Sumar:
- Cât de valoroase sunt celulele stem din sângele ombilical?
- Cele mai importante beneficii ale depozitării celulelor stem la naștere
- Viitoarele terapii cu celule stem
- Cât costă un transplant de celule stem?
- Costul transplantului, garantat de unele bănci de celule stem
Celulele stem reprezintă o oază de speranță și de siguranță că viitorul medicinei va fi unul sigur și de succes. Din acest motiv, mulți părinți se întreabă cum anume funcționează celulele stem, ce boli pot trata și cât costă un transplant de celule stem. Vom încerca să răspundem la toate aceste întrebări în cadrul acestui articol.
Cât de valoroase sunt celulele stem din sângele ombilical?
Înainte de a te întreba cât costă un transplant de celule stem, află că peste 8% dintre părinții din România preferă să depoziteze celulele stem ale nou-născutului. Ca părinte, vrei să faci tot ce îți stă în putință pentru a-ți proteja copilul, mai ales când vine vorba de sănătatea și starea lui de bine.
Recoltarea și depozitarea celulelor stem ale bebelușului pentru o posibilă utilizare împotriva potențialelor boli care îi pot amenința viața în viitor este un pas simplu, dar care ar putea avea beneficii de anvergură. Depozitarea sângelui recoltat din cordonul ombilical la naștere devine o modalitate tot mai populară de a asigura sănătatea copiilor pe termen lung.
Sângele ombilical este recoltat la naștere printr-o procedură simplă care nu implică nici cea mai mică durere pentru mamă sau pentru copil. Sângele din cordonul ombilical este apoi prelucrat și în cele din urmă criogenat. Când este necesar, celulele stem din sângele recoltat din cordonul ombilical sunt transplantate în sângele pacientului și se stabilește astfel înlocuirea celulelor deteriorate și repararea țesutului.
Primul astfel de transplant a avut loc cu 30 de ani în urmă și această formă de terapie face parte din tratamentul cu succes a peste 80 de boli diferite, motiv pentru care foarte multe persoane se întreabă cât costă un transplant de celule stem.
Cele mai importante beneficii ale depozitării celulelor stem la naștere
Haideți să vedem în rândurile următoare care sunt beneficiile-cheie ale depozitării celulelor stem și ce ar putea însemna pentru familia ta.
1. Tulburări de sânge: Sângele din cordonul ombilical care conține celule stem hematopoietice puternice care sunt responsabile de dezvoltarea și menținerea produșilor sangvini, este utilizat în transplanturi pentru a înlocui celulele sanguine afectate și bolnave cu cele noi sănătoase. Această formă de aplicare este deosebit de eficientă pentru tratarea tulburărilor de sânge moștenite, cum ar fi anemia celulelor în seceră, anemia aplastică severă și talasemia.
Se estimează că există peste două milioane de persoane care suferă de anemia celulelor în seceră (siclemia) la nivel mondial, în special în Africa, Orientul Mijlociu și India. Această afecțiune moștenită este cauzată de o formă anormală de hemoglobină (Hemoglobina S), care determină apariția globulelor roșii în sânge care au hemoglobina dispusă în formă de seceră în locul formei normale de disc. Celulele anormale nu se pot mișca liber prin vasele de sânge și pot provoca blocaje care duc la infarct, durere severă și leziuni cronice progresive ale organelor. Ambii părinți pot purta gena anormală fiind totuși sănătoși. Anemia celulelor în seceră nu este prezentă la naștere, dar se dezvoltă în primele șase luni.
În timpul unui transplant de celule stem recoltate din sângele din cordonul ombilical, pacientul trece mai întâi prin chimioterapie pentru a distruge celulele sanguine deteriorate. Aceasta este urmată de o transfuzie de sânge din cordonul ombilical cu noi celule stem sănătoase care vor produce celule roșii sanguine normale. Potrivit unui studiu recent, aproape 90% dintre copiii care au primit un transplant de celule stem de la un frate sau o rudă compatibilă s-au vindecat de anemia celulelor în seceră.
2. Tulburări metabolice: Transplantul de celule stem din sângele ombilical este utilizat pentru tratarea tulburărilor metabolice moștenite – afecțiuni genetice în care reacțiile chimice anormale din organism modifică procesul metabolic. Majoritatea persoanelor cu tulburări metabolice moștenite au o genă defectă care duce la deficiență de enzime, care poate provoca o varietate de simptome diferite.
Terapia cu celule stem a fost utilizată cu succes pentru tratarea tulburărilor metabolice, cum ar fi sindromul Hurler. Această boală moștenită este monogenică, datorată deficitului unei enzime lizozomale (alfa-L-iduronidază) care determină incapacitatea de a rupe lanțurile lungi de molecule de zahăr numite glicozaminoglicani care se găsesc în corp. Fără enzime, există o creștere a glicozaminoglicanilor, ceea ce duce în cele din urmă la deteriorarea gravă a organelor.
