Sumar:
- Când simţi primele mişcări ale bebeluşului
- Când este cazul să te îngrijorezi
- Mişcările bebeluşului în trimestrul I
- Mişcările bebeluşului în trimestrul II
- Mişcările bebeluşului în trimestrul III
- Concluzii
- Resurse despre „Mişcările bebeluşului”
Când simţi primele mişcări ale bebeluşului
De la momentul concepţiei şi până la finalul sarcinii, fătul parcurge un proces elaborat de dezvoltare, devenind dintr-un embrion un omuleţ în miniatură. Fiecare etapă a sarcinii este marcată de transformări care au ca rezultat final un bebeluş activ şi sănătos. Pe parcursul celor trei trimestre de sarcină, mama va simţi fiecare dintre aceste etape de creştere şi dezvoltare ale bebeluşului ei, activitatea din viaţa intrauterină devenind tot mai activă pe măsură ce momentul naşterii se apropie. Cea mai simplă şi directă cale de a se asigura că puiul ei este bine şi se dezvoltă normal, este reprezentată de mişcările bebeluşului. În special în trimestrul III de sarcină, mama va constata că cel mic are chiar un program, fiind activ în anumite perioade ale zilei sau nopţii. Acesta este reperul că cel mic este în regulă, fiind totodată şi calea prin care mama poate sesiza dacă ceva nu este bine în cazul lipsei mişcărilor celui mic sau a unei intensităţi foarte scăzute a acestora.
Fiecare femeie este diferită, fiecare făt se dezvoltă în felul lui, s-au stabilit însă câteva repere care să ghideze mama însărcinată din punctul de vedere al activităţii fătului.
Prima mişcare a copilului poate fi sesizată încă din săptămânile 13 – 16 de sarcină (mai ales la a doua sarcină), atunci când sistemul nervos central este deja format. Este posibil ca mama să nu realizeze că sunt mişcările fătului, ci să le confunde cu eventuale gaze intestinale. Aceste prime mişcări pot fi sesizate atunci când mama este culcată şi stă foarte liniştită. Însă, cel mai sigur, în special în cazul mamelor aflate la prima sarcină, primele mişcări ale celui mic se vor simţi în jurul săptămânilor 18 – 20. Vor fi resimţite asemeni unor fluturări, unor fâlfâiri delicate ca de aripioare.
Pe măsură ce se dezvoltă, fătul începe să-şi întindă şi să-şi flexeze membrele, să tresară la zgomote puternice sau la lumină, va încerca să-şi găsescă cele mai confortabile poziţii, va sughiţa şi tuşi, se va juca, va avea un program de somn, toate acestea fiind simţite de mamă prin mişcările bebeluşului., conform americanpregnancy.org.
Când este cazul să te îngrijorezi
Unul dintre contextele în care o viitoare mămică se poate îngrijora în legătură cu evoluţia bebeluşului din burtică, este lipsa mişcărilor acestuia sau o intensitate foarte scăzută.
Pentru perioada de început când mama ar trebui să sesizeze mişcările delicate ale bebeluşului, ar putea lua ca reper câteva aspecte. Chiar dacă este la prima sarcină, mama trebuie să ştie că până la vârsta de 25 de săptămâni, ar fi trebuit deja să simtă activitatea intrauterină a micuţului. Dimensiunile mici ale fătului şi spaţiul încă generos din burtică pot genera situaţia în care mama să nu sesizeze mişcările. Dacă acestea întârzie să se facă simţite, se impune un control medical, chiar dacă sarcina este foarte bine monitorizată şi s-au efectuat deja o serie de investigaţii şi ecografii care au demonstrat că cel mic se dezvoltă normal.
Ajuns în jurul săptămânii 32 de sarcină, bebeluşul va începe să nu mai aibă foarte mult loc. S-a dezvoltat, iar spaţiul din uter îi devine din ce în ce mai neîncăpător. Cel mic are deja un program cu care mama s-a familiarizat, iar orice modificare trebuie semnalată medicului. Dacă până acum cel mic era foarte activ, este posibil ca intensitatea mişcărilor să mai scadă, însă nu foarte mult. Mama trebuie să fie atentă la ritmicitatea acestora, nu neapărat la intensitatea loviturilor din burtică.
