Articol redactat de Maria Antoaneta Constantin și verificat de dr. Andreea Preduca, specialist în recuperare medicală.
SUMAR:
- Ce se întâmplă cu bebelușul?
- Ce se întâmplă cu tine?
- Cum să faci să-ți fie mai bine?
- Cum te poate ajuta tatăl?
- Ce analize trebuie făcute?
- Concluzii
- Resurse despre „Săptămâna 22”
Ce se întâmplă cu bebelușul?
Atunci când ajunge la săptămâna 22 de sarcină, pleoapele bebelușului încă sunt închise, dar ochii încep să se miște singuri. De asemenea, se formează canalele care îl vor ajuta pe bebeluș să lăcrimeze, alături de sprâncenele sale – la început culoarea sprâncenelor este albă, urmând să se schimbe pe măsură ce sarcina avansează. Bebelușul se dezvoltă tot mai mult și devine tot mai receptiv la factorii externi. Mămicile care au o ecografie programată în această săptămână pot vedea reacțiile bebelușului în cazul în care produc zgomote în timpul ecografiei sau se pune muzică – reacțiile pe care le poate face copilașul sunt cele de a-și întinde sau de a-și aduna mânuțele și piciorușele.
Creierul copilului este în plină dezvoltare, precum și sistemul nervos. Până în acest moment, bebelușul și-a dezvoltat simțul tactil, ceea ce înseamnă că el experimentează senzații noi, mai ales în momentele în care își atinge diferite părți ale corpului sau atunci când își suge degetul. De asemenea, cel mic începe să acumuleze tot mai multă grăsime, menită să îi țină de cald. În ceea ce privește dimensiunea lui, bebelușul are aceeași mărime ca cea a unei nuci de cocos. Lungimea sa ajunge undeva în jurul a 27,8 cm, iar greutatea sa este aproape de 430 de grame. (pampers.com).
„Educația reprezintă o mare parte din abordarea mea în ceea ce privește o sarcină ușoară, o mămică sănătoasă și un bebeluș fericit. Cred că toate mămicile ar trebui să învețe cum să efectueze întreținerea de bază pentru ele însele, pentru obținerea unei îmbunătățiri optime a condiției fizice și psihice și pentru a trăi o viață lungă și sănătoasă.” dr.Andreea Preduca, medic specialist recuperare medicală.
Ce se întâmplă cu tine?
Cele mai comune simptome pe care le au mămicile în săptămâna 22 de sarcină sunt în strânsă legătură cu faptul că bebelușul sau bebelușii (în cazul unei sarcine gemelare) ocupă tot mai mult loc în pântec. Acestea sunt după cum urmează:
- Apariția vergeturilor – este cauzată de luarea în greutate bruscă și întinderea pielii, mai ales în zona burticii care se află în continuă creștere. Pentru a preveni apariția lor, se recomandă folosirea unor uleiuri speciale sau creme foarte grase, astfel încât pielea să fie bine hidratată.
- Secrețiile vaginale – secrețiile vaginale ale femeilor însărcinate au tendința să fie mult mai crescute cantitativ, iar acest lucru se intensifică pe măsură ce sarcina avansează. Acestea nu ar trebui să reprezinte o problemă, ele fiind cauzate de creșterea circulației sângelui din zona genitală.
- Mâini și picioare umflate – mâinile și picioarele umflate reprezintă o reală provocare, ce va deveni mult mai neplăcută spre săptămânile de sfârșit de sarcină. Acestea au loc din cauza lichidului în exces care se regăsește în corpul femeii. Acest simptom este normal, însă dacă umflarea se produce brusc și este neplăcută, se recomandă consultarea specialistului.
- Intensificarea durerilor de spate – durerile de spate au mai apărut până în această etapă, însă de acum vor începe să se intensifice. Bebelușul presează tot mai mult pe măsură ce se dezvoltă, iar greutatea tot mai mare nu va ușura deloc lucrurile.
- Alte aspecte minore – în această săptămână, mai există posibilitatea ca mama să observe unele schimbări cum ar fi creșterea părului mult mai rapidă, dificultatea în respirație în unele momente sau creșterea libidoului (thebump.com).
Cum să faci să-ți fie mai bine?
Există o serie de trucuri pe care le pot face femeile însărcinate în săptămâna 22 de sarcină pentru a-și ușura simptomele negative:
- Suplimente de magneziu – orice supliment ar vrea să ia o femeie însărcinată, întâi trebuie să se consulte cu medicul. Magneziul este o variantă foarte bună pentru fortificarea sistemului osos al copilului, dar și al mamei. Magneziul stimulează funcția enzimatică, reglează nivelul de insulină și controlează nivelul de zahăr din sânge. Deficiențele de magneziu pot afecta negativ o sarcină atât în ceea ce privește mama, cât și bebelușul, iar săptămâna 22 este cea în care acestea încep să se manifeste mai accelerat.