Mulți părinți se întreabă cât costă un transplant de celule stem dacă copilul lor a moștenit această afecțiune, întrucât este indicat ca tratamentul să aibă loc cât mai curând posibil, pentru că starea se agravează în timp. Din nou, chimioterapia este folosită pentru a elimina toate celulele deteriorate și apoi celulele stem sănătoase sunt transfuzate în sânge, unde formează celule sanguine noi, care au enzima necesară pentru a descompune glicozaminoglicanii și pentru a opri ulterior deteriorarea organismului.
Transplanturile de celule stem recoltate din sângele din cordonul ombilical s-au dovedit a fi eficiente și în cazul tulburărilor metabolice rare, cum ar fi boala Krabbe și sindromul Sanfilippo, care altfel ar putea fi letale pentru sugari.
3. Tulburări ale sistemului imunitar: Sistemul imunitar este metoda de autoapărare a organismului împotriva substanțelor nocive, cum ar fi bacterii, virusuri și toxine. Cu toate acestea, în unele cazuri, sistemul imunitar nu poate distinge între țesuturi sănătoase, inofensive și antigene dăunătoare. Ca rezultat, acesta atacă și distruge țesutul normal, ducând la tulburări autoimune, cum ar fi diabetul de tip 1, boala Crohn, lupusul, scleroza multiplă și artrita reumatoidă.
Efectuarea unui transplant cu celule stem sănătoase recoltate din cordonul ombilical poate ajuta la restabilirea unui sistem imunitar defect. Aceste celule stem nu sunt doar mai puțin susceptibile de a provoca un răspuns imun, dar conțin și un număr mai mare de celule T de reglementare – un tip de celule albe din sânge care ajută la menținerea echilibrului sistemului imunitar.
Înainte de efectuarea unui transplant de celule stem sanguine din cordonul ombilical, celulele albe din sângele pacientului (leucocitele), responsabile pentru răspunsul imun, sunt distruse folosind chimioterapia. Noile celule stem sunt apoi introduse în sânge pentru a repara sistemul imunitar.
În cazul diabetului de tip 1, pancreasul nu poate produce eficient insulină, hormonul necesar pentru a transforma alimentele în energie, deoarece sistemul imunitar atacă celulele producătoare de insulină. Mai multe studii de succes au constatat că terapia cu celule stem din sângele din cordonul ombilical a ajutat pacienții să producă propria insulină, ceea ce a redus în mod semnificativ nevoia de insulină din surse externe.
4. Cancer: Celulele stem derivate din sângele din cordonul ombilical sunt un tratament viabil pentru persoanele diagnosticate cu anumite tipuri de cancer de sânge, cum ar fi leucemia, limfomul (cancerul sistemului limfatic), mielomul și sindroamele mielodisplazice.
Când corpul dezvoltă leucemie, una dintre cele mai comune forme de cancer la sugari, celulele albe anormale din sânge se dezvoltă prea repede, distrugând echilibrul organismului, slăbind și blocând complet sistemul imunitar. Celulele albe din sânge se pot răspândi în sistemul limfatic ganglionar și de acolo se pot deplasa de-a lungul întregului corp.
Atunci când se optează pentru un transplant de celule stem recoltate din sângele din cordonul ombilical, chimioterapia este folosită pentru a distruge celulele leucemice înainte de transfuzia de celule stem sanguine din cordonul ombilical necesară pentru a înlocui celulele sanguine bolnave. Celulele stem sunt injectate direct în vene, de unde ajung la sursă și încep deja să reconstruiască măduva osoasă bolnavă.
Viitoarele terapii cu celule stem
Cercetările în curs de desfășurare continuă să dezvăluie noi modalități în care terapia cu celule stem recoltate din sângele din cordonul ombilical ar putea avea un efect pozitiv. Să ne uităm la unele dintre principalele domenii în curs de studiu.
- Medicina regenerativă
Cercetările studiază în prezent dacă celulele stem care se pot transforma în alte tipuri de celule găsite în țesuturi, sânge și organe, pot oferi un bun suport pentru medicina regenerativă – în cazul în care celulele regenerează sau facilitează reparația celulelor afectate de boală, genetică, îmbătrânire. Un exemplu este osteoporoza, o afecțiune caracterizată printr-o scădere a consistenței oaselor, care devin poroase, fragile și predispuse la fracturi. Terapia cu celule stem pentru osteoporoză poate reduce susceptibilitatea la fracturi și poate stimula refacerea densității minerale pierdute, prin creșterea numărului de celule eficiente pentru formarea osoasă.
