fbpx

Săptămâna 9

SUMAR:

  • Ce se întâmplă cu bebelușul?
  • Ce se întâmplă cu tine?
  • Cum să faci să-ți fie mai bine?
  • Cum te poate ajuta tatăl?
  • Concluzii
  • Resurse despre „Săptămâna 9”

Ajunsă în săptămâna a noua, asta înseamnă că sunteți însărcinată în două luni. În această săptămână, dumneavoastră și bebelușul ați împlinit două mari realizări: ați reușit să ajungeți în luna a treia, ceea ce înseamnă că foarte curând veți trece în următorul trimestru al sarcinii și veți lăsa în urmă simptomele neplăcute ale sarcinii, iar bebelușul nu mai este considerat acum un embrion, ci un făt care se dezvoltă cât se poate de repede și care începe să arate din ce în ce mai mult a făt.

Bebelușul începe să își dezvolte organele vitale, iar caracteristicile faciale încep să capete contur. Deși s-ar putea să nu aveți nici urmă de burtică, este posibil ca blugii să înceapă să vă strângă ușor. Un simptom comun pentru majoritatea femeilor în primul trimestru de sarcină este starea de oboseală.

În această săptămână, partenerii încep să pună la punct un plan financiar și să caute tot felul de modalități de a economisi o sumă mai semnificativă de bani atât pentru cheltuielile care apar în timpul sarcinii, cât și pentru cele care vor fi după venirea pe lume a bebelușului. Viitoarele mămici ar trebui să se informeze cu privire la concediul de maternitate și să se pregătească pentru o discuție cu angajatorul, conform thebump.com.

„Săptămâna 9 de sarcină duce la multiple modificări atât pentru organismul viitoarei mame, cât și pentru făt. Pentru depășirea cu bine a stărilor apărute în această perioadă, un rol important îl are alimentația sănătoasă și echilibrată, precum și starea de psihic a persoanelor din jur”. farmacist Raluca Catana

Ce se întâmplă cu bebelușul?

În săptămâna a noua de sarcină, fătul va începe să arate din ce în ce mai mult ca un făt. Măsoară aproximativ 16 – 18 mm și cântărește aproximativ 2 grame, ceea ce înseamnă că bebelușul este cât o cireașă sau cât o măslină verde. Procesele fiziologice sunt deja în vigoare pentru a vă asigura că bebelușul ajunge la greutatea corespunzătoare pe tot parcursul sarcinii.

Mămicile au multe motive de bucurie săptămâna aceasta, deoarece trăsăturile umane ale fătului devin din ce în ce mai distincte, așa că se vor putea observa pleoape proeminente și un nas mic la nivelul căruia se pot diferenția nările. Tot la această vârstă a sarcinii, are loc la nivelul ochiului formarea pigmentului. Urechile, gura bebelușului sunt, de asemenea, formate.

Articulațiile mâinilor și picioarelor sunt mai flexibile, țesuturile și foliculii de păr se dezvoltă, iar organele vitale continuă să se dezvolte cu repeziciune. Deși este încă prea devreme pentru a determina sexul bebelușului prin ecografia cu ultrasunete, cu siguranță vă veți bucura să aflați că organele sale reproductive vor începe să se dezvolte în această săptămână, conform flo.health. Prin această primă ecografie care de obicei se face intravaginal, se poate stabili data probabilă a nașterii.

Inima este deja împărțită în patru camere și bate tare și clar. La rândul lor, mușchii încep să se dezvolte și permit fătului să își miște brațele și picioarele. Brațele și picioarele sunt mai lungi, la fel și degetele. Deși fătul se mișcă, va trebui să mai aveți răbdare cel puțin o lună sau două până când veți simți primele bătăi în burtică, conform babycenter.com.

