fbpx

Somnul bebelușului. Iată ”secretul” unui somn lung și neîntrerupt

În primele sale săptămâni de viață, nou născutul nu face diferență între zi și noapte și doarme în jur de 14 – 18 ore pe zi, în reprize de câte 3 – 4 ore sau în reprize mai scurte de 30 – 40 minute. Cam în jurul vârstei de 7 – 8 săptămâni, bebelușul își modifică programul de somn, începe să doarmă pe o perioadă mai scurtă pe durata zilei și mai mult noaptea. Un lucru interesant este că nou-născuții dorm de fapt în cicluri de somn – un astfel de ciclu de somn durează aproximativ 50 minute, asta înseamnă că în 24 ore, vor exista între 18 și 20 cicluri de somn. Există și situații în care bebelușii au câte 3 – 4 cicluri de somn unul după altul, iar atunci are loc o repriză de somn mai lungă.

Care sunt factorii care pot influența somnul la nou născuți?

Somnul este extrem de important în cazul nou născuților pentru că ajută la îmbunătățirea funcțiilor imune și la reglarea proceselor biologice ale organismului. Unii copii dorm liniștiți, în timp ce alții au somnuri agitate, nu se odihnesc suficient și sunt tot timpul morocănoși. Există anumiți factori care pot influența durata somnului la bebeluși: perioada de timp dintre mese – copiii alăptați exclusiv se trezesc mai des pentru că laptele matern se digeră mai repede, colicile abdominale, condițiile de somn – zgomotul, temperatura camerei, lumina din încăpere care poate fi prea puternică sau chiar așternuturile. Bebelușii sunt foarte sensibili și orice mic disconfort le poate perturba somnul. Acum că am văzut care sunt factorii care pot să scadă durata somnului la bebeluși, să vedem și ce putem face pentru a îmbunătăți somnul celui mic.

Secretele din spatele unui somn liniștit

Adevărul este că nu există mari secrete atunci când vine vorba de somnul liniștit al bebelușului, ci doar câteva sfaturi și recomandări pe care ar fi bine să le urmezi dacă vrei ca cel mic să crească voinic și să fie mereu plin de energie. Iată care sunt acestea:

  • Temperatura din camera în care doarme bebelușul trebuie să fie între 22 și 24 grade Celsius – este un mit faptul că trebuie să fie cât mai cald în camera unde îl ții pe bebe ca să nu răcească, așa cum tu nu poți dormi în căldură excesivă, și el va simți un disconfort.
  • Salteaua trebuie să fie fermă, iar pătuțul trebuie să fie liber – nu se lasă perne, jucării sau pături în pătuțul copilului din motive de siguranță – poți să optezi pentru un sac de dormit și să renunți astfel la păturică. Nu uita nici de lenjeria pe care o folosești pentru pătuț și care trebuie să fie de o calitate ridicată – avem o recomandare pentru tine în acest sens, pe mami.md vei găsi o gamă variată de lenjerii de calitate, cu imprimeuri simpatice și la prețuri accesibile care îl vor ajuta pe cel mic să doarmă ca un îngeraș.
  • Este recomandat să se folosească o lampă de veghe (o astfel de lampă de veghe îl va și liniști pe cel mic) pe timp de noapte și pe timpul zilei bebelușul să adoarmă cu lumină naturală pentru a fi expus ciclurilor întuneric-lumină și a-și dezvolta anumite tipare de somn ce îl vor ajuta ulterior să își formeze singur un  program de somn.
  • Nu te încăpățâna să îi fixezi celui mic o oră fixă de culcare pentru că asta nu îl va ajuta să doarmă liniștit – formează-i mai degrabă o rutină de seară și oferă-i un interval de variație de 1 – 2 ore în care poate adormi.
  • Cumpără un carusel muzical, cum este cel de pe mami.md, pe care să îl agăți deasupra pătuțului și care îl va ajuta pe bebe să aibă o seară mai liniștită și un somn odihnitor.

Cam acestea sunt lucrurile pe care tu le poți face pentru a îmbunătăți calitatea somnului bebelușului. Bebelușul va dormi mai bine, dar asta nu garantează că el va dormi și mai mult pentru că orice bebeluș are ritmul său și unii sunt mai fericiți dacă interacționează mai mult cu părinții săi în loc să doarmă. 

Sursă:

  • https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/problemele-de-somn-la-copii-ce-trebuie-sa-stii
  • https://www.arcadiamedical.ro/articol/somnul-nou-nascutului/
Redacția Creative Art

Redacția Creative Art

Echipă de redactori și specialiști cu experiență. CreativeArtCopywriting.ro

Distribuie

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Share on facebook
Distribuie