fbpx

Ce cărți poți citi despre sarcină, naștere și viaţa cu un bebeluş?

SUMAR:

 • Ce cărți poți citi despre sarcină
 • Ce cărți poți citi despre naștere
 • Ce cărți poți citi despre bebeluş
 • Ce cărți poți citi despre ce se întâmplă cu tine ca proaspătă mămică
 • Ce cărți puteţi citi ca proaspeţi părinţi
 • Concluzii
 • Resurse despre „Ce cărți poți citi despre sarcină, naștere și bebeluş?”

Ce cărți poți citi despre sarcină

Săptămânile înainte de naștere sunt pline de anticipare. Găsirea unor cărți bune despre sarcină poate fi reconfortantă pentru viitoarea mămică. Este un moment interesant, dar înspăimântător pentru care este normal să îți faci griji. Milioane de alți părinți se simt la fel. Unii dintre ei au pus chiar acele încercări și bucurii în cărți bune, inclusiv în romane minunate, care se dovedesc de ajutor individual. Iată câteva cărți care te vor ajuta să înțelegi această perioadă cu toate transformările pe care le aduce atât la nivelul psihicului tău, cât și la nivelul fizicului :

 • „La ce să te aștepți când ești însărcinată” Ed.5 – Heidi Murkoff – este considerată a fi „Biblia” femeilor însărcinate. În această carte, vei afla informațiile pe care trebuie să le știi de la concepție și până la naștere, informații cu privire la stilul de viață al viitorilor părinți, alegerea unui medic, sexul în sarcină etc. Prin cuvinte alese, se explică evoluția concepției și a sarcinii, sfaturi practice, sugestii, noutățile cu privire la medicamentația din timpul sarcinii. Nici tatăl nu este uitat, această carte fiind utilă și pentru el.
 • „Noul Regulament de Sarcină”, de către Adrienne L. Simone MD, Jaqueline Worth MD și Danielle Claro – este o carte liniștitoare, medicală și actualizată. Spre deosebire de subiectele uzuale, regăsim aici și subiecte precum scrierea unui plan de naștere, autoîngrijire și navigarea către așa-numitul „trimestru al patrulea”.
 • „Cel mai simpatic ghid de sarcină”, de Vicki Iovine – o carte scrisă cu umor și realism în care sunt expuse detalii cu privire la această perioadă. Veți fi suprinse de nonșalanța cu care sunt expuse informații care sunt trecute cu vedere de cadrele medicale.
 • „Sarcina ta. Săptămână cu săptămână.”, Glade B. Curtis, Judith Schuler – este un ghid de sarcină care expune ce se întâmplă în fiecare săptămână, permițându-ți să urmărești evoluția din pântecul tău.
 • „Strong as a Mother: How to Stay Healthy, Happy, and (Most Importantly) Sane from Pregnancy to Parenthood” , de Kate Rope – este o carte în care se vorbește despre bunăstarea emoțională a femeii însărcinate și a noii mame. Veți regăsi subiecte precum anxietatea la începutul sarcinii, sentimentele de vinovăție și lupta împotriva schimbării corpului. Indiferent dacă sunteți predispusă la depresie postpartum sau anxietate sau pur și simplu sunteți o mamă care să recunoască importanța sănătății voastre emoționale, această carte trebuie citită.
 • „Ghidul unei sarcini sănătoase”, de Mayo Clinic, urmărește cele trei etape importante din viața unei mame – sarcină, naștere și nou – născut. Fiecare etapă este detaliată pe înțelesul oricărui cititor, fiind expuse evoluțiile mamei și ale copilului. 
 • „Jurnal de sarcină”, de Ligia Pop – cartea prezintă experiența personală a autoarei referitoare la sarcina naturală, având și ilustrații cu aceasta din timpul nașterii. Pe lângă tema nașterii, veți găsi și informații despre un stil de viață sănătos care trebuie urmat pe parcursul sarcinii.

