Sumar:
- Ce se întâmplă cu bebelușul?
- Ce se întâmplă cu tine?
- Cum să faci să-ți fie mai bine?
- Cum te poate ajuta tatăl?
- Concluzii
- Resurse despre „Săptămâna 19”
Ce se întâmplă cu bebelușul?
Sarcina reprezintă un moment magic atât în viața unei femei, cât și în viața de cuplu. Pe măsură ce sarcina înaintează, mămica se va confrunta cu noi simptome sau stări pe care trebuie să învețe să le gestioneze. Dar ce se întâmplă în săptămâna 19 de sarcină?
În săptămâna 19, bebelușul începe să crească din ce în ce mai repede, crescând mai ales în greutate. În săptămâna 19, bebelușul este la fel de mare precum un mango. Acesta are aproximativ 15 cm lungime.
19 săptămâni de sarcină înseamnă patru luni și aproximativ o săptămână. Într-o săptămână o să fiți la jumătatea drumului. Cum de a trecut timpul așa repede? În această săptămână, puteți merge la doctor pentru a afla sexul copilului. Însă cel mai probabil nu o să vă surprindă sexul bebelușului, ci schimbările care au loc în corpul dumneavoastră. Puteți vedea cât de mult crește copilașul dumneavoastră, iar sentimentul este de nedescris. Pur și simplu o să fiți uimite!
În această săptămână, cel mic se confruntă cu mai multe schimbări.
Explozia senzorială – acest lucru înseamnă că celui mic i se vor dezvolta zonele specializate pentru miros, gust, auz, viziune și atingere.
Brațele și picioarele celui mic sunt proporționate.
În această săptămână, trupul celui mic o să fie acoperit de un strat de protecție denumit vernix caseosa. Vernix caseosa, cunoscut și sub denumirea de vernix, este o substanță albă ca parafina care acoperă pielea bebelușilor nou-născuți. Este produsă de celulele dedicate și se crede că are anumite roluri de protecție în timpul dezvoltării fetale și pentru câteva ore după naștere. Acest strat protejează pielea, împiedicând-o să devină încrețită din cauza faptului că este înmuiată în lichidul amniotic atât de mult timp. Copilul a crescut suficient de mult pentru ca plămânii să se formeze.
Pentru că are atât de mult spațiu la dispoziție, copilul plutește liniștit. De cele mai multe ori, capul bebelușului va fi în sus spre piept, cu picioarele care se extind până la partea inferioară a uterului.
La un făt de 19 săptămâni, sistemul de reproducere se dezvoltă rapid. Dacă aveți o fetiță, uterul și vaginul sunt deja dezvoltate. Ovarele conțin milioane de ouă subdezvoltate. Dacă aveți un băiețel, organele sale genitale continuă să crească, iar testiculele s-au format deja.
Mugurii dinților de lapte sunt formați, iar acum încep să se dezvolte mugurii dinților permanenți.
Având în vedere că cel mic a crescut suficient de mult, ați putea începe să simțiți mișcările sale în interior. Aceste mișcări nu vor fi foarte puternice. La 19 săptămâni, copilul își dezvoltă ciclul de somn. Acest lucru înseamnă că o să observați că bebelușul dumneavoastră se mișcă mai mult în anumite momente ale zilei.
Este posibil ca dumneavoastră să fiți singura care poate simți aceste mișcări. Altă persoană care vă atinge burtica nu o să le simtă.
Pielea bebelușului va începe să devină mai pigmentată, determinând tonul pielii copilului dumneavoastră. Până în acest moment, pielea bebelușului a fost translucidă permițând vizualizarea vaselor de sânge, potrivit “Flo Health”.
„Copilul are aproximativ 15 cm în lungime și este acoperit de vernix care îi protejează pielea. Pieptul se mișcă de jos în sus, mimând respirația, însă este inspirat doar lichidul amniotic.” doctor Gabriela Albu
Ce se întâmplă cu tine?
Loviturile vor fi din ce în ce mai dese în jurul săptămânii 19 de sarcină, deoarece copilul crește rapid și are nevoie de spațiu pentru a se întinde.
Al doilea trimestru este considerat fiind cea mai confortabilă perioadă de sarcină pentru multe femei, dar acest lucru nu înseamnă că nu veți avea niciun fel de simptome.
Dimensiunea burticii variază de la o mămică la cealaltă. În timp ce unele femei pot simți copilul în mișcare în acest moment, altele nu simt nimic. Dar acest lucru nu este o anomalie și nici motiv de îngrijorare. Dacă ați simțit deja mișcările copilului și credeți că acestea au încetinit sau s-au oprit, nu ezitați să vă adresați medicului dumneavoastră. Chiar dacă nu este nimic în neregulă, mai bine să aveți certitudinea decât să vă loviți de diverse situații pe care le puteați preveni.
Unele studii demonstrează că până la 55% din femeile care au avut parte de mișcări în timpul sarcinii, dar acestea au scăzut în intensitate sau pur și simplu nu au mai avut loc, nu au fost raportate pentru a evita enervarea medicilor.
