Sumar
- Ce boli pot vindeca celulele stem?
- Sfatul medicului
Ce boli pot vindeca celulele stem?
Un transplant presupune ca celulele stem embrionare să fie mai întâi specializate în tipul de celule adulte necesare. Apoi, acele celule mature vor înlocui țesutul afectat de o traumă, rană sau boală.
Prin urmare, transplantul de celule stem poate fi o modalitate de tratament pentru a înlocui neuronii afectați de leziuni ale măduvei spinării, pentru accident vascular cerebral, boala Alzheimer, boala Parkinson sau alte probleme neurologice, pentru a produce insulină care ar putea trata persoanele cu diabet zaharat (procedură încă în faza de teste), pentru a produce celulele musculare cardiace care ar putea repara daunele după un atac de cord (tot în fază de testare). Prin intermediul unui transplant de celule stem se poate înlocui practic orice țesut sau organ care este rănit sau bolnav în principiu, dar majoritatea sunt în faza de testare în laborator, și se presupune că va dura încă 20-30 de ani până la testări clinice pentru multe dintre țesuturi, conform dana-farber.org.
Oamenii de știință susțin că terapiile bazate pe celule stem sunt cu mult mai remarcabile. Așadar, studierea modului în care celulele stem se dezvoltă în celule musculare cardiace ar putea oferi indicii despre cum s-ar putea induce mușchiul inimii să se repare după un atac de cord. Celulele stem sunt deja utilizate în studii de laborator axate pe cauzele și evoluția bolilor, dar și pentru a identifica noi medicamente sau pentru a elimina efectele secundare toxice ale medicamentelor, conform cirm.ca.gov.
Mai mult decât atât, în ultimii ani au fost inițiate mai multe studii clinice asupra terapiilor bazate pe celule stem embrionare. Rezultatele studiilor vor putea fi aplicate doar după ce studiile vor arăta că terapiile sunt sigure și eficiente – ceea ce ar putea dura câțiva ani. Totuși, știința și medicina cooperează rapid, așa că din anii 1980 când a fost efectuat primul transplant de celule stem ombilicale și până în prezent, sunt sute de mii de cazuri de boli tratate cu ajutorul transplanturilor de celule stem, marea majoritate dintre ele fiind vorba de leucemii prin transplant medular.
Încă din anul 2016, au fost aprobate pentru testare în toată lumea zece terapii pe bază de celule stem. Cea mai folosită metodă de tratament este transplantul de măduvă osoasă, bogat în celule stem. Acest transplant a ajutat sute de mii sau chiar milioane de oameni din întreaga lume care sufereau de cancer de sânge sau de alte tulburări ale sângelui, inclusiv leucemie sau anemie severă. Pe lângă utilizarea celulelor stem în tratamentul cancerului, cercetările sugerează că transplantul de măduvă osoasă va fi util în tratarea bolilor autoimune și în acceptarea organelor transplantate, conform cirm.ca.gov.
În consecință, transplanturile de celule stem sunt folosite pentru tratarea afecțiunilor în cadrul cărora măduva osoasă este deteriorată și nu mai este capabilă să producă celule sanguine sănătoase. Totodată, transplanturile pot fi efectuate pentru a înlocui celulele sanguine care sunt deteriorate sau distruse ca urmare a tratamentului intensiv pentru cancer. Afecțiunile care pot fi tratate cu ajutorul transplanturilor de celule stem includ anemia aplastică severă, leucemia, limfomul, mielomul, dar și alte tulburări de sânge și metabolice. Transplantul de celule stem va fi efectuat doar dacă alte tratamente nu au fost de ajutor și doar dacă beneficiile potențiale ale transplantului depășesc riscurile.
Sfatul medicului
„În prezent, foarte puține tratamente cu celule stem au fost dovedite sigure și eficiente. Lista bolilor pentru care s-au dovedit a fi benefice tratamentele cu celule stem este încă foarte scurtă. Cel mai bine definit și cel mai utilizat tratament cu celule stem este transplantul de celule stem hematopoietice (de exemplu sânge), transplantul de măduvă osoasă, tratarea anumitor tulburări ale sângelui și sistemului imunitar sau reconstrucția sistemului sanguin după tratamente pentru anumite tipuri de cancer. Înainte de a vă decide dacă urmați un tratament nedovedit sau experimental, evaluați cu atenție tratamentul pe care îl luați în considerare. Se cântăresc riscurile și beneficiile potențiale. Obțineți informații de la cei dragi și de la echipa de asistență medicală; ei ar putea oferi o perspectivă de care nu ți-ai dat seama.
Poate fi greu de spus diferența dintre medicii care efectuează studii clinice responsabile și clinicile care vând tratamente nedovedite. Un diferențiator comun este modul în care este comercializat un tratament. Majoritatea medicilor specializați primesc recomandări pentru pacienți, în timp ce clinicile care vând tratamente cu celule stem tind să comercializeze direct la pacienți, adesea prin limbaj persuasiv pe Internet, pe Facebook și în reclame în ziare.
Există un proces îndelungat, în mai multe etape, implicat în traducerea responsabilă a științei în tratamente medicale sigure și eficiente. În timpul acestui proces, oamenii de știință pot descoperi că o abordare care părea promițătoare în laborator nu funcționează la animale sau că o abordare care acționează asupra animalelor nu funcționează la om. Aceștia pot descoperi că un tratament se adresează în mod eficient simptomelor unei boli sau unui prejudiciu la om, dar că prezintă riscuri inacceptabile. Oamenii de știință revizuiesc cu atenție și repetă munca lor și invită colegii lor să facă același lucru. Acest proces prin care știința devine medicament este adesea lung, dar este conceput pentru a minimiza rănirea pacientului și pentru a maximiza probabilitatea de eficacitate. ” Dr. George Dejeu, medic specialist chirurgie.
Pentru mai multe detalii despre acest subiect, vă rugăm să consultați medicul dumneavoastră sau să contactați Dr. George Dejeu, medic specialist chirurgie.