Nu este însă prea devreme pentru a-i auzi bătăile inimii în timpul consultației prenatale. Inima bebelușului este destul de dezvoltată și a crescut suficient de mult pentru ca bătăile sale să poată fi auzite cu un Doppler (dispozitiv portabil cu ultrasunete care amplifică sunetul bătăilor inimii). Totuși, nu trebuie să fiți dezamăgită sau să vă faceți griji dacă nu este posibil să auziți sunetul bătăilor inimii bebelușului. Este foarte posibil ca bebelușul să se ascundă în colțul uterului sau să stea într-o poziție care face dificil ca Doppler-ul să redea sunetele bătăilor inimii. În câteva săptămâni sau la următorul examen medical, cu siguranță veți auzi sunetul miraculos al inimii bebelușului, conform thebump.com.

Ce se întâmplă cu tine?

Pentru că intrați deja în a treia lună de sarcină, nu ar trebui să fiți surprinsă de multitudinea de schimbări care au avut loc. De exemplu, în interiorul abdomenului, placenta a început să se formeze, iar după formarea completă, placenta va fi responsabilă de furnizarea nutrienților de care fătul are nevoie, practic aceasta va fi responsabilă de hrănirea fătului. S-ar putea să credeți că mai toate schimbările au loc la nivelul uterului, dar nu este deloc așa.

Organismul dumneavoastră trece prin tot felul de modificări metabolice dat fiind efectul copleșitor al hormonilor. Aceste modificări includ un nivel scăzut al zahărului din sânge, precum oscilatii ale tensiunii arteriale, conform abbottfamily.com.sg. De cele mai multe ori valorile tensiunii arteriale sunt crescute, necesitând stricta supraveghere deoarece poate avea efecte grave.

Înainte de a intra în a noua săptămână de sarcină, cel mai probabil ați continuat să arătați la fel ca înainte de a rămâne însărcinată, ba poate chiar ați și slăbit puțin dacă ați fost afectată frecvent de stări de greață și vărsături. Începând cu săptămâna a noua de sarcina, veți începe să puneți puțin în greutate sau cel puțin hainele strâmte vi se vor părea inconfortabile. Deși s-ar putea să nu aveți încă burtică, abdomenul inferior va deveni mai ferm, pentru că uterul se extinde pentru a face loc fătului care continuă să se dezvolte și să crească. Dacă stările de greață și de vomă au cauzat o pierdere în greutate în primele săptămâni ale sarcinii, acum este posibil să începeți să recuperați câteva kilograme. Dacă veți continua să vă confruntați frecvent cu stări de greață, veți continua să slăbiți. Atâta timp cât scăderea în greutate nu este mai mare de 1 kg, nu trebuie să vă faceți griji. Dacă sunteți îngrijorată în privința greutății și a felului în care vă simțiți, atunci ar trebui să discutați cu medicul personal, conform healthline.com.

În cea de-a noua săptămână de sarcină, veți continua să simțiți în mare parte aceleași simptome pe care le-ați simțit în săptămânile anterioare. Prin urmare, este normal să simțiți stări de greață și de ușoară amețeală, dar pe măsură ce vă apropiați de sfârșitul primului trimestru, aceste simptome ar trebui să dispară.

În această perioadă, s-ar putea să vă simțiți foarte obosită, întrucât organismul utilizează cea mai mare cantitate de energie pentru a ajuta fătul să se dezvolte, așa că trezirea de dimineață poate fi destul de anevoioasă. Hormonii vor fi responsabili și de unele modificări la nivelul sânilor, acompaniate de dureri când mai intense, când mai moderate. Veți simți nevoia să mergeți la baie din ce în ce mai des, date fiind modificările hormonale și o presiune semnificativă asupra vezicii urinare.

Hormonii, în special progesteronul – un hormon foarte important în sarcină -, pot declanșa o serie de simptome la nivel digestiv, arsuri stomacale, balonare, reflux gastroesofagian. Un alt efect nedorit al modificărilor hormonale constă în durerile de cap care pot fi destul de frecvente în această perioadă, conform pampers.com.