În trimestrul III de sarcină, bebeluşul este deja mare, a acumulat multă grăsime, creşte pe zi ce trece, iar spaţiul de mişcare este din ce în ce mai mic. Mişcările nu vor mai fi ample, însă activitatea există, iar mama trebuie să o monitorizeze. Cel mic va avea un program, mama va şti când el doarme sau când are perioadele cele mai active, atât cât îi mai permite spaţiul din burtică. Mama ar rebui să simtă în jur de 10 mişcări într-un interval de maxim patru ore. Dacă trec mai mult de patru ore şi mama încă nu simte mişcările fătului, atunci va merge de urgenţă la medic în vederea efectuării unui control şi a unei ecografii pentru a se verifica starea celui mic, ritmul cardiac, dar şi lichidul amniotic şi placenta. Cu cât se apropie mai mult momentul naşterii, mama trebuie să fie foarte atentă la activitatea celui mic, mişcările regulate fiind o garanţie că totul decurge normal.
Odată ce mama începe să simtă activitatea celui mic, va fi foarte uşor să-şi stabilească repere care să confirme că totul decurge bine. În mod normal, mama trebuie să-şi simtă copilul mişcând în fiecare zi. Chiar dacă spre finalul sarcinii, cel mic se va mişca mai greu, activitatea va fi sesizată. În cazul în care mama nu va mai simţi mişcările, va anunţa imediat medicul indiferent de perioada sarcinii., conform webmd.com, parents.com.
Mişcările bebeluşului în trimestrul I
Trimestrul I de sarcină este situat între momentul concepţiei şi săptămâna 13. Primul trimestru este extrem de important punându-se bazele dezvoltării puiului de om. Este perioada primelor controale medicale, a confirmării sarcinii, a testelor de sânge şi a testelor screening, toate având rolul de a descoperi eventuale probleme şi de a confirma diagnostice. Mamei i se va verifica nivelul de fier, Rh-ul, se vor face teste pentru depistarea eventualelor boli cu transmitere sexuală sau a altor contexte medicale.
Controlul ecografic se va face pentru depistarea vârstei gestaţionale, pentru stabilirea tipului de sarcină (unică sau multiplă), pentru verificarea ritmului cardiac al micuţului, pentru rata de creştere şi poziţionarea acestuia.
„Este important ca această investigație să fie făcută în trimestrul I pentru că prin măsurătorile efectuate la această ecografie va putea fi stabilită cu acuratețe vârsta sarcinii, ce reprezintă o informație extrem de importantă, mai ales pentru femeile ce au cicluri menstruale neregulate.
După săptămâna a șasea, embrionul face primele mișcări. În această etapă, este vorba de mișcări spontane ale întregului corp, urmând ca mai târziu să apară și alte mișcări:
– ale membrelor (la aproximativ 8 săptămâni);
– ale degetelor (la aproximativ 10 săptămâni);
– mișcări coordonate: căscat, întindere, sughiț, supt, înghițit, apucat (11 – 12 săptămâni).
Până la finalul primului trimestru, fătul are o întreagă serie de mișcări pe care deocamdată mama nu le poate simți. Aceste mișcări pot fi vizualizate cu ajutorul examinării ecografice, astfel mama se poate asigura de viabilitatea fătului înainte de a putea percepe ea însăși mișcările.” medic Doina Boruga
La finalul trimestrului I de sarcină, fătul este complet format chiar dacă are dimensiuni foarte mici şi cântăreşte în jur de 30 grame. El arată ca un omuleţ în miniatură care are aproximativ toate organele şi sistemele anatomice formate. Primele mişcări ale fătului este posibil să aibă loc înainte de săptămâna 12, însă mama nu are cum să le simtă datorită dimensiunilor foarte mici. Astfel, în trimestrul I de sarcină, mama nu va simţi mişcările fătului. Sunt rare cazurile în care mama poate simţi începând încă din săptămâna 13 o uşoară fluturare în burtică, iar acest fenomen este posibil la mamele care nu sunt la prima sarcină.