- Afecțiuni neurologice
Cercetările se îndreaptă către posibila utilizare a celulelor stem din sângele ombilical în tratarea tulburărilor neurologice, cum ar fi autismul și paralizia cerebrală, unde deteriorarea creierului duce la o lipsă de control complet sau de mișcare fizică. Unele studii sugerează că celulele stem mezenchimale care se găsesc în țesutul ombilical susțin repararea naturală a creierului. De exemplu, într-un studiu efectuat în anul 2017 de către Universitatea Duke Research, 75% dintre copiii cu autism tratați cu celule stem din cordonul ombilical au prezentat o îmbunătățire a simptomelor în primele șase luni. Cu atât de multe cazuri de autism, nu este de mirare că foarte multe persoane se întreabă cât costă un transplant de celule stem.
- Afecțiuni cardiovasculare
Celulele stem au demonstrat un rol promițător în studiile preclinice de tratare a accidentului vascular cerebral ischemic în care un cheag de sânge blochează fluxul de sânge și oxigen în creier. Alte afecțiuni în care utilizarea terapiei cu celule stem este în prezent studiată include tratamentul bolilor cardiace congenitale, o serie de defecte congenitale care afectează funcționarea inimii și bolile cardiovasculare.
Cât costă un transplant de celule stem?
În România, costurile unui transplant de celule stem nu sunt suportate în întregime de stat. Un autotransplant costă în jur de 25.000 euro, iar un transplant cu celulele unui donator compatibil costă în jur de 40.000 euro. În România, pacienții pot beneficia de un transplant de celule stem la cele trei centre de transplant din România de la Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii din Timișoara, precum și Spitalul Județean Clinic de Urgență Târgu- Mureș.
La toate spitalele menționate, există dotările necesare pentru astfel de operații, inclusiv camere sterile în care este izolat pacientul care trebuie apărat de orice contact cu exteriorul, sistemul lui imunitar fiind complet inactiv pentru a da o șansă implantului de celule să fie asimilat de organism. În aceste clinici, s-au efectuat deja câteva sute de astfel de operații de transplant.
Un transplat de celule stem în străinătate depășește 100.000 euro. Prin comparație, la Stem Cell Therapy Group Vienna intervențiile la adulţi costă începând cu 8.500 euro, cum ar fi în cazul bolilor neurologice sau 15.000 euro în cazul accidentelor cardiovasculare. La copii, tratamentele costă de la 9.350 euro cu tot cu anestezie totală. Clinica oferă tratamente pentru: paralizia cerebrală, scleroza multiplă, Parkinson, scleroza amiotrofică laterală, diabet, accidente cardiovasculare, boli ortopedice sau degenerarea maculară.
Transplantul cu celule stem nu însemnă doar transplantul propriu-zis, ci și un tratament pre și posttransplant. Vorbim despre un tratament care necesită atât timp, cât și anumite costuri suplimentare.
Costul transplantului garantat de unele bănci de celule stem
Majoritatea băncilor care operează în România oferă aceste garanții tuturor clienților, unele sunt incluse în prețul standard, altele sunt opționale și se adaugă în contract la cererea părinților.
Băncile de celule stem din România oferă posibilitatea accesării unei asigurări integrale a costurilor aferente unui transplant de celule stem, dar şi suportul unui medic hematolog sau oncolog.
La Biogenis, spre exemplu, specialiștii au luat în considerare şi acest aspect şi oferă posibilitatea accesării unei asigurări integrale a costurilor aferente unui transplant de celule stem. Este o garanție pe care o poți susține financiar treptat. În momentul în care ai nevoie de grefe, nu va fi nevoie să scoți din buzunar o sumă destul de mare pentru transplant.
Din ce în ce mai multe bănci care operează pe piața din România oferă și posibilitatea asistenței pentru transplant. Printre ele și Biogenis, care oferă clienților posibilitatea de a accesa un astfel de pachet. Prin intermediul acestui pachet, ai acces la sfaturile unui specialist internațional, afli care sunt pașii care trebuie urmați într-o astfel de situație, sfaturi cu privire la legislația românească și aspectele financiare ale intervenției.
Părinții care au depozitat sângele ombilical al nou-născutului trebuie să suporte costuri suplimentare asociate cu eliberarea și transportul celulelor stem în cazul unui transplant?
„Din nefericire, terapia implicând transplanturi cu celule stem recunoaște costuri foarte ridicate atât în România, cât și în majoritatea țărilor europene. De aceea, negocierea anumitor aspecte cu banca de celule stem (privind un potențial viitor transplant), de la momentul încheierii contractului inițial poate fi utilă, putând duce în cazul unui transplant la costuri mai accesibile.” dr. Ghiță Andreea , medic specialist legist, expert certificat.
Pentru mai multe detalii despre acest subiect, vă rugăm să consultaţi medicul dumneavoastră sau să contactaţi pe dr. Ghiță Andreea, medic specialist legist, expert certificat.