fbpx

Săptămâna

Sumar:

  • Consultație prenatală și preanestezic
  • Ce se întâmplă cu bebelușul?
  • Ce se întâmplă cu tine?
  • Cum să faci să-ți fie mai bine?
  • Cum te poate ajuta tatăl?
  • Concluzii
  • Resurse despre „Săptămâna 36”

Viitoarele mămici ajunse în cea de-a 36-a săptămână de sarcină au intrat oficial în ultima lună de sarcină, ceea ce înseamnă că bebelușul poate oricând să vină pe lume. Acum, bebelușul arată foarte bine, este mai plinuț și mai rozaliu și va mai crește foarte puțin până când va sta confortabil în brațele mamei. Bebelușul este mare cât o varză, cântărește aproximativ 2,60 kg și măsoară aproximativ 45 – 48 cm, deși în această etapă, există variații mari între un copil și altul. Poate să își deschidă ochii, să își sugă degetul mare, știe să respire și poate recunoaște vocile. Cu alte cuvinte, bebelușul este din ce în ce mai pregătit să vină pe lume.

Consultație prenatală și preanestezie

Consultația prenatală în săptămâna a 36-a de sarcină este necesară pentru ca medicul să verifice poziția bebelușului. Bebelușul ar trebui să fie deja poziționat cu capul în jos. Totuși, nu trebuie să vă panicați dacă la 36 de săptămâni bebelușul este încă în picioare. Există șanse foarte mari să își modifice natural poziția, însă medicul poate recomanda o procedură prin care poate modifica poziția bebelușului. Este vorba despre o încercare de a împinge sau de a ridica burta gravidei astfel încât bebelușul să se poziționeze cu capul în jos. Deși nu sună prea confortabil, este o procedură cu risc scăzut. Această operațiune e încununată de succes în 60 -70% din cazuri. În prealabil, este posibil să vi se administreze medicamente pentru relaxarea uterului.

Fie că va recurge sau nu la o astfel de procedură, medicul va solicita o ecografie de sarcină pentru a vedea în mod clar poziția bebelușului și localizarea placentei. Ecografia poate fi utilizată în timpul procedurii de modificare a poziției bebelușului. Inima bebelușului va fi monitorizată înainte, după și chiar și în timpul procedurii de modificare a poziției pentru a vă asigura că totul este bine, conform thebump.com.

Acum se va discuta și dacă nașterea va fi prin cezariană, dacă cea naturală este contraindicată, stabilindu-se și data când va avea loc intervenția.

Tot în jurul săptămânii a 36-a de sarcină, va trebui să efectuați un test pentru depistarea infecției cu streptococ de grup B. Cele mai multe viitoare mămici nici nu își dau seama că sunt infectate cu acest streptococ, în timp ce unele pot suferi infecții ale tractului urinar. Pentru bebeluși, bacteriile ar putea provoca probleme mai severe și pot chiar să le pună în pericol viața. Aproximativ 10 – 30% dintre femeile însărcinate sunt testate pozitiv pentru streptococul de grup B. Tratamentul este simplu și constă în administrarea unui antibiotic în timpul travaliului pentru a reduce semnificativ șansele de transmitere a bacteriilor la copil.

Dacă sunteți însărcinată cu gemeni sau suferiți de o afecțiune cu risc crescut, cum ar fi hipertensiunea arterială sau afecțiuni renale ori cardiace, medicul vă poate recomanda o combinație de ultrasunete și alte teste prin care se poate observa cât de bine se descurcă bebelușul și dacă este necesar ca nașterea să aibă loc mai devreme, conform reginamaria.ro.

Cele mai multe femei aflate în pragul nașterii se întreabă cum anume se vor descurca în timpul travaliului și al nașterii. Cel mai bine însă este să eliminați orice griji și stres ați avea. Nu există o metodă secretă, ci fiecare femeie se descurcă în felul ei. Unele femei se înarmează cu mult calm interior, unele practică exerciții de respirație, altele țipă, iar altele apelează la medicamente calmante. Este indicat să aflați care sunt opțiunile de ameliorare a durerii înainte de naștere. Dacă veți simți că țineți situația sub control, veți fi mai liniștită, ceea ce înseamnă o naștere mai ușoară. Dimpotrivă, dacă sunteți stresată și tensionată, contracțiile vor fi mai tensionate și mai puțin eficiente. Medicul ginecolog vă poate oferi opțiuni foarte clare privind modalitățile de ameliorarea a durerii, așa că veți putea ști ce opțiuni să abordați și care sunt opțiunile de evitat, conform tommys.org.

Desigur, în timpul travaliului, planurile se pot schimba, așa că cel mai bine este să faceți exact așa cum veți simți pe parcursul travaliului și nu trebuie să aveți niciun regret dacă veți opta pentru o opțiune care nu era inclusă în planul nașterii.

