Sumar:
- Ce se întâmplă cu bebelușul?
- Ce se întâmplă cu tine?
- Cum să faci să-ți fie mai bine?
- Cum te poate ajuta tatăl?
- Resurse despre „Săptămâna 40”
Nimic nu e mai plăcut decât să respiri ușurată la gândul că, oficial, ai ajuns la termenul limită al sarcinii, și anume 40 de săptămâni, și că acum bebelușul este complet dezvoltat, echipat și pregătit să vină pe lume. Cel mai probabil, mai ales dacă v-a cuprins măcar puțin instinctul de maternitate, camera copilului este pregătită, pătuțul este instalat, iar geanta de maternitate este pregătită și așezată lângă ușă. Acum, nu vă mai rămâne decât să rezolvați câteva sarcini minore, cum ar fi să vă asigurați că telefonul mobil este complet încărcat înainte de a vă culca și că mașina are rezervorul plin.
În cea de-a 40-a săptămână a sarcinii, cele mai multe mămici protejează patul folosind o protecție solidă de saltea, pentru situația în care se va „rupe apa” în timpul nopții. Oricum, protecția pentru saltea este foarte utilă și pentru când bebelușul va sosi pe lume și petele de lapte matern, de urină sau de salivă vor fi la ordinea zilei.
Dacă în plan practic lucrurile sunt rezolvate, săptămâna 40 de sarcină poate fi mai dificilă din punct de vedere mental. În această etapă, probabil, vă veți întreba în mod constant când va decide copilul să vină pe lume, iar la fiecare mișcare a sa vă veți gândi că acum este momentul. Cel mai bine ar fi să încercați să nu vă stresați, ci să vă gândiți că bebelușul va dori să vină pe lume atunci când se simte pregătit, iar corpul dumneavoastră vă va da semnalele potrivite că este timpul.
Ce se întâmplă cu bebelușul?
La 40 de săptămâni de sarcină, bebelușul este de dimensiunea unui pepene verde, măsoară aproximativ 40 – 45 cm și cântărește 2,5 – 3,5 kg, deși mii de copii perfect sănătoși se nasc mai mici sau mai mari, mai grei sau mai ușori. Acum, placenta încă furnizează bebelușului anticorpii de care are nevoie pentru a lupta împotriva infecțiilor pentru primele șase luni din viața sa, dar dacă veți dori să alăptați (toți specialiștii din întreaga lume spun să este recomandabilă alăptarea până cel puțin la 6 luni a nou – născutului), laptele matern îi va oferi și mai mulți anticorpi benefici pentru sistemul imunitar. În special colostrul, adică lichidul subțire și gălbui care curge înaintea laptelui matern este foarte bogat în anticorpi și va fi alimentul perfect pentru bebelușul dumneavoastră în primele zile postpartum, conform www.thebump.com.
Amuzant sau nu, primul lucru pe care îl fac mămicile care nasc la 40 de săptămâni este să verifice dacă într-adevăr bebelușul lor este fetiță sau băiat. Odată ce misterul este dezvăluit, se poate observa că bebelușul, în urma călătoriei sale prin pasajul nașterii, este acoperit de puțin sânge, lanugo și lichid amniotic. Din perspectiva bebelușului, mămica va fi puțin în ceață, căci la naștere bebelușul nu vede prea clar mai departe de 2 cm. Totuși, încercați să îi urați bun venit pe lume cât mai călduros, deoarece bebelușul recunoaște vocea mamei și pe cea a tatălui, mai ales dacă în perioada sarcinii v-ați obișnuit să stați de vorbă. Studiile de specialitate arată că încă de la 6 luni bebelușul aude și vede, fapt care îl face să fie mult mai receptiv, mai ales la vocea mamei, dar și a tatălui după naștere.
