fbpx

Săptămâna 21

Sumar:

  • Ecografie morfologie fetală
  • Ce se întâmplă cu bebelușul?
  • Ce se întâmplă cu tine?
  • Cum să faci să-ți fie mai bine?
  • Cum te poate ajuta tatăl?
  • Concluzii
  • Resurse despre „Săptămâna 21”

Sarcina reprezintă o perioadă specială din mai multe puncte de vedere: transformări la nivel fizic și psihic; situații inedite pentru viitoarea mămică; miracolul vieții se dezvoltă într-un ritm accelerat și frumos, neobișnuitul fiind firul roșu care leagă cele 40 de săptămâni ale sarcinii. Fiecare săptămână din perioada sarcinii este importantă. Fiecare săptămână vine cu o serie de surprize care poate lua pe nepregătite o femeie care este la începutul carierei de mamă, deși fiecare sarcină e unică, chiar dacă e purtată de aceeași femeie. Necunoscutele din această perioadă depășesc cu mult acei „x” de la matematică și pot speria mai mult decât au făcut-o aceștia la timpul lor. Din acest motiv, o informare corectă despre ce se întâmplă cu organismul tău și cum se dezvoltă bebelușul va aduce oaza de liniște de care orice părinte novice are nevoie.

În rândurile următoare, vom descoperi împreună ce se întâmplă în săptămâna 21 de sarcină, cum se dezvoltă bebelușul, ce modificări mai are de suportat viitoarea mămică și ce rol poate avea tatăl în toată această odisee.

Ecografie morfologie fetală

Următorul pas după exuberanța cu care este întâmpinată vestea că va avea un copil, viitoarea mămică trebuie să își aleagă medicul ginecolog care îi va urmări sarcina și care o va asista la naștere, lucru care se întâmplă în jurul săptămânii a treia. Pe parcursul celor 40 de săptămâni de sarcină, indicat este să se realizeze trei ecografii de morfologie, cea de-a doua fiind recomandată în săptămâna 21. Scopul ecografiilor este de a urmări starea de sănătate a fătului în viața intrauterină.

Ecografia reprezintă o modalitate simplă care nu iradiază și care prin folosirea ultrasunetelor poate explora corpul uman. Încă de la început, trebuie îndepărtat orice dubiu, deoarece ecografia nu este dureroasă și nici nu afectează bebelușul. Modalitatea de realizare este cu sonda pe abdomenul gravidei. Deși nu este nevoie de o pregătire anterioară pentru realizarea ecografiei morfologice fetale, trebuie ținut cont de faptul că o cremă hidratantă poate împiedica vizualizarea fătului, același lucru fiind valabil și în dreptul unei vezici urinare pline.

Ecografia morfologică fetală are ca scop analiza organelor fătului: dezvoltare, măsurători, estimarea greutății fetale, precum și vârsta sarcinii. Un alt scop al ecografiei din săptămâna 21 este aprecierea vitalității fătului, și aici ne referim la activitatea cardiacă și mișcări.

Prin intermediul ecografiei morfologice fetale, se pot identifica anumite anomalii sau situații patologice ale fătului. Precizia detectării anomaliilor este de aproximativ 56 %., conform academica-medical.ro, reginamaria.ro.

„Ecografia morfologică în trimestrul al doilea se efectuează de obicei în săptămânile 19-22, realizând o examinare detaliată a anatomiei și dezvoltării fetale, dar și a colului uterin și a placentei.” doctor Gabriela Albu

Ce se întâmplă cu bebelușul?

În această săptămână, bebelușul tău este cât se poate de activ, având un ritm de dezvoltare intens. Astfel, părul este mai vizibil la nivelul capului, la gene și sprâncene.

Bătăile inimii bebelușului se pot auzi cu stetoscopul (120 – 160 bătăi/minut, de două ori mai rapide ca ale mamei). În săptămâna 21, există mișcări de respirație intrauterină, începând să se dezvolte plămânii.

Din punctul de vedere al mișcării, bebelușul este extrem de activ, alternând perioada de somn cu cea de mișcare. Bebelușul poate avea chiar și o poziție preferată de somn. Se crede chiar că mișcările mamei din timpul zilei leagănă copilul, adormindu-l. Pe de altă parte, când mama vrea să doarmă, copilul poate fi activ. Își poate  mișca mâinile sau picioarele și se joacă mult cu cordonul ombilical. Mișcările sunt foarte importante pentru dezvoltarea mușchilor și pentru formarea legăturilor nervilor către creierul bebelușului.

