fbpx

Donare celule stem

Orice persoană care dorește să doneze celule stem trebuie să cunoască atât procedura, cât și condițiile și riscurile ce vin odată cu acest gest nobil.

Sumar:

  1. Ce presupune procedura de donare celule stem?
  2. Cine poate fi donator de celule stem?
  3. Donare celule stem din sânge periferic
  4. Donare celule stem din măduva osoasă
  5. Donare celule stem din sângele ombilical
  6. Sfatul medicului

Ce presupune procedura de donare celule stem?

De obicei, oamenii se oferă să doneze celule stem pentru că cineva drag sau un membru al familiei suferă de o boală gravă care necesită un transplant. Există și cazuri în care anumite persoane se oferă să doneze celule stem pentru a ajuta oameni aflați în suferință, chiar dacă aceștia nu sunt rude sau prieteni apropiați. Există și o a treia categorie de donatori, aceia care vor să beneficieze de ele mai târziu, dacă se îmbolnăvesc sau au nevoie de un transplant în viitor.

Primul pas în procedura de donare de celule stem este controlul fizic al viitorului donator sub stricta supraveghere a unui medic specialist. În plus, viitorii donatori sunt testați pentru a se asigura că nu suferă de infecții sau boli contagioase.

Există trei feluri de donare celule stem: colectare de celule stem din sângele periferic, prelevare de celule stem din măduva osoasă și donare celule stem la naștere. Un transplant de celule stem care poate salva o viață se poate efectua cu succes numai între persoane compatibile și poate dura foarte mult timp până când un donator compatibil apare în baza de date a băncilor de celule stem.

Cine poate fi donator de celule stem?

Persoanele care doresc să devină donatori de celule stem pot întreba medicul de familie despre procedurile de înscriere și donare sau se pot interesa chiar la Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

Primul pas pentru a deveni donator de celule stem este să răspunzi la o serie de întrebări legate de starea de sănătate, istoric al bolilor și afecțiunilor cronice pentru a nu pune pacientul ce urmează să primească transplantul în pericol.

În cazul femeilor însărcinate care doresc să doneze sângele ombilical al bebelușului, acestea sunt rugate să facă pregătirile necesare din timp, încă de la începutul sarcinii, preferabil înainte de cel de-al treilea trimestru. Donarea de celule stem este sigură, gratuită și nu afectează procesul natural al nașterii.

Donare celule stem din sânge periferic

Această procedură presupune prelevarea de sânge fără alte intervenții chirurgicale, fără anestezie și care are loc într-o clinică sau în spital. După ce celulele stem sunt separate, restul de sânge este reintrodus în corp cu un ac diferit. În paralel, donatorii de celule stem prin sânge periferic primesc injecții zilnice cu o substanță numită factor de creștere granulocitar. Această substanță crește numărul de celule stem din sângele donatorului și se administrează subcutanat începând cu cinci zile înainte de donarea propriu-zisă.

Efectele secundare ale acestor injecții pot include durere locală, iar unii donatori pot avea simptome: greață, amorțeli, frisoane ușoare, oboseală sau dureri de cap; acestea nu persistă și nu pun în pericol sănătatea donatorului.

Cum această metodă de donare celule stem este relativ nouă, nu se cunosc în întregime efectele pe termen lung (peste zece ani) ale injectării de substanțe pentru stimularea producerii de celule stem.

Donare celule stem din măduva osoasă

Procedura se efectuează sub anestezie generală în cadrul unui bloc operator al unei clinici sau spital. Prelevarea de celule stem din măduva osoasă durează circa 45-90 minute și se face prin inserarea unui ac direct în măduva din osul pelvisului.

Există câteva riscuri legate de intervențiile chirurgicale sub anestezie, dar reacțiile adverse grave sunt rare. Cel mai adesea, donatorii de celule stem vor simți greață, stări de vomă și dureri în gât.

Riscurile donării de măduvă osoasă includ infecțiile, durerea sau amorțelile la unul din picioare, sângerări la locul prelevării, învinețirea locului prelevării sau dureri de spate. Majoritatea donatorilor se simt bine și pot reveni la activitățile de zi cu zi în câteva zile de la intervenție.

Donare celule stem din sângele ombilical

Decizia viitoarelor mămici de a dona sângele recoltat din cordonul ombilical poate salva viața unei persoane afectate de o boală. Atunci când o femeie însărcinată ia în calcul opțiunea de donare a celulelor stem, va trebui să discute decizia sa cu medicul personal și cu un reprezentant al unei bănci de celule stem. De asemenea, în ziua nașterii, la sosirea în spital va trebui să anunțați că donați sângele ombilical.

După nașterea bebelușului, cordonul ombilical și placenta sunt, de obicei, aruncate (dispozater în mod corespunzător – prin incinerare de obicei). Dacă veți opta pentru donare celule stem, sângele rămas în cordonul ombilical va fi recoltat și testat. În cele din urmă, sângele ombilical care respectă standardele pentru transplant va fi depozitat la o bancă de celule stem, până când un pacient va avea nevoie de el.

Prin urmare, dacă doriți să salvați viața cuiva prin donare de celule stem, cu aproximativ trei luni înainte ca bebelușul să ajungă pe lume, între a 28-a și a 34-a săptămână de sarcină, discutați cu medicul personal despre decizia de a dona sângele din cordonul ombilical. Aflați dacă spitalul unde urmează să nașteți recoltează sângele ombilical pentru donare. În mod obișnuit, băncile publice de celule stem plătesc pentru tot ceea ce include recoltarea, testarea și depozitarea sângelui ombilical, așa că donarea de celule stem nu trebuie să îi coste nimic pe părinți.