Dacă veți naște în săptămâna 40 de sarcină, veți mai observa că bebelușul stă în poziția fetală, deși brațele și picioarele sale sunt puțin mai relaxate. Asta se întâmplă pentru că după nouă luni în care a locuit într-un spațiu îngust, bebelușul are nevoie de puțin timp pentru a se obișnui cu tot spațiul pe care îl are la dispoziție. De asemenea, pentru că poziția fetală este singura poziție pe care o știe, pentru bebeluș este foarte confortabil să stea așa. Din acest motiv, nou-născuții adoră să fie legănați pentru că asta le amintește de călătoria lor în pântecele mamei. În schimb, înfășarea în poziție dreaptă a copilașului imediat după naștere pentru timp îndelungat „pentru a nu rămâne strâmb” este un mit care e recomandabil să fie evitat, putând chiar avea consecințe nedorite în vederea posturii viitoare a celui mic., conform www.babycenter.com.
Fie că nașteți sau nu în săptămâna 40 de sarcină, trebuie să știți că pielea bebelușului începe să se usuce, așa că veți avea nevoie de o cremă hidratantă sau de un ulei pur. Pielea bebelușului se usucă pentru că substanțele care o acopereau și care acționau ca o ceară hidratantă încep să dispară ușor ușor.
Dacă bebelușul nu sosește în săptămâna 40 de sarcină, nu trebuie nicidecum să vă alertați. Cifrele arată că aproximativ 30% din sarcini depășesc săptămâna 40., conform www.bounty.com.
Ce se întâmplă cu tine?
Chiar dacă ați ajuns în săptămâna a 40-a de sarcină, asta nu înseamnă că în mod obligatoriu veți naște zilele acestea. Poate că v-ați încercuit o dată în calendar, iar medicul personal vă supraveghează îndeaproape sarcina, însă Mama Natură nu ține cont de date, ci ține cont de cât de pregătit este corpul viitoarei mămici pentru a da naștere și, mai ales, cât de pregătit este bebelușul pentru a veni pe lume. Totuși, chiar dacă nu veți da naștere zilele acestea și chiar dacă peste 30% din sarcini trec de termenul de 40 de săptămâni, puteți sta liniștită cu gândul că medicul nu va lăsa ca sarcina să se extindă pe mai mult de 42 de săptămâni. Mult a fost, puțin mai este.
Un eveniment clar care vă anunță că urmează să intrați în travaliu este ruperea sacului amniotic care a învăluit bebelușul în cele 9 luni. Nu trebuie să vă stresați nici la gândul cum și unde se va rupe apa. Poate că ați auzit tot felul de povești sau ați văzut în filme cum mămicilor li s-a rupt apa în mijlocul unui bulevard aglomerat sau în Mall, însă în filme și, adesea, în relatări, totul se exagerează. În realitate, în mai puțin de 15% dintre cazuri apa se rupe cu mult înainte intrării în travaliu. Cel mai probabil, în ultimele zile dinaintea nașterii, veți fi oricum obosită și mai mult veți sta acasă, iar dacă vi se rupe apa, intrați rapid în travaliu, iar din acel moment vă veți îndrepta repede spre spital. Chiar dacă apa s-ar rupe în mijlocul unui bulevard plin cu oameni sau într-un magazin din Mall, ruperea sacului amniotic nu poate fi nicidecum comparat cu un torent de valuri, ci mai degrabă cu o scurgere lentă. După ruperea apei, în maximum 24 h veți intra în travaliu, iar dacă nu intrați în travaliu, medicul vă va induce travaliul.
Lichidul amniotic este incolor și inodor. Dacă observați că aveți o scurgere galbenă care miroase a amoniac, cel mai probabil ați suferit o scurgere de urină. De asemenea, puteți încerca să opriți fluxul de lichid prin încordarea mușchilor pelvieni, la fel cum faceți când efectuați exerciții Kegel. Dacă fluxul se oprește, este urină. Dacă nu se oprește, atunci tocmai vi se rupe apa. Dacă în momentul ruperii apei, observați că lichidul amniotic este verde sau maro, trebuie să contactați cât mai rapid medicul personal. În acest caz, bebelușul a avut primul său scaun, numit meconiu, în uter și necesită supraveghere imediată.
