fbpx

Săptămâna 8

SUMAR:

  • Ce se întâmplă cu bebelușul?
  • Ce se întâmplă cu tine?
  • Cum să faci să-ți fie mai bine?
  • Cum te poate ajuta tatăl?
  • Concluzii
  • Resurse despre „Săptămâna 8”

Ce se întâmplă cu bebelușul?

Bebelușul începe să crească din ce în ce mai mult, iar în săptămâna a opta are dimensiunile unei zmeure, având aproximativ o jumătate de centimetru lungime. Caracteristicile faciale încep să prindă contur, iar corpul său începe să se dezvolte. Chiar dacă nu simți încă, bebelușul este în continuă mișcare la tine în burtică. La cele 8 săptămâni de sarcină, bebelușul are următoarele caracteristici:

  • Ochii devin vizibili, iar retina este acum pigmentată.
  • S-a încheiat formarea urechii externe.
  • Buza superioară și nasul s-au format.
  • Brațele și picioarele devin mai lungi, iar degetele au un aspect distinct.
  • Corpul se rotunjește.
  • Capul copilului este mai mare decât trunchiul corpului, fiind îndoit peste piept.
  • Trunchiul începe să se îndrepte.
  • Intestinele încep să se deplaseze de la cordonul ombilical la corp.
  • Celulele nervoase din creierul bebelușului se clatină pentru a forma căile neuronale timpurii.
  • Partea creierului responsabilă de simțul mirosului se formează și ea.

Toate aceste creșteri sunt interesante pentru bebelușul tău. Inima bebelușului bate la o rată incredibilă de 150 – 170 bătăi/minut – fiind cam de două ori mai rapidă decât a ta. Săriturile bebelușului devin tot mai mari. Volumul lichidului amniotic este în creștere, iar uterul se extinde pentru a se adapta chiriașului în creștere.

Ce se întâmplă cu tine?

Săptămâna 8 de sarcină vine cu provocări noi pentru viitoarea mămică. Hormonii încep să își facă de cap. La 8 săptămâni de sarcină, există o serie de simptome pe care le-ați putea experimenta:

  • Sânii devin mai grei, cresc în dimensiune și sunt mai sensibili – asta pentru că se pregătesc pentru alăptare.
  • Oboseala crește deoarece pe măsură ce hormonii fluctuează, corpul produce mai mult sânge pentru copil, iar tensiunea arterială și nivelul glicemiei sunt mai mici decât au fost înainte de sarcină.
  • Greața de dimineață ar putea fi foarte puternică.
  • Sensibilitate la miros –  poate ceva care este complet inofensiv sau nu te-a deranjat niciodată înainte – ar putea declanșa greață, deci este mai bine să încerci să eviți mirosurile la care ai devenit sensibilă.
  • Constipația – asta pentru că ligamentele din abdomen se întind pe măsură ce uterul se extinde.
  • Vise ciudate – Nu este clar ce cauzează aceste vise – se poate datora în parte gândurilor și anxietăților noi.
  • Urinări frecvente – pe măsură ce copilul crește și uterul se extinde, ambele exercitând presiune asupra vezicii.
  • Crampe abdominale – acestea fiind asociate cu creșterea continuă a uterului.
  • Dureri de spate – greutatea voastră este redistribuită pentru a se potrivi cu uterul în creștere.
  • Pot apărea ușoare sângerări care trebuie ținute sub supraveghere de către medic.

Trebuie doar să vă amintiți mereu, în ciuda oboselii, a grețurilor și a oboselii că în corpul vostru se produc noi schimbări hormonale, iar bebelușul crește și se dezvoltă.

Cum să faci să îți fie bine?

Ca și în săptămânile anterioare, veți afla că există multe modificări ale stilului de viață care trebuie făcute în timpul sarcinii și chiar după naștere. În timpul sarcinii, va trebui să aveți grijă de dvs. și de copilul în curs de dezvoltare. Plimbarea și înotul sunt modalități bune de a vă menține în formă în timpul sarcinii. Este important să nu beți alcool și să nu fumați în timpul sarcinii și să evitați toate celelalte substanțe toxice în acest moment. Asigurați-vă că urmați o dietă sănătoasă și luați un aport de vitamine prenatale, inclusiv acid folic. Alegeți carbohidrați sănătoși, cum ar fi fructe proaspete; fructe uscate și congelate; legume proaspete; biscuiți cu cereale integrale, cereale; cartofi copți, fasole uscată și mazăre. Colorarea părului permanent trebuie evitată în primele 12 săptămâni de sarcină. În schimb, puteți folosi un colorant semipermanent.