În timpul săptămânii 19, mămicile se vor confrunta cu diverse simptome.
- Crampele abdominale: bebelușul dumneavoastră crește rapid, ceea ce înseamnă că uterul trebuie să se întindă. Mușchii și ligamentele lucrează ore suplimentare pentru a putea susține creșterea. Acest lucru poate cauza o durere abdominală sau inferioară. Dacă simțiți crampe intense, nu ezitați să sunați la medic.
- Umflarea nasului poate fi o cauză a schimbărilor hormonale. Acestea duc la creșterea fluxului de sânge, făcându-vă să dezvoltați congestie nazală. Membranele mucoase sunt sensibile în această perioadă, motiv pentru care nu ar trebui să vă alarmați dacă aveți sângerări nazale ușoare în timpul sarcinii.
- Există posibilitatea să simțiți disconfort la nivelul membrelor, mai ales picioarele. Acest lucru se datorează faptului că mușchii picioarelor transportă greutate suplimentară.
- Apetitul crescut este un lucru obișnuit la o gravidă, deoarece copilul îi spune corpului dumneavoastră să consume mai multe calorii. Cu toate acestea, nu ar trebui să mâncați cât pentru două persoane, deoarece creșterea excesivă în greutate poate fi dăunătoare pentru dumneavoastră și pentru copil. Este recomandat să păstrați o dietă sănătoasă, dar să vă răsfățați ocazional, conform ”Flo Health”.
- Se pot observa unele modificări la nivelul pielii. Pot apărea pete mai închise la culoare pe față, la nivelul buzei superioare, obraji sau frunte. Acestea poartă denumirea de „mască de sarcină” și sunt cauzate de creșterea pigmenților.
Simptomele unei gravide nu sunt severe, sunt mai mult niște neplăceri. Acest lucru nu înseamnă că tratarea lor este ușoară.
- Amețelile sau grețurile sunt un fenomen obișnuit atunci când vine vorba despre o femeie însărcinată, deoarece uterul în creștere pune presiune asupra vaselor de sânge. În plus, bebelușul va efectua presiune asupra plămânilor, motiv pentru care o să aveți mici dificultăți de respirație. Nu uitați să vă îngrijiți, să mâncați și să beți multă apă în mod regulat. Dacă amețelile și grețurile persistă, este recomandat să vorbiți cu medicul dumneavoastră și să faceți câteva investigații care să determine dacă aveți anemie sau preeclampsie.
- Durerile de șold sunt un alt disconfort prezent la graviduțele în săptămâna 19. Dacă durerea de șold vă deranjează noaptea, încercați să dormiți pe o parte cu o pernă între genunchi, conform ”The Bump”.
„Spatele vă poate durea din cauza creșterii în greutate și a schimbării centrului de greutate. Mișcarea este recomandată și utilă în perioada sarcinii. Chiar dacă nu sunteți obișnuită să faceți sport, nu uitați să vă plimbați în fiecare zi sau să înotați dacă aveți posibilitatea.” doctor Gabriela Albu
Cum să faci să-ți fie mai bine?
Atunci când vă aflați în săptămâna 19 de sarcină, o să vă confruntați cu multe simptome care vă pot aduce o stare de anxietate. Există mai multe modalități de a vă face să vă fie mai bine, iar noi o să enumerăm câteva dintre acestea.
În primul rând, trebuie să vă interesați să aflați despre infecțiile vaginale. În timpul sarcinii, poate apărea candidoza, aceasta datorându-se în special dezechilibrelor hormonale care apar. Dacă ai candidoză vaginală atunci când intri în travaliu, este posibil să o transmiți bebelușului în timpul nașterii, deoarece fungii care cauzează acest gen de infecție vaginală pot cauza și candidoza bucală la bebeluși.
Este foarte important să vă adresați medicului dumneavoastră dacă aveți orice simptom care să indice prezența unei astfel de infecții.
Unele femei urmează cursuri prenatale ca să se simtă mai pregătite și să nu fie luate prin surpindere. Este recomandat să urmați astfel de cursuri în trimestrul al treilea, însă nu este niciodată prea devreme ca să vă documentați. O să aflați informații despre întregul proces de naștere, știind la ce să vă așteptați încă de la prima contracție și până la împingerea finală.
Nu luați medicamente sau diferite alte tratamente naturiste și „sigure” fără să discutați cu medicul dumneavoastră. Nu luați niciun preparat pe bază de plante (chiar dacă l-ați mai folosit înainte) fără a discuta cu medicul.
Trebuie să păstrați un nivel ridicat de fibre în dieta dumneavoastră și să beți foarte multe lichide.
Este recomandat să faceți chiar și un masaj prenatal.
Luați mese mici și dese. Este adevărat că alimentația este foarte importantă în timpul sarcinii, însă nu trebuie sub nicio formă să faceți excese. Este recomandat să luați șase mese mici pe zi, două sau trei mese principale și trei gustări care să mențină constant nivelul de nutriție. Dacă optați pentru aceste tipuri de mese, sistemul dumneavoastră digestiv nu o să fie suprasolicitat.
