fbpx

Acomodarea cu nou-născutul

SUMAR:

  • Primele zile cu nou – născutul
  • Acomodarea cu nou – născutul – la ce să te aștepți
  • Somnul tău și al nou – născutului
  • Alimentația ta și a nou – născutului
  • După cât timp e bine să primești vizite
  • Concluzii
  • Resurse despre „Acomodarea cu nou – născutul”

Primele zile cu nou – născutul

Prima zi a vieții copilului tău este palpitantă și obositoare pentru amândoi, mai ales din momentul nașterii. Prima ta zi cu bebelușul tău va fi incitantă și emoționantă, însă în jurul vostru vor fi doctorii și asistentele medicale care îl vor examina pentru a se asigura că nou-născutul este sănătos, și te vor ajuta cu sfaturi pentru îngrijirea celui mic. De îndată ce copilul se va naște, medicul va aspira gura și nasul pentru a îndepărta mucusul și lichidul amniotic, iar nou-născutul ar trebui să înceapă să respire singur. Medicul va fixa și tăia cordonul ombilical înainte de a determina scorul Apgar al copilului care se bazează pe ritmul cardiac, culoarea, activitatea și tonusul muscular și respirația la un minut și la cinci minute după naștere. După ce au fost efectuate toate procedurile spitalicești, veți petrece o perioadă de timp învățând cum să aveți grijă de nou-născutul vostru. Probabil veți fi ajutate de către o asistentă medicală pentru prima baie și pentru schimbarea scutecului prima dată în momentul eliminării primului scaun numit meconiu. Veți învăța să țineți bebelușul și cum să îngrijiți zona din jurul cordonului ombilical.

Bebelușii încep să dea semne că doresc să se hrănească imediat după naștere și de obicei se atașează și sug câteva minute după naștere. Dacă acest lucru nu este posibil imediat după naștere, alăptați de îndată ce vă este adus nou-născutul. Primul lapte pe care îl faceți este denumit „colostru”. Este laptele ideal pentru bebelușul tău. În mod normal, se produce o cantitate mică. Veți putea fi ajutată de o asistentă pentru o atașare corectă a nou-născutului la sân. Primele zile de viață vor trece repede în spital și toate vi se vor părea ușor de realizat. În ziua plecării, vă veți simți copleșită de emoții întrucât vă veți da seama că de acum veți fi pe cont propriu. Nu vă panicați!

Deși primele zile acasă cu un nou-născut sunt unice și speciale, experiența nu este întotdeauna cea la care vă așteptați. După 9 luni de așteptare, aveți în sfârșit copilul în brațe. Cu toate acestea, îndoielile vă invadează mintea. Sunteți depășite de un fel de frică de schimbările care vor veni. Cel mai bun lucru pe care îl puteți face în primele zile de viață ale nou-născutului acasă este să vă mențineți calmul și să vă bucurați de aceste momente care sunt unice și speciale.

În ciuda a ceea ce ați auzit despre nou-născuți care nu fac decât să doarmă și să mănânce, această primă etapă a maternității nu este atât de simplă; trebuie să satisfaceți nevoile de bază ale copilului vostru, în timp ce vă simțiți complet epuizați și aveți dureri fizice. Soluția este să nu vă închideți în voi, ci mai degrabă să cereți ajutor și să profitați de momentele în care copilul doarme pentru a vă odihni.

Primele zile acasă cu nou-născutul tind să fie extrem de deranjante pentru întreaga familie, deoarece toată lumea din casă va trebui să se adapteze la o nouă rutină. Cu toate acestea, vă sfătuim să vă confruntați cu această situație cu mult calm și fără frică. Nu uitați că fiecare mămică dispune de cele mai importante instrumente pentru a avea grijă de nou-născut, și anume: instinctul și afecțiunea.

Acomodarea cu nou-născutul – la ce să te aștepți

Viața de mămică nu este ușoară, dar sigur este cea mai frumoasă. Nu mereu veți reuși să vă bucurați de aceste momente așa cum trebuie, dar sigur veți învăța să vă acomodați noului stil de viață și nevoilor nou-născutului. Nu ezitați să cereți ajutorul atunci când simțiți că aveți nevoie. Viața cu un nou-născut este un nou început și poate însemna nu doar gângureli și drăgălășenii, ci și un șir lungi de nopți nedormite, urlete și neputințe. Pe lângă aceste schimbări exterioare, multe schimbări se produc și în interiorul vostru. De aceea, este important să  vă implicați și partenerul în îngrijirea nou-născutului.