Unele femei intră în travaliu timpuriu, numit „fază latentă”, așa că vor simți contracții ușoare o lungă perioadă de timp înainte ca toate contracțiile să devină din ce în ce mai severe. În cazul travaliului timpuriu, băile calde, un masaj al spatelui, echipamentele TENS (Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation) –  stimularea nervilor prin aplicare transcutană de curenți electrici și puțină mișcare sunt cele mai indicate, conform whattoexpect.com.

„Tot acum e bine să discuți și cu medicul anestezist pentru o eventuală anestezie epidurală sau generală dacă nașterea pe cale naturală nu poate avea loc.” doctor Gabriela Albu

Ce se întâmplă cu bebelușul?

Dezvoltarea bebelușului este practic finalizată. Circulația și sistemul imunitar sunt pregătite să înfrunte lumea exterioară. Bebelușul aproape că poate respira pe cont propriu. În plus, pielea bebelușului devine netedă și moale, iar gingiile sunt rigide. Excepție face totuși sistemul digestiv, deoarece bebelușul nu a avut nimic de digerat în timpul dezvoltării sale în pântecele mamei. Sistemul digestiv se va maturiza complet pe măsură ce bebelușul va atinge vârsta de 1 – 2 ani. Dezvoltarea fătului va încetini în următoarele săptămâni de sarcină, astfel încât bebelușul să se poată adapta la canalul nașterii și să poată ajunge cu bine la exterior. Așa cum mămica are nevoie de cât mai multă energie pentru a da naștere, la fel și bebelușul își păstrează toată energia pentru a fi cât mai implicat la naștere. De exemplu, craniul copilului este alcătuit din oase relativ moi și flexibil, tocmai pentru ca bebelușul să treacă mai ușor prin canalul nașterii. Tot în primii ani de viață, se vor întări și oasele craniului, conform whattoexpect.com.

Craniul bebelușului nu este singura structură moale. Majoritatea oaselor și cartilajului sunt destul de moi pentru ca bebelușul să treacă mai ușor prin canalul nașterii. Dacă circulația sanguină a fost perfecționată și sistemul imunitar al bebelușului s-a dezvoltat suficient, atunci sistemul digestiv se va maturiza după naștere. În interiorul coconului gestațional, bebelușul s-a bazat pe cordonul ombilical pentru nutriție, ceea ce înseamnă că sistemul său digestiv, deși s-a dezvoltat, nu a fost nevoit să funcționeze., conform bounty.com.

Alte lucruri surprinzătoare care se petrec cu bebelușul în cea de-a 36-a săptămână de sarcină au legătură cu părul bebelușului și cu scaunul său. Firele mici de păr care i-au acoperit corpul și care poartă denumirea de „lanugo” cad și se amestecă cu lichidul amniotic. De asemenea, în interiorul intestinului se formează primul scaun al bebelușului. Se numește meconiu, este steril și bebelușul îl va elibera după naștere. Totuși, dacă există o primejdie fetală, bebelușul va avea primul scaun în burta mamei, conform babycenter.com.

„În ultimul trimestru, bebelușul a preluat anticorpii mamei, adică își va dezvolta propriile reacții imunitare de apărare la infecții.” Doctor Gabriela Albu

Ce se întâmplă cu tine?

Ajunse în cea de-a 36-a săptămână de sarcină, cele mai multe mămici au impresia că încep să meargă precum pinguinii. În realitate, viitoarele mămici chiar încep să meargă precum pingunii, iar acest mers are și o explicație medicală. Hormonii sarcinii slăbesc și înmoaie țesutul conjunctiv, ceea ce este deosebit de important pentru ca nașterea naturală să poată avea loc. Bebelușul – care a tot crescut până în acest trimestru al sarcinii – trebuie să se potrivească cu oasele pelvine, deci este minunat că oasele sunt acum ușor mai flexibile. Este modalitatea naturală prin care organismul mamei se pregătește să aducă pe lume bebelușul.

Dezavantajul acestei noi flexibilități este durerea pelviană, iar dacă adăugăm și presiunea exercitată de capul bebelușului care se adâncește tot mai mult în pelvis, nu este de mirare că devine tot mai dureros și obositor să mergeți pe jos. Pentru a ușura disconfortul, relaxați-vă cu șoldurile ridicate, efectuați câteva exerciții pelvine, faceți o baie caldă, folosiți comprese calde, solicitați partenerului un masaj și încercați unele terapii complementare și alternative aprobate de medicul ginecolog.

Există totuși și o parte pozitivă a faptului că bebelușul coboară tot mai mult în camera pelviană, și anume scade presiunea ascendentă a uterului de pe diafragmă. Cu alte cuvinte, stomacul dobândește mai mult loc, plămânii sunt mai eliberați, așa că puteți respira profund și puteți mânca o masă completă în deplin confort.

