SUMAR:
- Ce se întâmplă cu bebelușul?
- Ce se întâmplă cu tine?
- Cum să faci să-ți fie mai bine?
- Cum te poate ajuta tatăl?
- Concluzii
- Resurse despre „Săptămâna 14”
Ce se întâmplă cu bebelușul?
Atunci când grija se împletește cu bucuria nemărginită, când oboseala fuzionează cu împlinirea și când teama merge în tandem cu curajul, știi că ceva se va schimba cu siguranță în viața ta. Însă vei vedea că schimbarea aceasta este atât de firească încât o vei identifica în scurt timp cu tine, cu ceea ce ești și cu ceea ce ai. Fiecare săptămână din perioada sarcinii este specială și te pregătește într-un fel pentru ceea ce vei deveni atunci când îți vei ține bebelușul în brațe. Și, cu cât ești mai informată, cu atât îți va fi mai simplu să faci alegerile potrivite. Nu uita nici de instinctul matern pentru că acesta este cel mai important și vei simți cum va face ca lucrurile să pară mult mai normale decât ți-ai fi închipuit. Să nu te miri dacă vei realiza fapte de care nu credeai că ești în stare pentru că atunci când devii mamă, privești lumea cu alți ochi, o simți altfel și de multe ori vei înceta să o mai judeci.
În acest material, vom expune mai multe idei bazate pe studii și statistici referitor la cea de-a 14-a săptămână de sarcină. Te vei bucura să afli cum suflețelul pe care-l porți în tine de mai bine de trei luni, a evoluat. Totul trebuie privit foarte atent pentru că din punct de vedere medical, de acum începe perioada în care cu greu mai poți să dai înapoi în cazul în care se constată că există vreo malformație. Nu este deloc ușor să vorbești despre acest lucru, dar este necesar pentru că există cazuri concrete, iar un medic ginecolog bun poate să vă ajute să aveți grijă de voi în funcție de nevoile pe care le manifestați.
În cea de-a 14-a săptămână de sarcină, bebelușul tău are aproximativ mărimea unei piersici. Potrivit site-ului thebump.com, în această săptămână, copilul va măsura aproximativ 8.5 cm și va cântări în jur de 40 grame. Comparativ cu săptămâna anterioară, copilul s-a dublat în greutate, începând să crească cu o viteză mai mare. Practic, acum te afli la începutul celui de-al doilea trimestru de sarcină. Dacă ați arunca o privire în burtică, ați putea să observați că micuțul a început deja să-și miște degeteele și poate chiar să-și sugă degetul mare de la picior. Mai mult, unul dintre rinichi, ficatul și splina își îndeplinesc atribuțiile specifice. Părul bebelușului începe să crească, iar în această perioadă este foarte subțire, asemănător cu puful de pe piersică.
Conform babycenter.com, săptămâna a 14-a este cea în care bebelușul poate să facă diferite grimase. Se poate încrunta sau poate să zâmbească. Datorită impulsurilor cerebrale, mușchii faciali sunt antrenați și micile caracteristici se pot concretiza într-o anumită expresie a feței. De asemenea, fătul va începe să facă mișcări de sugere și de mestecat. În această perioadă, trupul său crește mai repede decât capul care se afla acum pe un gât mult mai bine definit. În săptămâna a 14-a de sarcină, mâinile și picioarele copilului dumneavoastră devin mult mai flexibile și active și încep să lovească pântecul mamei. Loviturile nu vor fi simțite deoarece în această săptămână nu sunt suficient de puternice. Însă mama se poate aștepta în două – trei săptămâni la senzații unice pe care doar minunea din burtica ei poate să le ofere.
Pe parcursul celor șapte zile, vor începe să se formeze unghiile.
Potrivit flo.health, bebelușul începe să facă mici ,,scufundări” în lichidul amiotic și chiar să înghită puțin câte puțin. Acesta se duce în stomac și prin rinichi se întoarce în urină. Cu ajutorul unui monitor de frecvență cardiacă fetală (cunoscut ca un doppler de mână), care este plasat pe burtă, cel care consultă bebelușul poate să-i audă bătăile inimii. Trebuie să rețineți faptul că numai un profesionist instruit în domeniul sănătății poate monitoriza bătăile inimii bebelușului. Dopplerele de la domiciliu și alicațiile care pretind că monitorizează bătăile inimii bebelușului sunt periculoase și înșelătoare. Audierea bătăilor inimii bebelușului pentru prima dată poate fi un moment foarte special într-o sarcină și poate face ca bebelușul să se simtă mai real pentru tine.
