fbpx

Să vorbim despre IQ-ul copiilor! Cum îl stimulăm?

Probabil că știi deja că genetica, împreună cu o bună nutriție, lucrează împreună pentru a hrăni inteligența unui copil. Dar oare mai există și altceva care ar putea stimula în mod activ IQ-ul copilului tău?

iq-ul copiilor

În mod surprinzător, cei mai mulți experți în dezvoltarea  inteligenței copilului nu sunt foarte convinși de efectele surprinzătoare ale unor jucării, programe pe calculator sau piese muzicale în ceea ce privește stimularea IQ-ului. Însă, se pare că ar avea alte perspective ce pot fi utile în a ajuta copilul să-și atingă potențialul maxim intelectual.

Cum se dezvoltă creierul unui copil?

De la naștere și până la vârsta de patru ani, creierul unui copil crește exploziv. De fapt, creierul copilului ajunge la 90% din dimensiunea sa de adult înainte de grădiniță. Această perioadă de creștere mare oferă o oportunitate ideală pentru învățare. Dar creierul nu se oprește din dezvoltare la vârsta de patru ani. El continuă să se organizeze și să se restructureze pe tot parcursul copilăriei, iar în viața adultă timpurie, devin mai complex. Din nefericire, aflând despre această creștere timpurie a creierului, mulți părinți au intrat în panică și au recurs la tot felul de trucuri pentru a stimula IQ-ul copilului, fără să țină cont de vârsta micuților și de faptul că stimularea se face, în primul rând, prin joc.

Profesorul de psihologie de la Universitatea din California, Ross A. Thompson, explică modul în care trebuie să se producă învățarea. ”Mulți părinți cred că în cazul în care copiii lor învață repede de mici, ei vor rămâne cu același stil accelerat de învățare. Dar copiii învață cel mai bine într-un stil natural, care să nu-i preseze. Există copii care pot acumula rapid informații până ajung la școală, după care pot stagna, dar există și copii care pot acumula într-un ritm mai lent, până la vârsta școlară și care recuperează excelent de acolo înainte”.  E drept, mai spune Thompson că primii ani contează. „Dar circuitele mai mici din creier trebuie să fie construite înainte de circuitele mai mari, și abilitățile avansate trebuie să se bazeze pe competențe de bază„, spune el.

Cum poți stimula IQ-ul copilului tău?

Stimularea IQ-ul copilului tău este un joc dificil, deoarece implică manipularea funcțiilor cerebrale ale copilului cu o serie de tehnici și metode revoluționare. Îmbunătățirea IQ-ul  înseamnă raționalizarea procesului de gândire a micuțului pentru a se potrivi cu un mediu de creștere a stimulării. Una dintre cele mai bune metode pentru a spori IQ-ul copilului tău este aceea de a crea un mediu stimulativ în casa ta. Iată câteva metode de bază pe care le poți utiliza pentru a configura un mediu stimulativ în casa ta:

  • folosește gesturi faciale extrem de expresive în timp ce vorbești cu copilul. Acest proces simplu va contribui la crearea unui mediu extrem de stimulativ pentru dezvoltarea creierului.
  • citește-i în fiecare seară povești. Este o practică ce ajută copilul să înțeleagă textul, limba și semnalele vocale.
  • încurajează-l să se joace cu alți copii, astfel încât să înțeleagă puterea de asociere și necesitatea unui parteneriat.
  • jucați-vă mimă. Limbajul semnelor și acțiunile ce mimează vor ajuta copilul să învețe o serie de tehnici, cum ar fi cele de recunoaștere facială, anticipare, ghicitul, gândirea, analiza și evaluarea.
  • oferă-i o alimentație echilibrată din care să nu lipsească produsele bogate în acizi grași Omega 3.
  • fii acolo pentru copilul tău. Micuții au nevoie să te știe lângă el atunci când își face temele. Siguranța și încrederea ta îl vor stimula să gândească și să analizeze lucrurile. De asemenea, va fi mai liber și mai creativ.
  • încurajează-l să fie activ. Se spune că micuții activi sunt mai fericiți decât cei care nu au activități fizice. Activitatea fizică care include jocuri sportive va stimula un salt în fluxul de sânge către toate părțile sensibile ale corpului, cum ar fi creierul și sistemul nervos. Sângele proaspăt ce conține o cantitate importantă de oxigen va ajuta la îmbunătățirea corpului lor, va spori puterea de concentrare, atenție și de gândire. Activitatea fizică la copii poate promova o gândire clară, și poate intensifica creativitatea, stimula puterea creierului și poate  spori concentrarea și asigura condițiile favorabile pentru creșterea IQ-ului.

Sursă foto: www.parenting.com

bogdan.modreanu

bogdan.modreanu

Distribuie

Facebook
WhatsApp
Email

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Distribuie