fbpx

Cu ce fruct seamănă bebe în funcţie de săptămâna de sarcină

Sumar:

  • Începutul sarcinii
  • Perioadele sarcinii
  • Evoluţia fătului
  • Cu ce fruct sau legumă seamănă bebe în funcţie de săptămâna de sarcină
  • Curiozităţi în sarcină
  • Concluzii
  • Resurse despre „Cu ce fruct seamănă bebe în funcţie de săptămâna de sarcină”

Începutul sarcinii

Fiecare femeie îşi doreşte să devină mamă. Este misiunea ei cea mai înălţătoare pe care o are de îndeplinit, de a da viaţă unui copil, de a-l creşte şi susţine cu dragostea şi grija ei. Vârsta la care o femeie alege să devină mamă variază foarte mult, fiind influenţată de contextul social, financiar  şi de cel familial. În mediul rural, femeile încă devin mame destul de devreme, pe când în mediul urban, femeile tind să devină mame din ce în ce mai târziu. Atâta timp cât femeia este sănătoasă şi mediul îi permite să nască şi să crească un copil, mai puţin contează vârsta la care devine mamă. Astfel, în cazurile fericite, între 18 – 45 de ani, femeile pot deveni mame, parcurgând cu bine perioada sarcinii şi îndeplinindu-şi cu uşurinţă şi firesc rolul de mamă.

Începutul unei sarcini are loc în urma contactului sexual între femeie şi partenerul acesteia. Ovulul femeii produs de către ovare şi aflat în trompele uterine va fi fertilizat de către spermatozoidul eliberat de către partener, urmând a se implanta în pereţii uterului. Acesta este momentul care marchează începutul sarcinii, în care ovulul şi spermatozoidul vor începe un proces fascinant de transformare şi dezvoltare, proces la al cărui final un pui de om se va naşte complet format, dezvoltat astfel încât să facă faţă vieţii extrauterine.

Primul semnal care anunţă că s-a produs concepţia este lipsa ciclului menstrual. Însă, pe lângă aceasta, viitoarea mămică poate avea simptome care să-i semnaleze prezenţa unei sarcini încă din primele săptămâni. Pot apărea greaţa şi sensibilitatea la mirosuri, sânii pot deveni sensibili, se poate instala oboseala şi nevoia de somn, mersul la toaletă se îndeseşte, unele femei pot simţi dureri de cap sau durerile specifice menstruaţiei, pot apărea sângerări foarte uşoare, toate putând indica existenţa sarcinii. Deşi mama poate şti instinctiv că este însărcinată, controlul medical va confirma sarcina.

Este începutul unui drum frumos şi solicitant, fascinant şi unic în care atât mama, cât şi fătul vor parcurge împreună transformări, simţiri şi stări până în momentul când se vor întâlni la finalul celor nouă luni., conform mayoclinic.org.

Perioadele sarcinii

Sarcina unei femei se va extinde pe perioada a 40 – 42 de săptămâni repartizată în trei trimestre. Primul trimestru va fi între momentul concepţiei şi săptămâna 13, al doilea trimestru este calculat din săptămâna 14 până în săptămâna 28, iar trimestrul al treilea, reprezintă perioada dintre săptămâna 28 şi momentul naşterii, respectiv săptămânile 40 – 42. Fiecare dintre aceste etape este marcată de transformări majore, toate datorate dezvoltării continue pe care o traversează fătul până la momentul naşterii.

Primul trimestru este extrem de important, fiind perioada în care se pun bazele dezvoltării micii fiinţe care urmează să se nască. Mama îşi va alege medicul obstretician care va urmări sarcina. Este perioada testelor de sânge şi a testelor screening, toate având rolul de a descoperi eventuale probleme şi de a confirma diagnostice. Mamei i se va verifica nivelul de fier, Rh-ul, se vor face teste pentru depistarea eventualelor boli cu transmitere sexuală sau a altor contexte medicale.

Ecografia se va face pentru depistarea vârstei gestaţionale pentru verificarea ritmului cardiac al micuţului, pentru rata de creştere şi poziţionarea acestuia, dar şi pentru stabilirea tipului de sarcină, unică sau multiplă.

În trimestrul doi de sarcină, fătul deja este mărişor şi mama începe să resimtă acest lucru. Este perioada cea mai frumoasă a unei sarcini, viitoarea mămică simţindu-se foarte bine.

În trimestrul doi  de sarcină, se vor efectua teste de sânge care au rolul de a depista anemia sau diabetul gestaţional. Ecografia morfologică din acest al doilea trimestru de sarcină se va efectua între săptămânile 20 – 22. Ecografia presupune parcurgerea de către specialist a întregului organism al micuţului, realizând măsurători ale diferitelor structuri, medicul asigurându-se că micuţul se dezvoltă normal. Se poate efectua testul screening cvadruplu care constă în depistarea  în sângele mamei a patru hormoni, în vederea evaluării riscului ca fătul să dezvolte sindromul Down sau defecte de tub neural. Se vor face teste de urină, verificându-se prezenţa infecţiilor urinare. În cazul în care rezultatele ecografiei o recomandă, se vor face teste de diagnostic, amniocenteza sau biopsia de vilozităţi coriale,  care să confirme sau să infirme o suspiciune.