Pentru a ajuta la atenuarea anumitor simptome gastro-intestinale pe care le experimentați, cum ar fi greață, vărsături, gaze, balonare și constipație, puteți încerca câteva dintre următoarele sfaturi:

  • În cazul constipației, adăugați mai multe fibre în alimentație prin includerea mai multor fructe și legume proaspete.
  • În cazul grețurilor și vărsăturilor, încercați să consumați ghimbir și băuturi nonalcoolice pe bază de ghimbir. Concentrați-vă asupra alimentelor pe care le găsiți mai puțin ofensatoare, alegând o opțiune sănătoasă ori de câte ori stomacul nu protestă.
  • Poftele sunt normale în sarcină și diferă la o mamă la alta. În schimb, poftele de alimente nonalimentare ar trebui să vă orienteze către un consult al medicului

Gândiți-vă la o rundă de shopping. Hainele pe care le aveți este posibil să vă producă disconfort și veți dori să purtați haine mai lejere. Nu uitați să vă pregătiți pentru dimensiunea corectă a sutienului pe parcursul sarcinii, pe măsură ce vă cresc și sânii.

Dacă sunteți iubitoare de sport și de diferite activități, este indicat să discutați cu medicul care vă urmărește sarcina despre aceste activități și continuarea lor.

Pentru a vă putea bucura de sarcină și pentru a înțelege cât mai bine ce se întâmplă cu voi în această perioadă, trebuie să alegeți un medic cu care rezonați și pe care vă puteți baza indiferent de ce intervine.

Dacă vă face să vă simțiți bine, puteți împărtăși vestea cea bună sau puteți aștepta să treacă perioada primului trimestru de sarcină.

Dacă sunteți îngrijorate cu privire la munca voastră și considerați că aceasta vă poate afecta sarcina, puteți discuta cu managerul vostru pentru a elimina orice risuri.

Pentru un somn mai liniștit, puteți folosi deja perna pentru gravide, iar înainte de culcare, puteți bea un pahar cu lapte cald.

Cum poate ajuta tatăl?

Întrucât oboseala va fi resimțită de mamă din ce în ce mai mult, aceasta va avea nevoie de odihnă când va ajunge acasă de la serviciu. Dacă în casă mai există și alt copil, tatăl se poate ocupa de acesta, lăsând-o pe mamă să se odihnească.

Dacă în această perioada va avea loc prima vizită la medic, poți face tot posibilul să o însoțești. Vei afla multe informații importante referitoare la schimbările prin care va trece mama.

Pentru a o relaxa, puteți petrece timp plăcut împreună mergând la o plimbare, servind masa în oraș sau mergând la cumpărături.

Concluzii

În această perioadă, este important să alegeți un medic care să vă urmărească sarcina. Este momentul când se pot face primele analize pentru a depista eventuale probleme.

Puteți începe să aveți un jurnal de sarcină și să fotografiați burtica săptămânal. Chiar dacă acum nu se vor observa mari schimbări, cele 32 de săptămâni până ajungeți la termen, vor trece într-o clipă.

În timpul celei de-a opta săptămână de sarcină, bebelușul crește rapid în toate direcțiile cu 1 mm pe zi. Organele vitale continuă să crească. Pe toată perioada sarcinii, dar mai ales în primele 3 luni este bine să evitați administrarea medicamentelor, în special antiinflamatorii (ibuprofen), antibiotice deoarece acestea influențează dezvoltarea fizică a bebelușului. În schimb, se poate administra și chiar e indicat acidul folic și vitaminele specifice gravidelor, no-spa pentru crampele abdominale, consumul fructelor și a legumelor proaspete și un stil de viață cât mai sănătos. medicalnewstoday.com

Resurse despre „Săptămâna 8”

  1. thebump.com
  2. babycentre.co.uk
  3. whattoexpect.com
  4. flo.health
  5. medicalnewstoday.com
  6. tommys.org
  7. healthline.com
  8. pampers.com
  9. medicalnewstoday.com

Pentru mai multe detalii despre acest subiect, vă rugăm să consultați medicul dumneavoastră sau să contactați farmacist Ioana Dejeu.

Ioana Dejeu

farmacist

doctorand în științe farmaceutice

ioana.dejeu@gmail.com

DrGeoMEDSRL@gmail.com

0745 542867

Dr. Dejeu Ioana

Dr. Dejeu Ioana

Doctorand în Științe farmaceutice

Distribuie

Facebook
WhatsApp
Email

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Distribuie