fbpx

Săptămâna 35

Sumar:

  • Analize trimestru trei ( urocultura, sumar urină, secreție col, anemie etc.)
  • Ce se întâmplă cu bebelușul?
  • Ce se întâmplă cu tine?
  • Cum să faci să-ți fie mai bine?
  • Cum te poate ajuta tatăl?
  • Concluzii
  • Resurse despre „Săptămâna 35”

Analize trimestru trei de sarcină

Este momentul când se fac ultimele analize din sarcină, tocmai pentru a vă asigura că totul va decurge normal la naștere. Există câteva teste și analize care se efectuează în ultimul trimestru de sarcină sau care se pot repeta dacă au fost constatate modificări pe perioada sarcinii.

Testul de urină pentru proteine și glucoză

Este posibil ca atât în primul trimestru de sarcină, cât și în trimestrul trei de sarcină să se facă teste de urină pentru a verifica prezența glucozei (zahărului) și/sau a proteinelor. Deși cantități mici de glucoză și proteine ​​sunt prezente în mod normal în urină, nivelurile ridicate pot indica o problemă și pot necesita teste suplimentare. Un nivel ridicat de proteine ​​în urină este un semn de avertizare. Poate indica o infecție urinară înaltă sau poate fi un semn de preeclampsie sau eclampsie. Poate fi însă o creștere tranzitorie datorată, de exemplu, unei infecții, medicamentații sau stresului emoțional sau fizic. Nivelurile ridicate de glucoză din urină pot fi un semn al diabetului gestațional, o formă de diabet care se poate dezvolta în timpul sarcinii. Un test pozitiv de urină pentru glucoză va fi, de obicei, urmat de un test de confirmare a glucozei din sânge, care este utilizat în mod obișnuit pentru screeningul diabetului gestational în timpul celui de-al doilea trimestru (între 24 – 28 săptămâni de sarcină).

Test pentru detectarea bacteriilor din urină

Bacteriuria asimptomatică în timpul sarcinii este diagnosticată atunci când sunt detectate cantități semnificative de bacterii prin cultura urinei, dar femeia însărcinată nu are un simptom asociat cu o infecție a tractului urinar, cum ar fi durerea sau urgența de a urina. Această afecțiune survine la aproximativ 2 – 10% dintre femeile gravide și poate duce la infecții renale mai grave, precum și la creșterea riscului de naștere prematură și greutate mică la naștere. Tratamentul cu antibiotice adecvate este recomandat.

Test pentru depistarea infecției cu streptococul B

Infecția cu streptococul B poate fi depistată la testele care se efectuează între săptămânile 35 – 37 de sarcină. Este posibil să fi auzit despre streptococul B în timpul sarcinii. În timp ce streptococul B este o bacterie normală, 25% din femei fiind purtătoare ale acestei bacterii, există riscul ca aceasta să poată trece la copil în timpul travaliului și să provoace o infecție cu potențial letal. Dacă streptococul B este detectat în timpul sarcinii, dacă ați avut anterior un copil care a suferit de infecție cu această bacterie sau dacă intrați în travaliu înainte de 37 săptămâni, atunci ar trebui să vi se ofere antibiotice de la începutul travaliului. S-a demonstrat că acest lucru este foarte eficient în prevenirea infecției cu strepcocul B la nou – născuți.

Analize de sânge

Multe femei gravide vor avea un anumit grad de anemie. Deși anemia ușoară vă poate face să vă simțiți obosită și slăbită, anemia mai severă la o femeie însărcinată poate determina oxigenarea insuficientă a fătului pentru a susține dezvoltarea normală a acestuia.

Toate femeile pierd o cantitate mică de sânge în timpul nașterii. Deși acest lucru nu este de obicei o problemă, chiar și o cantitate mică de pierdere de sânge poate fi dăunătoare femeilor cu anemie. Medicul care vă urmărește sarcina poate dori să știe nivelul hemoglobinei din sângele femeii gravide înainte de naștere pentru a evalua impactul posibil al pierderii de sânge din timpul nașterii, mai ales în cazul femeilor însărcinate care au un nivel de fier scăzut. De cele mai multe ori, se recomandă suplimente cu fier.