Buzele se pot diferenția mai bine și primele imagini ale dinților arată ca niște muguri sub linia gingiei. Ochii s-au dezvoltat, deși irisul nu este încă pigmentat. Ochii sunt încă închiși.

În această săptămână, sistemul digestiv al copilului se maturizează și crește, iar intestinele se contractă şi se relaxează. Copilul exersează înghițind lichid amniotic pentru a-și dezvolta și mai mult sistemul digestiv.

Dacă în prima lună de sarcină, bebelușul este de dimensiunea unei semințe de mac, în săptămâna 21, bebelușul poate avea dimensiunea unei banane, având spațiu suficient în pântecele mamei. Astfel, poate avea aproximativ 23 – 27 cm și 280 – 370 grame., conform babycenter.com.

„Bebelușul câștigă în mod constant mai mult în greutate și începe să sughită. Sughițurile sunt acele tresăriri micuțe pe care poate că le simți,  plămânii bebelușului pregătindu-se pentru sarcina importantă pe care o au – respirația.” Doctor Gabriela Albu

Ce se întâmplă cu tine?

Sarcina este o stare deosebită pentru organismul matern în cadrul căruia se produc modificări dramatice care permit dezvoltarea copilului în spațiul intrauterin. Deoarece este nevoie doar de 40 de săptămâni pentru ca o ființă umană să se dezvolte, sarcina este limitată de timp, unicitatea sa constând în adaptarea și dezvoltarea organismului.

După primele două săptămâni, organismul resimte sarcina reacționând prin grețuri, pofte, oboseală nesfârșită. Pe măsură ce fătul se dezvoltă, are loc o întindere a tegumentului de pe abdomen ceea ce duce la apariția vergeturilor. Lucru care se întâmplă începând cu săptămâna 21 de sarcină.

Oboseala se accentuează, picioarele amorțesc, fiind nevoie de multă odihnă chiar și pe timpul zilei.

Modificările nu se opresc aici. Se simt crampe în zona picioarelor, dar şi dureri care tind să crească în intensitate. Apar dureri de spate în partea inferioară. Uterul fiind în creștere continuă, schimbă centrul de greutate, ceea ce împinge înainte partea inferioară a spatelui.

Hormonul relaxină relaxează ligamentele și încheieturile, ceea ce va permite pelvisului să se extindă la naștere.

Pe masură ce greutatea crește, apar durerile lombare, iar datorită presiunii exercitate asupra venelor membrelor inferioare, pot apărea mici vase sparte, varice și hemoroizi.

După cum poți observa, modificările se țin lanț, iar o sarcină nu este doar zâmbet și așteptare comodă, așa cum inspiră de cele mai multe ori panourile publicitare.

Sarcina implică bucurie, împlinire, dar și oboseală, dureri de spate și de picioare, kilograme în plus, vergeturi, dureri la nivelul sânilor etc., conform whattoexpect.com.

„În săptămâna 21, uterul a ajuns la aproximativ 1 cm deasupra ombilicului, iar creșterea în greutate este de aproximativ 4 – 7 kg.” Doctor Gabriela Albu 

Cum să faci să-ți fie mai bine?

Modificările din perioada sarcinii implică disconfort, durere și kilograme în plus. Deoarece dezvoltarea unei ființe umane este limitată în mediul uterin la 40 de săptămâni, adaptarea organismului și dezvoltarea copilului se face într-un ritm alert asupra căruia viitoarea mămică nu are control. Ceea ce poți face însă e să te documentezi și să înțelegi schimbările care te asaltează fizic și psihic și să găsești metode de a lua măsuri astfel încât să atenuezi anumite disconforturi, să faci să îți fie mai bine.

În perioada sarcinii, nu se pot administra medicamente, nu pot fi folosite orice tipuri de ceaiuri sau creme. În măsurile pe care le iei, pentru a fi sigură că nu îi faci rău bebelușului, cere sfatul medicului care îți urmărește sarcina. O discuție deschisă cu el te va ajuta să înțelegi ce ai de făcut.

