fbpx

Săptămâna 33

Sumar:

  • Ce se întâmplă cu bebelușul?
  • Ce se întâmplă cu tine?
  • Cum să faci să-ți fie mai bine?
  • Ce trebuie să știe tatăl?
  • Concluzii
  • Resurse despre „Săptămâna 33”

Ce se întâmplă cu bebelușul?

În săptămâna 33 de sarcină, mama se află cu un pas mai aproape de termenul de final al sarcinii, ceea ce este foarte entuziasmant atât pentru ea, cât și pentru viitorul tată. În această etapă a sarcinii, creierul bebelușului muncește din răsputeri deoarece toate cele cinci simțuri sunt funcționale. Bebelușul poate auzi și uneori chiar vedea ceea ce se întâmplă în exteriorul pântecului. Atunci când aude vocea mamei sau a tatălui, bătăile inimii i se pot relaxa, fătul devenind mult mai calm și mult mai conștient de semnificația acelei voci. Unele studii prezintă faptul că el poate face diferența între întuneric și lumină, pupilele sale fiind suficient de dezvoltate pentru a face acest lucru. În ceea ce privește greutatea, fătul acumulează rapid grame și centimetri, lucru ce îl va face până la finalul sarcinii. Începând cu această săptămână, cel probabil va fi vorba despre o acumulare de aproximativ 250 grame săptămânal. În momentul de față, cel mic are o greutate estimativă de peste 1800 grame, iar lungimea sa depășește 43 cm. Comparat cu un fruct, cel mic se poate asemăna la dimensiune cu un ananas (pampers.com).

Sistemul osos al bebelușului trece prin schimbări – oasele corpului încep să devină tot mai puternice, dar craniul rămâne moale și flexibil astfel încât cel mic să încapă pe canalul destinat nașterii naturale. Este recomandat ca mamele să nu se sperie dacă bebelușul are craniul ușor diform în momentul nașterii deoarece părțile moi ale acestuia se vor solidifica pe parcursul primilor doi ani de viață. De asemenea, ridurile prezente la suprafața pielii încep să se întindă și să se diminueze, în timp ce pielea bebelușului este mai puțin roșiatică și transparentă, devenind tot mai fină și moale pentru pregătirea nașterii. Loviturile fătului sunt tot mai intens resimțite deoarece spațiul din pântec este tot mai mic (babycenter.com).

„La 33 de săptămâni, creierul și sistemul nervos al bebelușului sunt complet dezvoltate. De acum, el mai crește doar în greutate și lungime.” – farmacist Ioana Dejeu

Ce se întâmplă cu tine?

Până în săptămâna 33 de sarcină, cel mai probabil ai acumulat undeva între 10 – 13 kg sau între 14 – 20, dacă ești însărcinată cu gemeni. Greutatea acumulată este sănătoasă și esențială pentru dezvoltarea optimă a bebelușului, iar aceasta poate fi evidențiată și în dimensiunea burticii, care se va face tot mai mare. Deși burtica este mare și numărul de kilograme în plus este la fel, unele femei însărcinate resimt un libidou foarte crescut în această perioadă –  dacă medicul specialist a afirmat că nu este nicio problemă în întreținerea unui raport sexual în această săptămână, atunci cuplul de viitori părinți au toată libertatea pentru a face asta.

În săptămâna 33 de sarcină, mămica se va confrunta cu periodice contracții de tipul Braxton Hicks, menite să pregătească organismul pentru naștere. Aceste contracții nu ar trebui să fie dureroase și este posibil să aibă loc mai frecvent după efectuarea unor exerciții fizice sau după întreținerea contactului sexual. Acestea sunt diferite față de contracțiile din momentul nașterii deoarece se opresc atunci când mama își schimbă poziția, în timp ce contracțiile reale se mențin în orice situație. În cazul în care mama pare să semnaleze contracții reale, atunci este vorba despre un travaliu prematur. Alte semne ale unui posibil travaliu prematur sunt crampele similare cu cele menstruale, sângerările vaginale, secrețiile vaginale neobișnuite sau ruperea apei. În astfel de situații, trebuie mers de urgență la medic.

