fbpx

Cum se recoltează celulele stem?

Celulele stem pot fi recoltate din măduva osoasă, din sângele periferic sau din sângele cordonului ombilical.

Sumar:

  1. Recuperarea după transplantul de celule stem
  2. Recoltarea celulelor stem
  3. Celulele stem provenite din măduva osoasă
  4. Celulele stem provenite din sângele periferic
  5. Celule stem provenite din sângele cordonului ombilical

Recoltarea celulelor stem este următorul pas demarat de medici după momentul identificării unui donator compatibil. Procedura poate implica recoltarea de celule stem din osul iliac pelvian sau din sângele periferic al donatorului, separând celulele stem şi returnând celelalte componente din sânge în corpul acestuia.

Celulele stem sunt obţinute din bănci de celule stem unde sângele din cordonul ombilical este depozitat în condiţii specifice.

Următoarea etapă în procesul de transplant este tratamentul la care este supus pacientul. Acestuia îi pot fi administrate doze de chimioterapie şi/sau radiaţii pentru a ucide celulele nesănătoase (precum celulele canceroase) care provoacă boala pacientului. În unele cazuri, pacientului îi sunt prescrise medicamente care nu ucid celulele bolnave, însă slăbesc sistemul imunitar.

Ambele proceduri pot părea radicale, dar sunt extrem de utile în procesul terapeutic, deoarece distrugând măduva osoasă, medicii fac loc noilor celule stem să se dezvolte. De asemenea, un sistem imunitar slăbit garantează că organismul nu va ataca noile celule stem introduse în corp, respingându-le.

După această etapă, vine momentul transplantului propriu-zis. Acesta este realizat printr-o transfuzie care constă în introducerea printr-un cateter a celulelor stem în corpul pacientului. După transfuzia cu celule stem, echipa medicală urmăreşte îndeaproape pacientul pentru a se asigura că noile celule stem se instalează bine în măduva osoasă şi că încep să producă noi celule sangvine.

Recuperarea după transplantul de celule stem

Pacienţii care suferă un transplant de celule stem prezintă un risc crescut de infecţii deoarece întreaga procedură slăbeşte sistemul imunitar, astfel încât corpul întâmpină dificultăţi în a se lupta cu bacterii sau alţi germeni care intră în organism.

Pacienţii care au primit celule stem de la donator au chiar un risc mai mare de a suferi de infecţii deoarece sunt nevoiţi să ia medicamente menite să reducă riscul de respingere de către corp a celulelor stem, medicamente care slăbesc sistemul imunitar.

Recoltarea celulelor stem

Celulele stem pot fi recoltate din măduva osoasă, din sângele periferic sau din sângele cordonului ombilical.

Celulele stem provenite din măduva osoasă

Celulele stem au o concentraţie de 10 la 100 de ori mai mare în măduva osoasă în comparaţie cu sângele periferic. Osul pelvic conţine cea mai mare cantitate de măduvă activă din corp şi cel mai mare număr de celule stem.

Recoltarea de celule stem din măduva osoasă, pas cu pas:

  1. Pacientului i se va face anestezie epidurală sau generală.
  2. Medicul realizează câteva mici puncţii în pielea de la nivelul osului pelvic.
  3. Un ac special ataşat la o seringă este inserat prin aceste puncţii pentru a pătrunde apoi în măduva osoasă.
  4. Medicul extrage măduvă şi sânge din os prin seringă. Procedura este repetată până când suficiente celule stem sunt colectate pentru transplant. De regulă, întreaga procedură durează între 1-2 ore. Este important de ştiut că în acest stadiu, cantitea de măduvă şi sânge recoltat variază de la o persoană la alta, în funcţie de greutatea donatorului şi concentraţia de celule stem din măduvă. Între 500 – 700 ml de măduvă, sunt recoltate de la o persoană adultă, ceea ce reprezintă aproximativ 3 – 5% din măduva osoasă.
  5. După procedură, medicul acoperă puncţiile cu bandaj.
  6. Celulele colectate sunt filtrate pentru a se îndepărta fragmente de os şi particule grase.
  7. Donatorul se recuperează după anestezie, în timp ce echipa medicală va verifica pacientul pentru semne de sângerare, durere sau alte posibile efecte secundare rezultate în urma procedurii. Donatorul trebuie să rămână în spital peste noapte pentru a se recupera complet.
  8. În zona şoldului, de unde s-a efectuat recoltarea, donatorul poate să experimenteze o uşoară durere timp de câteva zile, însă poate lua medicamente pentru ameliorarea durerii.