Arsurile la stomac, indigestia, balonarea și gazele, precum și constipația sunt alte câteva simptome specifice acestei etape de sarcină. Partea bună este că toate au aceeași unică rezolvare, și anume mese mici servite pe îndelete care nu suprasolicită sistemul digestiv, conform whattoexpect.com.

De nevoia de a merge foarte des la baie nu aveți cum să scăpați. Pentru că bebelușul se adâncește tot mai mult în pelvis, asta înseamnă că vă aglomerează vezica, așa că nu trebuie să vă speriați dacă mergeți la baie la fel de des ca în primele două luni de sarcină. Aveți grijă să consumați lichide. Corpul dumneavoastră are nevoie acum mai mult ca niciodată de fluide pentru a rămâne hidratat.

Este foarte posibil să observați scurgeri vaginale cu sânge, mai ales după un act sexual sau după un examen vaginal. Asta înseamnă că are loc dilatarea colului uterin, care este foarte sensibil și care în urma actului sexual sau al examenului vaginal, a fost ușor rănit, conform tommys.org.

Organismul poate să elimine dopul gelatinos. Acesta arată ca o scurgere galbenă, groasă, cu sânge și poate fi eliminat cu zile sau chiar cu săptămâni înainte de intrarea în travaliu. Chiar dacă ați pierdut dopul gelatinos, bebelușul este foarte bine protejat. Corpul mamei continuă să producă secreții pentru a preveni infecțiile, ceea ce înseamnă că nimic rău nu se poate întâmpla cu bebelușul. Puteți să faceți baie, să mergeți la cumpărături, să întrețineți acte sexuale și să urmați același stil de viață ca întotdeauna.

Veți avea nevoie de o cremă foarte hidratantă care conține unt de cacao sau vitamina E pentru a calma mâncărimile cauzate de burta care s-a întins foarte mult și aproape că se rupe. Partenerul de viață vă poate masa burtica realizând totodată legătura cu bebelușul care se pregătește să vină pe lume, conform flo.health.

Edemul, adică umflarea picioarelor și a gleznelor, poate deveni foarte vizibil, deoarece corpul dumneavoastră reține mai multe fluide. Nu doar gleznele și picioarele vor părea umflate, dar și degetele și fața. Consumați cât mai multă apă și alte lichide pentru a elimina excesul de sodiu și alte deșeuri, ceea ce va reduce la minimum umflarea.

„Contracțiile Braxton Hicks pot deveni mai intense, dar le poți identifica în mod corect, pentru că nu sunt dureroase. Datorită contracțiilor Braxton Hicks care se înmulțesc, multe gravide le confundă cu un fals travaliu, mergând chiar până la spital în așteptarea nașterii. Simptomele unui fals travaliu constau în dureri abdominale joase, contracții care apar la intervale neregulate de timp, nu cresc în frecvență și intensitate și care se domolesc când mama merge sau își schimbă poziția. De asemenea, în timpul acestor contracții de fals travaliu, fătul își intensifică mișcările. În timpul travaliului adevărat, se pot rupe membranele și se poate pierde lichidul amniotic, contracțiile se intensifică în timpul activității mamei și devin din ce în ce mai frecvente și mai dureroase, durerea este localizată în spate, eventual cu iradiere în zona genitală.” doctor Gabriela Albu

În ceea ce privește somnul, este dificil acum să vă bucurați de un program complet de odihnă. Trebuie să găsiți poziția perfectă și să vă asigurați că dormiți într-o cameră răcoroasă, căci oricum vă veți simți supraîncălzită. În cele din urmă, nu fiți alarmată dacă mișcările bebelușului s-au schimbat. El are acum mai puțin loc la dispoziție, dar face mișcare în fiecare zi. Mai ales dacă veți consuma o băutură dulce, îl veți simți cum se mișcă. Dacă există o mișcare în frecvența mișcărilor fetale sau aveți orice alte îngrijorări, cel mai bine este să vă adresați medicului, conform healthline.com.

Cum să faci să-ți fie mai bine?

În primul rând, trebuie să acordați o atenție sporită regimului alimentar. Acum, mai mult ca oricând, aveți nevoie de proteine, de vitamina B6 și de acizi grași esențiali Omega-3. Proteinele trebuie întotdeauna însoțite de piridoxină, adică vitamina B6. Gândiți-vă că proteinele sunt cărămizile (celulele din organismul dumneavoastră și al bebelușului), iar vitamina B6 este mortarul care leagă toate cărămizile. Vitamina B6 joacă un rol deosebit de important în dezvoltarea creierului și a sistemului nervos. B6 se găsește atât în vitaminele prenatale, dar și în banane, avocado, germeni de grâu, orez brun, tărâțe, soia, fulgi de ovăz, cartofi, roșii, spanac, pepene verde și carne.