Principalele simptome pe care le resimte femeia însărcinată în săptămâna 33 de sarcină sunt legate de disconfort. Rata metabolică este foarte ridicată, ceea ce face ca mămica să se încălzească foarte ușor, element extrem de greu de suportat, mai ales dacă este vorba despre zilele toride de vară. Fluctuațiile hormonale pot cauza dureri severe de cap, care pot fi prevenite sau diminuate prin consumul suficient de apă, chiar dacă asta va însemna mai multe drumuri până la baie. Un alt aspect care se întâmplă din cauza fluctuațiilor hormonale și din cauza stresului mămicii este al uitării lucrurilor sau al neîndemânării, ceva perfect comun în cazul femeilor însărcinate (thebump.com).

„Studiile arată că doar 5% dintre bebeluși se nasc la data estimată de medicul ginecolog, restul trec de acest termen sau se nasc mai devreme. ” – farmacist Ioana Dejeu

Cum să faci să-ți fie mai bine?

Pe măsură ce săptămânile de sarcină avansează, mămica va avea parte de tot felul de dificultăți, unele mai ușor de suportat, pe când altele mai greu. Pentru a face față acestor dificultăți, există numeroase trucuri și sfaturi la care viitoarea mămică poate apela.

  • Atenție la aportul de calciu – este posibil ca pe parcursul sarcinii, mama să resimtă gustul calciului ca fiind acrișor și să evite să îl mai consume, deși reprezenta principala sursă de calciu din dieta sa. Calciul este extrem de important pentru sănătatea organismului, iar dacă mama nu mai poate consuma lapte simplu, poate încerca să îl includă în diferite supe sau shake-uri sau să apeleze la alte produse lactate cu un gust mai plăcut. De asemenea, calciul poate fi găsit și în sucuri de fructe precum portocală, grepfrutul sau mărul. Acesta trebuie sedimentat în organism prin vitamina D, care poate fi asimilată din razele soarelui. În cazul unui deficit sever de calciu, doctorul poate prescrie suplimente. Nu se recomandă administrarea suplimentelor ce conțin calciu deoarece acestea pot provoca apariția contracțiilor  premature.
  • Ameliorarea picioarelor umflate – picioarele umflate (dar și alte zone ale corpului) sunt o reală problemă pentru majoritatea gravidelor. Acestea nu prea au multe opțiuni când vine vorba de scăparea de picioarele umflate, dar pot încerca unele trucuri. Primul ar fi să își țină picioarele mai sus de fiecare dată când se așază și să încerce să stea întinse destul de frecvent pe parcursul zilei. În al doilea rând, unii specialiști recomandă înotul sau pur și simplul bălăcitul – este o modalitate excelentă de răcorire, relaxare, dar și de stimulare eficientă a circulației sângelui ( https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-33.aspx). Un masaj de relaxare la picioare în fiecare seară ajută gravida să își simtă picioarele mult mai ușoare. De asemenea, se recomandă o dietă hiposodată pentru a evita apariția edemului.
  • Yoga – yoga este un exercițiu perfect pentru gravidele aflate în săptămâna 33 de sarcină, când încă mai au mobilitate, dar acțiunile lor sunt semnificativ reduse. Yoga lucrează musculatura, dar nu pune prea multă presiune pe articulații și este axată și pe tehnici de respirație foarte eficiente pentru viitoarele mămici. De asemenea, poate conține și exerciții speciale pentru zona pelvică, aceasta necesitând antrenament pentru ușurarea nașterii, mai ales dacă se optează pentru varianta naturală.
  • Somnul pe partea stângă – atunci când o viitoare mămică intră în trimestrul al treilea de sarcină, aceasta ar trebui să doarmă pe o parte, mai specific pe partea stângă. Studiile au arătat că dormitul pe spate sau pe partea dreaptă poate presa anumite vase de sânge din corp, astfel încât se pot pune în pericol atât mama, cât și bebelușul (tommys.org).

„Bebelușul se va mișca tot mai mult pe măsură ce crește. Dacă simțiți că se mișcă mai puțin decât înainte, consultați medicul ginecolog. ” – farmacist Ioana Dejeu

Ce trebuie să știe tatăl?