Iată câteva etape ale acomodării cu nou-născutul:

  • Hrănirea bebelușului.

Nou-născuții au stomacul foarte mic, ceea ce înseamnă că se hrănesc în cantități foarte mici și foarte frecvent. Mulți nou-născuți vor cere să fie hrăniți la fiecare două până la trei ore, fie prin alăptare, fie prin biberon. Alții ar putea cere mai des lăptic. Va fi foarte ușor să-ți dai seama dacă îi este foame, deoarece va începe cu gemete mici care se vor transforma în plâns cu voce tare. Există și alte semne, cum ar fi: bebelușul va suge mâinile, va mișca gura ca și cum ar fi alăptat și va întoarce capul în direcția pieptului tău.

  • Sughite, se îneacă sau varsă – ce este normal?

Mulți copii se îneacă destul de des. Pot fi ajutați prin bătăi gentile cu podul palmei pe spate pentru a eructa sau a se opri din tușit. Important este să îi evaluezi compotamentul din timpul hrănirii și după hrănire. Nu vă îngrijorați dacă nou-născutul regurgitează; acest lucru este normal și nu este deranjant pentru cel mic. De asemenea, nu vă fie frică atunci când micuțul regurgitează sau scuipă lapte în timp ce se hrănește sau la puțin timp după aceea. Dacă nou-născutul varsă excesiv, își arcuiește spatele în timp ce plânge, mai ales noaptea, atunci ar trebui să luați în considerare posibilitatea ca el să aibă reflux gastro-esofagian Refluxul este comun la nou-născuți și se îmbunătățește atunci când copilul obține controlul asupra mușchilor capului. Se recomandă ca bebelușul să doarmă pe un plan înclinat, la 45 de grade pe o parte (la cei cu reflux).

  • Să vorbim despre scutece.

În funcție de starea în care se află un scutec, poate provoca disconfort copilului sau chiar erupții cutanate. Dacă bebelușul bea laptele matern, atunci poate urina cel puțin de cinci ori pe zi. Dacă hrăniți bebelușul cu formula de bebeluș, el urinează mai des, umezind probabil zece scutece pe zi.

Nou-născuții care sunt alăptați tind să aibă mai multe scaune decât copiii care sunt hrăniți cu formulă, datorită faptului că formula pentru bebeluși necesită mai mult timp pentru digerare. Prin urmare, ar trebui să urmăriți cât de des copilul are scaun și să discutați cu medicul pediatru despre acest aspect.

  • Ce ar trebui să fac când bebelușul meu plânge?

Faptul este că bebelușul tău va plânge este o realitate inevitabilă și neprevăzută, deoarece este singura sa metodă de a-și exprima disconfortul față de nevoile nesatisfăcute. Veți observa că în timpul primelor sale zile acasă, bebelușul va fi mai calm și va petrece mai mult timp dormind.

Cu toate acestea, câteva săptămâni mai târziu, bebelușul va ajunge la un punct când va plânge în medie aproximativ 2 ore pe zi. Vestea bună este că în timp veți începe să identificați motivul din cauza căruia bebelușul plânge.

Dar dacă sunteți mamă pentru prima dată, puteți începe prin a verifica dacă plânsul bebelușului se datorează necesității unei schimbări a scutecului sau dacă este obosit. Dacă niciunul dintre aceste motive nu sunt identificate, atunci bebelușul poate plânge din cauza expunerii la prea multă stimulare.

  • Problema controversată a somnului unui nou-născut.

În primele câteva zile de viață, nou-născutul nu va dormi pentru perioade lungi de timp deoarece se va trezi adesea pentru a fi hrănit. Cu toate acestea, nou-născutul se va odihni între 12 – 16 ore pe zi.  Căruciorul, leagănul, marsupiul pentru copii și brațele tale pot fi locurile în care nou-născuții dorm cel mai bine. Majoritatea copiilor se simt mai confortabili și mai protejați atunci când se află în spații „mici” care simulează uterul mamei.

  • Ora de baie.

Probabil ați fost sfătuită să scoateți prima baie a bebelușului până când cordonul ombilical cade. Puteți să vă spălați bebelușul în primele zile acasă cu o baie ușoară, evitând să udați zona cordonului omblical. Ultima parte pe care ar trebui să o spălați este zona de scutec, aplicând o cremă care ajută în evitarea oricărei erupții cutanate sau iritații (dermatite).

  • Schimbări în corpul tău.