Afecțiunile în timpul sarcinii pot avea, asemenea medicamentelor, efect embriotoxic sau teratogen. Cel mai frecvent întâlnite sunt infecțiile din cadrul complexului TORCH (Toxoplasma, Oreion, Rubeola, Citomegalovirus, Herpes Virus) pentru care se face screening în cursul primului trimestru, varicela, infecția cu virus Hepatitic B și infecția cu Streptococ betaHemolitic de grup B., conform babycenter.co.uk, medicinenet.com.
Mişcările bebeluşului în trimestrul II
Trimestrul II de sarcină este încadrat între săptămânile 13 – 28, iar viaţa intrauterină devine foarte activă, fătul bucurându-se de o etapă importantă de dezvoltare. Cel mic va creşte şi se va înzdrăveni în săptămâna a 14-a, gâtul este mult mai bine definit, rinichii deja produc urina care se elimină în lichidul amniotic, iar sexul devine vizibil. Impulsurile nervoase permit muşchilor faciali să facă grimase, începe suptul degetului. Începând cu săptămâna a 15-a, picioruşele sunt mai lungi, articulaţiile sunt mult mai mobile şi micuţul începe să fie jucăuş, prima lui jucărie fiind cordonul ombilical, astfel că mama are mari şanse ca din săptămâna 16 să simtă din ce în ce mai bine mişcările celui mic. Sunt mame pentru care această săptămână este cea în care simt prima mişcare, asemeni unui fluturat uşor. Din săptămâna a 17-a, încep să se formeze depozitele de grăsime, scheletul începe să se întărească, astfel că cel mic creşte şi devine mai puternic. Mama va simţi tot mai clar mişcările copilului, ajungând ca în săptămâna 22 când mişcările sunt mult mai ferme să simtă din ce în ce mai des joaca celui mic.
Spre finalul trimestrului II, bebeluşul începe să doarmă, să răspundă la stimuli, să reacţioneze la zgomote, muzică, recunoaşte vocea mamei, cântăreşte în jur de 870 grame şi are o lungime de 36 cm. Deoarece în săptămâna 28 bebelușul este şi foarte activ şi mult mai mare, mama îi va simţi din plin mişcările zilnice, unele dintre acestea fiind extrem de puternice, semn că cel mic se dezvoltă normal., conform medicinenet.com, babycenter.co.uk.
„În trimestrul II, se fac teste specifice pentru posibil risc de malformații fetale. Dacă la unul dintre aceste teste apar modificări în sensul unui risc crescut pentru malformații fetale, următorul pas este efectuarea amniocentezei (între săptămânile 16 – 22 de sarcină) în cadrul căreia se va efectua analiza cromozomilor fetali.
Tot în trimestrul II, la gravidele cu incompatibilitate în sistem Rh, se va recomanda depistarea anticorpilor antiRh (în săptămâna 28), analiză ce va fi repetată în trimestrul III.” medic Doina Boruga
Mişcările bebeluşului în trimestrul III
Trimestrul III se încadrează între săptămâna 29 – 40/42. Fătul deja cântăreşte în jur de 800 – 1000 grame şi are o lungime de 38 cm. Cu fiecare săptămână parcursă, se va dezvolta şi mai mult ajungând ca în momentul naşterii să aibă o greutate de aproximativ 3600 grame şi o lungime de 52 cm. Acestea sunt date generale, fiecare bebeluş având particularităţile lui, aşa cum fiecare femeie însărcinată va resimţi altfel activitatea micuţului din burtică.
Săptămâna 29 a sarcinii vine cu o creştere semnificativă în greutate, cel mic ajungând să cântărească în jur de 1300 grame şi având capacitatea de a-şi roti capul dintr-o parte în alta. Mama va resimţi foarte clar mişcările, putând chiar să creioneze programul celui mic. O mămică va şti când doarme puiul ei din burtică, când se trezeşte, când sughite sau când tresare. Mişcările sunt foarte puternice şi fiecare bebeluş îşi stabileşte un program, astfel că este foarte greu de urmărit o succesiune prestabilită. Mama va şti când fătul este bine, iar dacă vrea să se convingă sau are vreo temere, poate face un zgomot puternic la care cel mic va reacţiona.
