătrânite, de regenerarea țesuturilor sau a organelor și de stimulare a sistemului imunitar după diverse boli, infecții sau agresiuni ale factorilor de mediu. Celulele stem au capacitatea de a se diferenția și de a se transforma în anumite tipuri de celulele specializate pentru a trata sau vindeca anumite boli.

Cercetătorii și medicii au ajuns la ajuns la concluzia că celulele stem îi ajută să înțeleagă mai bine modul în care anumite afecțiuni apar. Celulele stem pot genera celule sănătoase care să le înlocuiască pe cele bolnave (medicină regenerativă), celulele stem fiind astfel ghidate pentru a deveni celule specifice folosite pentru regenerarea sau repararea țesuturilor bolnave. Celulele stem pot fi cultivate pentru a deveni un țesut nou utilizat ulterior în transplant și medicină regenerativă. Nu în ultimul rând, celulele stem pot fi folosite pentru testarea unor medicamente noi în condiții de siguranță și eficacitate. Înainte de a folosi medicamentele experimentale la oameni, cercetătorii pot folosi anumite tipuri de celule stem pentru a testa medicamentele și pentru a certifica siguranța și calitatea lor.

„Bolile pe care le tratează sângele din cordonul ombilical nu sunt foarte frecvente, astfel încât șansele unui anumit copil de a le dezvolta sunt scăzute – dar în lume ele afectează milioane de copii. De aceea, băncile de sânge publice sunt folosite de 30 de ori mai des decât cele private. Dacă o familie are o problemă genetică cunoscută care îi pune în pericol de a dezvolta unele boli care ar putea fi tratate cu sânge din cordonul ombilical, atunci este logic să o păstrați pentru uz familial. Dar dacă nu este cazul, este mai logic să donați celulele stem, deoarece este mult mai probabil să fie nevoie unei alte familii decât familia bebelușului.” Doctor George Dejeu

Tipuri de celule stem

În funcție de potențialul lor de diferențiere, celulele stem se împart în cinci mari categorii:

  • Celule stem omnipotente: se pot diferenția în țesuturi embrionare sau extra-embrionice și pot genera un organism complet viu și funcțional, cel mai cunoscut tip de celulă stem de tip omnipotent este ovulul fertilizat.
  • Celule stem pluripotente: se poate diferenția în cele trei straturi ale embrionului (ectoderm, endoderm, mezoderm) și pot forma toate țesuturile și organele unei ființe umane, cel mai bun exemplu de celulă stem pluripotentă este celula stem embrionară.
  • Celule stem multipotente: se pot diferenția într-o gamă specifică de tipuri de celule, cum ar fi celule osoase (osteoblaste), celule musculare (miocitare) sau celule grase (adipocite).
  • Celule stem oligopotente: se pot regenera și diferenția, dar numai în anumite tipuri de celule de care sunt în strânsă legătură, un exemplu elocvent în acest sens este celula stem hematopoietică, o celulă derivată din mezoderm ce se poate diferenția în altă celulă sanguină.
  • Celule stem unipotente: au cel mai scăzut potențial și se pot regenera și diferenția doar într-un singur tip de celulă, un exemplu de astfel de celulă este celula stem musculară.

În funcție de origine sau sursa din care provin, celulele stem pot fi clasificate în următoarele categorii:

  • Celule stem embrionare (ESC): sunt celule stem de tip omnipotent, se pot diferenția și transforma în orice tip de celule ale corpului. Pe parcursul stadiilor de dezvoltare embrionară, celulele care se dezvoltă au capacitatea de a se diferenția în orice țesut din organism.
  • Celule stem pluripotente induse (IPS): în anul 2006, oamenii de știință au descoperit cum pot reprograma celulele cu funcție specializată în cadrul unui laborator, astfel încât acestea să se comporte ca niște celule stem embrionare. Practic, celulele IPS sunt create prin programarea genetică a celulelor specializate.
  • Celule stem mezenchimale (MSC): celule stem care își au originea în țesutul adipos sau în măduva osoasă utilizate pentru refacerea ortopedică, gestionarea durerii, tratarea artritei, a bolii Crohn, a astmului și a multor alte afecțiuni. Majoritatea clinicilor medicale care oferă tratamente cu celule stem folosesc acest tip de celule MSC.
  • Celule stem neuronale: studiile au arătat că celulele stem neuronale se află într-o stare latentă și pot fi reactivate ca urmare a activității fizice sau a unui atac de epilepsie. Aceste celule stem se regăsesc în hipocamp, o regiune cerebrală cu rol important în procesele de învățare și memorie. Se pare că celulele stem neuronale nou formate sunt integrate în rețelele neuronale existente.
  • Celule stem hematopoteice: responsabile cu formarea celulelor din sânge, fiind primele celulele stem identificate la începutul anilor 1960. Este un alt tip de celule stem cu valoare terapeutică folosite în cadrul transplanturilor din centrele medicale pentru a trata sau chiar vindeca diverse afecțiuni.