Ajunși la săptămâna 33 de sarcină, partenerii trebuie să discute despre detaliile legate de momentul nașterii. Mama trebuie să îl informeze pe tată despre procedurile medicale, să discute dacă își doresc prezența lui în salon, bagajele pentru spital, drumul până acolo și aspectele financiare. Este indicat ca viitorul tată să fie informat și pregătit din timp pentru a se adapta cu ideea. De asemenea, este un moment perfect pentru ca tatăl să se înscrie alături de mamă la cursuri prenatale și de prim-ajutor pentru nou – născuți, asta dacă nu a făcut-o deja. Așa va fi documentat cu privire la tot ce se va întâmplă și va fi pregătit în cazul unor evenimente periculoase. În săptămâna 33 de sarcină, tăticii se pot preocupa de activități tehnice, cum ar fi montarea camerei bebelușului, căutarea celor mai potrivite cărucioare și scaune pentru mașină etc. În plus, tatăl trebuie să dea dovadă de empatie, înțelegere și apreciere pentru mămică deoarece lucrurile vor deveni tot mai grele pentru ea, de la dureri, lipsa somnului și până la problemele superficiale, cum ar fi kilogramele acumulate în plus (babycentre.co.uk).

„Pe măsură ce luați tot mai mult în greutate, probabil nu vă veți simți în largul vostru, de aceea se recomandă exercițiile pentru gravide sau chiar înotul pentru a vă relaxa și a vă pregăti mai mult pentru momentul mult așteptat.” – farmacist Ioana Dejeu

Concluzii

Săptămâna 33 de sarcină este preponderent caracterizată de simptome mai puțin plăcute pentru mămici. Acest lucru se datorează surplusului tot mai mare de kilograme, dar și burticii care crește pe zi ce trece. În cazul unei sarcini sănătoase și normale, mama încă se mai poate bucura de mobilitate și activitate, deși mai are parte de stări de oboseală frecvente. Nu mai este foarte mult până la termenul nașterii, ambii părinți trebuind să se concentreze pe rezolvarea aspectelor administrative, astfel încât să poată sta liniștiți în ultimele săptămâni de sarcină. Cu repaos adecvat, o alimentație sănătoasă și activitate fizică periodică, mămica poate trece cu bine această săptămână și le poate aștepta cu sufletul la gură pe cele care i-au rămas.

Dacă aveți un deficit de fier, vă veți simți mai obosită decât de obicei sau chiar amețită. Pentru a afla dacă într-adevăr viitoarea mămică este anemică, se recomandă efectuarea unei analize de sânge (hemograma).

Iată câteva căi prin care vă puteți procura în mod natural doza necesară de fier:

– beți suc de portocale și nu ceai, deoarece taninul din ceai va împiedica absorbția fierului.

– consumați semințe de floarea-soarelui la gustare, deoarece au un conținut bogat în fier și sunt mai indicate decât chips-urile.

– înlocuiți pâinea din făină albă cu cea din făină integrală.

– consumați spanac, afine negre, coacăze și mure, deoarece au un conținut ridicat în fier.

Dacă nivelul fierului din organism este sub limita normală, medicul ginecolog vă va recomanda un supliment pe bază de fier, iar doza va fi cuprinsă între 60 – 120 mg de fier/zi. bounty.co.nz

Resurse despre „Săptămâna 33”

  1. thebump.com
  2. whattoexpect.com
  3. pampers.com
  4. babycenter.com
  5. tommys.org
  6. babycentre.co.uk
  7. bounty.co.nz

Pentru mai multe detalii despre acest subiect, vă rugăm să consultați medicul dumneavoastră sau să contactați farmacist Ioana Dejeu.

Ioana Dejeu

farmacist

doctorand în științe farmaceutice

ioana.dejeu@gmail.com

DrGeoMEDSRL@gmail.com

0745 542867

Dr. Dejeu Ioana

Dr. Dejeu Ioana

Doctorand în Științe farmaceutice

Distribuie

Facebook
WhatsApp
Email

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Distribuie