În săptămâna 30, unghiile de la mâini sunt complet crescute, iar micuţul continuă să crească, devenind tot mai activ şi atent la luminile puternice.
În săptămâna 32, bebelușul începe să coboare până aproape de pelvis în poziţia cu căpuşorul în jos, poziţie păstrată până la momentul naşterii. Are o greutate de 1700 grame, fapt ce îi limitează spaţiul de mişcare.
În săptămâna 35, bebeluşul cântăreşte 2500 grame şi are o lungime de 45 cm, iar mişcările sunt mai limitate, deoarece spaţiul din burtica mamei nu mai este atât de generoase. Mama va simţi mişcările celui mic după programul pe care acesta şi l-a stabilit.
Până în săptămâna 40 când cel mic ajunge la o greutate de 3400 – 3600 grame, spaţiul din uter devine tot mai mic, iar mişcările sunt tot mai greoaie. Mama trebuie să simtă mişcările bebeluşului chiar dacă mult mai lente. La această vârstă, bebeluşul trebuie să mişte cel puţin o dată la patru ore.
Când se naște, bebelușul are încă un cortex cerebral primitiv care urmează să se dezvolte și să se maturizeze în primii ani de viață sub influența factorilor de mediu., conform babycenter.co.uk, medicinenet.com.
Concluzii
Pe toată perioada sarcinii, mama stabileşte cea mai solidă legătură cu puiul ei. Ea simte cum creşte bebeluşul, îi simte mişcările, va începe să cunoască la ce tresare, ce îi place şi ce nu, îi va recunoaşte programul de somn, va şti când sughite sau când se joacă.
Începând încă din săptămâna 13, este posibil ca o mamă aflată la o a doua sarcină să sesizeze deja prima lovitură a celui mic. Cum cel mic se dezvoltă cu fiecare săptămână parcursă şi cum sistemul nervos permite o mobilitate din ce în ce mai bună, mama va resimţi cât de activ şi jucăuş devine puiul ei.
Orice lipsă a mişcărilor sau o pauză mai mare de patru ore între mişcări spre finalul sarcinii impune un control medical. Lipsa activităţii celui mic poate semnala probleme care trebuie descoperite cât mai rapid.
„Pentru o sarcină normală, după trimestrul I, consultațiile la medical obstetrician și ecografia se vor efectua la interval de o lună – până la vârsta gestațională de 28 – 32 săptămâni, apoi la două săptămâni între săptămânile de sarcină 32 – 36 și săptămânal în ultima lună de sarcină (săptămânile 36 – 40).
Alcoolul și fumatul sunt dăunătoare dezvoltării bebelușului; la fel orice boală infecțioasă contractată în timpul sarcinii, orice expunere la noxe chimice diverse, lovituri puternice în zona abdomenului sau eforturi fizice foarte mari. Mămicile trebuie să înțeleagă că sunt responsabile încă de pe acum de starea viitoare de sănătate a copilului lor, de aceea trebuie să meargă de la începutul sarcinii la controale periodice la specialistul obstetrician pentru a se monitoriza, a face analizele necesare și a primi tratamentul de susținere vitaminic, profilactic și, eventual, terapeutic corect.
Gravidele care au profesii sau locuri de muncă grele cu eforturi fizice mari, expunere la noxe chimice/biochimice pot beneficia de concediu medical sau concediu de risc maternal.” doctor Doaina Boruga
Resurse despre „Mişcările bebeluşului”
Pentru mai multe detalii despre acest subiect, vă rugăm să consultaţi medicul dumneavoastră sau să contactaţi dr. Boruga Doina.
dr. Boruga Doina, specialist în expertiză medicală a capacității de muncă.
novastarmed@gmail.com