fbpx

Afecțiuni în sarcină

Sumar:

  • Stresul și furia
  • Alimentația și stilul de viață
  • Afecțiuni în trimestrul I
  • Afecțiuni în trimestrul II
  • Afecțiuni în trimestrul III
  • Concluzii
  • Resurse despre „Afecțiuni în sarcină”

Putem asocia perioadei sarcină multe cuvinte: kilograme în plus, dureri de spate și de picioare, grețuri, amețeli, oboseală etc. Și nimic nu ne sperie, deoarece suntem conștienți că toate acestea implică perioada celor 40 de săptămâni de formare a noii ființe atât de mult dorite și așteptate. Dar atunci când asociem acestei perioade termenul „afecțiuni”, parcă liniștea dispare, iar așteptarea este presărată cu temeri. Acuratețea informațiilor dobândite, cunoașterea a ceea ce putem face pentru a le preveni, precum și recomandarea permanentă a medicului specialist ne pot ajuta însă să ajungem cu bine la sfârșitul sarcinii în ciuda afecțiunilor are pot apărea.

Stresul și furia

În mod indubitabil, stresul face parte din viața omului modern. Cele 40 de săptămâni de sarcină implică un cumul de schimbări. Dat fiind faptul că perioada de graviditate este limitată în timp atât pentru adaptarea organismului viitoarei mame la noile schimbări, cât și pentru dezvoltarea fătului, noutățile continuă să apară atât la nivel fizic, cât și la nivel psihic.

De la stările de vomă, grețuri, amețeli, dureri de spate și de picioare, vergeturi, pâna la kilogramele acumulate, femeia poate fi copleșită de întreaga situație. Nimic nu mai este ca înainte, ea nu mai este ca înainte, chiar relația dintre parteneri suferă modificări. În acestă perioadă, femeia este mult mai sensibilă, se simte neînțeleasă de persoanele din jurul său. În aceste situații, un rol esențial îl are partenerul de viață al cărui sprijin moral trebuie să o ajute să-și păstreze încrederea în sine.

O anumită doză de preocupare suplimentară pentru schimbările care au loc în această perioadă este normal să existe, dar atunci când stresul depășește limita, acesta poate dăuna viitorei mămici prin instalarea altor simptome de care ea s-ar putea lipsi: dureri de cap, lipsa unui somn de calitate sau lipsa poftei de mâncare.

În timpul sarcinii, femeia suferă o serie de schimbări, unele fiind resimțite mai intens, altele mai puțin intens. Uneori, aceste schimbări pot afecta și sistemul cardiovascular, fapt ce poate duce la instalarea hipertensiunii arteriale sau la apariția unor tulburări de ritm cardiac. Stresul, dacă continuă să apese, metaforic vorbind, pe umerii femeii însărcinate, poate fi un factor suplimentar în în instalarea acestor afecțiuni. Stresul nu dăunează doar mamei, ci poate fi un pericol și pentru bebeluș. Poate apărea o naștere prematură sau micuțul se poate naște cu o greutate sub medie. Iar copii născuți prematur sunt mai predispuși la probleme de sănătate din cauza faptului că nu sunt pregătiți din punct de vedere fizic să intre în contact cu noua lume.

Având în vedere repercusiunile stresului, viitoarea mămică trebuie să facă tot posibilul pentru a îndepărta factorii de risc. Iar acest lucru nu se poate realiza fără ajutorul familiei sau al apropiaților. De asemenea, pentru o stare de liniște, femeia are nevoie de siguranța pe care doar un medic specialist i-o poate da că totul decurge bine, iar acolo unde sunt probleme, se intervine cu profesionalism. Medicul ginecolog care urmărește sarcina trebuie să fie ales după criteriul profesionalismului, dar și după dispoziția de a răspunde întrebărilor/temerilor gravidei.

O consecință a stresului poate fi și furia care apare și pe motiv că văzându-se transformată, gravida nu poate face nimic altceva decât să aștepte derularea normală a evenimentelor., conform marchofdimes.org.