De unde pot fi recoltate și cum se depozitează

Există mai multe surse de celule stem, printre care cele mai importante sunt: celulele stem embrionare, celulele stem adulte, celule stem pluripotente induse și celule stem perinatale. Celulele stem embrionare provin din embrioni cu vârsta între 3 – 5 zile. În acest stadiu, embrionul poartă numele de blastocist și are aproximativ 150 de celule pluripotente ce pot fi folosite pentru regenerarea sau repararea tuturor țesuturilor și a organelor bolnave. Celulele stem adulte se găsesc într-un număr mai mic în majoritatea țesuturilor adulte. Dacă până acum se credea că celulele stem adulte pot crea doar tipuri similare de celule, studiile recente au descoperit faptul că ele pot crea diferite tipuri de celule. Spre exemplu, celulele stem din măduva osoasă pot crea celulele musculare sau celulele inimii. Rămâne de văzut cât de mult vor avansa aceste cercetări și care vor fi concluziile exacte cu privire la celulele stem adulte. Celulele stem pluripotente induse sunt de fapt celule adulte obișnuite transformate în celule stem cu ajutorul reprogramării genetice. Prin modificarea genelor din celulele adulte, cercetătorii pot reprograma celulele să acționeze similar cu celulele stem embrionare. Celulele stem perinatale au capacitatea de a se transforma în celule specializate și sunt recoltate din sângele din cordonul ombilical.

Cum se recoltează și cum se depozitează celulele stem în siguranță până la eventuala folosire a lor? Celulele stem pot fi recoltate la naștere direct din cordonul ombilical sau pot fi recoltate de la adulți, din măduva osoasă sau din sângele periferic.

Recoltarea celulelor stem la naștere este o procedură ușoară, non-invazivă, atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș, cu multe beneficii viitoare. Prin recoltarea celulelor stem din cordonul ombilical asiguri viitorul copilului tău din punctul de vedere al sănătății. Există multe afecțiuni care pot fi tratate cu ajutorul acestor celule și e bine să știi că poți avea acces imediat la ele și că sunt 100% compatibile cu copilul, în cazul în care va fi nevoie. Celulele stem recoltate la naștere sunt folosite în special pentru regenerarea sângelui și a sistemului imunitar, însă există un potențial extins nevalorificat pentru folosirea lor. Stocarea celulelor stem recoltate la naștere se face în recipiente cu azot lichid sau vapori de azot lichid la o temperatură de -196 grade Celsius.

Recoltarea celulelor stem din măduva osoasă sau din sângele periferic este recomandată doar în cazul adulților cu vârsta de până la 45 de ani pentru că puterea de autovindecare se micșorează odată cu înaintarea în vârstă. Celulele stem recoltate din măduva osoasă sau din sângele perific nu sunt atât de eficiente ca celulele stem tinere recoltate la naștere pentru că de-a lungul vieții ele suferă leziuni ale ADN-ului sau sunt afectate de diverse boli și afecțiuni. Recoltarea celulelor stem din măduva osoasă se face sub o anestezie generală, celulele fiind prelevate de obicei de la nivelul șoldului sau a osului pelvian. În cazul celulelor stem recoltate din sângele periferic, persoana în cauză primește câteva injecții care ajută la eliberarea celulelor stem în sânge, acestea fiind ulterior separate de restul celulelor de sânge cu ajutorul unei mașini speciale. Celulele recoltate din măduva osoasă sau din sângele periferic pot fi folosite imediat sau pot fi depozitate în aceleași condiții ca celulele stem recoltate din cordonul ombilical.

Bolile pe care le vindecă

Cercetătorii au descoperit de-a lungul timpului zeci de utilizări pentru celulele stem. În prezent, există peste 80 de maladii ereditare sau degenerative care pot fi tratate sau chiar vindecate cu ajutorul celulelor stem: de la boli autoimune, boli degenerative articulare, diabet zaharat tip II, ciroză hepatică, până la accidente vasculare cerebrale, scleroză multiplă, artroze, imunodeficiențe sau boli ale celulelor fagocitare.

Cercetările sunt în plină desfășurare și se așteaptă ca din ce în ce mai multe boli sau afecțiuni să poată fi tratate cu ajutorul transplantului de celule stem. Iată câteva dintre direcțiile în care se îndreaptă cercetările actuale privind utilizarea celulelor stem.

Regenerarea țesuturilor

Cea mai importantă utilizare a celulelor stem este în domeniul medicinei regenerative. La nivel mondial, există o lipsă acută de donatori de organe, dar prin instruirea celulelor stem să se diferențieze într-un anumit mod, oamenii de știință ar putea să le folosească pentru a crește un anumit tip de țesut sau chiar organ. Spre exemplu, medicii au folosit deja celulele stem de sub piele pentru a face țesuturi cutanate noi care pot fi folosite pentru a trata o arsură gravă sau alte leziuni.

Boli cardiovasculare

În anul 2013, o echipă de cercetători din cadrul unui spital din Massachusetts a demonstrat că poți crea vase de sânge utilizând celule stem. Experimentul a fost realizat pe șoareci, iar în numai două săptămâni de la implantarea celulelor stem, s-au format rețele de vase sanguine, calitatea acestor vase de sânge noi fiind la fel de bună ca cele naturale. Cercetătorii speră ca în scurt timp, această tehnică să poată fi folosită și în tratarea persoanelor cu boli cardiovasculare.

