fbpx

Săptămâna 16

SUMAR:

  • Ce se întâmplă cu bebelușul?
  • Ce se întâmplă cu tine?
  • Cum să faci să-ți fie mai bine?
  • Cum te poate ajuta tatăl?
  • Ce analize sunt de făcut?
  • Concluzii
  • Resurse despre „Săptămâna 16”

Ce se întâmplă cu bebelușul?

În săptămâna 16 de sarcină, bebelușul are o dimensiune similară cu a unui avocado. În acest moment, bebelușul începe să aibă trăsături faciale definite, mânuțe, piciorușe și mai are foarte puțin până îi va crește părul. Sistemele vitale sunt în funcțiune, singurul lucru ce a rămas de făcut mai este dezvoltarea organelor suficient de mult încât să le poată susține. De asemenea, cel mic trebuie să crească în greutate, dar și să-și dezvolte eficient sistemul muscular și sistemul osos. În ceea ce privește dimensiunea, pe lângă compararea acestuia cu un avocado, statisticiile medii arată că el are o lungime de aproximativ 12 cm și o greutate de aproximativ 100 grame, urmând ca în trei săptămâni să își dubleze greutatea și lungimea.

În această etapă a sarcinii, inima bebelușului pompează aproximativ 25 l de sânge zilnic, cantitate ce urmează să crească pe măsură ce sarcină se dezvoltă. În viața intrauterină, cel mic are abilitatea de a-și mișca mânuțele și piciorușele, existând chiar posibilitatea ca cel mic să își sugă degetul, lucru ce poate fi văzut la o ecografie. Reflexele se dezvoltă cu rapiditate, iar ochii funcționează chiar dacă pleoapele încă nu s-au deschis. Urechile aproape au ajuns în poziția lor finală, bebelușul fiind capabil să audă și chiar să recunoască vocea mamei. În ceea ce privește unghiile, acestea tocmai încep să crească, aspect valabil și în cazul papilelor gustative care sunt în plină dezvoltare.(flo.health).

„Educația reprezintă o mare parte din abordarea mea în ceea ce privește o sarcină ușoară, o mămică sănătoasă și un bebeluș fericit. Cred că toate mămicile ar trebui să învețe cum să efectueze întreținerea de bază pentru ele însele pentru obținerea unei îmbunătățiri optime a condiției fizice și psihice și pentru a trăi o viață lungă și sănătoasă.” dr.Andreea Preduca, medic specialist recuperare medicală

Ce se întâmplă cu tine?

În săptămâna 16 de sarcină, majoritatea simptomelor sunt mult mai blânde și mai ușor de suportat pentru mămică, cel puțin față de lunile trecute. Aceste simptome sunt valabile atât pentru mămicile care poartă un singur bebeluș în burtică, cât și pentru cele ce poartă gemeni.

  • Simptome pozitive – pentru foarte multe femei, începând cu această săptămână se pot vedea faimoasele schimbări la nivelul părului și al unghiilor, acestea crescând rapid, puternic și frumos. De asemenea, se poate observa efectul de piele strălucitoare și radiantă. Dimensiunea sânilor cu siguranța a început să se mărească, în timp ce sensibilitatea lor a scăzut, ceea ce este tot un aspect pozitiv în ochii multor mămici.
  • Simptome negative – primul simptom negativ pe care încep să îl resimtă mămicile sunt durerile de spate. Acestea se datorează întinderii ligamentelor rotunde – cele care țin uterul la locul lui, de hormonii de sarcină și de burtica aflată în creștere. Pentru ameliorarea durerii, se pot face exerciții special concepute și foarte ușoare, mai ales de întindere. Pe lista simptomelor negative se numără și constipația, ea fiind cauzată de uterul tot mai mare care începe să preseze pe intestine. Ameliorarea acestei probleme se poate face prin creșterea consumului de fibre și aportul tot mai mare de apă. Hormonii sarcinii pot afecta și zona ochilor, mămicile ajungând să se confrunte cu ochi uscați și sensibili. În cazul în care vreți să optați pentru picături de ochi, trebuie să consultați medicul specialist înainte. Un ultim aspect frecvent pentru săptămâna 16 de sarcină, este uitarea lucrurilor mărunte, lucru ce se va întâmpla pe tot parcursul sarcinii și care este specific pentru viitoarele mămici. (https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/16-weeks-pregnant).

Cum să faci să-ți fie mai bine?

