fbpx

Săptămâna 17

SUMAR:

  • Ce se întâmplă cu bebelușul?
  • Ce se întâmplă cu tine?
  • Cum să faci să-ți fie mai bine?
  • Cum te poate ajuta tatăl?
  • Concluzii
  • Resurse despre „Săptămâna 17”

Ce se întâmplă cu bebeluşul?

Săptămâna 17 de sarcină este săptămâna care încheie a patra lună de sarcină.

Ritmul de dezvoltare al fătului este în continuă creştere. Acum are între 140 – 200 grame şi în jur de 13 – 17 cm. În jurul lui, începe să se formeze un start protector, de sebum numit vernix. Sub piele încep să se formeze straturi de grăsime puternic vascularizate, care îl ajută să-şi menţină temperatura corpului constantă şi care îi va fi de folos în momentul naşterii la trecerea de la căldura din interiorul uterului la temperatura diferită din exterior. Procesul va continua şi în trimestrul al treilea al sarcinii. Pielea rămâne foarte subţire, dar se va îngroşa devenind mai puţin transparentă pe măsură ce se va acumula grăsimea sub piele.

Se îngroaşă cordonul ombilical şi se lungeşte pe măsură ce fetusul se dezvoltă şi se măresc necesităţile nutritive primite de la mamă.

Începe să se  dezvolte simţul auzului, iar urechea exterioară ajunge la forma definitivă, copilul fiind sensibil la sunetele din exterior.

Cresc picioarele în lungime şi astfel se normalizează proporţia cap – trunchi.

Ochii rămân închişi, deşi cunosc o dezvoltare importantă, acum se formează straturile retiniene, iar pleoapele sunt perfect conturate. 

Copilul îşi poate mişca picioarele şi mânuţele, iar osificarea cunoaşte o modificare importantă, deoarece cartilajele se transformă în os, dar va mai dura ceva vreme până se va încheia procesul de osificare.

Sistemul circulator şi tractul urinar funcţionează în parametri normali, iar inima bate cu putere. O substanţă protectivă care se numeşte mielină începe să învelească măduva coloanei. Sistemul nervos este în plin proces de dezvoltare, încă de acum se formează legături între sinapse.

Pe măsură ce mobilitatea membrelor creşte, copilul se mişcă cu mai multă uşurinţă profitând de locul încă generos din interiorul uterului. Astfel, el va descoperi cordonul ombilicat pe care îl va folosi ca primă „jucărie”. Îl va prinde cu degeţelele, îl va trage sau îl va strânge, uneori face şi cascadorii folosindu-se de cordonul ombilical. Această joacă este un adevărat stimulent al impulsurilor nervoase şi contribuie substanţial la formarea conexiunilor din creier care coordonează mişcarea complexă a braţelor.

Tot în această săptămână, încep să crească sprâncenele şi apar fire de păr pe cap şi pe corpul copilului.

Ce se întâmplă cu tine?

Ajunsă în săptămâna 17 de sarcină, gravida a trecut de problemele complicate ale primului trimestru de sarcină şi s-a obişnuit cu apariţia unor noi provocări. Ea îşi regăseşte echilibrul, liniştea şi devine tot mai optimistă în legătură cu puiul din burtică. De fapt, tocmai puiul este cel care o motivează şi o echilibrează. Faptul că simte în mod real mişcările copilului, care devin tot mai puternice şi active, îi stârnesc gravidei emotivitatea, dar şi siguranţa.

Corpul gravidei se modifică permanent, uterul creşte pentru a face loc fătului care se măreşte de la o zi la alta. Din această cauză, uterul începe să preseze organele din jur. Sunt posibile dureri produse de compresia nervului sciatic sau neplăceri în timpul somnului. Pentru aceste situaţii, se găsesc mereu soluţii simple, dar eficiente, cu perne aşezate în zona mijlocului, la spate sau sub burtică, atunci când se adoptă poziţia pe o parte, pentru a găsi poziţia perfectă.

Acum se acumulează kilograme în plus, în special atunci când se dă frâu liber poftelor nemăsurate la mâncare. Pentru a nu lua prea multe kilograme, trebuie să existe un autocontrol în limitele posibilului şi regula de bază trebuie să fie consumul de alimente sănătoase.