Există puţine riscuri în cazul procedurii de donare de măduvă osoasă, corpul donatorului înlocuind de regulă celulele donate în câteva săptămâni.

În unele cazuri, medicii aleg să recolteze sânge de la donator cu câteva săptămâni înainte de recoltarea de măduvă osoasă, pentru ca postprocedură, sângele să îi fie transfuzat pacientului pentru a se preveni apariţia anemiei.

Celulele stem provenite din sângele periferic

Recoltarea de celule stem din sângele periferic nu necesită anestezie.

Pregătirea donatorului şi procedura de recoltare, pas cu pas:

  1. Înainte de donarea de celule stem, pacientul poate să primească un tratament cu factor de creştere care stimulează măduva osoasă să producă mai multe celule stem şi să le elibereze în circuitul sangvin. Tratamentul este aplicat sub formă injectabilă în ţesutul gras subcutanat în fiecare zi timp de 4 – 6 zile. Cu toate acestea, există şi unele efecte secundare ale acestui tratament, precum dureri osoase şi musculare, febră, frisoane şi dureri de cap.
  2. Înaintea unui transplant de celule stem care foloseşte celulele stem ale pacientului, acesta poate să fie supus unor şedinţe de chimioterapie. Chimioterapia duce la supresia măduvei osoase, astfel încât aceasta să nu mai producă la fel de multe celule sanguine ca în mod normal. Corpul răspunde la acest tratament prin producerea unui număr mai mare de celule stem. În unele cazuri, medicul poate alege să se folosească atât de tratamentul cu factor de creştere, cât şi de chimioterapie pentru a stimula producerea unui număr mai mare de celule stem. Celulele stem sunt recoltate la aproximativ două săptămâni după chimioterapie.
  3. Procedura de recoltare de celule stem din sângele periferic durează 3-4 ore şi în funcţie de cantitatea de celule stem colectată, această procedură poate fi repetată zilnic timp de 1-5 zile, astfel încât să se asigure colectarea unui număr suficient de celule stem pentru transplant.
  4. În timpul procedurii, un cateter este plasat într-o venă din braţul donatorului. Sângele circulă prin cateter din corp într-un echipament special. Acesta separă şi colectează celulele stem din sânge. După ce aceste celule stem sunt recoltate, sângele revine în corpul donatorului.
  5. Ocazional, donatorii pot experimenta efecte secundare în timpul procedurii, precum frisoane, ameţeală, senzaţie de amorţeală în jurul buzelor şi la nivelul degetelor şi crampe la nivelul mâinilor.
  6. Efectele secundare sunt provocate de nivelul scăzut de calciu din sânge, cauzat de agentul de subţiere a sângelui administrat donatorului în timpul recoltării. Simptomele dispar rapid atunci când se administrează suplimente pe bază de calciu.

Celule stem provenite din sângele cordonului ombilical

Recoltarea celulelor stem din sângele ombilical este cea mai simplă modalitate de colectare. Procesul de recoltare a celulelor stem se desfășoară chiar după ce mămica aduce pe lume nou-născutul. Este nedureros și sigur pentru mamă și pentru bebeluș. Procedura este realizată de medicul care ia parte la naștere. Poate fi medicul ginecolog, dar la fel bine poate fi un alt medic specialist instruit și licențiat, moașa, un flebotomist sau un obstetrician. Mămicile trebuie să știe că recoltarea celulelor stem nu este posibilă în cazul nașterilor la domiciliu. Mai mult decât atât, nașterea acasă este descurajată în multe țări.