Ce cărți poți citi despre naștere

Numărătoarea inversă începe și asta te neliniștește. Indiferent că nașterea va fi una naturală sau prin cezariană, emoțiile sunt la fel de mari, iar așteptarea devine din ce în ce mai grea. Pentru a-ți păstra calmul, liniștea și puțina răbdare pe care o mai ai, citește ceva care să te ajute! Iată recomandările noastre despre cărțile care au ca temă nașterea:

 • „Pregătirea pentru naștere”, de Pam England – este o carte despre procesul de autocunoaștere prin care o femeie trece în cele 9 luni de sarcină. De asemenea, conține tehnici prin care o mămică poate face față durerilor prenatale, stresului, fără a apela la medicamentație.
 • „Sarcina, nașterea și nou-născutul”, de Penny Simkin, April Bolding – este o carte despre întreaga perioadă pre și postanatală, având un capitol dedicat travaliului care te va ajuta să înțelegi întreg procesul, dar și posibilele probleme care pot apărea pe parcurs.
 • „Naște cu încredere”, de Rhea Dempsey – descrie beneficiile nașterii naturale pentru mame și pentru bebeluși, vă ajută să vă identificați propria atitudine față de durere (tipul de durere) și  pașii emoționali pe care îi puteți face pentru a vă ridica pragul de durere, dar și să vă decideți cu privire la cei mai buni medici care să vă ajute și să vă susțină pe parcursul travaliului.
 • „Enciclopedia de sarcină și naștere: un ghid complet de autoajutorare a nașterii active și a părinților timpurii, incluzând un A-Z al obstreticii moderne ”, de Janet Balaskas, Yehudi Gordon –  această carte va ajuta mamele însărcinate în fiecare etapă a sarcinii. Include secțiuni despre autoajutorare, referințe medicale cuprinzătoare și o mulțime de sfaturi practice. Există o secțiune la îndemână cu privire la diverse probleme de sănătate în timpul sarcinii și cum să te ocupi de ele.
 • „Noua naștere activă ”de Janet Balaskas – Cu această carte puteți învăța să dezvoltați toate resursele corpului pentru a trata experiența instinctivă a nașterii. Există beneficii uriașe în a avea o naștere activă și veți învăța totul despre cum să aveți această experiență prin lecturarea acestei cărți.
 • „Ghidul femeii gânditoare la o mai bună naștere”, de Henci Goer –  Această carte vă va oferi instrumentele și încrederea pentru a avea cea mai bună experiență posibilă de naștere. În această carte, veți regăsi informații cu privire la monitorizarea fetală electronică, nașterea vaginală după o naștere prin cezariană, epiziotomia, epidurală, membrane rupte, Doula sau însoțitorii la naștere etc.
 • „Ina May’s Guide to Childbirth”, de Ina May Gaskin – cartea împărtășește beneficiile și bucuriile nașterii naturale arătând femeilor cum să aibă încredere în înțelepciunea trupurilor lor pentru o experiență de naștere sănătoasă și împlinită. Cartea oferă mamei însărcinate informații exhaustive despre tot ce presupune nașterea, de la conexiunea foarte importantă între minte și organism, până la naștere fără intervenția tehnologică. Este un ghid complet pentru prevenirea operației cezariene.
 • „Nașterea fără frică ”, de Grantly Dick-Read – autorul elimină orice cauză posibilă a fricii și anxietății femeii în timpul sarcinii, nașterii și alăptării și o face cu inima și empatia copleșitoare.

Ce cărți poți citi despre bebeluș

Orice carte ai alege pentru bebeluș, fii sigură că acesta va fi încântat de lectura ta, trebuie doar să alegi momentul potrivit pentru a-l purta în lumea fascinantă a cărților. Pe măsură ce va crește, el va putea să destingă personajele/animalele sau orice alt lucru din cărțile citite de tine. Este util să înțelegem măsura în care citirea partajată a cărților este importantă pentru dezvoltarea creierului și a comportamentului. Cu fiecare pagină citită, stimulezi dezvoltarea cognitivă și ajuți la stabilirea unei iubiri a lecturii care va dura mult de-a lungul anilor copilăriei. Iată câteva cărți care te vor ajuta:

 • „Nou-născutul (0-3 luni): o carte cu un contrast ridicat” – dacă doriți să stimulați simțurile nou-născutului, gândiți-vă la un contrast ridicat. Cercetările indică faptul că un contrast ridicat, cum ar fi alb-negru, se înregistrează cel mai puternic în creierul unui copil și ajută nervul optic să crească. Citește-i cărți bebelușului cu imagini și grafică cu un contrast puternic!
 • „Sugari (4-6 luni): o carte tactilă” – Cărțile tactile care lasă copilul să se agite, să le apuce sunt soluția perfectă, cum ar fi Old Macdonald, O carte cu mâini-păpuși. Înclinați-vă spre cărți din vinil sau cârpă.
 • „6 până la 12 luni – o carte rimă”- aceste cărți distrează bebelușii, ajutându-i să învețe consoanele și vocalele, dar și diferite sunete, sporind impactul acestora asupra dezvoltării cognitive a copilului.
 • „Leo Loves Baby Time”, de Anna McQuinn – este o carte unde veți găsi cântecele și activități pe care le puteți face cu bebelușul.
 • „Is Your Mama a Liama”, de Deborah Guarino – Una dintre cele mai distractive cărți pentru citit, unde veți găsi rime încântătoare și artă frumoasă, chiar dacă vă întrebați cum de ar putea fi toate aceste animale prieteni.
 • „Goodnight Moon”, de Margaret Rise Brown – este o carte care captează perfect sentimentul unei case care se încălzește pe timp de noapte.
 • „8 Little Planets” , de Chris Ferrie – Desigur, bebelușii nu își pot aminti faptele ale acestei cărți despre sistemul nostru solar, dar uitându-se la fețele zâmbitoare ale tuturor corpurilor celeste, vor avea încă un moment bun.
 • Colecția „Bebe descoperă” – colecție de cărți care ajută la dezvoltarea limbajului pasiv al bebelușului, hrănindu-le curiozitatea și oferindu-le bucuria de a descoperi lucruri noi.
 • Cărțile Usborne sunt încântarea celor mici întrucât au diferite jocuri și activități care să le capteze atenția.

Ce cărți poți citi despre ce se întâmplă cu tine ca proaspătă mămică

Vrei să te pregătești emoțional pentru momentul în care îți vei ține beblușul în brațe? Vrei să vezi și dincolo de aparențe ce înseamnă viața de proapătă mămică? Îți punem la dispoziție câteva cărți interesante care te vor ajuta să înțelegi mai bine ce se întâmplă în jurul tău:

 • „Cat and Nat’s Mom Truths”, de Catherine Belknap, Natalie Telfer – cartea este un amestec de memorii, umor și sfaturi, în care autoarele spun povestiri despre stresul, vinovăția și bucuria de a fi mamă.
 • „This Is Motherhood”, de Jill Koziol, Liz Tenety – veți găsi informații despre maternitate în toată complexitatea ei. Aici veți regăsi îndrumări cu privire la perioada maternității care poate fi stresantă, dar foarte frumoasă. De asemenea, sunt abordate teme precum pregătirea pentru un început misterios, imprevizibil și frumos pentru noua ta viață ca mamă, descoperirea modului de a învăța și a iubi noul statut de mămică, cum să găsești suportul care este în jurul tău pentru că nu vrei să faci asta singură. Cartea are drept scop de a vă îndruma să vă definitivați propria modalitate de maternitate, fără a vă raporta la ce au făcut celelalte mame din jurul vostru.
 • „Mama și copilul. Ghid de creștere a copilului mic”, de AJR Waterstones – este îndrumătorul fiecări proaspete mămici în dezvoltarea și îngrijirea bebelușului. Aici, veți regăsi informații despre cum se hrănește, spală și înghijește bebelușul.
 • „Mama și Copilul” – de Emil Căpraru, Herta Căpraru – este ajutorul pentru proaspeții părinți, conținând sfaturi cu privire la alimentație, educație și îngrijire pentru toate etape de dezvoltare din viața copilului tău.

Ce cărți puteți citi ca proaspeți părinți

Aducerea unui copil în lume este un lucru interesant, palpitant, stresant. Există atât de multe acțiuni, gânduri de procesat, emoții de simțit și cărți de citit! Da, una dintre cele mai bune modalități de a vă pregăti pentru copil este citirea. De la învățarea despre schimbările prin care corpul mamei va trece și tactici despre cum să ridice cel mai bine un copil, la lecții pline de umor și inspirație despre părinți, în general, există tone de cărți care așteaptă să fie citite de proaspeții părinți. Așadar, uite cu ce vă puteți delecta în așteptarea bebelușului!