Conform babycentre.co.uk, pe parcursul controlului medical, mămicile pot fi suficient de norocoase să vadă cum bebelușul lovește cu piciorușele, cum își mișcă mâinile sau cum efectuează diferite întoarceri. Specialistul îi va explica mamei și cum părul fin ce începe să apară pe capul și corpul bebelușului, numit lanugo va ajuta la fixarea unei substanțe grase care apare în mod natural pe pielea bebelușului în cursul vieții intrauterine, facilitând mai apoi expulzarea acestuia în momentul nașterii. Părul fin de pe capul și corpul fătului începe să scadă cu aproximativ patru săptămâni înainte de naștere, însă la unii bebeluși urmele acestuia pot fi observate la naștere. Pe lângă diferite grimase ce se pot observa pe chipul său în formare, bebelușul poate face și mișcări lente ale ochilor pe sub pleoapele închise. Începutul celui de-al doilea semestru de sarcină reprezintă practic o altă etapă în dezvoltarea bebelușului.
Ce se întâmplă cu tine?
Săptămâna a 14-a de sarcină este una plină de transformări nu doar pentru bebeluș, ci și pentru tine. Deja te-ai obișnuit cu ideea că ești mamă, ai citit cu siguranță cărți, site-uri de specialitate cu și despre bebeluși, ai discutat cu multe mămici sau viitoare mămici despre sarcină și l-ai obișnuit și pe soțul tău cu noua ta stare de spirit, cu bucuriile și temerile tale. Mai mult, respiri cumva ușurată pentru că știi că majoritatea avorturilor spontate sau cauzate de diferite probleme au loc până la 12 – 13 săptămâni. În ceea ce privește controlul ginecologic, cu siguranță ți-ai ales un specialist în care să ai încredere, ai făcut analizele necesare primului semestru de sarcină, ai urmărit pe monitor cum punctulețul de acum trei luni se transformă încet – încet, începând să se miște și să ia formă de omuleț.
Povestea sarcinii continuă, iar simptomele diferă și ele. Potrivit thebump.com, la 14 săptămâni, simptomele simțite de gravidă în primul semestru de sarcină ar putea să dispară. Așa că fii răbdătoare pentru că acestea nu vor dispărea dintr-odată, ci treptat, manifestându-se în schimb alte simptome specifice.
- Durerile ligamentelor rotunde – sunt determinate de faptul că mușchii și ligamentele care susțin uterul se întind pentru a îngriji copilul în creștere. De aceea, la 14 săptămâni multe gravide resimt crampele din cauza extensiei ligamentelor rotunde (fibre elastice), datorită creșterii fătului, însă specialiștii consideră că acest lucru nu este un motiv de îngrijorare. Durerile ascuțite ale burții se resimt în mod deosebit atunci când te muți de pe o parte pe cealaltă. Dacă sunteți neliniștită din cauza acestui lucru, o discuție cu ginecologul dumneavoastră v-ar putea ajuta să va simțiți mai bine.
- Creșterea energiei este un semn că ați intrat în cel de-al doilea semestru de sarcină. Stările de oboseală și somnolență au trecut, iar tu începi să-ți recapeți energia. Bucură-te de acest lucru mai ales dacă ești la serviciu și ai obiective importante de atins. Nu exagera și gândește-te în primul rând la tine și la micuțul cât o piersică ce se dezvoltă în burtica ta.
- Să nu te miri dacă din această săptămână apetitul începe să crească. Nu te îngrijora în privința greutății, amintește-ți că ceea ce mânânci contribuie la creșterea rapidă a copilului tău. Asta nu înseamnă că trebuie să mănânci cât pentru doi, ci înseamnă că trebuie să-i asiguri organismului caloriile necesare. În mod normal, o femeie însărcinată în trimestrul doi de sarcină trebuie să aducă un aport de aproximativ 350 calorii zilnic. Dacă sunteți însărcinată cu gemeni, numărul de calorii necesare organismului crește. Este foarte important atât pentru tine cât și pentru copiulul tău să nu te răsfeți cu prea multe alimente grase, dar nici să le excluzi total. Nu trebuie nici să te învinovățești dacă mănânci un castron cu înghețată sau alte dulciuri de care îți este poftă. Ai grijă doar să nu exagerezi și să mănânci extrem de mult folosind ca scuză faptul că ești însărcinată. Trebuie să știi că în această perioadă, nu mai poți face exercițiile fizice, alergare sau alte sporturi la fel cum le practicai înainte. Există însă și gimnastică specială pentru gravide, exerciții yoga, plimbări sau alte forme de mișcare destinate femeilor însărcinate. Creșterea în greutate începe să acceleze la 14 săptămâni de sarcină. Dacă aveți gemeni, creșterea în greutate va fi aproximativ la fel ca la mamele singleton, până în săptămâna 20 când ar trebui să începeți să luați mai multe kilograme în plus decât ele.
