Sumar:
- Cât este de probabil ca bebelușul să își folosească propriile celule stem în viitor?
- Cât este de probabil ca un alt membru al familiei să poată folosi sângele recoltat din cordonul ombilical?
- Ce este compatibilitatea HLA?
- De ce să optezi pentru salvarea celulelor stem la naștere?
- Cum se procedează în cazul în care fratele are nevoie de celulele stem?
- Ce boli pot trata celulele stem?
- Bine de știut!
Celulele stem recoltate din sângele placentar pot trata în prezent diferite forme de boli maligne ale sângelui, cum ar fi leucemia. Celulele stem au intrat într-un proces alert de cercetare și peste câțiva ani alte boli ar putea fi tratate cu aceste celule.
La naștere, mulți părinți își pun întrebarea dacă celulele prelevate de la bebeluș ar putea fi folosite în caz de nevoie și de către frații sau surorile acestuia.
Directorul General Biogenis, Dorin Pirciog, susține că celulele respective pot fi folosite și de către alți membri ai familiei, în speță, frați sau surori, cu condiția ca aceștia să fie compatibili: „orice membru al familiei care este compatibil poate folosi celulele stem ale copilului pentru transplant. Frații au de regulă șansele cele mai mari de a fi compatibili în 25% din cazuri, aceștia prezentând compatibilitate perfectă”.
Specialiștii din întreaga lume susțin că e mai puțin probabil ca alți membri ai familiei să fie suficient de compatibili și nu există nicio garanție că o grefă de celule stem va fi găsită pentru vreun pacient.
Micuțul va fi întotdeauna 100% compatibil cu propriile celule stem și le va putea utiliza într-o gamă variată de afecțiuni fără a include afecțiunile moștenite genetic. În aceste cazuri, prima alegere va fi reprezentată de o probă compatibilă recoltată de la un frate.
Cât este de probabil ca bebelușul să își folosească propriile celule stem în viitor?
Șansa copilului dumneavoastră de a avea vreodată nevoie de propriile celule sanguine din cordonul ombilical este foarte scăzută, dar nu și zero. De exemplu, dacă copilul dumneavoastră dezvoltă un cancer de sânge cum ar fi leucemia și are nevoie de un transplant de celule stem, celulele sanguine din cordonul ombilical ale copilului dumneavoastră nu vor putea fi folosite, deoarece celulele care au provocat boala ar putea fi prezente în sângele recoltat din cordonul ombilical al copilului.
Celulele provenite de la un donator compatibil sau de la frați ar putea fi mult mai eficiente în lupta împotriva bolii. Cercetările sunt în curs de desfășurare pentru a determina dacă în viitor celulele stem din cordonul ombilical pot vindeca alte probleme medicale care nu sunt tratate în prezent prin transplant de sânge din cordonul ombilical, cum ar fi paralizia cerebrală și autismul. Deși aceste terapii nu sunt încă disponibile ca parte a practicii medicale standard, acestea sunt evaluate în studiile clinice în desfășurare și se pot dovedi utile în viitor.
Cât este de probabil ca un alt membru al familiei să poată folosi sângele recoltat din cordonul ombilical?
În prezent, probabilitatea ca un membru al familiei să utilizeze sângele din cordonul ombilical al nou-născutului este destul de mică. Dacă sângele din cordonul ombilical al copilului dumneavoastră poate ajuta un membru al familiei care are nevoie de un transplant depinde de mai mulți factori. În primul rând, numărul de celule recoltat din sângele ombilical trebuie să fie suficient pentru transplant. Pacienții adulți necesită de obicei mai multe celule decât sunt cuprinse în sângele recoltat din cordonul ombilical.
Cu toate acestea, încă se caută tot felul de modalități prin care se poate recolta și mai mult sânge ombilical astfel încât numărul de celule stem să fie mai mare și să îndeplinească nevoile unui transplant de care are nevoie un adult.
În al doilea rând, celulele din cordonul ombilical au markeri genetici numiți antigene leucocitare umane (HLA), care formează complexul major de histocompatibilitate și care trebuie să se potrivească îndeaproape cu cele ale pacientului. Frații și surorile cu aceiași părinți biologici au o șansă de 25% de a fi perfect compatibili și o șansă de 50% de a fi parțial compatibili. Alți membri ai familiei sunt mult mai puțin probabil să fie compatibili.