 • „Bebelușul meu înțelege tot”, de Aletha Solter – este considerată a fi o revoluție în lumea parentingului întrucât îndeamnă părinți să își asculte instinctul și să își iubească necondiționat copilul, să îl țină în brațe fără să se teamă că acesta va fi răsfățat și să accepte plânsul copilului ca fiind un mecanism de vindecare psihologică indiferent de vârstă.
 • „Mami, tati, mă auziți?”, de Jacques Salome – este o carte emoționată despre cum încearcă un copil să se familiarizeze cu lumea folosind bogăția limbajelor.
 • „Creierul copilului tău”, de Daniel J. Siegel and Tina Payne Bryson – este cartea pentru cultivarea dezvoltării intelectuale a creierului în toate etapele vieții. Cartea ne învață cum să gestionăm conflictele cu cei mici și cum să le transformăm într-o oportunitate de dezvoltare emoțională și intelectuală.
 • „Nu există părinte perfect”, de Isabelle Filliozat – cartea explică de ce uneori nu reușim să ne stăpânim emoțiile negative și ajungem să ne înfuriem, să strigăm sau să ne pedepsim copiii. Totodată, în carte sunt prezentate și soluții pentru a dobândi calmul și a fi părintele blând, chiar dacă uneori acest lucru este greu.
 • „Parenting necondiționat ”, de Monica  Losonti – cartea îndeamnă la o reflecție asupra tipului de relație pe care orice părinte dorește să o aibă cu al său copil, dar vorbește și despre ce priorități ai ca părinte și despre modalitățile prin care poți evita greșelile pe care părinții noștri le-au făcut în educația fiecăruia.
 • „Părinți liniștiți, copii fericiți”, de Laura Markham – este o carte despre cum poți crește copii responsabili, fericiți și capabili. Cartea se bazează pe ideea conectării emoționale cu copilul, această legătură fiind vitală. Cartea îi va ajuta pe părinți să își înțeleagă mai bine emoțiile și să devină empatici cu nevoile copiilor.
 • „Mitul copilului răsfățat”, de Alfie Kohn – Problema sugerată de autor nu este la copii, ci la reacția venită din cartierele „tradiționaliste” care doresc ca cei mici să fie conformi și sub control parental.
 • „The Baby Owner’s Manual: Operating Instructions, Trouble-Shooting Tips, and Advice on First-Year Maintenance (Owner’s and Instruction Manual)”, de  Louis Borgenicht M.D. și Joe Borgenicht – Un copil este la fel ca un computer, nu? Există instrucțiuni de urmat, sfaturi de încercat atunci când apar probleme și sarcini de întreținere. Acestea fiind spuse, cei doi autori au scris această carte amuzantă și eficientă care poate servi ca manual literal al proprietarului pentru oricine și toată lumea care se pregătește să aibă un copil. Fiind complet cu instrucțiuni și sfaturi, acesta este un mare cadou pentru proaspeții părinți.
 • „The Sh!t No One Tells You: A Guide to Surviving Your Baby’s First Year”, de Dawn Dais – Bebelușii sunt legături de bucurie, dar sunt și acești oameni mici care pot face atât de mult. Cartea oferă sfaturi și anecdote pentru a oferi încurajarea necesară pentru a supraviețui primului an al părinților. Nu este frumos, nu este perfect, dar merită tot efortul pentru acea mică persoană adorabilă.

Concluzii

Pentru proaspeții părinți, a avea un copil este obositor, confuz și haotic. Cărțile bune de parenting pot fi cheia navigării în această lume nouă și minunată. De la sfaturi valoroase la tot ceea ce presupune sarcina și nașterea – aceste cărți reprezintă modalitatea perfectă de a râde și de a învăța lucruri noi! Consultați lista noastră de cărți!

Resurse despre „Ce cărți poți citi despre sarcină, naștere și bebeluş?”

 1. odoras.md
 2. realsimple.com
 3. carturesti.ro
 4. printesaurbana.ro
 5. suntpitic.ro
 6. bebelibrarie.ro
 7. .crestemsicalatorim.com
 8. todaysparent.com
 9. verywellfamily.com
 10. thebump.com
 11. bellybelly.com.au
 12. electricliterature.com
 13. theguardian.com
 14. mother.ly
 15. mother.ly
 16. mother.ly
 17. theconversation.com
 18. independent.co.uk
 19. goodhousekeeping.com
 20. mydomaine.com
 21. bestproducts.com
 22. bookbub.com
 23. bookauthority.org
 24. moms.com
 25. librex.ro
 26. minicalatorii.ro
 27. clubulbebelusilor.ro

Pentru mai multe detalii despre subiect, vă rugăm să consultaţi medicul dumneavoastră sau să contactaţi pe doctor Gabriela Albu.

Doctor Gabriela Albu

cmiberceni@gmail.com

Dr. Albu Gabriela

Dr. Albu Gabriela

Doctor medicină de familie, homeopat și specializat în ecografii. cmiberceni@gmail.com

Distribuie

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Share on facebook
Distribuie