fbpx

Săptămâna 26

Sumar:

  • Ce se întâmplă cu bebeluşul?
  • Ce se întâmplă cu tine?
  • De vorbă cu medicul
  • Cum să faci să-ţi fie bine?
  • Cum te poate ajuta tatăl?
  • Concluzii
  • Resurse despre „Săptămâna 26”

Ce se întâmplă cu bebeluşul?

Săptămânile de sarcină trec din ce în ce mai repede, iar transformările sunt resimţite atât de făt, cât şi de viitoarea mămică. La 26 de săptămâni, cel mic ar trebui să cântărească în jur de 700 grame şi să măsoare aproximativ 35 cm. Până la momentul naşterii, greutatea bebeluşului va mai creşte de încă 4 – 5 ori.

Micul om din burtică este complet format, însă încă are pielea roşiatică, ridată şi transparentă. Bebeluşul a dobândit deja reflexul de tresărire, exercitându-l ori de câte ori se sperie de zgomote acute din exterior, dar şi de tușitul mamei sau sughiţul acesteia.

Este vârsta gestaţională la care cel mic pe lângă faptul că percepe zgomotele, începe să le recunoască. Evident, cel mai des auzit şi bine cunoscut va fi sunetul vocii mamei şi chiar şi al tatălui, dacă acesta îşi face timp şi începe să vorbescă zilnic cu el.

Deşi ochişorii sunt încă închişi şi acoperiţi de pleoapele transparente, aparatul ocular este în plină dezvoltare, straturile retinei fiind deja formate, iar cel mic percepând lumina puternică. Abia din săptămânile viitoare va începe să se dezvolte şi reflexul clipitului. Genele şi sprâncenele sunt formate, fiind şi săptămâna în care fătul deja are amprentele degetelor.

În săptămâna 26, fătul deschide şi închide gura, înghiţind lichidul amniotic şi implicându-l într-un circuit de reciclare care are loc o dată la trei ore. Pe lângă faptul că înghite, poate chiar să dea afară din gură lichid amniotic.

În cazul băieţilor, aceasta este săptămâna în care testiculele pot începe să coboare în scrot, însă nu este obligatoriu, acest proces putându-se întâmpla chiar şi după naştere.

La vârsta gestaţională de 26 de săptămâni, bebeluşul are păr pe cap, mai lung şi mai des.

În plămânii bebeluşului, se formează alveolele pulmonare, micii săculeţi care se vor umple cu aer imediat ce micuţul va ieşi din mediul intrauterin. Dezvoltarea plămânilor se întinde pe o perioadă lungă, cercetătorii susţinând că se poate vorbi despre capacitatea completă de a-şi îndeplini rolul, abia după săptămâna 34 de sarcină. Astfel, funcţia acestora este delicată în cazul unei naşteri premature, bebeluşul având nevoie de ajutor pentru a putea respira. Însă chiar de la vârsta de 26 de săptămâni, fătul face un exerciţiu bun pentru viitoarea respiraţie, inspirând cantităţi mici din lichidul amniotic.

La 26 de săptămâni, fătul este din ce în ce mai activ, este foarte flexibil şi începe să-şi îmbunătăţească coordonarea, locul din uter devine din ce în ce mai mic, iar mama va resimţi toate aceste aspecte ca o garanţie că puiul ei se dezvoltă normal şi firesc., conform babycentre.co.uk, thebump.com.

„Un program constant de exerciții fizice ușoare în timpul sarcinii va ajuta mămica să se adapteze mult mai ușor la schimbările prin care trece corpul și la creșterea în greutate. De asemenea, viitoarea mămică va avea un travaliu mai ușor și se va recupera mai repede după naștere.”

Ce se întâmplă cu tine?

Săptămâna 26 de sarcină înseamnă că mămica este însărcinată în luna a şasea, respectiv are cinci  luni şi trei săptămâni împlinite, acesta fiind ultima săptămână din trimestrul II de sarcină. Viitoarea mamă se află deja în faţa perioadei în care fătul se va dezvolta cel mai mult, ea luând la rândul ei destul de mult în greutate. Până în acest moment, mama s-a obişnuit cu burtica şi cu modificările aduse de aceasta, şi-a mai potolit temerile şi începe să se gândească din ce în ce mai mult la  momentul naşterii.

Burtica este deja măricică, buricul deja iese în evidenţă, pielea din jur fiind foarte întinsă. Mama se confruntă cu durerile de spate cauzate de schimbările hormonale care acţionează asupra musculaturii şi a articulaţiilor, dar şi de greutatea burticii care creşte şi influenţează poziţia coloanei.

Tot transformările hormonale pot fi resimţite în săptămâna 26 de sarcină prin instalarea episoadelor de constipaţie sau de indigestie. Constipaţia în timpul sarcinii apare ca urmare a  nivelului crescut de progesteron care relaxează muşchii, generând probleme în eliminarea scaunului. Constipaţia se mai poate datora suplimentelor de fier pe care mama le va consuma pe timpul sarcinii, dar şi modificărilor la nivelul alimentaţiei.