În ceea ce privește examinarea medicală, dacă sarcina nu prezintă un risc ridicat, medicul vă poate programa pentru prima ecografie în săptămânile 8 – 12. Este necesară și analiza trimestrială cu ultrasunete prin intermediul căreia se pot depista posibile defecte. Cel mai probabil, analiza cu ultrasunete va fi efectuată transvaginal și are rolul de a vă confirma că purtați o sarcină uterină – spre deosebire de o sarcină ectopică (extrauterină). Fătul va semăna mai degrabă cu o boabă de fasole pe ecranul echipamentului medical și veți avea posibilitatea să îi auziți bătăile inimii. Deși organele genitale externe ale copilului se dezvoltă deja, este încă prea devreme ca sexul copilului să fie determinat prin analiza cu ultrasunete.

Dacă purtați o sarcină cu risc crescut  – în special în cazul mămicilor de vârstă avansată – medicul ar putea recomanda efectuarea unui screening în primul trimestru. Un astfel de screening utilizează o combinație de teste de sânge și ultrasunete pentru a exclude riscul crescut de anomalii genetice, cum ar fi sindromul Down, conform thebump.com.

Cum să faci să-ți fie mai bine?

În săptămâna a noua de sarcină, cele mai multe mămici în devenire sunt afectate de arsuri stomacale. Pentru majoritatea femeilor, arsurile stomacale sunt simptome la fel de obișnuite precum grețurile și oboseala. Dacă evitând alimentele picante și grase nu vă oferă cine știe ce ameliorare a arsurilor, atunci încercați să utilizați antiacide. Pe lângă faptul că vor ameliora arsurile stomacale, unele antiacide conțin și calciu de care aveți nevoie pe toată perioada sarcinii.

Pentru că încă burtica nu vă dă de gol că ați fi gravidă, încă mai puteți profita câte zile mai puteți și să dormiți pe burtă. Este deosebit de important acum să vă odihniți cât mai mult, pentru ca organismul să poată utiliza energia pentru a forma placenta. Dacă poziția dumneavoastră preferată de somn este pe burtă, atunci dormiți pe burtă până când burtica va crește cât un pepene și va trebui să vă schimbați poziția de somn. În timpul celui de-al doilea și al treilea trimestru de sarcină, este indicat să dormiți pe ambele părți, deși cercetările arată că este mai bine pentru mămică și pentru bebeluș dormitul pe partea stângă. Această poziție sporește funcția renală, încurajează fluxul sanguin și transportul substanțelor nutritive spre placentă.

Consumați cât mai multe alimente bogate în fibre care vor susține sistemul digestiv, prevenind constipația și alte probleme. Consumați cereale integrale, fructe proaspete sau uscate, legume, fasole și mazăre. În general, alimentele verzi sunt cele mai eficiente, dar asta nu înseamnă că trebuie să consumați doar salată, spanac sau mazăre. Un kiwi dulce și suculent acționează ca un laxativ puternic. Gândiți-vă că necesarul zilnic de fibre se încadrează între 25 – 35 grame, dar dacă nu doriți să cercetați prea mult etichetele produselor, atunci includeți cât mai multe din alimentele deja menționate în dieta zilnică. Dacă nu sunteți obișnuită să consumați prea multe fibre, începeți să introduceți treptat în regim astfel de alimente și evitați-le pe cele care încurajează constipația, precum pâinea albă, orezul alb, cerealele rafinate și pastele făinoase albe, conform tommys.org. Un rol important în timpul sarcinii îl are alimentația sănătoasă și echilibrată.

Constipația este un simptom al sarcinii despre care nimeni nu vorbește prea mult, deși majoritatea femeilor sunt afectate. Indicat ar fi să examinați suplimentele pe care vi le administrați. Multe dintre suplimentele recomandate femeilor însărcinate – vitaminele prenatale, suplimentele de calciu și fier – pot contribui la instalarea constipației. Dacă vă aflați în această situație, discutați cu medicul personal despre posibilele alternative sau despre trecerea la o formulă cu eliberare treptată. De asemenea, un program moderat de exerciții fizice vă va oferi ajutorul de care aveți nevoie.