- Un efect secundar foarte dorit al sarcinii manifestat în această săptămână este un păr mai gros și mai strălucitor. Este foarte posibil să observi că părul tău devine mai gros și mai strălucitor, așa că bucură-te de el.
Marcarea celui de-al doilea semestru de sarcină este dată de lipsa stării de greață, de un apetit mai ridicat, precum și de o creștere a energiei. Acesta este modul prin care se anunță îmbarcarea în faza de ,,lună de miere a sarcinii’’. Exercițiile fizice cu o doză de efort scăzută, plimbările și ieșirile în natură sunt foarte importante în crearea unui confort psihic ridicat.
Potrivit flo.health, multe femei se simt ușurate odată cu începerea celei de-a 14-a săptămâni de sarcină deoarece riscul unui avort spontan este mult mai mic. Din această perioadă, multe femei se simt mult mai pozitive și încep să se bucure mai mult de sarcină. Dacă nu vă simțiți bine și dacă starea de spirit nu este una pozitivă și neliniștile și nemulțumirile primează, atunci trebuie să stabiliți împreună cu un specialist dacă schimbările emoționale din sarcină sunt în limita normalului. Anxietatea nu trebuie să te doboare pentru că responsabilitățile cresc și trebuie să gândești pozitiv, să fii creativă, să te bucuri cât poți de mult de minunea care ți s-a întâmplat.
Una din zece femei are o problemă de sănătate mintală în timpul sarcinii care poate fi ignorată chiar și de medicii care o pun pe seama hormonilor. Tu însă știi cel mai bine cum ești și ce simți, iar dacă crezi că ai putea suferi de anxietate sau depresie, acum este momentul să ceri ajutorul unui specialist în care să ai încredere. După naștere, problema se poate agrava, motiv pentru care cu cât vrei să te tratezi mai repede, cu atât ai șanse mai mari să reușești. Un plus atât în prevenirea, cât și în vindecarea acestor stări, îl au persoanele din jur al căror sprijin trebuie să fie permanent.
O altă consecință a sarcinii ce se poate manifesta începând cu cea de-a 14-a săptămâna sunt scurgerile de culoare galbenă ce pot apărea pe sutien. Dacă observi că se întâmplă un astfel de lucru, nu trebuie să intri în panică. Cel mai probabil, acestea reprezintă un strop de colostru scurs din sfârcuri. Sânii pot începe să producă lapte încă din primele 14 săptămâni de sarcină. Pentru a preveni trecerea prin haine, puteți utiliza tampoane absorbante pentru sâni.
În ceea ce privește activitatea sexuală, flo.health menționează faptul că apetitul sexual ar putea să fie în creștere în timpul sarcinii din cauza fluxului sanguin crescut din zona pelviană. Hormonii pot stimula activitatea sexuală, iar relațiile de acest gen nu sunt contraindicate de medicii specialiști.
În cazul în care mama este fumătoare, renunțarea la fumat este unul dintre cele mai bune lucruri pe care poate să-l facă pentru sănătatea bebelușului. Dacă se renunță înainte de cea de-a 15-a săptămână de sarcină, riscurile ce pot pune în pericol sănătatea micuțului se diminuează. De asemenea, este indicat ca în perioada sarcinii să nu stați în zone în care se fumează, deoarece fumatul pasiv poate afecta sănătatea bebelușului.
Un alt sfat pentru viitoarele mămici este legat de participarea la întâlnirile parentale. Potrivit flo.health, femeile însărcinate trebuie să aibă dreptul la o perioadă rezonabilă de plată compensată pentru a participa la întâlniri parentale, inclusiv la ore de relaxare sau ședințe de parenting. Timpul de călătorie și de așteptare sunt incluse și de aceea nu trebuie să vă grăbiți sau să vă faceți probleme dacă întâlnire se desfășoară mai târziu.