Proteinele joacă un rol principal în trimestru final al sarcinii, când creierul copilului se dezvoltă rapid. Pe lângă proteine, veți mai avea nevoie de un nivel ridicat de acizi grași esențiali Omega-3, în special DHA, care susține dezvoltarea creierului copilului și despre care se spune că reduce riscul depresiei postpartum. Surse excelente de proteine și DHA includ carne slabă provenită de la animale hrănite cu iarbă, pești grași cum sunt somonul, anșoa și sardinele, apoi ouă organice, nuci și semințe, conform whattoexpect.com.

Pe lângă respectarea unui astfel de regim alimentar, este indicat să consumați porții mici care vor ameliora multe alte simptome pe care cel mai probabil le simțiți acum, cum ar fi balonarea, indigestia sau constipația.

Tot pentru a vă bucura de confort, încercați să dormiți pe o parte. Cercetările au arătat că dormitul pe spate este legat de un risc crescut de naștere înainte de termen. În timpul zilei, încercați să vă odihniți cât de mult puteți și relaxați-vă în așa fel încât să vă conservați energia pentru travaliu, pentru naștere și pentru primele zile încărcate de emoție alături de nou-născut.

S-ar putea ca sânii dumneavoastră să elimine colostru, așa că veți avea nevoie de tampoane pentru sâni și de un sutien confortabil care să se potrivească exact pentru restul sarcinii și pentru perioada postpartum, conform flo.health.

Cum te poate ajuta tatăl?

În această etapă a sarcinii, tatăl poate fi de mare ajutor. El este cel care poate să îi aducă puțin confort viitoarei mămici. Masarea burții cu o loțiune hidratantă, cu loțiuni și uleiuri cât mai naturale, conform tommys.org.

 De la masaje, tatăl poate trece la rezolvarea unor treburi casnice sau prin bucătărie, iar apoi, va trebui să se grăbească pentru a-și face și el geanta de maternitate și pentru a-i completa mamei bagajul de spital. Nu doar mămica are nevoie de bagaj de maternitate, ci și tatăl, mai ales dacă mama va avea parte de travaliu timpuriu. Din geanta tatălui, nu trebuie să lipsească tableta, aparatul de fotografiat, telefonul și încărcătorul, reviste sau cărți de citit. Tatăl nu trebuie să aștepte până în ultima clipă pentru a-și face bagajul, ci trebuie să și-l pregătească cu câteva săptămâni înainte. Nu ar fi rău să o surprindă pe mămică cu ceva nou de care va avea nevoie în spital, poate o spumă de curățare a feței, o apă micelară sau o apă termală pentru împrospătarea tenului după naștere, o pereche de papuci noi sau un halat pufos, conform americanpregnancy.org.

Spre sfârșitul sarcinii, ar fi bine ca tăticul să aibă tot timpul la îndemână telefonul. Deja, ar trebui să discute la serviciu că din clipă în clipă va trebui să plece acasă. Tatăl ar trebui să solicite câteva zile libere pentru a stă acasă alături de mamă și de nou-născut, conform whattoexpect.com.

Concluzionând, dacă suferiți contracții sau ceea ce simțiți credeți că sunt contracții, adresați-vă medicului sau mergeți la spital. De asemenea, trebuie să vă adresați medicului dacă aveți sângerări vaginale, scurgeri vaginale sau dureri abdominale severe. Pe măsură ce bebelușul continuă să crească, există mai puțin loc de mișcare. Cel mai probabil, mișcările sale vor fi mai puțin frecvente, dar încă le veți simți. Totuși, dacă observați că mișcările se răresc – mai puțin de 10 mișcări pe oră – sau dacă sunteți îngrijorată în privința stării bebelușului, adresați-vă medicului. Deși mișcările mai rare sunt obișnuite, în unele situații pot fi un semn că fătul se află în primejdie.

Resurse despre „Săptămâna 36”

  1. flo.health
  2. whattoexpect.com
  3. tommys.org
  4. thebump.com
  5. babycenter.com
  6. flo.health
  7. bounty.com
  8. healthline.com
  9. americanpregnancy.org
  10. reginamaria.ro

Pentru mai multe detalii despre subiect, vă rugăm să consultaţi medicul dumneavoastră sau să contactaţi pe doctor Gabriela Albu.

Doctor Gabriela Albu

cmiberceni@gmail.com

Dr. Albu Gabriela

Dr. Albu Gabriela

Doctor medicină de familie, homeopat și specializat în ecografii. cmiberceni@gmail.com

Distribuie

Facebook
WhatsApp
Email

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Distribuie