Deși fiecare bancă de celule stem are propriile instrucțiuni, adesea se solicită contractual ca mama să renunțe la sângele ombilical în scopul donării. Va trebui să completați apoi mai multe documente și chestionare, multe întrebări fiind similare cu cele adresate donatorilor de sânge. De obicei, mămicile pot dona celule stem dacă sunt sănătoase, dacă sunt însărcinate cu un singur copil și dacă au un istoric familial lipsit de boli care pot fi transmise. Personalul medical de la banca de celule stem va verifica dacă sunteți o bună donatoare.

Dacă ați avut o boală care poate fi transmisă altei persoane prin intermediul celulelor stem, cum ar fi hepatita B, hepatita C sau HIV (virusul SIDA), probabil că nu veți putea să donați. Cu toate acestea, alte afecțiuni medicale vă pot permite să donați, de exemplu, hepatita A sau diabetul care apare uneori în timpul sarcinii (diabet gestațional). Un reprezentant al băncii de celule stem vă va spune dacă puteți sau nu să donați. De asemenea, este bine să menționați și tipul de naștere, cu toate că cele mai multe bănci publice de celule stem recoltează sânge ombilical atât în cazul nașterilor naturale, cât și în cazul nașterilor prin cezariană.

Mămicile care optează pentru donare celule stem trebuie să semneze și un formular de consimțământ în care se menționează că sângele recoltat din cordonul ombilical donat poate fi utilizat de orice pacient care are nevoie de un transplant. Dacă sângele din cordonul ombilical nu poate fi utilizat pentru un transplant, va fi utilizat în studii de cercetare.

În ziua nașterii, când ajungeți la spital, nu uitați să menționați echipei medicale că donați sânge din cordonul ombilical. După nașterea bebelușului și clamparea cordonului ombilical, sângele recoltat din cordonul ombilical și din placentă este introdus într-o pungă sterilă, flacon sau orice recipient corespunzător care este de obicei tipic kitului de recoltare, diferit de la o bancă de celule stem la alta. De obicei, în ziua nașterii, mama va efectua câteva analize simple de sânge pentru a fi testată de boli infecțioase. Doar mamei i se va lua sânge, nu și bebelușului. La scurt timp după venirea pe lume a nou-născutului, sângele recoltat din cordonul ombilical va fi trimis la banca de celule stem. Acolo, va fi verificat pentru a se observa dacă are suficiente celule pentru un transplant. Dacă există prea puține celule, unitatea de sânge recoltat din cordonul ombilical poate fi utilizată pentru cercetare pentru a îmbunătăți procesul de transplant pentru viitorii pacienți sau pentru a investiga noi terapii. De asemenea, sângele va fi verificat pentru a fi siguri că nu este contaminat.

În cele din urmă, unitatea de sânge ombilical va fi înscrisă în registrul programului de transplant de celule stem. Unitatea de sânge recoltată din cordonul ombilical va primi un număr de înregistrare. Prin urmare, acel număr va fi înscris în registru, prin care se identifică unitatea de sânge ombilical. Nu este niciun nume asociat cu acesta. Banca de celule stem păstrează numele confidențial al mamei și datele personale ale bebelușului, protejând astfel intimitatea familiei. Numele nu sunt partajate cu niciun pacient sau centru de transplant. Unitatea de sânge din cordonul ombilical este identificată numai prin număr, ceea ce înseamnă că proaspăta mămică și pacientul nu vor putea să facă schimb de informații personale sau de identificare. Registrul nu este altceva decât o listă cu unitățile donate de sânge recoltat din cordonul ombilical și de potențiali donatori de măduvă. Atunci când un pacient are nevoie de un transplant, se va căuta în registru pentru a se găsi un donator de măduvă potrivit sau o unitate de sânge din cordonul ombilical. Înghețat într-un congelator cu azot lichid și depozitat, sângele ombilical pe care îl donează o proaspătă mămică va fi la dispoziția unui pacient care are mare nevoie de el.

Gestul de donare celule stem care vine din partea unei mămici foarte ocupate de sarcina și nașterea sa, este foarte apreciat. Sângele din cordonul ombilical donat la naștere este un cadou prețios care poate oferi unei persoane o a doua șansă la viață.

Dr. George Dejeu, medic specialist chirurgie, răspunde la câteva întrebări despre donarea celulelor stem:

Persoanele cu vârsta sub 18 ani pot fi donatori de celule stem?

Doar cu acordul gardianului legal și uneori necesită formalități legale suplimentare (copil orfan, dacă nu sunt de acord ambii părinți etc.)

Pot femeile însărcinate cu gemeni să doneze sângele din cordonul ombilical?

Da, cu mențiunea că necesită formalități suplimentare. Și dacă copiii îndeplinesc anumite cerințe legate de vârsta gestațională, greutate, lipsa altor anomalii din timpul sarcinii.

Persoanele care au suferit de cancer pot dona celule stem?

Nu

Pot să doneze celule stem persoanele care au suferit un transplant de organe sau țesut?

Nu

Pentru mai multe detalii despre acest subiect, vă rugăm să consultați medicul dumneavoastră sau să contactați Dr. George Dejeu, medic specialist chirurgie.

Dr. Dejeu George

Dr. Dejeu George

Medic Specialist la spitalul Pelican din Oradea. 0741 39 931 / 0731 212 294 dejeu.george@drdejeu.ro

Distribuie

Facebook
WhatsApp
Email

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Distribuie