Picioarele mamei vor începe să doară şi chiar să se umfle. Dacă umflarea picioarelor este foarte accentuată şi se exercită şi asupra mâinilor sau a feţei, trebuie anunţat medicul.

Mama deja se confruntă cu somnul agitat, negăsindu-şi poziţii bune de somn, trezindu-se să meargă la toaletă sau fiind frământată de griji. Astfel se poate instala oboseala, o stare de anxietate şi nelinişte.

Contracţiile Braxton Hicks sunt prezente în această săptămână. Sunt contracţii de scurtă durată care scad ca intensitate, chiar dispărând imediat ce mama îşi schimbă poziţia.

Mama se poate confrunta şi cu dureri de cap care sunt provocate de deshidratare sau de alimentaţie nepotrivită. Din acest motiv, mama nu trebuie să aştepte să i se facă sete, ci trebuie să bea constant cantităţi mici de apă, procedând la fel şi în cazul alimentaţiei. Va mânca în cantităţi mici la intevale scurte de timp. Adoptând această tehnică, se va pregăti şi pentru atenuarea arsurilor care abia de acum vor începe să fie mai puternice, datorate creşterii copilului şi împingerii stomacului.

Din cauza modificărilor produse la nivelul pelvisului, viitoarea mamă se poate confrunta şi cu incontinenţa urinară, pierzând cantităţi mici de urină atunci când strănută sau tuşeşte. Infecţiile urinare pot apărea. Chiar dacă nu sunt periculoase în această perioadă, vor fi semnalate medicului şi se va adopta o metodă de tratament.

În funcţie de transformarea corporală pe care a suferit-o mama şi a greutăţii acumulate, pot deja să apară vergeturile la nivelul pielii şi chiar varicele şi vene în formă de pânză de păianjen.

Sânii deja şi-au mărit dimensiunile şi pot prezenta mici umflături nedureroase., conform bounty.com.

De vorbă cu medicul

În săptămâna 26 de sarcină, nu se fac investigaţii sau analize speciale, însă este foarte important ca relaţia cu medicul care urmăreşte sarcina să fie foarte apropiată. Fiind perioada în care mama ia din ce în ca mai mult în greutate şi apar o serie de simptome delicate, cel mai indicat este ca aceasta să stea de vorbă cu medicul ori de câte ori are o nelămurire sau nu se simte prea bine.

Medicul va fi informat imediat ce picioarele, mâinile sau faţa se umflă mult prea tare, fiind un semnal îngrijorător care anunţă preeclampsia, adică hipertensiunea arterială şi un exces de proteine în urină. De asemenea, medicul va trebui să afle imediat dacă apar probleme majore de vedere, dureri acute de cap sau de abdomen.

Infecţiile urinare şi disconfortul generat de acestea reprezintă un alt motiv pentru care se impune o vizită la cabinetul medical.

Tot doctorul poate ghida în adoptarea celor mai bune metode de tratare a episoadelor de constipaţie sau indigestie sau când arsurile devin greu de suportat.

Orice durere la nivel abdominal, contracţiile prelungite, sângerările vor fi anunţate medicului. Acesta va efectua o ecografie pentru a se asigura de starea fătului, a placentei şi a colului şi va verifica periodic tensiunea arterială a mamei.

Lipsa somnului, stările de agitaţie şi nelinişte, temerile – pot apărea în sarcină, iar medicul poate ajuta în abordarea acestor contexte sau poate îndruma către un terapeut psiholog care să ajute la diminuarea anxietăţii. Relaţia cu medicul trebuie să fie deschisă, iar orice simptom exagerat şi orice disconfort major îi vor fi aduse acestuia la cunoştinţă.

Tot medicul recomandă ce sport poate face mama, ce nu este indicat să mănânce şi ce ar trebui să facă pentru a-şi asigura o stare de bine şi confort pe durata sarcinii., conform: flo.health.

Cum să faci să-ţi fie bine?

În primul rând, viitoarea mamă trebuie să îşi asigure o stare de confort emoţional, să înţeleagă că toate transformările fizice prin care trece sunt specifice sarcinii şi că le poate depăşi foarte uşor. Dacă este nevoie şi nu poate gestiona singură această stare, poate apela la ajutorul unui psiholog sau poate sta de vorbă deschis cu prietenele care deja au trecut prin această experienţă. Orice temere şi nelinişte legată de sarcină ar trebui discutată cu medicul care urmăreşte sarcina, acesta fiind cel mai în măsură să decidă dacă sunt motive reale de îngrijorare sau sunt contexte fireşti,  fără nicun risc asupra mamei sau fătului.