„Stresul trebuie bine gestionat în această perioadă. În caz contrar, poate avea efecte negative atât asupra stării de sănătate a viitoarei mame, cât și asupra bunei dezvoltări a fătului.” Farmacist Raluca Catana

Alimentația și stilul de viață

Un stil de viață sănătos și o alimentație sănătoasă este de dorit în orice context, la orice vârstă indiferent de sex, statut sau bagaj genetic. Și asta deoarece ambele reprezintă un scut în calea diverselor afecțiuni care pot apărea, de la cele mai simple până la cele mai complicate. Acest lucru își dovedește veridicitatea cu atât mai mult cu cât ne referim la o femeie însărcinată. Ținând cont că tot ceea ce consumă mama va ajunge la făt, responsabilitatea este colosală. Dacă înainte de a rămâne însărcinată, îți permiteai un pahar de vin, cafea, mâncare fastfood, odată ce în pântecele tău se dezvoltă o nouă ființă, renunțarea la multe așa-numitele plăceri, nocive însă, devine indispensabilă.

Astfel, alcoolul va trece din sângele mamei în sângele bebelușului producând daune celulelor fătului, cele mai vizate sunt celulele creierului și ale măduvei spinării. Nașterea prematură și o greutate sub medie sunt alte două cauze ale consumului de alcool în dreptul mamei cu efecte asupra bebelușului. FASD (cdc.gov) descrie efectele alcoolui asupra fătului care pot consta în probleme mintale și de comportament pentru toată viața.

Nimic nu este mai important decât sănătatea copilului viitorilor părinți, motiv pentru care nu trebuie lăsată în seama mamei toată responsabilitatea, chiar dacă ea este purtătoarea sarcinii. Întreaga familie trebuie să adopte un stil de viață sănătos prin renunțarea la fumat, alimente gătite în mod nesănătos (prăjeli, prea multe grăsimi) etc. Sursa alimentării trebuie să fie sigură, astfel încât calitatea produselor să nu aibă de suferit.

Dulciurile din comerț, produse pline de carbohidrați, mâncarea fastfood trebuie să fie înlocuite de fructe și legume proaspete, proteină sănătoasă (linte, năut, fasole, carne și pește cu proveniență sigură).

Hidratarea trebuie să aibă la bază apa, minim 2 l/zi, sucurile îndulcite din comerț sau băuturile carbogazoase trebuie să fie înlocuite cu sucuri prospete făcute în casă.

Mișcarea – exercițiul fizic – potrivită fiecărei perioade a sarcinii nu trebuie să lipsească, plimbările în aer liber făcând parte din rutina zilnică., conform healthlinkbc.ca, cdc.gov.  

„În perioada de graviditate, este indicat ca viitoarea mamă să adopte un stil de viață sănătos. Numai așa va putea parcurge cu bine această perioadă, iar fătul se va dezvolta armonios.” farmacist Raluca Catana

Afecțiuni în trimestrul I

Pe cât de surprinzătoare este perioada sarcinii, pe atât de dificilă uneori, ținând cont de faptul că pot apărea diferite afecțiuni ale fătului sau ale mamei. Deși se iau măsurile care depind de viitoarea mămică, există totuși anumiți factori care nu pot fi controlați și ne referim la afecțiunile care pot apărea în primul trimestru de sarcină.

Se știe că primul trimestru de sarcină este mai dificil, motivul fiind faptul că în primele trei luni există posibilitatea ridicată a unui avort spontan. Din acest motiv, viitorii părinți sunt sfătuiți să aștepte trecerea primului trimestru pentru a răspândi vestea așteptării unui copil. Simptomele sarcinii încep să se simtă de la primele săptămâni. Dacă scurgerile vaginale din perioada ovulației nu reprezintă niciun pericol și de cele mai multe ori trec de la sine, odată instalată sarcina, atunci când apar sângerări vaginale însoțite de amețeli cu dureri abdominale, vizita la medic este inevitabilă. Poate fi vorba de o sarcină ectopică sau extrauterină.

În timpul sarcinii, pot apărea afecțiuni acute, dat fiind fatul că 64% din gravide primesc cel puțin un medicament în această perioadă. Utilizarea medicației în timpul sarcinii necesită o monitorizare strictă, ținându-se cont de bariera placentară care nu este un zid de nepătruns. Unele medicamente cum ar fi antibioticele, unele analgezice, tranchilizantele reușesc să treacă de bariera placentară punând în pericol dezvoltarea fătului sau chiar viața acestuia., conform ro.studymess.com.