Ca în fiecare săptămână de sarcină, există o serie de lucruri pe care le poate face mămica astfel încât să amelioreze simptomele negative și să își facă viața mai ușoară:

  • Folosește un umidificator – nasul înfundat comun pentru această săptămână de sarcină poate fi cauzat de aerul uscat care este resimțit mult mai acut în această perioadă. Astfel, folosirea unui umidificator poate ajuta la hidratarea nasului și a mucoasei și poate diminua problema.
  • Prevenirea varicelor – apariția varicelor în timpul sarcinii este o problemă destul de comună pentru majoritatea mămicilor. Acestea sunt nedureroase și nu provoacă rău nici mamei, nici fătului, însă sunt neplăcute din punct de vedere estetic, mai ales pentru o femeie cu fluctuații hormonale din pricina sarcinii. Pentru a preveni apariția acestora, se recomandă ca mămica să nu stea foarte mult timp în picioare sau într-o poziție fixă, iar atunci când stă întinsă, poate încerca ridicarea picioarelor pe o pernă.
  • Profită de poftele tale – în săptămâna 16 de sarcină, apar foarte multe pofte, unele dintre ele fiind mai neobișnuite. Din această cauză, multe mămici se tem să le solicite sau să le urmeze. Acest lucru nu trebuie să se întâmple deoarece puteți să ajungeți să vă frământați mult timp pe acest subiect, afectându-vă în mod negativ psihicul. Sfatul este ca poftele să fie urmate, cu moderație în ceea ce privește cantitatea. (whattoexpect.com).

Cum te poate ajuta tatăl?

Chiar dacă mama poartă greutatea copilului la propriu, tatăl trebuie să fie și el destul de implicat în proces. În primul rând, el trebuie să fie mereu acolo, să asculte și să vorbească, femeile însărcinate fiind extrem de vorbărețe din pricina hormonilor. Chiar dacă este vorba despre o discuție de 3 ore în mijlocul nopții sau de 5 minute dimineața la prima oră, tatăl trebuie să îi ofere suportul deplin mamei. Ajutarea la sarcinile din casă nici nu ar trebui să mai fie menționată, deoarece bărbații în general vor avea un instinct superior de protecție și de ajutor și cel mai probabil nu vor lăsa mămica să ridice nici măcar o floare – nu este indicat să se exagereze, dar viitoarea mămica va aprecia cu siguranță fiecare ajutor oferit. Un alt lucru pe care îl pot face tăticii, este să se informeze, să pune întrebări sau să meargă la cursuri prenatale alături de mămică, astfel va fi mult mai pregătit pentru ceea ce urmează. Îndeplinirea poftelor este foarte importantă, iar aceasta este considerată datoria viitorilor tătici deoarece ei sunt cel mai adesea în preajma mamei, mai ales la orele târzii din noapte când poftele au tendința să apară (whattoexpect.com).

Ce analize sunt de făcut?

În această etapă a sarcinii, nu sunt analize specifice de făcut decât dacă mama semnalează ceva în neregulă cu sarcina și se simte rău. Cel mai probabil, mămica va avea programată o ecografie în această săptămână pentru a se monitoriza evoluția celui mic, a se vedea cât și cum s-a dezvoltat, a se observa starea placentei și a lichidului amniotic. Este o ecografie de rutină, singurul aspect pe care ar trebui să îl aibă mama în vedere este consumul crescut de lichide (babycenter.com). 

Concluzii

 Săptămâna 16 de sarcină este considerată o săptămână liniștită, fără evenimente marcante cu referire la sarcină. Mămica este deja obișnuită cu simptomele de sarcină, iar acum începe să observe și câteva avantaje cu privire la aceasta, cum ar fi părul lung și strălucitor sau tenul curat și radiant. Cel mic se află în plină dezvoltare, el fiind din ce în ce mai mare pe zi ce trece și pregătindu-se de faimoasele lovituri pe care toată lumea așteaptă să le resimtă la intensitate maximă. Având în vedere că mămica încă nu are o burtică atât de mare, ea nu ar trebui să experimenteze dificultăți majore, ci să se bucure de o sarcină frumoasă, sănătoasă și în plină dezvoltare.

Resurse despre „Săptămâna 16”

  1. thebump.com
  2. whattoexpect.com
  3. babycenter.com
  4. flo.health
  5. whattoexpect.com

Pentru mai multe detalii despre acest subiect, vă rugăm să consultați medicul dumneavoastră ginecolog sau să contactați doctor Andreea Preduca, medic specialist recuperare medicală.

Doctor Andreea Preduca

Cabinet K Team,

Strada Aviator Mircea Zorileanu 82,

București, 

andreea_preduca@yahoo.fr

Preduca Andreea

Preduca Andreea

Distribuie

Facebook
WhatsApp
Email

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Distribuie