Pentru că discutăm despre săptămâna 40 de sarcină, trebuie să aducem în discuție și frica celor mai multe femei de a da naștere natural. Foarte multe mămici au o frică neîntemeiată cum că nu vor fi capabile să dea naștere. Pare imposibil ca un bebeluș mare cât un pepene și care cântărește mai bine de 3 kg să poate veni pe lume printr-un spațiu atât de mic, însă realitatea este alta. Indiferent cât sunteți de înaltă sau de scundă, important este cât de mare este pelvisul și nicidecum alte dimensiuni. În cea mai mare parte, natura știe ce face, așa că majoritatea nou-născuților sunt compatibili cu dimensiunea mamei lor. La rândul său, vaginul știe ce să facă, așa că se va întinde considerabil în timpul nașterii și apoi va reveni la formele inițiale. Și bebelușul știe ce să facă, mai ales că micul său cap este flexibil și poate străbate canalul nașterii, ajutat fiind de mamă., conform www.whattoexpect.com.
În săptămâna 40 de sarcină, este foarte probabil să vă confruntați cu tot felul de simptome, dar în primul rând veți experimenta foarte multe contracții Braxton Hicks. De fapt, contracțiile Braxton Hicks pot fi atât de frecvente în aceste zile încât vă veți întreba dacă ceea ce simțiți sunt contracții Braxton Hicks sau contracții reale care vă dau de știre că ați intrat în travaliu. Totuși, dacă contracțiile nu devin mai frecvente și dacă se ameliorează atunci când vă plimbați sau vă schimbați poziția, atunci acestea sunt doar contracții Braxton Hicks de practică.
Veți constata și unele schimbări privind activitatea fetală. Chiar dacă bebelușul se mișcă mai puțin acum sau și-a schimbat mișcările, dat fiind că acum este puțin mai înghesuit, tot ar trebui să simțiți aproximativ 10 mișcări pe oră.
Cel mai probabil nu veți simți ceva intens, însă colul uterin va începe să se dilate și să se subțieze. Dilatarea este măsurată în centimetri, iar subțierea în procente, iar după o evaluare medicală, veți ști care sunt măsurătorile precise. Colul uterin continuă să se dilate și să se subțieze prin travaliu timpuriu și activ., conform www.tommys.org.
Un alt simptom în această săptămână care ar putea indica intrarea în travaliu este diareea. Unele femei trec de la o extremă la alta, adică de la constipație la diaree, ceea ce avertizează că se apropie momentul nașterii.
Durerea pelvină este un alt simpom care vă va da de furcă în săptămâna 40 de sarcină. Pentru că și-a schimbat poziția și se pregătește să vină pe lume, veți simți o senzația de disconfort în pelvis, însă un masaj efectuat de un terapeut prenatal certificat vă poate calma simțitor disconfortul.
Foarte probabile sunt și spasmele dureroase la nivelul picioarelor. Nu se știe cu precizie ce anume cauzează aceste spasme și cârcei, însă cel mai probail faptul că toată greutatea sarcinii și toată kilogramele care s-au acumulat în cele nouă luni au fost suportate de picioare. În timpul unui spasm, puteți să vă rotiți ușor glezna și să ridicați degetele de la picioare pentru a scăpa de intensitatea spasmului.
În cele din urmă, insomnia va fi un simptom principal al acestei săptămâni pentru multe viitoare mămici. Trebuie doar să aveți grijă să nu cedați tentației de a consuma ceaiuri pe bază de plante sau să vă administrați medicamente. Cel mai bine este vă rugați partenerul să vă ofere un masaj relaxant., conform www.whattoexpect.com.
Cum să faci să-ți fie mai bine?
În această etapă a sarcinii, ar fi foarte bine să discutați cu medicul despre ce înseamnă și ce presupune inducerea travaliului. Cu excepția situației în care bebelușul se află în primejdie, inducerea travaliului nu se ia în calcul în mod obișnuit decât după două săptămâni posttermen.