Corpul tău va trece prin schimbări majore după ce vei naște. Cu sosirea copilului tău, vei începe să produci lapte. Dar, mai întâi, corpul va produce un lichid numit colostru care este plin de anticorpi și are o culoare mai gălbuie decât laptele matern. Când sânii încep să producă lapte, probabil veți simți că sunt plini, fermi și grei. Alăptarea nu înseamnă doar hrănirea copilului. Aceasta înseamnă conectarea într-un mod unic cu această viață care a ieșit din pântecele vostru. La fel, atunci când vine vorba de alăptare în primele zile după sosirea bebelușului, pot apărea unele dificultăți. Deși ar putea fi o provocare, ar trebui să vă asigurați că gurița bebelușului se fixează corect pe ambii sâni (pe mamelon). Pentru a vă ușura începutul alăptării, puteți aplica cremă lanolină la nivelul sânilor pentru a hidrata pielea și pentru a evita eventualele răni.

Somnul tău și al nou-născutului

Nou-născuții ar trebui să aibă 12 – 16 h de somn pe o perioada de 24 h. Nou-născuții se trezesc la fiecare două ore să mănânce, iar cei alăptați se pot trezi și mai des. Din păcate, nu există un program stabilit la început și mulți nou-născuți confundă zilele și nopțile – ei cred că ar trebui să fie treji noaptea și să doarmă în timpul zilei.

Nou-născuții care dorm pentru mai multe ore trebuie să fie treziți pentru a se hrăni. Treziți-vă bebelușul la fiecare 3 – 4 ore să mănânce până când are un câștig bun în greutate. După aceea, este bine să lăsați copilul să doarmă mai mult timp pe timp de noapte.

Primele luni de viață ale unui copil pot fi cele mai grele pentru părinți, care ar putea să stea destul de multe ore fără a dormi. Fiecare copil are o rutină de somn diferită. Unii încep să doarmă destul de multe ore noaptea, iar alții se pot trezi des încă de la început.

Este posibil să dureze câteva săptămâni pentru ca creierul bebelușului să cunoască diferența dintre noapte și zi. Din păcate, nu există trucuri pentru a accelera acest lucru, dar ajută menținerea liniștitei și calmă a lucrurilor în timpul hrănirii la mijlocul nopții și a modificărilor scutecului. Încercați să păstrați lumina scăzută și să rezistați în fața nevoii de a vă juca sau să discutați cu nou-născutul. Acest lucru va ajuta în înțelegerea că timpul de noapte este pentru somn. Dacă este posibil, lăsați copilul să adoarmă în pat noaptea, astfel înât să învețe că este locul pentru somn.

Nu încercați să vă mențineți copilul treaz în timpul zilei în speranța că va dormi mai bine noaptea. Copiii prea obosiți au adesea mai multe probleme de somn pe timp de noapte decât cei care au dormit suficient în timpul zilei.

Ca părinte, este posibil să vi se pară că o noapte de somn liniștită este undeva departe. Iar acest lucru poate duce la oboseală excesivă. De aceea, este necesar să urmați câteva sfaturi pentru a putea recupera o parte din somnul de odinioară:

  • Prindeți un pui de somn: Mamele nu ar trebui să încerce să fie mai productive în timpul momentelor de somn ale copilului. Un pui de somn de 20 – 30 de minute vă va reîmprospăta fără a provoca inerție de somn. Dar nu dormiți mai târziu de 14 sau 15, deoarece acest lucru poate interfera cu ora de culcare. În cazul în care copilul nu se află într-un program de somn obișnuit, profitați de ajutor dacă îl aveți, și odihniți-vă puțin.
  • Hrănirea nou-născutului în timpul nopții: dacă bebelușul nu este alăptat, atunci puteți ruga partenerul sau oricine este lângă voi să vă ajute să hrănească noaptea bebelușul pentru ca să vă puteți odihni.
  • Evitați să aprindeți orice sursă de lumină dacă bebelușul scâncește – încercați să îl liniștiți și să îl readormiți stând lângă el.

Dacă ești la prima experiență de părinte, vrei să faci ce e mai bun pentru copil. Dar mportant este să aveți grijă șide propria sănătate și să încercați să vă odihniți cât mai mult. Deci, ce trebuie să facă un părinte epuizat? Există o afirmație obișnuită potrivit căreia mamele și tații trebuie să „doarmă când bebelușul lor doarme”. Dacă sunteți acasă și bebelușul doarme, întinde-te! Ar putea fi greu să ignori chiuveta plină de vase sau coșuri de rufe murdare, dar trebuie să acordați prioritate somnului.