Tot în trimestrul trei de sarcină este recomandat testul fetal nonstres, cunoscut și sub denumirea de test de monotorizare a bătăilor cordului fetal, mai ales dacă vă confruntați cu hipertensiune arterială, diabet gestațional sau dacă există riscul de naștere prematură. Acest test implică utilizarea unui monitor fetal legat peste abdomenul mamei pentru a măsura ritmul cardiac al copilului în timp ce se mișcă.

Se va efectua examen vaginal pentru a vedea poziția copilului în interiorul uterului, cât și gradul de dilatație al acestuia. Tot în trimestrul trei de sarcină medicul va măsura înălțimea fundului uterin și bătăile cordului fetal pentru a se asigura că dezvoltarea copilului este în parametrii normali.

Se recomandă ca testarea bolilor cu transmitere sexuală cum ar fi gonoreea, chlamydia și sifilis să fie efectuată sau repetată în al treilea trimestru.

Ce se întâmplă cu bebelușul?

La 35 săptămâni de sarcină, bebelușul este la fel de mare ca un ananas sau ca un pepene galben. Copilul măsoară aproximativ 46 cm de la cap la călcâi și va cântări aproape 2,5 kg. Bebelușul își continuă creșterea în burtică, devenind din ce în ce mai puternic în mișcări, spațiul fiind din ce în ce mai mic pentru el. Altceva care se dezvoltă într-un ritm minunat în aceste zile: puterea creierului copilului tău. Din fericire, partea care înconjoară creierul – craniul – rămâne moale. Și pentru un motiv bun: un craniu moale va ușura nașterea naturală.

Bebelușul la 35 de săptămâni are rinichii și ficatul în stare de funcționare – funcția de metabolizare și excreție a substanțelor nefolositoare. De acum, se va lungi mai puțin, dar tot va crește până în momentul nașterii. Auzul a suferit multe dezvoltări. Dacă la început bebelușul recunoștea doar vocea ta, de acum poate recunoaște și vocea tatălui.

La băieți, testiculele sunt coborâte în scrot.

În curs de pregătire pentru naștere, copilul produce cortizol pentru a stimula dezvoltarea plămânilor și începe să stocheze nutrienți pe care îi absoarbe de la mamă. În acest moment, tubul digestiv nu este încă complet dezvoltat pentru a-i asigura o deplină independență. Acesta este motivul pentru care copii născuți în această săptămână de sarcină au tendința de a prezenta mai frecvent o  pierderea de greutate în primele zile după naștere, comparativ cu un nou-născut la termen.

Poate fi posibil să știți cum se mișcă bebelușul în uter doar dacă vă uitați la burtica voastră. În funcție de poziția sa, puteți vedea cum el se rostogolește sau face șmecherii ritmice pe măsură. Fătul ocupă cea mai mare parte a uterului, astfel că mișcările lui sunt limitate, însă pot fi mai puternice.

În săptămâna 35 de sarcină, bebelușul poate fi deja poziționat pentru naștere având capul în jos. Însă, sunt cazuri în care bebelușul nu este întors încă. Dar asta nu înseamnă că nu mai are timp de acrobații în burtică.

Bebelușul plutește în aproximativ un litru de lichid amniotic. Acesta va scădea treptat până când veți naște.

Bebelușul arată la fel ca un nou-născut, deși va mai lua puțin în greutate.

„În cazul unei nașteri premature în această săptămână de sarcină, 99% din bebeluși vor supraviețui, fără a avea probleme de sănătate pe termen lung.” doctor Gabriela Albu

Ce se întâmplă cu tine?

Pe măsură ce luna a opta se apropie de sfârșit, probabil vă confruntați cu următoarele simptome:

  • Urinări frecvente: vezica urinară este presată de bebeluș, care probabil stă destul de jos în pelvis, pregătindu-te pentru naștere. Ca și cum acest lucru nu este de ajuns, puteți întâmpina urgențe (trebuie să mergeți acum!) sau o lipsă de control a vezicii urinare atunci când tușiți, strănutați sau chiar râdeți (deși nu este nimic amuzant despre asta). Indiferent ce faceți, nu reduceți fluidele. Nu lăsați călătoriile dese la baie să vă descurajeze consumul de apă, deoarece deshidratarea poate duce la naștere prematură.
  • Constipație: asigurați-vă că aveți în dieta voastră suficiente fibre. Dacă ați încercat totul și încă vă confruntați cu această problemă, adresați-vă medicului dacă este în regulă să luați un supliment cu fibre sau ceva pentru ameliorarea simptomelor.
  • Arsurile retrosternale – pirozisul.  Pentru a evita apariția lor, mănâncă des porții mici, 5 – 6 mese pe zi, evită alimentele condimentate, grase, prăjite sau băuturile carbogazoase.
  • Dureri la nivelul șoldurilor și pelvisului: aceste dureri prezente încă din trimestrul doi vor continua. În timp ce aveți de-a face cu disconfort, gândiți-vă că este un semn prin care corpul vostru se pregătește să vă ducă bebelușul. Toată durerea are un scop – ligamentele se relaxează, astfel încât bebelușul să poată ieși din uter.
  • Contracțiile Braxton Hicks : La 35 de săptămâni de sarcină, este posibil să fi observat o creștere a numărului de contracții pe care le aveți. Trebuie doar să țineți cont de aceste contracții – sunt contracții neregulate și de intensitate redusă ale uterului; să vă odihniți când le aveți și să beți multă apă.
  • Stângăcie: este posibil să vă simțiți mai neîndemânatice. Centrul de greutate se schimbă, iar datorită modificărilor hormonale, ligamentele sunt mai moi, astfel încât articulațiile sunt mai slăbite, ceea ce poate contribui la un echilibru mai slab.
  • Dureri în piept: Dacă acest lucru se datorează poziției bebelușului, durerea la nivelul coastelor se va ușura pe măsură ce se va mișca în pelvisul gata pentru naștere. Dacă durerea este severă și sub coaste sau dacă simțiți o presiune grea asupra pieptului, acest lucru ar putea fi un semn de preeclampsie și ar trebui să apelați la medicul dvs.
  • Dureri ocazionale de cap – sunt mai multe cauze ale acestor dureri. Întrebați medicul dacă puteți lua ceva pentru a stopa aceste dureri în cazul în care ele devin puternice. Însă, înainte de medicamentație, puteți ieși puțin la aer, vă puteți relaxa sau puteți deschide o fereastră pentru a aerisi spațiul în care vă aflați.
  • Sângerarea gingiilor: puteți avea sângerări ușoare sau mai abundente. Periați corect dinții și nu uitați să consumați cereale și roșii, acestea ajutând la creșterea rezistenței gingiilor.
  • Coșmaruri – O mulțime de femei au vise despre sarcină. Uneori pot fi coșmaruri și puteți găsi acest lucru foarte înfricoșător. Aceste vise nu înseamnă că este ceva greșit – este doar modul în care mintea dvs. se ocupă de anxietatea și îngrijorările foarte naturale pe care nu le puteți exprima.
  • Oboseala: complet de înțeles dacă vă simțiți epuizate de acum. Este dificil să vă găsiți o poziție bună de somn. Este important să încercați să vă odihniți cât de des puteți.
  • Greutate la respirație:  dacă bebelușul nu este întors, este posibil să vă aglomereze plămânii din ce în ce mai mult. De aceea, puteți obosi foarte repede. Este necesar să evitați efortul în această perioadă.
  • Gravida mai poate observa creșterea dimensiunii sânilor și schimbarea formei acestora. Din sâni se pot scurge căteva picături de colostru.  Acesta este un semn că sânii se pregătesc pentru momentul nașterii.

Cum să faci să îți fie bine?

Cu doar câteva săptămâni rămase până la naștere, probabil că intenționați să curățați fiecare parte a casei pentru venirea bebelușului.

„Dacă încă nu ai mers până acum la un curs Lamaze, acum este momentul. Te va ajuta să te pregătești pentru naștere și îți va permite să te întâlnești cu alte viitoare mame și să împărtășiți grijile și bucuriile gravidității.” doctor Gabriela Albu

Acum este un moment bun pentru a vă asigura că bagajul de spital este în regulă, că ați cumpărat necesarul pentru bebelușul vostru și că v-ați făcut câteva provizii cu ceva ușor și rapid de mâncare. Nu exagerați cu efortul și aveți grijă cu produsele de curațenie. Majoritatea dintre ele sunt toxice și au un miros puternic, fiind de evitat nu doar acum, ci pe tot parcursul sarcinii. Dacă puteți, apelați la cineva pentru a vă ajuta la curățenie.