Factorii care influențează efectul medicamentelor asupra fătului sunt vârsta sarcinii, calea de administrare și doza. De exemplu, decongestionantele nazale pe bază de substanță medicamentoasă, vasoconstrictoarele nazale nu sunt recomandate în primul trimestru de sarcină, deeoarece pot avea efecte negative atât asupra viitoarei mame, cât și asupra fătului. Este recomandat să se folosească ca decongestinante nazale soluții saline sau uleiuri volatile., conform romedic.ros.

60 – 70 % dintre femeile gravide suferă de cefalee, migrene în primul trimestru de sarcină, ameliorarea simptomelor poate apărea însă în trimestrele II și III.

„Utilizarea medicației în timpul sarcinii, în special în primul trimestru, este indicat să se facă cu precauție. Este bine să fie consultat medicul înainte de administrarea oricărui medicament pentru a nu pune în pericol buna dezvoltare a fătului.” Farmacist Raluca Catana

Afecțiuni în trimestrul II

Expunerea la medicamente în sarcină este responsabilă de malformații congenitale. Nu orice expunere la medicamente duce la malformații. Medicația se administrează doar la sfatul medicului, automedicația poate avea efecte grave în perioada sarcinii atât asupra fătului, cât și asupra mamei.

FDA  – Food and Drug Administration – exprimă reglementări specifice pentru administrarea medicamentelor în timpul sarcinii, reglementări revizuite periodic (1979, 1997, 2008), conform fda.gov.

Dilatarea uterului pentru a face loc creșterii copilului are consecință directă împingând pe organele interne. Astfel, afecțiunile renale din timpul sarcinii pot fi factori de risc atât pentru mamă, cât și pentru copil. Diferitele tulburări sunt influențate de schimbările din timpul sarcinii.

Unele dintre cele mai des întâlnite afecțiuni sunt infecțiile bacteriene din timpul sarcinii și sunt reprezentate de infecțiile urinare. Un consult la medicul ginecolog poate nu va rezolva problema definitiv, dar este singurul în măsură să recomande medicația eficientă și inofensivă pentru mamă/copil.

„Infecția urinară este o afecțiune frecvent întâlnită în trimestrul doi de sarcină. Pentru a diminua riscul de instalare a acesteia, este important ca viitoarea mamă să aibă o igienă corespunzătoare și să se hidrateze corespunzător.” Farmacist Raluca Catana

Afecțiuni în trimestrul III

Modificările din perioada sarcinii sunt diverse, de la grețuri pentru început, pofte, migrene, amețeli, dureri de spate, de picioare, varice și lista poate continua. Pentru ameliorarea unora dintre acestea, viitoarea mămică se abține de la administrarea medicamentelor, cunoscând efectele negative ale acestora. Dar caută remedii poate în altă parte și anume la remediile naturiste. Și la acest capitol, este nevoie de un semnal de alarmă, deoarece nu toate remediile de plante sunt inofensive, unele putând fi periculoase pentru gravidă. Din această categorie fac plantele care conțin alcaloizi (substanță bazică azotată de origine vegetală sau obținută sintetic, toxică, folosită în doze mici ca medicament), conform dexonline.ro.

Plantele care conțin această substanță pot provoca avorturi spontane, naștere prematură, malformații fetale sau contracții uterine. Astfel, plantele interzise gravidelor sunt: limba mielului, lemn dulce, levănțică, salvie, cimbru, smirnă, vâsc, ginseng etc. Pe de altă parte, plantele sigure pentru femeile gravide sunt: menta, ghimbir, tărâțe de ovăz, usturoi etc.

Dintre medicamentele interzise care pot provoca malformații sau probleme grave fătului în trimestrul III de sarcină, amintim:

  • Albumina – posibil risc de toxicitate.
  • Sulfamidele nu determină malformații fetale în trimestrul I, spre deosebire de trimestrul III când pot produce icterul neonatal. Totuși, asocierea sulfamidelor cu trimetoprim în primul trimestru are efect embriotoxic.
  • Tetraciclinele reprezintă risc crescut de acumulare în oase și dinți, fapt ce poate cauza ulterior la copil încetinirea creșterii oaselor și culoarea dinților de lapte. (studiul Premet, 2006).
  • Aspirina – hemoragii la naștere, întârzierea momentului nașterii sau poate contribui la dezlipirea placentei de pe uter., conform academia.edu

