SUMAR:
- Investigaţii medicale în săptămâna 25
- Ce se întâmplă cu bebeluşul?
- Ce se întâmplă cu tine?
- Cum să faci să-şi fie bine?
- Cum te poate ajuta tatăl?
- Concluzii
- Resurse despre „Săptămâna 25”
Investigaţii medicale în săptămâna 25
Săptămâna a 25-a de sarcină nu impune investigaţii medicale speciale decât în cazul în care evoluţia sarcinii o impune. Controalele medicale încă au loc o dată pe lună, la două săptămâni efectuându-se în cazurile care impun o monitorizare atentă şi frecventă. Dacă vizita la medic va avea loc în această săptămână, doctorul se va interesa de starea fizică şi psihică a mamei, de mişcările bebeluşului, dacă au apărut cumva contracţii sau sângerări. Va verifica bătăile inimii bebeluşului, va examina abdomenul şi va măsura distanţa dintre osul pubian şi vârful uterului, pentru a verifica dacă cel mic se dezvoltă. Dacă este necesar, medicul poate decide efectuarea unei ecografii.
Între săptămânile 24 – 28 de sarcină, ar trebui efectuată testarea glucozei, importantă pentru depistarea riscului de diabet gestaţional. Această testare este recomandată în special mămicilor obeze, dar şi celor care au în istoricul familiei cazuri de diabet. Însă medicul poate recomanda această testare, chiar dacă nu există suspiciuni. Medicul poate recomanda testarea depistării unei posibile anemii. Astfel, aceste testări pot fi făcute chiar în săptămâna 25.
Tot în săptămâna 25, se pot efectua testări pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuală, în cazul în care există suspiciunea riscului contactării., conform flo.health.
Ce se întâmplă cu bebeluşul?
Săptămâna 25 de sarcină înseamnă apropierea de finalul trimestrului II, respectiv 6 luni de sarcină. Evident, fiecare sarcină este diferită, astfel că fătul are propriul ritm de dezvoltare şi fiecare viitoare mămică va parcurge sarcina într-un anumit fel, raportat la vârstă, constituţie şi context medical. Însă chiar şi aşa, se pot stabili repere clare ale stadiului de dezvoltare în care se află fătul în această perioadă.
În săptămâna 25 de sarcină, bebeluşul măsoară în jur de 34 cm şi are o greutate de aproximativ 680 grame.
Fătul va continua să acumuleze grăsime sub piele, aspectul roşiatic începe să dispară, iar pielea se va întinde, devenind mai puţin ridată. Datorită conectării receptorilor de la nivelul pielii, cu sistemul nervos central prin intermediul fibrelor nervoase încep să se dezvolte receptorii pentru stimulii tactili şi pentru durere, cald şi rece. La naştere, va resimţi complet trecerea de la mediul cald intrauterin, unde sunt în jur de 37 grade, la cel rece, din afara uterului. Grăsimea acumulată sub piele îl va ajuta să suporte această trecere fără a intra în hipotermie.
Mâinile sunt complet formate, iar unghiile cresc, fiind foarte moi. Acum îşi poate strânge pumnişorii, poate împreuna mânuţele şi poate exersa reflexul suptului, sugându-şi degeţelul sau pumnul. Deşi terminaţiile nervoase mai au nevoie de timp pentru a se dezvolta complet, fătul poate explora structurile din interiorul uterului, jucându-se chiar cu cordonul ombilical.
În această perioadă, îi creşte tot mai mult păr, distingându-se deja nuanţa şi textura. Pleoapele ochişorilor sunt foarte fine, însă procesul de formare a vederii va dura şi după naştere., conform babycenter.com.
Ce se întâmplă cu tine?
Aşa cum fiecare făt se dezvoltă în ritmul lui, aşa şi viitoarele mămici pot parcurge diferit fiecare etapă de sarcină. În jurul săptămânii 25, va apărea retenţia de apă, aşa că mămica va începe să ia în greutate. Mişcările vor fi mai greoaie, oboseala se va instala mai repede, senzaţia de lipsă de aer începe să-şi facă prezenţa. Somnul începe să fie mai agitat atât din cauza burticii, cât şi a trezitului pentru mersul la toaletă. Apar balonarea, constipaţia, arsurile, chiar şi hemoroizii, context deloc plăcut pentru viitoarea mamă.
Este perioada în care mama va începe să simtă contracţiile false denumite Braxton Hicks. Uterul se întăreşte, dar îşi revine repede la normal, mai cu seamă dacă se schimbă poziţia.
Tensiunea arterială poate creşte. Va fi monitorizată frecvent, iar orice depăşire peste 130/90mmHg va fi anunţată medicului, ca şi ameţelile, durerile puternice de cap, ţiuitul urechilor, durerile abdominale severe sau umflarea excesivă a mâinilor şi picioarelor.
Se va instala senzaţia de picioare grele, uneori chiar umflate şi dureroase. Pe lângă acestea, pot apărea şi mici probleme dentare cauzate de consumul mare la care este supus organismul.