Trimestrul al treilea este cel mai solicitant pentru mamă, fiind perioda în care cel mic va creşte cel mai mult.

Se vor efectua o serie de teste şi ecografii, tocmai pentru ca medicul să se asigure că fătul este sănătos şi se dezvoltă normal. Ecografia de morfologie fetală se va efectua în intervalul săptămânilor 30 – 34, rolul acesteia fiind  de a verifica gradul de dezvoltare al  fătului, dar şi de a  depista eventuale malformaţii fetale. Fătul fiind deja mare, se poate observa o eventuală anomalie cardiacă minoră, care nu a putut fi depistată la ecografiile anterioare. De asemenea, la acestă vârstă pot fi sesizate o serie de anomalii ale sistemului nervos central și musculoscheletic, dar şi gradul de maturizare al plămânilor.

Efectuarea unei ecografii 4D oferă posibilitatea medicului de a identifica exact toate planurile anatomice. Tot în această perioadă, se poate efectua ecografia Doppler, în scopul evaluării gradului de maturare al placentei şi a cantităţii de lichid amniotic. Se va verifica poziţia placentei, dar şi fluxul sangvin prin cordonul ombilical, aspect extrem de important pentru o bună dezvoltare a fătului.

Pe lângă acestea, controalele medicale se vor efectua lunar, medicul va face o serie de analize printre care hemoleucograma-HLG, serologia pentru depistarea sifilisului, glicemia, urocultura, secreţia vaginală şi culturile din col., conform stanfordchildrens.org.    

Evoluţia fătului

Fixarea sarcinii are loc în săptămâna a patra. Blastocitul se ataşează pe pereţii uterului, fiind şi perioada în care începe să se formeze placenta. Din acest moment, începe dezvoltarea embrionului, ajungând ca la finalul primului trimestru de sarcină, fătul să cântărească în jur de 30 grame şi să arate ca un omuleţ în miniatură, având aproximativ toate organele şi sistemele anatomice formate.

În trimestrul al doilea, fătul va parcurge un proces foarte elaborat de dezvoltare şi creştere, astfel că  gâtul va fi mult mai bine definit, rinichii vor produce deja urina care se elimină în lichidul amniotic, sexul va deveni vizibil, impulsurile nervoase vor permite muşchilor faciali să facă grimase. Astfel, la finalul trimestrului al doilea, cel mic îşi suge degetul şi sughite, picioruşele îi  sunt mai lungi, articulaţiile sunt mobile, iar depozitele de grăsime încep să se acumuleze. Ochii încep să se apropie, iar urechile sunt aproape în poziţia finală. Scheletul începe să se întărească, sunt vizibile vasele de sânge sub pielea subţire, buzele, pleoapele şi sprâncenele sunt mult mai bine definite, însă pielea este încă ridată şi transparentă. Firişoare de păr vor fi de acum pe cap şi pe corp. Plămânii şi creierul continuă să se maturizeze, circumvoluţiunile încep să se formeze, iar bebeluşul  are aproximativ o lungime de 36 cm şi o greutate de 870 grame.

În trimestrul al treilea, fătul va parcurge cel mai complex proces de creştere. Poate deschide ochii, clipeşte, percepe lumina, exersează suptul, tuşeşte, sughite, înghite şi doarme după un orar stabilit. Continuă modificările la nivelul plămânilor şi creierului, capul creşte din ce în ce mai mare şi îl poate roti dintr-o parte în alta. Unghiuţele de la mâini sunt complet crescute, dispar ridurile de pe piele, pupilele se dilată la lumină, mişcările sunt mai bine coordonate.

Sistemul nervos este în plină dezvolare, lanugo se îndepărtează  total, iar capul micuţului rămâne partea cea mai voluminoasă din corp. Sistemul digestiv este complet format, iar micuţul ajunge la finalul trimestrului trei, adică la momentul naşterii, să cântărească în jur de 3400 – 3500 grame şi să măsoare 50 – 56 cm., conform mayoclinc.org, healthline.com.

„Felicitări! În primul trimestru, te obișnuiești cu ideea de a fi însărcinată, iar simptomele de sarcină săptămânal în săptămână pot varia foarte mult! Informează-te cum să faceți față grețurilor de dimineață și epuizării în această fază de sarcină timpurie.

A compara evoluţia celui mic cu fructe şi legume reprezintă o modalitate foarte amuzantă prin care mama poate să realizeze cât de mare este puiul ei la fiecare moment al sarcinii.

În al doilea trimestru, veți începe cu adevărat să vă arătați. E recomandabil să vă informați ce este normal – sau nu – cu creșterea sarcinii în greutate săptămânal și ce se întâmplă săptămânal în timpul sarcinii.