Nu uitați nici de regula celor opt pahare de lichide – apă, suc de legume sau fructe, supă – în fiecare zi pentru a încuraja activitatea la nivelul tractului digestiv. Sucul de prune este preferatul celor mai multe persoane când vine vorba de o modalitate rapidă de a scăpa de constipație deoarece este un laxativ ușor. Dacă nu vă place sucul de prune, atunci încercați să îl combinați cu alte sucuri. O altă modalitate de a lupta împotriva constipației constă în consumul de lichide calde, precum ceai neîndulcit sau apă caldă cu lămâie. Astfel de băuturi calde vor stimula peristaltismul (contracții intenstinale care combat constipația), conform whattoexpect.com.

Cum te poate ajuta tatăl?

Aspectul cel mai de speriat în săptămâna a noua de sarcină constă în emoțiile constrastante care dau de furcă părinților în devenire. Pe de o parte, viitoarea mămică poate plânge necontrolat, iar mai târziu, poate trece printr-un episod de râs isteric. De vină pentru aceste modificări haotice de dispoziție sunt hormonii sarcinii. Prin urmare, mămicile trebuie să se aștepte la tot felul de suișuri și coborâșuri emoționale.

Viitorul tată nu poate sta deoparte uitându-se cum partenera sa, pe cale să aducă un copil pe lume, trece prin astfel de episoade emoționale de-a dreptul epuizante. Pentru a face față cu bine hormonilor sarcinii, tatăl își poate invita partenera la o plimbare la pas sau îi poate oferi un abonament la înot, întrucât mișcarea fizică poate ține sub control schimbările bruște de dispoziție, conform medicalnewstoday.com.

Atunci când observă că partenera trece printr-un episod de panică, anxietate sau melancolie, tatăl este cel care îi poate oferi o mână de ajutor, o poate încuraja, o poate asculta și îi poate vorbi. Partenerul se poate ocupa de unele treburi casnice pentru ca viitoarea mămică să poată dormi mai mult, să tragă un pui de somn într-o amiază copleșitoare emoțional sau îi poate face unele surprize în scopul relaxării. De exemplu, o manichiură, o pedichiură, un masaj sau o cină romantică la restaurantul preferat sunt modalități prin care tatăl își poate arăta aprecierea și își poate susține partenera.

Temerile, preocupările și toate bucuriile sarcinii trebuie discutate, nicidecum nu trebuie inhibate. Discutând despre tot ceea ce simțiți, veți ști amândoi ce este de făcut, în timp ce partenerul va ști mai bine care vor fi atribuțiile sale pentru a vă ușura sarcina, conform whattoexpect.com.

Săptămâna a noua de sarcină poate deveni mai plăcută dacă mămica va integra în regimul alimentar câteva gustări sănătoase. Astfel de gustări au rolul de a ține foamea, nervii și amețeala la distanță, dar totodată vă pot calma dacă simțiți că urmează să intrați într-un episod emoțional neplăcut. Optați pentru gustări care includ proteine și carbohidrați complecși, precum brânzeturi, nuci, migdale sau unt de arahide. Totuși, nu trebuie să se consume zaharuri în exces deoarece pot avea efecte negative atât asupra fătului, cât și asupra viitoarei mame. Foarte important este ca viitorii părinți să dea dovadă de umor. În multe cazuri, umorul poate fi salvator, așa că învățați să râdeți ori de câte ori treceți printr-o vâltoare emoțională. Dacă mămica observă că schimbările de dispoziție interferează cu viața sa, cel mai bine ar fi să discute cu medicul personal.

Resurse despre „Săptămâna 9”

  1. thebump.com
  2. whattoexpect.com
  3. hebump.com
  4. flo.health
  5. pampers.com
  6. abbottfamily.com.sg
  7. babycenter.com
  8. tommys.org
  9. healthline.com
  10. medicalnewstoday.com

Pentru mai multe detalii despre acest subiect, vă rugăm să consultați medicul dumneavoastră sau să contactați farmacist Raluca Catana.

Catana Raluca

Catana Raluca

Farmacist

Distribuie

Facebook
WhatsApp
Email

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Distribuie