Alimentația ta și a nou-născutului

Știți că laptele matern este cel mai bun aliment pentru bebelușul vostru, dar cum rămâne cu alimentația voastră în timpul alăptării? Nu aveți nevoie de o dietă specială în timpul alăptării, dar ceea ce mâncați trebuie să fie echilibrat din punct de vedere nutrițional. Aceasta înseamnă o mulțime de fructe și legume, precum și cereale integrale, cum ar fi ovăzul, orezul brun, cerealele și pâinea etichetată integrală.

Aveți nevoie și de proteine slabe – pui, ouă, linte, pește și carne de vită – și grăsimi sănătoase, găsite în ulei de măsline, nuci, semințe, avocado. De asemenea, trebuie să vă asigurați că aveți suficientă cantitate de calciu, deoarece aceasta este epuizată la alăptare. Concentrați-vă pe alegerea sănătoasă a alimentelor pentru a ajuta producția de lapte.

Anumite alimente sau băuturi din dieta voastră ar putea determina copilul să devină iritabil sau să aibă o reacție alergică. Dacă bebelușul devine agitat sau dezvoltă o erupție cutanată, diaree sau congestie la scurt timp după alăptare, consultați medicul copilului. Dacă bănuiți că ceva din dieta voastră ar putea afecta bebelușul, evitați mâncarea sau băutura respectivă timp de până la o săptămână pentru a vedea dacă aceasta are o influență asupra comportamentului copilului. Luați în considerare eliminarea alimentelor obținute din lapte de vacă, arahide, soia, grâu, ouă sau porumb.

Limitați consumul de cafeină, ceai sau coca cola.

După cât timp este bine să primești vizite

Încercați să păstrați prima zi acasă simplă. Contactați prietenii apropiați și membrii familiei și rugați-i să transmită veștile altor prieteni și rude. Acest lucru vă va permite să vă petreceți mai mult timp cu nou-născutul.

Este bine ca cei dragi să se întâlnească cu bebelușul în prima zi. Bunicii sau frații pot să vadă cel mai nou membru al familiei și să înceapă să se implice imediat. Dar evitați o paradă de vizitatori în cameră pentru a menține prima zi a copilului liniștită. Părinții și bebelușul au nevoie de multă odihnă și timp liniștit pentru acomodare.

Este înțelept să limitați vizitatorii în primele câteva săptămâni pentru a vă proteja copilul de infecții. Ori de câte ori vin vizitatorii, asigurați-vă că nu sunt bolnavi și rugați-i să se spele pe mâini înainte de a atinge copilul.

Concluzii

A avea un copil este o experiență care schimbă viața. Nu fiți surprinse să aflați că treceți printr-o gamă largă de sentimente. Puteți simți totul: de la ușurare până la îngrijorare față de anxietate, până la bucuria pură. Sentimentele tale se pot schimba brusc și imprevizibil. Există șanse mari să fiți epuizați și ambii părinți pot începe să simtă efectele privării de somn.

Fiecare părinte reacționează diferit. Unele mame „uită” dificultățile de îndată ce au prins o privire asupra nou-născuților lor. Unele simt niveluri ridicate de energie determinate de entuziasmul de a avea copilul. Cu toate acestea, altele se simt triste și pot avea baby blues sau depresie postpartum.

Un medic, o asistentă medicală sau un consilier îi poate ajuta pe părinți să înțeleagă emoțiile după sosirea copilului.

Resurse despre „Acomodarea cu nou-născutul”

  1. pregnancybirthbaby.org.au
  2. kidspot.com.au
  3. youaremom.com
  4. medela.com
  5. stanfordchildrens.org
  6. sleep.org
  7. ncbi.nlm.nih.gov
  8. mayoclinic.org
  9. healthychildren.org
  10. babycenter.com
  11. bounty.com
  12. verywellfamily.com
  13. parents.com
  14. parent24.com
  15. pregnancybirthbaby.org.au
  16. https://kidshealth.org/en/parents/first-day.html
  17. thebump.com

Pentru mai multe detalii despre acest subiect, vă rugăm să consultaţi medicul dumneavoastră sau să contactaţi medic dentist Oana Soare.

Medic dentist Oana Soare

oana.pojereanu@yahoo.com

Soare Doctor Oana

Soare Doctor Oana

Distribuie

Facebook
WhatsApp
Email

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Distribuie