Un lucru pe care îl știu toți părinții este acela că statul în fața televizorului este dăunător pentru copii. De-a lungul timpului, s-au efectuat o multitudine de studii și de cercetări care arată în ce mod influențează televizorul creșterea și dezvoltarea copilului.
Categoria cea mai vulnerabilă este alcătuită din copii de vârstă mică, până în 6-7 ani, deoarece ei au cea mai mare nevoie de interacțiune cu un adult, de explicații, de conversații și de lămuriri. Copiii de vârstă mică sunt într-o continuă explorare a mediului care îi înconjoară, de aici și nivelul lor ridicat de energie, curiozitatea și pofta de a descoperi lucruri noi. Atunci când beneficiază de supraveghere din partea unui adult și de interacțiune, e ca și cum ar avea o călăuză pe parcursul explorării lor, călăuză care le veghează pașii, care le explică ceea ce îi înconjoară, care îi învață cuvinte noi și care le susține procesul de învățare și de descoperire prin explicații adaptate vârstei lor.
Pe de altă parte, atunci când un copil mic este lăsat în fața televizorului și alimentat cu fel și fel de desene animate, procesul său de învățare este foarte tulburat. Copilul aude ceea ce vorbesc personajele din desenele animate, poate să repete ceea ce au spus ele, dar neavând susținere și explicație din partea unui adult, nu poate înțelege ce anume se întâmplă cu acele personaje și care este firul poveștii. De exemplu, poate auzi la televizor că două păsări zboară în înaltul cerului, dar în viața reală nu poate indica spre cer și spre păsările pe care le vede că zboară deasupra sa.
Dar iată că în perioada pandemiei, singurul lucru care părea că îi mai ținea ocupați pe cei mici era televizorul. Dintre toate categoriile de persoane care au fost și sunt cele mai afectate de pandemie, trebuie să îi menționăm pe părinți, în special pe părinții de copii cu vârstă mică, care au trebuit să le explice de ce anume nu se poate ieși în aer liber, de ce suntem nevoiți să respectăm atât de multe măsuri de siguranță și de ce nu mai este posibilă joaca cu toți prietenii. Doar ei știu câte mijloace au trebuit să găsească pentru a-i ține pe cei mici ocupați și feriți de plictiseală și mai ales de pericolul pandemiei.
Iată că un număr destul de mare de părinți au găsit o modalitate minunată de a-i îndepărta pe copii de desenele animate și de a le îmbogăți educația fără să iasă din casă. Este vorba despre înscrierea copilului într-o grădiniță online, care le-a oferit familiilor cu copii de vârstă preșcolară zeci de beneficii și de avantaje. În primul rând, atunci când discută de la distanță cu un educator dispus să îl învețe o multitudine de lucruri grozave și captivante și care îi oferă toată atenția sa, copilul uită cu desăvârșire de desenele animate. În al doilea rând, cunoștințele copilului sunt cu adevărat stimulate, și asta pentru că grădinițele online funcționează în baza unui curriculum foarte bine pus la punct și adaptat la vârsta copiilor și la etapele de dezvoltare în care se află. În al treilea rând, părinții în sfârșit au răsuflat ușurați, deoarece grădinița online și-a asumat responsabilitatea de a-i ține departe pe cei mici de daunele televizorului și de pericolul pandemiei, în timp ce valorifică pofta și curiozitatea naturală a copiilor de a învăța lucruri noi.
Cu alte cuvinte, în perioada pandemiei, educația la distanță a readus învățarea la viață și a permis copiilor să experimenteze procesul de învățare într-un mod cu totul nou, păstrând interesul celor mici prin clipuri educative, prin discuții captivante și prin tot felul de exerciții adaptate la nivelul de cunoștințe ale copiilor.
Dacă doriți să optați pentru o grădiniță online, trebuie să știți că asta nu înseamnă că va fi necesar să strângeți toate jucăriile copilului și să închideți televizorul. Împreună cu educatorii online, părinții stabilesc care sunt cele mai potrivite jucării pentru copii, căci sunt foarte multe jucării manipulabile, care îi învață pe copii concepte de matematică, de știință și multe altele.
În concluzie, o grădiniță online care funcționează în baza unui curriculum foarte bine conceput, împreună cu jucării educative, cu tot felul de cărți de citit și chiar și cu unele programe la televizor reprezintă soluția de educația la domiciliu în perioada pandemiei.
One Response
Am in copilas de 3 ani care nu mai vrea gradinita😔