Odată cu creşterea burticii, se măreşte circumferinţa şi se schimbă postura corpului. Datorită solicitării mai intense a muşchilor coloanei vertebrale, se modifică curburile coloanei şi pot apărea dureri lombare sau probleme de echilibru. Ca măsură de prevedere, se indică înlocuirea pantofilor cu tocuri înalte cu pantofi cu toc mic sau chiar cu talpa plată. La indicaţia doctorului, sunt permise exerciţii uşoare pentru întărirea muşchilor spatelui, dar şi ai abdomenului, aceştia fiind cei mai solicitaţi până la sfârşitul sarcinii. În plus, gravida trebuie să aibă multă voinţă pentru a-şi controla permanent poziţia coloanei.

Este importantă o grijă mai mare pentru integritatea burticii. Orice traumatism, de orice grad ar fi el, poate face rău copilului, dar şi mamei. Se va acorda o mai mare atenţie în timpul conducerii maşinii. Centura de siguranţă este absolut necesară pentru protecţie în situaţii critice şi ea se va poziţiona pe sub burtică şi peste şolduri pentru siguranţă şi susţinere maximă.

În această perioadă, gravida se confruntă cu secreţii fiziologice (de la transpiraţie la secreţii vaginale) mai bogate, datorate fluxului sanguin foarte mare. Din acelaşi motiv, pot apărea şi mici hemoragii nazale.

Tubul digestiv este mai lent din cauza progesteronului şi poate apărea constipaţia. Nu sunt indicate medicamente pentru a rezolva acest inconvenient, ci consumarea de cereale integrale, mai multă mişcare zilnic şi mărirea cantităţii de lichide consumate.

Pielea de pe sâni şi burtă se va întinde pe măsură ce sarcina înaintează şi pot apărea vergeturi. Este indicat să se folosească creme speciale sau uleiuri naturale care previn și tratează vergeturile.

În săptămâna 17 de sarcină, pot apărea pe faţă sau pe corp mici pete maronii. Fenomenul poartă numele de cloasmă, aşa-zisa „mască de sarcină” şi se datorează creşterii concentraţie de pigment din piele. Pentru a nu se accentua prea tare, se va evita expunerea îndelungată la soare şi se vor folosi creme de protecție solară şi fond de ten pentru estomparea lor pe faţă.

Stările emoţionale de teamă, încântare, uneori de nesiguranţă, datorate nivelului crescut de hormoni care acţionează la nivelul unor zone ale creierului, fac ca gravida să aibă somnul încărcat cu vise, unele chiar ciudate, dar nu trebuie să se alarmeze, aceste stări sunt normale.

Pentru ca perioada de sarcină să decurgă bine, gravida trebuie să continue consultaţiile, analizele şi testele care pot identifica din timp existenţa unor eventuale probleme, ale mamei sau ale fătului în evoluţie.

Cum să faci să-ți fie mai bine?

Începând cu săptămâna 17, gravida trebuie să aibă mai multă grijă de ea.

În timpul conducerii maşinii, scaunul trebuie să fie aşezat în aşa fel încât abdomenul să nu fie presat de volan sau bordul maşinii, dar să ofere o folosire confortabilă şi sigură la pedale. Centura de siguranţă trebuie să fie fixată corect pentru a oferi siguranţă maximă. Există o strânsă legătura între centura de siguranță și airbag. Totuși, e bine să se ştie că acesta nu poate înlocui centura. Este chiar periculos dacă se deschide airbagul şi şoferul nu este bine fixat cu centura.

Hormonii prezenți în sarcină aduc modificări esenţiale sistemului circulator; presiunea arterială va scădea şi pot apărea ameţeli. Pentru ca aceste stări să treacă mai uşor şi fără urmări neplăcute, gravida trebuie să se hidrateze mai mult şi să evite mişcările bruşte la ridicarea din pat sau de pe scaun. Dacă apare o senzaţie de leşin, gravida se va întinde pe pat pe partea stângă. De altfel, gravida trebuie să aleagă această poziţie şi pentru somn deoarece greutatea uterului poate presa o venă importantă care transportă sângele din partea inferioară a corpului către inimă. Dacă gravida doarme pe spate, ameţeala poate persista, iar copilul ar putea fi lipsit de suficient sânge şi substanţe nutritive.