Trimestrul 3! Pe măsură ce vă pregătiți pentru naștere, în ultimele săptămâni de sarcină, veți dori să vă pregătiți corpul, creierul și casa pentru un nou-născut.” farmacist Ioana Dejeu

Cu ce fruct sau legumă seamănă bebe în funcţie de săptămâna de sarcină

Este foarte amuzantă comparaţia evoluţiei fătului cu fructele şi legumele. Pe lângă termenul de comparaţie foarte simpatic, mama îşi va putea da seama foarte uşor cât de mare este puiul ei din burtică.

La finalul primelor patru săptămâni, atunci când embrionul este format din 32 de celule, mărimea acestuia este de dimensiunea unui bob de mac. În săptămâna 5, deja este cât un bob de piper, iar în săptămâna 6, dimensiunea este cât a unei seminţe de rodie. La 7 săptămâni, fătul este cât o afină, iar în săptămâna 8, va ajunge cât o boabă de fasole. La 9 săptămâni, are dimensiunile unei cireşe, la 10, este cât un fruct de kumquat, citricele mici şi ovale, iar la 11 săptămâni ajunge cât o varză de Bruxelles. Săptămâna 12 înseamnă un bebeluş cât un fruct lime, iar la 13 săptămâni are lungimea unei teci de mazăre. La 14 săptămâni, este cât o lămâie, la 15 ajunge cât un măr, iar la 16 săptămâni va fi cât un fruct de avocado. La 18 săptămâni, este lung cât o ridiche, la 19, este cât un ardei gras sau o tomată. De dimensiunea unei banane va fi la 20 de săptămâni, iar în săptămâna 21 este lung cât un morcov. Săptămâna 23 vine cu un bebeluş mare cât un fruct de mango. În săptămâna 24, bebeluşul este cât un ştiulete de porumb, iar la 26 de săptămâni este lung cât o ceapă verde. Deja mare, în săptămâna 27 de sarcină, fătul este cât o conopidă, în săptămâna 28 este lung cât o vânătă, la 29 de săptămâni este cât un dovlecel, iar la 30 este cât o nucă de cocos. La 32 de săptămâni, este  cât o varză.

În săptămâna 33, cel mic va fi lung cât un ananas, iar la 34 de săptămâni va avea dimensiunea unui pepene galben rotund.

La 38 de săptămâni, cel mic va fi lung cât un praz şi grăsuţ precum un pepene roşu. Apropiindu-se de naştere, va ajunge să cântărească şi să fie de diemnsiunea unui dovleac plăcintar., conform parents.com.

Curiozităţi în sarcină

Sarcina reprezintă cea mai frumoasă perioadă din viaţa unei femei. Este un timp al transformărilor fizice plin de trăiri şi sentimente noi, de nelinişti şi temeri, dar şi de multe  curiozităţi.

Uterul femeii ajunge ca la finalul sarcinii să fie de peste 500 de ori mai mare, iar creşterea volumului de sânge cu aproximativ 50% , fapt ce va conduce la mărirea inimii, care bate acum mai rapid, procesând mai mult sânge decât în mod normal.

O altă curiozitate este aceea că femeia care a născut va rămâne amprentată pentru totdeauna cu celulele copilului ei. Celulele bebeluşului se strecoară prin placentă în organismul mamei, unde vor rămâne pentru tot restul vieţii, pe plămâni, în inimă sau în splină.

Nutrienţii din hrana mamei ajung întâi la făt, tocmai pentru a-i asigura acestuia hrana necesară dezvoltării.

La finalul sarcinii, o gravidă poate ajunge să consume şi câte 12 – 14 pahare de apă pe zi, tocmai pentru a-i asigura micuţului un suport bun pentru dezvoltarea rapidă.

Programul bebeluşului din ultimul trimestru de sarcină va fi păstrat şi după naştere. Astfel, un bebeluş care a fost activ în burtică pe timpul nopţii, este posibil să-şi ţină mămica trează noaptea chiar şi după naştere.

După naştere, cel mic va recunoaşte vocea mamei pentru că este familiarizat cu ea încă din timpul vieţii intrauterine., conform babycentre.co.uk.                                                        

Concluzii

Sarcina este cea mai frumoasă perioadă din viaţa unei femei. Însă fiecare îşi traversează sarcina în mod diferit, cu particulărităţi dictate de contexte medicale şi de constituţia fizică. Fiecare făt va parcuge cele trei trimestre de sarcină, conform unei catalogări generale la care se adaugă şi particularităţile fiecăruia.

Însă este foarte folositor pentru viitoarea mamă să se informeze despre fiecare etapă a sarcinii şi despre modul cum evoluează fătul

Resurse despre „Cu ce fruct seamănă bebe în funcţie de săptămâna de sarcină”

  1. mayoclinic.org
  2. stanfordchildrens.org
  3. mayoclinc.org
  4. healthline.com
  5. babycentre.co.uk
  6. parents.com

Pentru mai multe detalii despre acest subiect vă rugăm să consultaţi ginecologul dumneavoastră sau să contactaţi un serviciu de policlinică specializat.

Dr. Dejeu Ioana

Dr. Dejeu Ioana

Doctorand în Științe farmaceutice

Distribuie

Facebook
WhatsApp
Email

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Distribuie