  • În primul rând, odihnește-te suficient. Deoarece începând cu săptămâna 21, copilul începe să fie mai activ în pântece, organizează-ți timpul astfel încât să ai un somn de calitate. Bebelușul doarme foarte mult (16 – 20 h/zi), însă, din păcate pentru mamă, noaptea el se poate trezi. Încearcă să te sincronizezi cu ritmul lui și bucură-te de un somn odihnitor chiar și în timpul zilei!
  • În al doilea rând, o femeie însărcinată trebuie să se alimenteze sănătos, conștientă fiind că ceea ce mănâncă ea reprezintă hrană și pentru micuț. Cerealele, legumele și fructele proaspete trebuie să fie incluse în alimentația zilnică a mamei.
  • Activitatea fizică nu trebuie să lipsească din viața femeii în cele 40 de săptămâni de sarcină. În felul acesta își va păstra organismul în formă și se va pregăti pentru naștere. Poți face yoga pentru gravide sau înot.
  • Evitarea locurile aglomerate și poluate. Plimările în natură la aer curat, în parcuri se pot dovedi de un real folos și relaxante pentru mămica în devenire.
  • Când după o zi de activitate, te simți copleșită de schimbările organismului tău, o baie caldă te va ajuta să te relaxezi.
  • Utilizarea unor creme/uleiuri speciale te pot ajuta nu doar să te relaxezi, ci și să previi vergeturile care sunt inevitabile în această perioadă.

Frumusețea perioadei de gravidanță constă în capacitatea mamei de a se bucura de miracolul care se dezvoltă în interiorul ei și nu de a pune accentul pe schimbările organismului care uneori pot fi destul de neplăcute., conform whattoexpect.com.

Cum te poate ajuta tatăl?

Organismul femeii poartă noua ființă în pântece, organismul femeii este responsabil de dezvoltarea micuțului, iar alimentația și aerul pe care îl respiră ea devine hrana și aerul bebelușului. Cu toate acestea, nu doar mama este responsabilă de viitorul membru al familiei, fie el și în viața intrauterină. Tatăl poate fi de un real ajutor astfel încât sarcina să nu fie o povară, ci să te poți bucura de ea în ciuda modificărilor care apar.

  • Astfel, printr-o atmosferă relaxantă, fără tensiuni și cu discuții deschise, tatăl își poate demonstra rolul de confident, prieten și ajutor. Din cauza schimbărilor hormonale, te poți chiar speria de schimbările care se produc cu tine. Susținerea emoțională din partea tatălui va fi un aliat de nădejde.
  • Ajutorul lui este indispensabil și la sarcinile casnice. Deoarece mama este copleșită de noul stil de viață, ea nu va mai putea să le îndeplinească singură.
  • O mamă fericită și relaxată îi face pe toți ai casei fericiți. Acest lucru este valabil și când bebelușul este încă în pântecele ei. Astfel, un masaj relaxant din partea tatălui poate face minuni.
  • Te poate ajuta să te pregăteși pentru venirea pe lume a bebelușului sau cu bagajul de care ai nevoie la maternitate.
  • Complimentele întotdeauna sunt o plăcere pentru urechea unei femei, dar în perioada sarcinii sunt cu mult mai de dorit, cu cât kilogramele în plus ar putea face ca orice femeie să clacheze.

Pregătire pentru venirea pe lume a noului membru al familiei poate fi o delectare dacă tatăl se implică activ și devine ajutorul la care mama copleșită de situații și de emoții poate apela oricând.

Concluzii

Sarcina cu siguranță poate fi o perioadă dificilă. Dar atunci când există dragoste și armonie în familie, atât mama, cât și tatăl se vor bucura din plin de cele 40 de săptămâni de sarcină și îl vor aștepta cu mult drag pe cel mic. O informarea corespunzătoare a ambilor parteneri în privința modificărilor dramatice pe care le aduce sarcina este extrem de importantă pentru liniștea întregii familii și a lua lucrurile în ordinea în care vin cu multă seninătate. Dacă partenerii înțeleg cum se dezvoltă copilul lor, de ce are nevoie mama ca acesta să se dezvolte mai bine, atunci vor putea lua măsurile cele mai bune.

Nu trebuie neglijat nici faptul că așteptarea venirii unui copil poate consolida relația de cuplu și îi va ajuta să se bucure de magia acestei perioade împreună!

Resurse despre „Săptămâna 21”

  1. thebump.com
  2. whattoexpect.com
  3. babycenter.com
  4. medicalnewstoday.com
  5. parents.com
  6. medicalnewstoday.com
  7. reginamaria.ro
  8. academica-medical.ro
  9. pregnancybirthbaby.org.au
  10. advancedwomensimaging.com.au

Pentru mai multe detalii despre subiect, vă rugăm să consultaţi medicul dumneavoastră sau să contactaţi pe doctor Gabriela Albu.

Doctor Gabriela Albu

cmiberceni@gmail.com

Dr. Albu Gabriela

Dr. Albu Gabriela

Doctor medicină de familie, homeopat și specializat în ecografii. cmiberceni@gmail.com

Distribuie

Facebook
WhatsApp
Email

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Distribuie