fbpx

Grădinița online, o alternativă pentru copiii de 3-4 ani

Mai mult ca oricând, cerințele societății își pun amprenta în mod semnificativ asupra familiei. Pe de o parte, părinții au un program de lucru tot mai încărcat și se împart în zeci de direcții în fiecare zi pentru a duce la capăt toate sarcinile zilnice, iar pe de altă parte, tot pentru a ține pasul cu cerințele societății, se văd nevoiți să acorde o atenție sporită educației de care au parte copiii lor. Nu mai este nimic surprinzător ca preșcolarii să fie deja înscriși în tot felul de cercuri și de cluburi, ca până la vârsta școlară să dețină deja cunoștințe vase. Totodată, părinților li se atrage atenția că până la vârsta școlară, copilul are nevoie de joacă, căci joaca reprezintă cea mai simplă și plăcută modalitate prin care un copil învață lucruri noi, devine din ce în ce mai curios, explorează mediul care îl înconjoară și prin care dobândește o suită de abilități fizice, cognitive, psihice și de interacționare.

A crește și educa un copil în funcție de ritmurile societății este un proces complex și anevoios, mai ales pentru părinții care nu dispun de un program mai liber. Există mai multe abordări pe care părinții le folosesc pentru a-și educa copiii, iar grădinița online face parte din abordările disponibile. Școala acasă a început să fie un fenomen tot mai des întâlnit și în țara noastră, iar educația de la distanță reprezintă cel mai util instrument care facilitează școlirea acasă, mai ales pentru părinții cu copii de 3-4 ani.

Când vine vorba de copiii de 3-4 ani, grădinița nu ar trebui să reprezinte o experiență stresantă, care să îi oblige să învețe. Dimpotriva, grădinița ar trebui să fie o experiență educațională captivantă și interesantă. La fel ca toate celelalte etape de dezvoltare, părinții trebuie să își aducă aminte că fiecare copil are propriul său ritm de dezvoltare și, prin urmare, va dobândi anumite abilități atunci când vor fi pregătiți.

La această vârstă, copiii sunt cei mai avantajați dacă au parte de un mediu și de un proces de învățare relaxant și distractiv. Specialiștii nu recomandă o sală de clasă tradițională pentru această grupă de vârstă, ci mai degrabă un mediu mai relaxant, așa cum este casa și așa cum este și natura, acolo unde cei mici pot învăța distrându-se. Grădinița online se folosește de faptul că cel mic se afla în confortul casei sale, fiind astfel mult mai dispus să învețe lucruri noi și să interacționeze cu un educator care este ochi și urechi la tot ceea ce face și care îi poate acorda toată atenția de care are nevoie. Confortul și intimitatea casei împreună cu experiența pe care o deține un educator transformă educația de la distanță în cea mai benefică formă de educație pentru un copil de 3-4 ani.

De asemenea, un alt lucru pe care specialiștii îl recomandă pentru această grupă de vârstă este învățarea multi-senzorială. În termeni simpli, învățarea multi-senzorială este o formă de predare care implică și care încurajează folosirea frecventă a tuturor simțurilor. Pentru a învăța în mod eficient, logic și pe termen lung, un copil trebuie să vadă, trebuie să atingă, să audă, să miroase și da, chiar să guste.

Acesta nu este nicidecum modul în care funcționează sau este structurat un mediu de grădiniță / școală normal. Într-un mediu tipic de grădiniță, copilul ar sta la o masă și ar folosi carți de lucru și manuale, fiind înconjurat de un cadru foarte tradițional. Iată că grădinița online pune accentul pe învățarea multi-senzorială, fiind astfel o modalitate de predare mult mai distractivă și captivantă pentru cei mici.

Nicolae Mariana

Nicolae Mariana

Distribuie

Facebook
WhatsApp
Email

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Distribuie