Sumar:
- Ce boli pot vindeca celulele stem?
- Ce spun studiile de laborator despre potențialul celulelor stem?
- Resurse despre „Afecţiuni tratate de celulele stem”
Ce boli pot vindeca celulele stem?
În multe țări, organele și țesuturile donate sunt folosite pentru a înlocui un țesut bolnav sau deteriorat, însă nevoia de țesuturi și organe transplantabile depășește cu mult oferta disponibilă. Prin urmare, terapiile cu celule stem sunt din ce în ce mai abordate.
Celulele stem destinate să se diferențieze în tipuri de celule specifice oferă posibilitatea unei surse regenerabile de celule și țesuturi de substituție pentru a trata boli cum ar fi degenerarea maculară, leziuni la nivelul măduvei spinării, accident vascular cerebral, arsuri, boli cardiace, diabet, osteoartrita și artrita reumatoidă, conform stemcells.nih.gov.
De exemplu, medicii au folosit deja celulele stem de sub suprafața pielii pentru a crea noi țesuturi cutanate, care pot trata o arsură gravă sau alte tipuri de leziuni. De asemenea, medicii au convingerea că celulele stem vor putea fi utilizate pentru a trata boli cerebrale, cum ar fi Parkinson și Alzheimer sau boli de inimă. La rândul lor, persoanelor care suferă de diabet de tip I ar putea primi celule pancreatice pentru a înlocui celulele producătoare de insulină pe care propriile lor sisteme imunitare le-au deteriorat, conform medicalnewstoday.com.
Nu în ultimul rând, potențialul celulelor stem este deja evident în tratarea bolilor de sânge. Terapia cu celule stem a salvat viețile a mii de copii care sufereau de leucemie, dar și de alte afecțiuni ale sângelui, precum anemie, talasemie, anemia cu celule în seceră sau limfom. Există posibilitatea ca celulele stem să fie utilizate pentru grefe de țesut pentru a trata boli sau leziuni ale osului, pielii și suprafeței ochiului. Studii clinice importante care implică celule stem sunt în curs de desfășurare pentru multe alte afecțiuni și cercetătorii continuă să exploreze noi modalități de folosire a celulelor stem, conform closerlookatstemcells.org.
„Chiar dacă recoltarea de celule stem este privită de unii ca o afacere fără niciun beneficiu pentru pacient, trebuie știut că orice descoperire își găsește utilitatea finală doar prin multiple încercări.” Doctor Cotlarciuc Vlad
Ce spun studiile de laborator despre potențialul celulelor stem?
Există multe modalități prin care celulele stem umane pot fi utilizate în cercetare și în clinică. Studiile asupra celulelor stem embrionare umane furnizează deja informații despre evenimentele complexe care au loc în timpul dezvoltării umane. De exemplu, oamenii de știință doresc să identifice modalitatea prin care celulele stem nediferențiate devin celule diferențiate care formează țesuturi și organe.
Unele dintre cele mai grave afecțiuni medicale, cum ar fi cancerul și defectele la naștere, sunt cauzate de diviziunea și diferențierea anormală a celulelor. O înțelegere mai completă a controalelor genetice și moleculare ale acestor procese poate furniza informații despre cum apar astfel de boli și care sunt eventualele modalități de tratare. Controlul previzibil al proliferării și diferențierii celulelor necesită cercetări de bază suplimentare asupra semnalelor moleculare și genetice care reglementează diviziunea și specializarea celulară.
Celulele stem umane sunt utilizate în prezent pentru a testa noi medicamente. Liniile celulare de cancer sunt folosite pentru a examina potențialele medicamente anti-tumorale, conform stemcells.nih.gov.
Lista bolilor pentru care s-au dovedit a fi benefice tratamentele cu celule stem este încă foarte scurtă. Cel mai bine definit și cel mai utilizat tratament cu celule stem este transplantul de celule stem hematopoietice, de exemplu transplantul de măduvă osoasă, tratarea anumitor tulburări ale sângelui și sistemului imunitar sau reconstrucția sistemului sanguin după tratamente pentru anumite tipuri de cancer. Unele leziuni și boli ale oaselor, pielii și corneei pot fi tratate prin grefare sau implantare a țesuturilor, iar procesul de vindecare se bazează pe celulele stem din acest țesut implantat. Aceste proceduri sunt acceptate pe scară largă ca fiind sigure și eficiente de către medici și oamenii de știință. Toate celelalte aplicații ale celulelor stem urmează să fie dovedite de alte studii clinice, așa că ar trebui considerate deocamdată ca fiind experimentale, conform closerlookatstemcells.org.
În cele din urmă, sunt necesare numeroase alte cercetări privind eficacitatea celulelor stem. Procesul prin care știința devine medicament este conceput pentru a minimiza daunele și pentru a maximiza eficacitatea. Este vorba despre un proces îndelungat, structurat pe mai multe etape și care implică traducerea responsabilă a științei în tratamente medicale sigure și eficiente. În timpul acestui proces, oamenii de știință pot descoperi că o abordare care părea promițătoare în laborator nu funcționează la animale sau că o abordare care acționează asupra animalelor nu funcționează la om. Aceștia pot descoperi că un tratament se adresează în mod eficient simptomelor unei boli, dar că prezintă riscuri inacceptabile. Procesul prin care știința devine medicină este adesea lung, dar este conceput pentru a minimiza rănirea pacientului și pentru a maximiza probabilitatea de eficacitate.
Resurse despre „Afecţiuni tratate de celulele stem”
Pentru mai multe detalii despre acest subiect, vă rugăm să consultați medicul dumneavoastră sau să contactați Doctor Cotlarciuc Vlad.