Boli cerebrale

Celulele stem ar putea fi folosite în viitor pentru regenerarea țesutului cerebral deteriorat și pentru tratarea cu succes a unor afecțiuni precum Parkinson sau Alzheimer. La Parkinson, deteriorarea celulelor creierului duce la contracțiile necontrolate ale mușchilor, iar oamenii de știință ar putea transforma celulele stem în celule ale creierului specializate care opresc aceste contracții necontrolate.

Deficiențe celulare

Cercetările actuale urmăresc dezvoltarea în cadrul laboratorului a unor celule de inimă sănătoase pe care să le transfere oamenilor care suferă de boli cardiace. Aceste celule noi ar putea repara leziunile cardiace prin repopularea inimii cu țesuturi sănătoase. Mai mult decât atât, persoanele cu diabet tip I ar putea primi celule pancreatice care să înlocuiască celulele producătoare de insulină pe care propriul sistem imunitar le-a distrus.

5 argumente pentru care merită să recoltezi celule stem la naștere

Din ce în ce mai mulți părinți optează pentru recoltarea celulelor stem la naștere din mai multe motive. Dacă încă ești în dubii și nu știi ce decizie să iei, iată cinci argumente pentru care merită să recoltezi celulele stem din cordonul ombilical:

  • Rată crescută de compatibilitate

În ciuda celor peste 10 milioane de donatori înscriși în registrele de măduvă osoasă internaționale, 1 din 3 pacienți care au nevoie de un transplant de celule stem nu reușesc să găsească un donator compatibil. Acest lucru nu se întâmplă și în cazul celulelor stem recoltate la naștere care oferă o compatibilitate de 100% pentru copil, posibilitatea ca aceste celule să fie respinse după un transplant fiind zero. În plus, celulele stem stocate pot fi compatibile într-o proporție de peste 25% și cu părinții sau frații copilului.

  • Calitatea celulelor stem

Cordonul ombilical este o sursă excelentă de celule stem datorită abundenței lor, ușurinței de izolare și capacității de diviziune celulară. Celulele stem recoltate din cordonul ombilical pot fi folosite pentru tratarea mult mai multor afecțiuni decât celulele stem recoltate din măduva osoasă sau din sângele periferic.

  • Este o procedură nedureroasă și non-invazivă

Procesul de recoltare a celulelor stem din cordonul ombilical durează doar câteva minute, este nedureros și lipsit de riscuri atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș. După naștere, medicul obstetrician puncționeză vena ombilicală, iar sângele din cordonul ombilical ajunge în punga de recoltare. Proba biologică este apoi etichetată, ambalată corespunzător și transportată către banca de celule stem.

  • Protecția copilului

Orice părinte dorește să își protejeze copilul de boli și asigurarea unei vieți cât mai bune din toate punctele de vedere. Recoltarea celulelor stem la naștere reprezintă o formă de protecție a sănătății copilului. Celulele stem sunt folosite pentru tratarea unor boli care odinioară erau considerate incurabile, cum ar fi leucemia, afecțiuni ale sângelui sau ale sistemului imunitar. Recoltarea și stocarea celulelor stem reprezintă o șansă în plus la viață în astfel de situații. Precum și asigurarea pentru  viitoare tehnici de tratament ale unor boli greu de tratat azi, care în viitor ar putea să beneficieze de tratemente cu celule stem sau derivate din cercetarea care implică și folosirea celulelor stem.

  • Potențialul celulelor stem

Până în prezent, există peste 80 de afecțiuni care pot fi tratate sau chiar vindecate cu ajutorul celulelor stem, însă există terapii și studii în curs de dezvoltare care în viitor vor aduce mult mai multe opțiuni de tratament.

Concluzii

Celulele stem reprezintă o parte din viitorul medicinei și în anumite situații pot reprezenta acel tratament care face diferența între viață și moarte. Recoltarea celulelor stem la naștere reprezintă cea mai bună variantă de a-ți proteja copilul împotriva afecțiunilor care există deja sau a celor care poate se vor dezvolta din ce în ce mai mult pe parcursul anilor. Tot ce trebuie să faci este să contactezi o bancă de celule stem serioasă care se va ocupa de recoltarea, procesarea și stocarea celulelor stem pentru viitor. Nu se știe niciodată când vei avea nevoie de ele și cu cât sunt mai la îndemână, cu atât poți începe mai repede tratamentul, iar șansele de vindecare sunt mai mari.

Resurse

  1. thermofisher.com
  2. medicalnewstoday.com
  3. mayoclinic.org
  4. healthline.com
  5. cirm.ca.gov
  6. biogenis.ro

Pentru mai multe detalii despre acest subiect, vă rugăm să consultați ginecologul dumneavoastră sau să contactați Dr. George Dejeu, medic specialist chirurgie.

Dr. Dejeu George

Dr. Dejeu George

Medic Specialist la spitalul Pelican din Oradea. 0741 39 931 / 0731 212 294 dejeu.george@drdejeu.ro

Distribuie

Facebook
WhatsApp
Email

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Distribuie