Cum te poate ajuta tatăl?

Rolul tatălui într-un cuplu care aşteaptă un bebeluş este la fel de important ca şi cel al mamei, începând cu momentul în care se ia hotărârea de a avea un copil şi până când acesta creşte mare.

Dar trebuie să admitem că în astfel de situaţii speciale, cum este perioada de sarcină, tatăl este total necunoscător al problemelor ce aparţin mai de grabă femeilor şi nu bărbaţilor!

Dar dragostea pentru partenera sa şi pentru micuţa fiinţă căreia au hotărât să-i dea viaţă, vor face din tată un bun „învăţăcel”. El va asimila repede lecţia vieţii şi va acţiona în consecinţă. Este nevoie numai de a i se acorda încredere, sfaturi practice şi multă atenţie. Poate că la început lucrurile nu vor sta strălucit, dar partenera lui nu trebuie să dispere, cu multă răbdare şi curaj, tatăl viitorului bebeluş va deveni de neînlocuit în problemele şi acţiunile ce i-au fost atribuite sau cele în care a hotărât să se implice din iniţiativă proprie.

Vom enumera câteva dintre problemele ce îi pot fi atribuite pentru ca viitoarea mămică să treacă mai uşor peste cele 9 luni de sarcină cu problemele lor, peste schimbările ce vor interveni în trupul gravidei, peste o eventuală depresie care ar putea să o încerce, peste programul riguros pe care va trebui să-l respecte o gravidă conştientă de rolul său final, peste dieta specială pe care trebuie să o urmeze în acelaşi scop etc.

În primul rând, tatăl trebuie să ştie exact care sunt domeniile în care este nevoie de ajutorul lui. Va afla aceste lucruri discutând cu partenera sa care îi va explica în ce constă concret acest ajutor:

  • să facă curat în casă;
  • să pregătească masa;
  • să se documenteze despre sarcină şi naştere;
  • să înveţe să facă masaj;
  • să înţeleagă, să admită şi să vină în întâmpinarea nevoilor partenerei sale gravide, chiar dacă uneori par capricii;
  • să fie tandru, iubitor şi să o încurajeze în momentele de neîncredere sau derută;
  • să găsească mereu activităţi relaxante (spectacole, lecturi, plimbări, mici întâlniri cu prietenii în locuri mai puţin zgomotoase, scurte excursii neobositoare şi altele), care să-i dea gravidei sentimentul că este susţinută, iubită, respectată şi ajutată cu adevărat.

Sigur că aceste sugestii pot fi îmbogăţite de fiecare cuplu în funcţie de temperamentul lor, de dragostea ce şi-o poartă unul altuia şi de iniţiativa creatoare a tatălui.

Concluzii

Analizând tot ceea ce se întâmplă în săptămâna 17 de sarcină, putem spune că la jumătatea perioadei de sarcină, lucrurile au intrat deja într-un fel de rutină. Gravida este mai relaxată, încrezătoare şi mai optimistă, între ea şi micuţa fiinţă din burtică se stabileşte deja o legătură care va creşte pe măsură ce avansează şi sarcina, iar responsabilitatea actului de aducere a unei fiinţe pe lume trebuie să se împartă în mod egal cu cel care este partenerul ei şi tată.

Resurse despre „Săptămâna 17”

  1. thebump.com
  2. whattoexpect.com
  3. babycenter.com
  4. thebump.com
  5. tommys.org
  6. bounty.com
  7. pregnancybirthbaby.org.au
  8. parents.com
  9. babycentre.co.uk

Pentru mai multe detalii despre acest subiect, vă rugăm să consultați medicul dumneavoastră sau să contactați pe farmacist Raluca Catana.

Farmacist Catana Raluca

e-mail: catanaraluca1206@yahoo.com

Catana Raluca

Catana Raluca

Farmacist

Distribuie

Facebook
WhatsApp
Email

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Distribuie