- Activitate fizică – exercițiile fizice pe durata sarcinii, dacă este permisă efectuarea lor, aduc un rol benefic asupra fătului și asupra mamei. Acestea vor spori forța fizică, nivelul de energie și modul în care lucrează mușchii, bebelușul beneficiind și el. În funcție de preferințele mamei, se poate opta pentru exerciții acasă, exerciții la sală sau clase special concepute pentru graviduțe.
- Alimentația sănătoasă – alimentația sănătoasă este importantă pe toată durata sarcinii, însă pe măsură ce sarcina se apropie de sfârșit, o alimentație echilibrată și sănătoasă va diminua probleme precum anemia, carențe ale elementelor importante din organism, constipația etc. (https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-22.aspx#section-tips).
Cum te poate ajuta tatăl?
Implicarea tatălui în sarcină este extrem de importantă pentru relația dintre părinți. Chiar dacă el nu este implicat în mod fizic, trebuie să o susțină pe viitoarea mămică mental. Pe măsură ce burtica va crește, mama va întâmpina numeroase dificultăți în a desfășura activități de bază, banale, cum ar fi încălțarea sau ridicarea unui obiect de jos, iar tatăl va trebui să fie acolo și să o ajute, fiind cel mai important sprijin al ei. Hormonii sarcinii vor influența în multe feluri comportamentul femeii gravide, aceasta trecând cu rapiditate de la o stare la alta, fiind extrem de anxioasă și făcându-și mult mai multe griji decât ar fi cazul. În aceste situații, este rolul tatăl să fie prezent, să comunice, să ofere soluții și să calmeze mămica și bebelușul.
Un alt aspect extrem de important care este recomandat de către specialiști, este acela ca și tăticii să se documenteze cu privire la evoluția sarcinii și la ceea ce să se aștepte după apariția bebelușului. De exemplu, tatăl poate prelua misiunea de a se documenta cu privire la cărucior și scaun de mașină, fiind vorba de elemente mai tehnice, care îi pasionează pe majoritatea bărbaților. Însoțirea mamei la cursurile prenatale este o altă idee eficientă, întrucât tăticul va beneficia și el de instruire pentru acordarea primului ajutor la un nou – născut, dar va ști și ce trebuie să facă în cazul în care bebelușul se hotărăște să își facă apariția în mod neașteptat (whattoexpect.com).
Ce analize sunt de făcut?
Între săptămânile 19 – 22 de sarcină, mămica poate efectua o morfologie fetală de trimestrul II. În aceasta, se analizează fătul și uterul mamei. Scopul ecografiei este să se observe evoluția celui mic, dacă este normală, dar și care este poziția pe care o are placenta. Se analizează forma și structura cutiei craniene a bebelușului, aspectul exterior al bebelușului (să nu fie prezente malformații), existența și funcționarea organelor și cordonul ombilical. Pe lângă morfologie, în săptămâna 22 de sarcină se poate efectua o ecografie Doppler, aceasta având rolul de a se monitoriza dacă ajunge suficient sânge de la mamă la bebeluș și de a monitoriza tensiunea mamei. În plus, se pot repeta unele seturi de analize efectuate anterior, cum ar fi hemoleucograma, analizele de biochimice și sumarul de urină, fiind controale de rutină ale căror rezultate sunt extrem de importante pentru a se verifică statutul sarcinii și cum se dezvoltă (healthline.com).
Concluzii
Sătpămâna 22 înseamnă un pas mai aproape de finalul sarcinii, marcând finalizarea celui de-al doilea trimestru de sarcină și intrarea în ultimul trimestru. Ea este încadrată în luna a 6-a de sarcină, ceea ce înseamnă că burtica este destul de proeminentă, mămica putând să se mândrească cu ea fericită. Cu o dimensiune similară cu cea a unui dovlecel sau a unei nuci de cocos, cel mic se află în plină dezvoltare, acumulând greutate pe zi ce trece. Chiar dacă este o săptămână plină de simptome mai puțin plăcute, cum ar fi durerile de spate sau umflarea mâinilor și a picioarelor, mămicile se bucură de suportul tăticilor și așteaptă cu nerăbdare venirea pe lume a celui mic. Este foarte important ca ea să fie atentă la alimentație, la activitatea fizică și să meargă la toate consultațiile necesare, relația cu medicul fiind extrem de importantă.
Resurse despre „Săptămâna 22”
Pentru mai multe detalii despre acest subiect, vă rugăm să consultați medicul dumneavoastră ginecolog sau să contactați doctor Andreea Preduca, medic specialist recuperare medicală.
Doctor Andreea Preduca
Cabinet K Team,
Strada Aviator Mircea Zorileanu 82,
București,
andreea_preduca@yahoo.fr