Adesea, copiii de 5-6 ani nu prezintă chiar cea mai bună reacție atunci când sunt introduși în grupuri mari, deoarece devin nervoși, irascibili și copleșiți de zgomotul prea puternic și de numărul prea mare de persoane. Atunci când un copil dă semne că mediul din jurul său îl copleșește, îi vine foarte greu să învețe, să descopere lucruri noi sau să aibă curiozitatea și inițiativa de a explora noi domenii. Tot la această vârstă, părinții încep să observe că preșcolarul lor prezintă tot felul de probleme de comportament din cele mai neplăcute. Aici intervine grădinița online, o alternativă extraordinară pentru copiii de 5-6 ani.
Ce spun oamenii de știință despre educația de la distanță?
Studiile vin și ele în sprijinul educației de la distanță. După ce au analizat peste 8000 de studii, specialiștii au ajuns la concluzia că, în ciuda credinței populare, copiii dobândesc mai multe abilități de socializare cu ajutorul părinților și nicidecum atunci când sunt înconjurați de alți copii. Explicația este una destul de simplă și plină de sens. Atunci când 20 sau 30 de copii de aceeași vârstă sunt împreună într-o sală de clasă zi de zi, presiunea din partea colegilor este enormă. Copiii simt că este necesar să arate, să vorbească și să fie exact ca toți ceilalți colegi, existând riscul să uite cine sunt și cum sunt ei cu adevărat sau să nu se descopere niciodată pe ei înșiși. De aici rezultă rivalitate, concurență, ridicol, competitivitate bolnăvicioasă – adică cel mai nepotrivit mediu pentru o socializare și o educație sănătoasă.
Pe de altă parte, un copil care are parte de educație la domiciliu și care interacționează mai mult cu părinții, cu frații sau cu educatorii online prezintă mai multă încredere în sine, respect de sine și valoare de sine. Fie că sunt înscriși într-o grădiniță online, fie că sunt educați doar de către părinți, ei știu că fac parte dintr-o familie care are nevoie de ei, care îi dorește și care depinde de ei. Rezultatul este un copil care gândește independent, care nu este influențat de colegi și care se autodirecționează în gândurile și în acțiunile sale. Prin urmare, părinții sunt încurajați să nu subestimeze niciodată puterea unui familii iubitoare și experiența și profesionalismul unei grădinițe online. Un părinte motivat împreună cu un educator care deține instrumentele corespunzătoare vor reuși să ofere copilului cea mai bună experiență educațională.
Grădinița online este cea mai potrivită alternativă și pentru acei părinți care simt că cei mici nu sunt pregătiți pentru instituțiile publice de învățământ, dar și pentru părinții care vor să le ofere copiilor lor o modalitate plăcută de a se maturiza înainte de a merge la școală. Alți părinți și-au dat seama că au un copil cu un potențial imens și cu o poftă imensă de învățat, iar dacă ei nu pot ține pasul cu pofta sa de cunoaștere, atunci grădinița online va risipi posibilitatea ca cel mic să se plictisească.
Iată cum o grădiniță online facilitează școlirea de acasă și stimulează curiozitatea copilului, reprezentând totodată o introducere ușoară și plăcută în educația mai substanțială care va urma în anii următori.
Ce cunoștințe trebuie să dețină un copil de 5-6 ani?
Oricare ar fi motivele pentru care doriți să inițiați educația la domiciliu, vârsta de 5-6 ani este excelentă pentru a începe educația formală a copilului.
Iată doar câteva lucruri pe care copilul le va învăța și care îi vor fi de folos atunci când va ocupa băncile școlii: să respecte regulile, să taie de-a lungul unei linii folosind un foarfece, să știe care este stânga și care este dreapta, să înțeleagă concepte de timp precum ieri, azi și mâine, să stea liniștit într-un loc, să acorde atenție timp de 15 până la 20 de minute, să știe să țină un creion și un stilou în mână, să cunoască culorile de bază roșu, galben, albastru, verde, portocaliu, negru, alb și roz, să recunoască și să scrie literele alfabetului cu litere mari și mici, să cunoască relația dintre litere și sunetele pe care le emit, să recunoască cuvintele de legătură și să citească propoziții simple, să își scrie numele și prenumele, să relateze o poveste care a fost citită cu voce tare, să recunoască numerele până la 20, să înțeleagă că a aduna înseamnă a pune lucrurile împreună și că scăderea prespune eliminarea unui lucru, să cunoască forme de bază precum pătrat, triunghi, dreptunghi și cerc, să își cunoască adresa și numărul de telefon și să își utilizeze cele cinci simțuri pentru a face observații științifice simple.
Într-un final, se poate spune că educația de la distanță a devenit o alternativă foarte populară pentru părinții care doresc să își școlească copiii acasă. Mai ales în cazul copiilor de 5-6 ani, părinții se pot folosi de educația de la distanță pentru a extinde sau pentru a suplimente cunoștințele copilului.