Acupunctura este o modalitate prin care vă puteți pregăti pentru travaliu. De mii de ani, chinezii consideră că acupunctura este o formă eficientă de ameliorare a durerii. În ciuda convingerilor lor, de-abia în perioada recentă, comunitatea medicală tradițională ia în calcul beneficiile și efectele acupuncturii. Studiile științifice efectuate în legătură cu această formă antică de tratare a durerii arată că acupunctura declanșează eliberarea unor substanțe chimice cerebrale, inclusiv endorfine care blochează semnalele de durere. În cadrul unei ședințe de acupunctură, un acupuncturist introduce zeci de ace subțiri în puncte precise aflate de-a lungul căilor sau meridianelor corpului. Conform acestei tradiții antice, căile sau meridianele corpului sunt canalele prin care circulă chi, adică forța de viață a organismului. Cercetătorii au descoperit că punctele corespund nervilor adânci, iar atunci când acele se răsucesc – sau sunt stimulate electric în cadrul procedurii cunoscute sub denumirea de electropunctură – nervii sunt activi, ceea ce duce la eliberarea de endorfine și la ameliorarea durerii., conform www.thebump.com.
Tot pentru ameliorarea durerii, puteți să sfidați gravitația și să mergeți într-un loc plăcut unde vă puteți relaxa într-un jacuzzi sau într-o piscină. Atât timp cât evitați apa fierbinte și aveți grijă să nu alunecați, vă veți bucura de relaxarea de care aveți nevoie și veți uita chiar și pentru câteva momente de greutatea pe care o purtați. În această etapă, tot ceea ce trebuie să faceți este să fiți puțin activă, să încercați să vă relaxați cât de mult puteți și să vă mențineți tot timpul mintea ocupată.
Desigur, veți tinde să vă gândiți la venirea pe lume a bebelușului și poate că veți tresări la fiecare mișcare a sa, dar tocmai pentru a vă fi mai ușor pe plan mental, încercați să vă țineți mintea ocupată și să vă planificați ceva în fiecare zi. Într-o zi, puteți face curățenie în calculator, în altă zi puteți împături hainele copilului, iar în altă zi puteți să vă verificați propria garderobă.
Important este și să ieșiți din casă, întrucât plimbările vă pot declanșa contracțiile. Puteți merge la salon pentru o manichiură sau o nouă tunsoare, puteți apoi să vă uitați la un film sau mai multe, dar la fel de bine puteți să vă întâlniți cu prietenii în oraș, să mergeți la Mall pentru cumpărături de ultim moment sau la supermarket pentru a vă aproviziona frigiderul. Dacă simțiți că aveți energie din belșug, puteți chiar să și pregătiți câteva mâncăruri pe care le puteți congela, ceea ce vă va prinde foarte bine după nașterea bebelușului., conform www.parents.com.
În mare parte, contează foarte mult să fiți cât se poate de relaxată, chiar dacă sunteți încântată, entuziasmată și nerăbdătoare. Noaptea încercați să dormiți pe o parte, folosind o pernă specială pentru gravide sau rugându-vă partenerul să vă facă un masaj. În timpul zilei, țineți-vă ocupată, așa că puteți verifica dacă aveți la îndemână toate lucrurile necesare pentru schimbarea scutecului sau puteți spăla toate rufele adunate în coș.
Dacă vă este foame, serviți o gustare ușoară și evitați alimentele grase și picante. Nu vă faceți griji în mod obsesiv privind contracțiile, însă verificați periodic pentru a verifica dacă devin din ce în ce mai apropiate. Foarte important este să nu amânați nevoia de a urina și să mergeți regulat la baie, deoarece o vezică plină poate întârzia travaliul. Într-un final, faza timpurie a travaliului se va încheia și va începe faza activă, când deja vă veți îndrepta spre spital., conform www.flo.health.
Cum te poate ajuta tatăl?