Cum să faci să-ți fie mai bine
Binele este o noțiune relativă. În principiu, ca să-ți fie bine, să fii mulțumită cu tine și alături de cei pe care-i iubești. Practic, dacă tu vei fi mulțumită, dacă vei avea încredere în tine, dacă vei gândi pozitiv și dacă ai așteptări în primul rând de la tine, vei găsi starea de bine. Perioada sarcinii este una diferită într-adevăr. Dar acum ai ajuns în cea de-a 14-a săptămână. Bucură-te de asta! Micuțul tău crește, a început chiar să dea din piciorușe, părul tău este mai strălucitor, tu ești mai energică așa că vezi partea plină a paharului chiar dacă ai început să mai ai câteva kilograme în plus.
Dacă te simți în formă, continuă să mergi la serviciu. Ești însărcinată, nu bolnavă. Socializează, plimbă-te, ieși cu o prietenă la o cafea (cu mai mult lapte), fă exerciții, mergi la întâlniri, dormi cât trebuie, creează, fii în formă! Nu uita de sfaturile medicului și de faptul că cea de-a 14-a săptămână de sarcină aduce cu sine schimbări punctuale. Ai grijă de tine și o să-ți fie bine. Starea de bine nu are o rețetă clară pentru că rețeta este diferită de la o persoană la alta. Binele nu-l vei găsi nici pe rețelele de socializare, nici în cărți, nici la medic. Acestea sunt doar contexte în care te poți regăsi. Binele este în tine, dragă mămică, iar acum, cu un bebeluș în burtica ta, binele este dublat de minunea pe care o trăiești și de bucuria nemărginită pe care ți-o oferă suflețelul din tine.
Cum te poate ajuta tatăl?
În principiu, tatăl te poate ajuta la fel ca și până acum, dar luând în calcul că atât tu, cât și el, vă aflați în alt context: acela de viitori părinți. Oamenii nu se schimbă radical peste noapte. Cu toate acestea, bucuria de a fi părinte te transformă într-o persoană mai grijulie, mai responsabilă. Se schimbă cumva centrul de atracție.
Potrivit flo.health, relația cu partenerul de viață s-ar putea schimba deoarece amândoi ați putea să aveți stresul de a avea o persoană nouă de îngrijit în viitorul apropiat. Există posibilitatea să vă simțiți ciudat dacă constatați că partenerul dumneavoastră nu este suficient de conștient de faptul că sunteți însărcinată. Dacă-l iei cu tine la controalele pe care le efectuezi, poate fi mai prezent. Cu siguranță nu va rămâne indiferent atunci când o să-și vadă bebelușul pe monitor rostogolindu-se, sugându-și degețelul sau când îi va asculta bătăile inimii.
Este bine să vorbiți unul cu celălalt despre sentimentele și emoțiile pe care le trăți. În felul acesta, veți traversa această perioadă cu zâmbetul pe buze, plini de încredere și fericiți că sunteți părinți. O comunicare eficientă poate fi cheia depășirii multor bariere.
Practic, tatăl te mai poate ajuta la căratul bagajelor sau al plaselor de la piață. Te poate ajuta la curățenie, mai ales acum când tu nu vei mai putea face scheme de gimnastică încercând să ștergi praful de sub șifonier și nici nu vei mai putea să inhalezi substanțele toxice emanate de soluțiile pentru curățat. Mai poate să facă mâncare, să calce sau să întindă rufele pe sârmă. Pentru toate aceste activități practice, este nevoie însă de un ,,antrenament” anterior întrucât schimbările nu se produc peste noapte.
Concluzii
Săptămâna 14 de sarcină reprezintă începutul unei noi etape de dezvoltare a bebelușului. Nu te speria de nou, schimbările care au loc în corpul tău sunt normale, stările, emoțiile, trăirile tale sunt diferite, dar toate acestea fac parte din viață. Asta nu înseamnă că anumite probleme de ordin medical trebuie ignorate, ci trebuie să fie monitorizate îndeaproape de specialiști. Gândește pozitiv, fii pozitivă, zâmbește, fii mulțumită, visează și bucură-te din tot sufletul alături de partenerul tău de minunea ce vă este dată să o trăiți!
Resursele despre „Săptămâna 14”
Pentru mai multe detalii despre acest subiect, vă rugăm să consultați medicul dumneavoastră sau să contactați pe farmacist Raluca Catana.
Farmacist, Catana Raluca
e-mail: catanaraluca1206@yahoo.com