Este o idee bună să aveți toate numerele de telefon importante într-un loc accesibil (și nu numai pentru voi). Asigurați-vă că toată lumea știe ce ar trebui să facă după ce ați intrat în sala de nașteri – acest lucru este deosebit de important dacă aveți alți copii pentru a organiza îngrijirea acestora.

Cu data nașterii la doar câteva săptămâni, s-ar putea să simțiți că totul este organizat și gata pentru nou-născutul vostru. Curațenia este aproape terminată, scaunul pentru mașină este pregătit pentru montare și pentru a aduce copilul acasă și poate chiar aveți și un cărucior asamblat.

Puteți cumpăra deja o carte pentru bebeluși și ceva jucării moi adecvate primelor luni de viață. Dacă intenționați să alăptați, puteți să vă informați deja despre procesul de alăpatare, despre pozițiile de alăptare care vă vor ține departe de răni la nivelul sânilor, dar și despre un consultat în alăptare care să poată ajunge acasă în caz de nevoie. Vă puteți deja achiziționa haine care să faciliteze alăptarea, inclusiv sutiene speciale.

Cel mai important este să te asiguri că vei cunoaște semnele venirii bebelușului. De aceea, discută cu medicul tău și informează-te cu privire la primele semne ale nașterii.

Probabil deja ați stabilit numele bebelușului și detaliile referitoare la ședința foto pentru nou-născut.

Dacă plănuiți o călătorie, rețineți că majoritatea companiilor aeriene nu vor permite femeilor să călătorească la sfârșitul sarcinii. În această etapă a sarcinii, este o idee bună să stați destul de aproape de casă în cazul în care bebelușul dumneavoastră vine mai devreme. Țineți aproape ultimele analize și dosarul din timpul sarcinii pentru a fi la îndemână când plecați spre spital.

Există o serie de opțiuni medicale sigure și eficiente care pot (din fericire) să faciliteze procesul nașterii. Este posibil să creați un plan de naștere care să asigure o durere mică sau deloc – în timp ce rămâneți treze în timpul întregului proces și puteți să vă întâmpinați nou – născutul. Asigurați-vă că știți despre toate opțiunile de naștere, inclusiv despre epidurală și tehnici de respirație. Vă puteți schimba opțiunile pe măsură ce momentul se apropie.

Cum te poate ajuta tatăl?

Vorbește cu partenera ta și află toate detaliile referitoare la momentul nașterii. Este posibil ca primele semne să le aibă de acasă, de aceea trebuie să fii în gardă și să știi cum să acționezi. Nu uita să te informezi cu privire la accesul în sala de nașteri pe parcursul travaliului. Întreabă măma cum poți fi de folos în acele momente și ce ajutor ar fi binevenit din partea ta.

Concluzii

La 35 de săptămâni, unele mame se vor simți ca și cum ar avea o grămadă de lucruri de făcut înainte de sosirea bebelușului. Altele abia așteaptă ca bebelușul să se nască. În orice caz, încercați să nu vă stresați; bebelușul va apărea atunci când este gata și nu vă va interesa dacă nu ați verificat toate detaliile din listă. Atâta timp cât aveți un loc sigur pentru ca bebelușul să doarmă și un scaun pentru sugari pentru călătoria acasă, aveți deja nevoile de bază ale copilului.

Resurse despre „Săptămâna 35”

  1. thebump.com
  2. whattoexpect.com
  3. thebump.com
  4. babycenter.com
  5. tommys.org
  6. babylist.com
  7. bounty.com
  8. babycentre.co.uk
  9. parents.com
  10. webmd.com
  11. parents.com
  12. labtestsonline.org
  13. reginamaria.ro

Pentru mai multe detalii despre subiect, vă rugăm să consultaţi medicul dumneavoastră sau să contactaţi pe doctor Gabriela Albu.

Doctor Gabriela Albu

cmiberceni@gmail.com

Dr. Albu Gabriela

Dr. Albu Gabriela

Doctor medicină de familie, homeopat și specializat în ecografii. cmiberceni@gmail.com

Distribuie

Facebook
WhatsApp
Email

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Distribuie