În această perioadă a sarcinii, partenerul de viață este nădejdea fiecărei mămici. El este cel care vă poate însoți la o plimbare, cel care vă poate masa spatele când nu puteți dormi noaptea și cel care vă poate ridica starea de spirit atunci când cădeți prea mult pe gânduri. Tot tatăl este cel care vă poate prepara o gustare, cel care are grijă ca în casă să fie curat, cel care poate face cumpărăturile și cel care are grijă ca bebelușului și mamei să nu le lipsească nimic. Desigur, dacă nu vă încântă prea mult ideea de a merge la salon pentru epilare, tot partenerul de viață este cel care vă poate ajuta să vă epilați, deoarece nu veți reuși să vă vedeți având burta în cale. Multe mămici simt nevoia să se epileze în această perioadă, însă nu este deloc recomandat să vă epilați în duș, întrucât există pericolul de a aluneca, așa că tăticul vă poate ajuta să vă simțiți mai frumoase și mai proaspete.
Poate cele mai importante sarcini pe care le poate rezolva acum tatăl sunt cele legate de siguranța în casă. Prin urmare, tatăl va trebui să se asigure că toate prizele sunt securizate, că nu există covoare și piese de mobilier ascuțite și periculoase și că accesul la scări este blocat. De asemenea, tatăl poate să împacheteze obiectele de valoare și cele fragile. Tot tatăl se poate asigura că produsele de curățenie, medicamentele, băuturile alcoolice și alte produse și substanțe cu potențial de otrăvire nu sunt la îndemâna și vederea bebelușului. De asemenea, este bine de știut că unele plante de apartament pot fi periculoase, așa că aveți grijă să le dați cuiva sau să le puneți într-un loc inaccesibil., conform www.whattoexpect.com.
În concluzie, în săptămâna 40 de sarcină sunt șanse foarte mari ca bebelușul să decidă să vină pe lume. În curând, veți simți primele contracții reale. Vor veni foarte repede, vor fi apropiate și fiecare contracție poate dura un minut sau mai mult. Fiecare femeie se descurcă în felul ei cu durerea contracțiilor, însă puteți opta pentru epidurală sau puteți opta pentru o naștere fără medicamente. Indiferent de felul în care v-ați planificat sau imaginat nașterea, puteți oricând să vă răzgândiți și să faceți exact așa cum simțiți pe moment. După nașterea bebelușului, cât timp el este verificat, mama va elimina placenta, vasele de sânge și țesuturile care au hrănit și protejat copilul în cele nouă luni de sarcină. Contracțiile pot continua și imediat după naștere, însă mămica va fi mult mai relaxată, fericită și ușurată pentru a le mai simți la fel de intens.
„La 40 de săptămâni însărcinate, micuțul dvs. ar putea veni în fiecare zi, dar ar putea prefera, de asemenea, încă câteva săptămâni în confortul uterului. Dacă nu intrați în travaliu în decursul unei săptămâni de la data așteptată, furnizorul dvs. de îngrijire a sănătății vă va supraveghea în continuare ritmul cardiac și mișcarea copilului pentru a vă asigura că totul este bine.
Capul copilului dvs. a coborât probabil în jos în pelvis, iar corpul său este curbat strâns. El nu are prea multe opțiuni – este destul de înghesuit acolo. Dacă bebelușul se află într-o poziție înclinată, medicul poate va încerca să-l întoarcă făcând o presiune puternică asupra abdomenului. Dacă acest lucru nu funcționează, medicul dvs. poate discuta despre posibilitatea unei nașteri cezariene cu dvs.
Te-ai pregătit să-ți cunoști copilul și el se pregătește să te întâlnească cu tine! Corpul său mic a câștigat grăsimi până în acest punct, astfel încât să se poată adapta mai ușor la viața din afara pântecelui, iar ficatul, plămânii și creierul se dezvoltă încă.” Doctor George Dejeu
Resurse despre „Săptămâna 40”
Pentru mai multe detalii despre acest subiect, vă rugăm să consultați medicul dumneavoastră sau să contactați dr. George Dejeu, medic specialist chirurgie.
Dr. George Dejeu
medic specialist chirurgie
Spitalul Pelican Oradea
www.spitalpelican.ro
www.drdejeu.ro
dejeu.george@drdejeu.ro
0741 039931
0731 212294