Există însă şi părţi frumoase ale acestei perioade. Viitoarea mamă este nerăbdătoare să-şi asume rolul de mămică, are o stare psihică bună, este optimistă şi va avea un păr frumos şi unghii sănătoase. Schimbările hormonale sunt răspunzătoare de acest aspect. Nu neapărat îi creşte mai mult păr, însă cade mult mai puţin decât de obicei. Chipul este luminos şi mama radiază de fericire, chiar dacă este brăzdată de episoade de oboseală, greutate în mişcări şi arsuri., conform whattoexpect.com, thebump.com.
Cum să faci să-şi fie bine?
Este foarte important ca mama să fie în echilibru şi să alunge temerile. Astfel, îşi va pune la punct câteva aspecte pentru perioada care va urma. Va hotărî cât timp va dori să stea în concediu pentru creşterea copilului, va căuta o bonă, va stabili cine o va ajuta cu cel mic imediat ce vin de la maternitate, se va informa despre toate aspectele care o intereseză. Nu este devreme să pregătească spaţiul celui mic, pătuţul, hăinuţele, cădiţa, accesoriile şi tot ce poate fi achiziţionat încă de acum.
În felul acesta, îşi va asigura o stare de bine, localizând puţin momentul naşterii şi modul cum îl va gestiona.
Pentru starea fizică, poate apela la o serie de tehnici. În primul rând, va avea o alimentaţie echilibrată din care va elimina ceea ce consideră că nu îi face bine. Se va odihni ori de câte ori simte că are nevoie. Dacă nu sunt contraindicaţii, va continua să facă sport şi plimbări lungi în aer liber. Vor fi evitate toate sporturile de contact, exerciţiile solicitante şi locurile foarte aglomerate, precum piscinele. Se pot urma cursuri de pregătire pentru naştere în care viitoarea mamă învaţă ce este travaliul, cum se abordează şi cum se poate calma, va deprinde tehnici de respiraţie şi va obţine date despre naştere şi alăptare. Sunt cursuri care se concentrează foarte mult pe metode specifice de naştere, cum ar fi Lamaze şi Bradley. Acestea vizează sporirea încrederii în propriile forţe, astfel încât să facă faţă travaliului şi să accepte naşterea ca pe un proces firesc şi natural.
Pentru somnul agitat, va recurge la tehnici simple înainte de culcare, precum o baie relaxantă sau lecturarea unei cărţi. Va evita să bea lichide înainte de culcare.
Va încerca să petreacă timp cu viitoare mămici, împărtăşirea experienţelor fiind de ajutor, va decide ce nume va avea micuţul şi îşi va face planuri simple, dar importante pentru viitor.
Orice problemă sesizată va fi semnalată medicului, tocmai pentru a se putea interveni fără a apărea complicaţiile.
Pentru ca starea viitoarei mămici să fie bună şi să se menţină echilibrată şi optimistă, este foarte important să comunice, să-şi exprime trăirile, temerile şi bucuriile, să găsescă soluţii întrebărilor care o frământă şi să fie deschisă sfaturilor avizate, evitând persoanele cu păreri şi idei care nu îi sunt pe plac şi nu o caracterizează., conform tommy.org.
Cum te poate ajuta tatăl?
Perioada sarcinii este cea mai frumoasă etapă din viaţa unei femei. Însă nu ar trebui să o parcurgă singură, ci alături de familie, în special de partener. El este cel care ar trebui să-i fie alături, să o susţină, să îi alunge temerile şi să îi reamintească faptul că face o treabă minunată şi este extraordinar de frumoasă, chiar dacă sarcina a schimbat-o din punct de vedere fizic.
Astfel, tatăl trebuie să fie mereu alături, să o însoţească la controale, în parc, la cumpărături şi chiar la cursurile de pregătire pentru naştere. Împreună ar trebui să ia deciziile legate de cel mic, numele acestuia, ce mobilier aleg pentru camera lui sau ce tip de cărucior cred că este mai potrivit.
Mai mult, tatăl ar trebui să preia din sarcinile grele, să facă aprovizionarea, iar dacă mai au un copil, să încerce să se ocupe de acesta, eliberând puţin programul mamei.
Pentru familiile care au deja un copil, acesta poate fi cea mai bună perioadă în care mama şi tata îi pot explica faptul că va mai avea un frăţior şi îl pot familiariza cu noul statul de frate mai mare, povestindu-i care ar putea fi micile lui sarcini în îngrijirea bebeluşului.
Suportul partenerului pe perioada sarcinii este foarte important pentru viitoarea mămică, simţindu-se în continuare atrăgătoare şi asigurându-se că împreună vor face faţă cu brio statutului de părinte., conform whattoexpect.com.
Concluzii
Săptămâna 25 înseamnă luna a șasea de sarcină. Fătul creşte considerabil, iar mama începe să simtă transformările prin care trece. Pot apărea episoade de oboseală, greutatea în mişcare, arsurile, durerile de picioare, dar şi temerile şi neliniştea. Susţinută de familie şi de partener, mama va găsi metode prin care să îşi asigure o stare de bine. Vizitele la medic şi analizele o vor ajuta să afle starea ei şi a copilului, dar şi să găsescă rezolvarea cea mai bună pentru neplăcerile fizice. Astfel, pas cu pas, se vor parcurge toate etapele sarcinii, până la momentul naşterii.
Resurse despre „Săptămâna 25”