Diabet gestațional este temporar (perioada sarcinii) în care organismul gravidei nu produce cantitatea potrivită de insulină, nivelul de glucoză din sânge fiind crescut. Simptomele diabetului gestional pot fi: oboseala exagerată, senzația de gură permanent uscată și de sete, vederea încețoșată, urinare frecventă etc. Deși unele din aceste simptome sunt specifice perioadei de sarcină, dar prin accentuarea lor, gravida trebuie să anunțe medicul, iar prin testul de toleranță orală la glucoză din săptămânile 24 – 28 de sarcină, diabetul gestațional va fi identificat. Atunci când această afecțiune este tratată corespunzător, copilul se va naște normal fără niciun fel de probleme. În situațiile în care afecțiunea nu este tratată, pot apărea reale probleme, nașterea unui copil a cărui greutate depășeste limitele normale (macrosomie). Un diabet necontrolat poate duce la creșterea cantității de  lichidului amniotic., conform reginamaria.ro.

Dezlipirea placentei este o afecțiune gravă care constă în separarea placentei de uter parțial sau completă înainte de nașterea copilului. Consecințele pot fi lipsa de oxigen și de substanțe nutritive la copil. Pot urma pierderi grave de sânge, naștere prematură sau chiar moartea. Unele semne care pot identifica dezlipirea placentei pot fi: dureri abdominale, sângerări vaginale, contracții uterine rapide. Important este ca sarcina să fie urmărită îndeaproape de medicul ginecolog pentru a putea identifica posibilele probleme ce ar putea apărea. Doar în felul acesta, afecțiunile care survin sunt ținute sub control sau chiar înlăturate.

Situația este mult mai complexă și mai gravă decât am reușit să cuprindem în cele câteva rânduri. Din acest motiv, atenția acordată în primele două trimestre ale sarcinii trebuie mărită pe măsură ce se apropie momentul nașterii pentru ca cel mic să se nască la timp în limitele unui copil normal.

„Posibilitatea instalării unor afecțiuni se menține și în trimestrul trei de sarcină datorită tulburărilor la care este supus organismul femeii.

Este indicat să se țină cont și de faptul că nu numai medicamentele pot avea efecte nocive asupra viitoarei mame și asupra fătului. Există o serie de plante care nu sunt permise în această perioadă, fapt ce implică o atentă documentare înainte de utilizare.” Farmacist Raluca Catana

Concluzii

Sarcina este o perioadă frumoasă, unică pentru femeia care poartă noua ființă în interiorul ei. Urmarea sarcinii de un medic ginecolog este esențială. Alături de sfaturile și intervențiile acestuia, datoria mamei este să adopte un stil de viață sănătos, un echilibru fizic și psihic pentru a permite dezvoltarea holistică a celui mic. Dar oricât de mult ne-am dori o sarcină fără probleme, din nefericire diverse afecțiuni pot apărea pe parcursul celor 40 de săptămâni de sarcină.

De la hipertensiunea care se intensifică în ultimul trimestru, la diabetul gestațional sau dezlipirea placentei de uter, afecțiunile există și trebuie să fiți pregătiți pentru orice. Asta nu înseamnă că trebuie să stați cu teamă mereu că s-ar putea întâmpla ceva rău. NU! Deoarece o astfel de atitudine dăunează atât dezvoltării fătului, cât și mamei. Un medic specialist, atent, meticulos la fiecare control, o mamă înțelegătoare și obedientă în a asculta sfatul și recomandarea medicului, un tată comprehensiv – toate formează ingrediente ale succesului unei sarcini reușite. Iar atunci când problemele apar, cu răbdare și profesionalism, vor putea fi înlăturate.

Resurse despre „Afecțiuni în sarcină”

  1. marchofdimes.org
  2. .livescience.com
  3. caringforkids.cps.ca
  4. healthhub.sg
  5. stanfordchildrens.org
  6. healthline.com
  7. healthline.com
  8. ncbi.nlm.nih.gov
  9. healthline.com
  10. healthline.com
  11. cdc.gov
  12. ro.studymess.com
  13. romedic.ro
  14. fda.gov
  15. dexonline.ro
  16. academia.edu
  17. reginamaria.ro

Pentru mai multe detalii despre acest subiect, vă rugăm să consultați medicul dumneavoastră sau să contactați pe farmacist Raluca Catana.

Farmacist, Catana Raluca

e-mail: catanaraluca1206@yahoo.com

Catana Raluca

Catana Raluca

Farmacist

Distribuie

Facebook
WhatsApp
Email

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Distribuie