Ce este compatibilitatea HLA?
Compatibilitatea HLA este criteriul folosit pentru a determina compatibilitatea
dintre donator și primitor, în speță, compatibilitatea dintre frați. În sângele din
cordon, se găsesc în general șase proteine majore ce prezintă antigene leucocitare umane(HLA), care apar la
suprafața celulelor albe și a altor țesuturi din organism. Un transplant va fi
efectuat doar dacă există o compatibilitate adecvată de tip HLA între donator
și primitor. Compatibilitatea perfectă cu toate cele șase proteine identice
reprezintă cea mai bună situație.
De ce să optezi pentru salvarea celulelor stem la naștere?
Dacă există un copil în familie care are un cancer de sânge, cum ar fi leucemia sau o boală moștenită a sângelui, cum ar fi talasemia sau anemia cu celule în seceră, ar trebui să luați în considerare salvarea sângelui din cordonul ombilical pentru viitorul copilului. De asemenea, puteți lua în considerare această opțiune dacă riscați să concepeți un copil cu o tulburare genetică, cum ar fi boala celulelor în seceră (siclemie), care poate fi tratată cu un transplant de sânge recoltat din cordonul ombilical. Cercetătorii studiază dacă celulele din cordonul ombilical pot ajuta pacienții care suferă de alte tulburări, cum ar fi paralizia cerebrală, diabetul de tip I, accidentul vascular cerebral și autismul.
„Având în vedere faptul că un copil moștenește ½ din pachetul genic de la mamă și ½ de la tată, rezultă că între frați compatibilitatea poate fi 100%, 50% sau 0%, ceea ce evidențiază că transplantul cu celule stem provenind de la frate/soră are multe șanse de a fi o soluție terapeutică viabilă.” dr. Ghiță Andreea , medic specialist legist, expert certificat.
Cum se procedează în cazul în care fratele are nevoie de celulele stem?
În cazul în care frații au nevoie de celulele stem, familia trebuie să ia legătura cu banca de celule cu care au semnat contractul pentru depozitare și să anunțe problema apărută. Specialiștii băncii vor lua la rândul lor legătura cu medicii care urmează să facă transplantul pentru a pune la punct toate detaliile.
Ce boli pot trata celulele stem?
Terapia cu celule stem este una dintre cele mai incitante descoperiri din medicina modernă, iar capacitățile acestui proces revoluționar în lupta împotriva bolilor continuă să se dezvăluie. Recoltarea și depozitarea celulelor stem din sângele ombilical al nou-născutului ar putea fi cea mai inteligentă investiție pe care o faceți vreodată, deoarece utilizarea actuală și studiile clinice în curs de desfășurare continuă să dezvăluie potențialul său terapeutic amplu. În întreaga lume, cercetările sunt în curs de desfășurare, analizând modalități noi de valorificare a puterilor vindecătoare ale celulelor stem din sângele din cordonul ombilical pentru a ajuta organismul să facă față și chiar să se vindece atunci când se confruntă cu o serie de afecțiuni de sănătate.
Rezultatele tututor acestor studii de cercetare sunt deja foarte încurajatoare.
- Boala cardiacă sau boala cardiovasculară este una dintre cele mai frecvente cauze de deces la nivel global. Se estimează că 38 milioane de persoane suferă de insuficiență cardiacă în fiecare an. Cercetările au arătat că celulele stem din sângele recoltat din cordonul ombilical pot fi folosite pentru a repara țesutul cardiac, precum și pentru a întări și consolida o inimă slăbită. Atunci când se injectează intravenos, celulele stem migrează spre zonele afectate ale inimii care stimulează celulele latente să devină active sau să se transforme în noi celule ale mușchiului cardiac pentru a repara și întări inima. Deja au fost publicate rezultatele unui studiu care a arătat o îmbunătățire a capacității inimii de a pompa sânge în rândul pacienților cu insuficiență cardiacă care au primit o perfuzie intravenoasă cu celule stem recoltate din cordonul ombilical. Studiile în curs se referă la posibilitatea utilizării celulelor stem din sângele recoltat din cordonul ombilical pentru a ajuta la remedierea defectelor congenitale ale inimii sau alte defecte care se dezvoltă pe măsură ce copilul crește în uter.