Pentru disconfortul pricinuit de transformările venite odată cu sarcina, fiecare mămică va găsi tehnicile care i se potrivesc. Pentru a evita şi trata constipaţia îşi va modifica meniul şi se va hidrata corect, pentru durerile de picioare va evita să se obosescă fizic, va purta încălţăminte uşoară şi va încerca să facă exerciţii fizice simple. Sportul uşor sau plimbările în aer liber pot ajuta ca somnul să se îmbunătăţească şi să se asigure un tonus bun. Astfel, poate face înot, ciclism sau exerciţii simple de aerobic şi yoga, evitând orice sport de contact sau foarte solicitant. Pentru perioada sarcinii, tehnici precum Lamaze şi Bradley sunt foarte indicate, mama  sporindu-şi  încrederea în propriile forţe şi urmând să facă faţă travaliului, acceptând naşterea ca pe un proces firesc şi natural căruia poate să îi facă faţă.

Disconfortul produs de incontinenţa urinară poate fi abordat şi prin efectuarea exerciţiilor Kegel destinate întăririi musculaturii pelviene, alternând contracţia musculaturii timp de patru secunde, cu relaxarea acestora, alte patru secunde, timp de 2-3 minute. Indicat ar fi ca mama să nu înceapă exerciţiile singură dacă nu le-a mai practicat,  ci să ceară informaţiile necesare unui specialist.

Disconfortul produs de arsurile care încep să apară va fi diminuat dacă mămica va alege să aibă mese dese şi mici din care va elimina ceea ce a constat că nu îi face bine.

Va evita spaţiile aglomerate, poluate şi neplăcute, nu va sta în preajma fumătorilor, îşi va face planuri de viitor şi va începe să pregătească camera celui mic şi ceea ce crede că va avea nevoie pentru naştere. Toate acestea îi vor da o stare de bine şi siguranţă.

Pentru o stare de bine, mama poate alege să meargă la o şedinţă de masaj relaxant, va continua să aibă grijă de tenul şi de pielea ei, hidratându-le foarte bine, va avea grijă de manichiură şi pedichiură, îşi va face ţinute îndrăzneţe şi practice de graviduţă şi va continua să-şi facă activităţile obişnuite atât cât poate şi cât se simte bine., onform bounty.com, babycenter.com.

Cum te poate ajuta tatăl?

Viitorul tată plin de nelinişti şi emoţii, ştiind că urmează cel mai important eveniment din viaţa lui trebuie să aibă rolul de a o sprijini pe mamă şi de a-i fi alături.

Este foarte important ca cei doi să facă planuri împreună, să se gândească la nume de copii, să decidă cum va arăta camera celui mic şi ce schimbări au de făcut. Luate împreună, aceste decizii au şi rolul de a-i deconecta pe cei doi, de a-i scoate puţin din temeri şi nelinişti, bucurându-se împreună de perspectiva frumoasă care se creionează în faţa lor.

Tata ar trebui să înceapă să o elibereze pe mamă de o serie de sarcini, preluând o parte dintre ele, dându-i ei răgaz să se odihnească.

Foarte important este ca tatăl să o angreneze pe viitoarea mămică în activităţi plăcute şi relaxante, să facă mişcare împreună, să planifice o excursie scurtă, să meargă la un spectacol sau film şi chiar să participe amândoi la cursurile Lamaze sau Bradley.

Pentru mamă, este foarte important ca partenerul ei să se implice în fiecare etapă a sarcinii, să îi înţeleagă toate transformările, să o însoţească la controalele medicale sau să se informeze împreună despre ceea ce va urma în sarcină şi despre cum decurge o naştere.

Mama se simte astfel încurajată, iubită şi apreciată,  ştie că nu este singură, se bucură de sprijin şi devine încrezătoare, ştiind că partenerul ei este acolo pentru a o susţine şi pentru a o ajuta., conform thebump.com.

Concluzii

Săptămâna 26 este ultima săptămână din trimestrul II de sarcină. Fătul deja are o greutate de 700 grame şi măsoară în jur de 35 de cm. Este complet format, urmând ca de acum să crească, să-şi mărească depozitul de grăsime şi să-şi dezvolte funcţiile vitale. Viitoarea mamă începe să simtă schimbările majore ale unei sarcini, va deveni mai greoaie, se va confrunta cu lipsa somnului, durerile de picioare şi de spate, pot apărea constipaţia şi arsurile, însă cu încredere şi susţinută de medic şi de familie, toate acestea vor fi parcurse uşor, aşteptând cu mare nerăbdare şi bucurie naşterea celui mic.

Resurse despre „Săptămâna 26”

  1. babycentre.co.uk
  2. thebump.com
  3. bounty.com
  4. babycenter.com
  5. flo.health

Pentru mai multe detalii despre acest subiect vă rugăm să consultaţi medicul dumneavoastră sau să contactaţi Dr Andreea Preduca-medic specialist recuperare medicala”.

Pentru mai multe detalii despre acest subiect, vă rugăm să consultați medicul dumneavoastră ginecolog sau să contactați doctor Andreea Preduca, medic specialist recuperare medicală.

Doctor Andreea Preduca

Cabinet K Team,

Strada Aviator Mircea Zorileanu 82,

București, 

andreea_preduca@yahoo.fr

Preduca Andreea

Preduca Andreea

Distribuie

Facebook
WhatsApp
Email

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Distribuie