Din momentul în care bebelușul a ajuns cu bine pe lume, fie prin naștere naturală, fie prin cezariană, după clamparea cordonului ombilical, acesta este șters cu o soluție antiseptică, iar medicul va introduce un ac în una dintre venele cordonului pentru a recolta sângele. Sângele astfel colectat este transferat apoi la laboratorul de specialitate sau la banca de celule stem cu care mămica a semnat un contract, utilizând recipiente speciale, care sunt capabile să mențină temperatura și integritatea corespunzătoare a sângelui recoltat din cordonul ombilical. Prin urmare, se înțelege că mama va veni la spital pregătită pentru naștere, cu un kit special de recoltare a sângelui ombilical. Acest kit de recoltare este pus la dispoziție de banca de celule stem cu care alegeți să colaborați.

Urmează apoi prelucrarea sângelui ombilical. Celulele roșii din sânge sunt îndepărtate din celulele albe din sânge într-un proces cunoscut sub denumirea de reducere a volumului înainte de îngheț. Este obligatoriu ca din procedura de recoltare a celulelor stem să facă parte și îndepărtarea celulelor roșii din sânge care sunt asociate cu efecte secundare dăunătoare. Este metoda de procesare standard a industriei bancare, utilizată de majoritatea băncilor publice și private din întreaga lume. Aceasta este o metodă mai sigură de înghețare și depozitare a celulelor stem, deoarece eșantionul de celule stem este mai puțin afectat în momentul înghețării și dezghețării fără prezența celulelor roșii în sânge. Celulele roșii oricum nu supraviețuiesc procesului de înghețare și dezghețare și pot contribui la complicațiile posttransplant, datorate faptului că se hemolizează.

 Dacă recoltarea celulelor stem respectă toate standardele de calitate, sângele ombilical este apoi depozitat pe termen lung. Este important ca sângele recoltat din cordonul ombilical să fie depozitat cât mai curând posibil după colectare. În mod ideal, sângele din cordonul ombilical ar trebui să ajungă la laborator și să fie procesat în decurs de 72 h de la naștere. Cu cât timpul dintre naștere și crioconservare este mai scurt, cu atât mai bine, pentru a se menține calitatea sângelui prelevat.

Este posibilă recoltarea și depozitarea țesutului ombilical, un segment al cordonului ombilical. Aceasta este o sursă bogată de celule stem mezenchimale, care sunt cele mai populare tipuri de celule stem folosite în cercetarea curentă și care prezintă un mare potențial pentru tratarea unei varietăți de afecțiuni autoimune și leziuni musculare sau osoase.

Odată înghețate, celulele stem pot fi depozitate timp de mai multe decenii, în funcție de calitatea procedurii de crioconservare. Dacă la un moment dat, veți avea nevoie de celulele stem pentru un anumit tratament, este foarte ușor să ajungeți în posesia lor. Trebuie doar să contactați banca de celule stem cu care colaborați, să completați un formulat de solicitare și, eventual, alte documente, acordând băncii permisiunea de a lua legătura cu medicul care se ocupă de cazul dumneavoastră. Totul este apoi aranjat pentru ca celulele stem să fie expediate și pregătite pentru tratament.

Odată ce ați luat decizia de a vă întemeia o familie și pe drum se află o mică viață, protejarea sănătății și bunăstării bebelușului devine o prioritate. Depozitarea celulelor stem recoltate din cordonul ombilical al nou-născutului este o ocazie unică de a intra în posesia unei resurse valoroase care ar putea mai devreme sau mai târziu să fie salvatoare. Recoltarea celulelor stem este o procedură simplă, nedureroasă, dar care s-ar putea dovedi cea mai inteligentă investiție pe care ați făcut-o vreodată.

„Procedura de recoltare de sânge din cordonul ombilical este practic lipsită de riscuri și consecințe negative atât în ceea ce privește mama, cât și pentru făt. Recoltarea măduvei osoase este în general o procedură sigură, existând totuși anumite riscuri, dar acestea sunt de obicei fără impact negativ major asupra stării de sănătate.” dr. Ghiță Andreea, medic specialist legist, expert certificat

Pentru mai multe detalii despre acest subiect, vă rugăm să consultaţi medicul dumneavoastră sau să contactaţi pe dr. Ghiță Andreea, medic specialist legist, expert certificat.

Dr. Ghiță Andreea

Dr. Ghiță Andreea

Medic Specialist legist, expert certificat. 0733 020 775 / medlegist@gmail.com

Distribuie

Facebook
WhatsApp
Email

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Distribuie