fbpx

Pufuleții PlayMais îi ajută pe copii să își dezvolte independența prin joc

Când vine vorba de creșterea și educarea copiilor, s-ar putea spune că obiectivul principal al părinților este acela de a crește adulți puternici, independenți și echilibrați. Încă de la naștere și apoi în fiecare clipă pe care părinții și-o petrec alături de copiii lor, nu fac altceva decât să îi învețe lucruri menite să le ofere darul independenței, indiferent că îi învață să folosească o lingură, o cană, să își lege șireturile de la pantofi sau să își gestioneze banii de buzunar.

Adevărul gol-goluț este acela că părinții au la dispoziție 18 ani pentru a-și ajuta copiii să dobândească numeroasele abilități și calități de care vor avea nevoie la vârsta adultă. Totuși, nu trebuie să gândim atât de departe, ci mai degrabă trebuie să fim cât se poate de conștienți că o viață echilibrată și plină de satisfacții are la bază o fundație solidă, iar acea fundație solidă se clădește în anii de copilărie. Partea frumoasă este că independența poate fi favorizată în timpul unei activități naturale și foarte plăcute, și anume joaca. Poate că nouă, adulților, ni se pare că cei mici nu fac altceva decât să se joace, dar în același timp ei învață o multitudine de lucruri, mai ales dacă avem grijă să le punem la dispoziție jucării care să contribuie la dezvoltara abilităților lor fizice și cognitive, precum sunt pufuleții PlayMais de pe mami.md, cu ajutorul cărora copiii pot da viață unor personaje magice, pe care le pot integra apoi în tot felul de scenarii de joacă.

Iată ce lucruri minunate se mai întâmplă cu cei mici atunci când se joacă:

Își folosesc imaginația. Este minunat să jucați un joc de societate cu cei mici sau să încurajați jocurile structurate și sporturile organizate. Astfel de activități îi învață pe copii să coopereze, să înțeleagă regulile și să elaboreze strategii. Dar jocul liber, nestructurat este, de asemenea, necesar. Copiii învață să gândească independent atunci când își folosesc imaginația pentru a crea ceva nou. Nu trebuie să vă mire dacă o căsuță din copac are puteri magice sau dacă animăluțele de pluș par să aibă o ședință de consiliu. Încurajați scenarii de joacă imaginative, deschise, unde orice se poate întâmpla și care încurajează gândirea independentă.

Învață să ia decizii. Joaca implică luarea deciziilor una după alta. Ceva la fel de simplu ca joaca cu pufuleții PlayMais presupune luarea unor decizii. Atunci când cel mic construiește o figurină din pufuleți, în fiecare clipă se gândește dacă este necesar să folosească toți pufuleții roșii sau dacă este mai bine să alterneze roșul cu albastru. De asemenea, atunci când pictează, fiecare pensulă pe hârtie reprezintă o nouă decizie. Dacă deciziile sale duc la un rezultat frumos, atunci copilul se simte mândru. Când deciziile sale nu duc tocmai la cel mai mulțumitor rezultat, atunci copilul se gândește ce ar putea face diferit data viitoare. Asta înseamnă, în esență, calea spre independență.

Învață să aibă încredere în ei înșiși. Potrivit psihologilor, joaca pe cont propriu încurajează creativitatea și abilitățile de gândire critică. În timp ce părinții își văd de treburile lor, copiii au parte de tot felul de experiențe cât timp se joacă. Învață singuri ce face și ce nu face o anumită jucărie și se bucură să o descopere fără ajutorul unui adult. La rândul lor, pufuleții PlayMais sprijină dezvoltarea copiiilor, încurajând curiozitatea, încrederea în sine și inițiativa.

Foarte important este și că joaca stimulează abilitățile de comunicare. Când se joacă cu alți copii, comunicarea are loc în mod natural pe măsură ce discută despre ceea ce implică acel joc, oferă lămuriri sau explică ce intenționează să facă în continuare. Chiar și atunci când părintele îi adresează copilului întrebarea simplă „Ce faci cu acele blocuri colorate?”, va încuraja o explicație și, probabil, o demonstrație, construind astfel abilitățile necesare pentru următoare etapă a independenței, conform https://playandgrow.com/.

Andreea Rosu

Andreea Rosu

Distribuie

Facebook
WhatsApp
Email

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Distribuie