- Incidenta diabetului zaharat de tip 1 autoimun este în creștere la nivel mondial. În cazul acestei forme de diabet zaharat, adesea diagnosticat în copilărie, sistemul imunitar al organismului atacă celulele producătoare de insulină din pancreas, epuizând astfel nivelul organismului de insulină hormonală, care este necesar pentru a transforma alimentele în energie. Terapia cu celule stem din sângele din cordonul ombilical este în prezent cercetată ca o posibilă soluție – celulele conțin un număr mai mare de celule T de reglementare, un tip de celule albe din sânge care ajută la menținerea echilibrului sistemului imunitar. Celulele stem din sângele din cordonul ombilical pot ajuta la creșterea numărului de celule T din organism, stabilizând în consecință răspunsul imun al organismului. Alte studii examinează posibilitatea prevenirii diabetului de tip 1 prin utilizarea celulelor stem din sângele ombilical pentru a reseta sistemul imunitar înainte de a începe leziunea autoimună.
- Boala Crohn este o boală inflamatorie intestinală cronică care poate ataca întregul sistem digestiv. Boala Crohn poate fi declanșată de un răspuns autoimun anormal (în care sistemul imunitar începe să atace propriile celule și țesuturi sănătoase ale corpului) și o deficiență imună. Studiile preclinice au arătat rezultate promițătoare în utilizarea celulelor stem mezenchimale pentru a inhiba inflamația, pentru a stimula repararea țesuturilor și pentru a reseta sistemul imunitar.
- Conform celor mai recente estimări, unul din 68 de copii este diagnosticat cu autism – un spectru de tulburări care duc la o dizabilitate de dezvoltare și funcționalitate pe tot parcursul vieții care afectează modul în care o persoană comunică și interacționează cu alții și cum experimentează lumea din jurul lor. Cercetările au constatat că poate exista o legătură între tulburarea de spectru autist și sistemul imunitar și inflamația. Copiii cu autism prezintă în general o disfuncție imună și o inflamație crescută, iar nivelul acestei inflamații constante poate duce la o modificare a structurii creierului. Efectele antiinflamatorii ale terapiei cu celule stem o fac un tratament promițător pentru tulburările de spectru autist. Scăderea inflamației poate atenua simptomele autismului. În studiile preliminare, copiii cu autism tratați cu celule stem din sângele ombilical au prezentat diferențe semnificative între răspunsurile vizuale, emoționale și intelectuale și comunicarea nonverbală.
- Studiile clinice examinează diferite moduri în care terapia cu celule stem poate contribui la încetinirea efectelor și la repararea leziunilor cauzate de scleroza multiplă, o tulburare a sistemului nervos. Domeniile investigate includ repornirea sistemului imunitar, astfel încât să nu mai atace creierul sau măduva spinării. Aceasta implică utilizarea unor doze mari de chimioterapie pentru a elimina celulele nocive ale sistemului imunitar, care apoi este reconstruit folosind celule stem sănătoase. Terapia cu celule stem este considerată un mijloc de susținere a reparației prin înlocuirea celulelor deteriorate cu cele sănătoase.
Bine de știut!
Ponderea familiilor din România care apelează la recoltarea de celule stem la naştere a urcat în anul 2014 la 6%, de la 5% cât era în 2012, valoarea acestei pieţe fiind estimată la 15 milioane euro. Potrivit datelor deținute de Asociaţia Română a Băncilor Acreditate de Celule Stem (ARBACS), numărul celor care apelează la o astfel de procedură crește în fiecare an cu cel puțin o jumătate de punct procentual, chiar dacă rata natalității în țara noastră este în continuă scădere.
Pentru mai multe detalii despre acest subiect, vă rugăm să consultaţi medicul dumneavoastră sau să contactaţi pe dr. Ghiță Andreea, medic specialist legist, expert certificat.