Exercițiile fizice sunt benefice pentru dumneavoastră și pentru copil. Puteți face sport, însă nu acele tipuri de activități care vă pun siguranța în pericol sau care prezintă un risc ridicat de cădere (precum echitația). Puteți alege dintre sporturi precum înotul, pilatesul, yoga și mersul pe jos. Acestea o să vă ajute să vă mențineți în formă, aducând nenumărate beneficii și dezvoltării sarcinii.
Sexul în timpul săptămânii 19 de sarcină este perfect sigur. Femeile gravide experimentează o creștere a libidoului, așa că o să vă simțiți mai frumoase și mai atrăgătoare. Profitați de această perioadă pentru a vă bucura de momente intime cu partenerul dumneavoastră înainte ca unele poziții să devină mult prea incomode, conform „Flo Health”.
„În această perioadă, poți avea pielea uscată și o accentuare a poftei de mâncare. Bea cât mai multă apă și alege o dietă echilibrată cu multe fructe, legume și alimente sănătoase.” doctor Gabriela Albu
Cum te poate ajuta tatăl?
Nu numai mămica trece prin diferite schimbări atunci când vorbim despre dezvoltarea sarcinii, ci și tatăl. Acesta trece printr-o serie de emoții, care cel mai probabil i-au fost necunoscute până în acel moment.
Mulți tătici se vor gândi că nu se vor ridica la înălțimea rolului pe care-l vor avea curând, se vor teme de felul în care li se va schimba viața, de faptul că ar putea fi lăsați pe locul doi, iar unii dintre aceștia chiar se tem că și-ar putea dezamăgi soția. Cu toate acestea, mulți tătici se lovesc și de sentimente pozitive precum mândria și curiozitatea de a-și cunoaște bebelușul. Acest amalgam de sentimente dă nopți nedormite și multă neliniște. Este recomandat ca tatăl să comunice cu mămica deoarece comunicarea poate duce la soluționarea multor probleme.
În săptămâna 19 de sarcină, bebelușul este activ, iar tăticul îl poate simți dacă pune mâna pe burtică. Mămica o să înceapă să se simtă din ce în ce mai greoaie, motiv pentru care este recomandat ca tatăl să o însoțească în plimbări care să o relaxeze, conform ”Taticool”.
În săptămâna 19 de sarcină, mămica o să se confrunte cu probleme cu somnul, iar tatăl o poate ajuta cu un mic masaj la picioare, deoarece o să înceapă să ducă o greutate în plus. Dacă mămica doarme, încercați să nu o treziți, deoarece odihna este foarte importantă în timpul sarcinii.
Puteți începe să o ajutați pe mămică cu curățenia în casă (asta dacă nu faceți deja acest lucru). O puteți ajuta pe cu pregătirea mesei. Includeți cât mai multe fructe, legume și carne slabă în dieta dumneavoastră. De asemenea, nu uitați de romantism, deoarece micile plăceri o pot face pe mămică să se destindă și să scape de anxietate. Momentele tandre nu ar trebuie să lipsească din viața dumneavoastră intimă, chiar dacă partenera este însărcinată. Adevărul este că în această perioadă, partenera o să se simtă mult mai atrăgătoare și sexy.
În plus, puteți începe să vă documentați despre schimbările prin care trece mămica, pentru a preveni anumite situații, iar dacă aceasta vă vede că vă informați, va scăpa de temerile specifice perioadei.
Este foarte important să fiți răbdător și încrezător. Mămica o să treacă prin nenumărate faze și stări, iar dumneavoastră ar trebui să o ajutați să le depășească.
Sub nicio formă să nu fumați în preajma partenerei, iar dacă aceasta este fumătoare, încercați să o convingeți să se lase de fumat, conform “Qbebe”.
„Bebelușul poate distinge vocile, așa că poți să îi citești sau să vorbești cu el. Poți invita mămica la o cină romantică care o poate relaxa și ajuta să scape de grijile sarcinii.” doctor Gabriela Albu
Concluzii
Sarcina este o perioadă deosebită atât pentru mămică, cât și pentru tătic. Aceștia o să treacă prin nenumărate clipe care va consolida relația de cuplu. În timpul săptămânii 19 de sarcină, mămica o să treacă prin nenumărate schimbări, motiv pentru care partenerul trebuie să o ajute să treacă cu ușurință peste acestea. Este recomandat să vă documentați în timpul sarcinii despre posibilele situații care pot apărea. Acumularea de informații ajută la prevenirea și evitarea anxietății, dar vă și ajută să faceți față schimbărilor aduse de nașterea unui copilaș.
Resurse despre „Săptămâna 19”
Pentru mai multe detalii despre subiect, vă rugăm să consultaţi medicul dumneavoastră sau să contactaţi pe doctor Gabriela Albu.
Doctor Gabriela Albu
cmiberceni@gmail.com